Vybavení na skialpy s Dynafitem

0

Minulý díl jsem ukončoval slibem o pokračování se zaměřením na výbavu. Hodně začátečníků zprvu váhá, jak se obléct a jakou výbavu vzít na skialpy. Vzhledem k tomu, že skialpy jsou sport, kde okusíte chvíle velmi nízké tepovky, tak i velmi horké chvilky se srdeční frekvencí stoupajícím k maximu, je každá rada dobrá. Neviděl jsem moc lidí, kteří by se dokázali obléct univerzálně pro stoupání, sjezd nebo i statické postávání. Snad krom závodníků v kombinézách, kde se čeká nasazení ve vysoké intenzitě a chlazení je více než nutné.

Určitě si dejte nejprve náš první díl.

Níže popíšu výbavu, se kterou chodím a popravdě jsem se k ní dopracoval díky mým zkušenostem z ultra, zimních ultra a dalšího. Poznal jsem jak se který materiál chová v nízké i vysoké intenzitě, v čem opravdu nechcete trávit více jak 5, 10 nebo 20 hodin vkuse a co je naopak super produkt, který vám zvýší komfort a prožijete výlet na maximum bez myšlenek na to, že jste si měli vzít něco jiného.

Do čeho se sbalit – batoh

Pro nás – hobíky, turisty platí pro skialpy to samé, co pro všechny, kdo se pohybují v horách a je dobrý být připraven na všechno. To vyžaduje pohodlný batoh – ideálně takový, kam se dají chytit lyže. Mnoho lidí takové bágly má, aniž by je využili. Pokud je nemáte, mám jeden moc dobrý tip. Jedná se o 28litrový batoh Dynafit Radical 28. Je to batoh, který má komoru pro „tulení pásy“ přístupnou i bez jeho sundávání. Případně do té komory můžete hodit promáčené oblečení.

Hlavní komora obsahuje nepromokavou kapsu pro doklady a peníze. Z vnějšku jsou na zádech elastické prodyšné kapsy, kam lze ukládat například čelovku, rukavice (střídání teplých a lehkých pro sjezd a výstup), nějaké to jídlo. Klasický bágl, řeknete si. Také jsem si to říkal, dokud jsem na něj nepřipevnil lyže. Wow. Perfektně sedí i s touringovými (rozuměj středně těžkými lyžemi). Na zádech lyže skoro necítíte – jsou pevně uchyceny, nikde netlačí a nepřeklápí se (zažil jsem s jedním závodním báglem).

Samozřejmě, cítíte, že máte na zádech 2-3 kila navíc, ale minimálně u tohoto batohu vám mohu zaručit, že ten, kdo jej navrhoval, jej hodlal opravdu i používat a není to jen o pěkném designu. Polstrování zad je příjemné, ale nezapomeňte, že je to touringový bágl – ne závodní. Odvětrání zad není primárně určeno na vysoce intenzivní aktivity, chlazení a odvod potu. Ano, do jisté míry batoh větrá a odvádí pot, nicméně i tak vám při hodně rychlém stoupání bude horko. Výborné je, že bágl lze rozepnout, vyndat vložku na zádech a vyprat … anebo si na ni sednout. Pryžová mřížka má dostatečnou tloušťku na to, abyste si na ni sedli a neumrzl vám zadek ani po 20 minutách odpočinku (smích).

Na ramenních popruzích je nalevo upevněn termoizolační držák na lahev s gumičkou, která se dává jako pojistka kolem hrdla lahve, aby nevypadla. Docela dobře v držáku ale sedí i termoska s čajem – a to ji nemusíte uchytit gumičkou. Na druhé straně je hák na elastickém lanu, kterým přichytíte horní část lyží (nad vázáním). Tento způsob uchycení funguje nejen na skialpy, ale i na sjezdovky a běžky.

Na zadní straně je, v kapsičce na zip, integrovaná síťka pro upevnění helmy. Pro upevnění lyží a helmy najednou budete potřebovat trochu toho nastavování, ale jde to. Lyže jsou totiž na batohu upevněny zezadu diagonálně pro lepší rozložení hmotnosti. Expediční batohy jsou pro souběžné upevnění helmy a lyží asi lepší. Prozatím mi tento bágl ještě nepromokl … a neproříznou ho ani hrany lyží, protože použitý materiál je pevnější a na tyto situaci tedy připravený. Toliko k báglu. A teď co do něj?

Co na sebe – spodek

Pro stoupání (kterým obvykle začínáme) je dobré mít kalhoty, na které jste zvyklí, ale rozhodně ne lyžařské (sjezdové). Jsou moc teplé a uvaříte se v nich již během pár minut stoupání. To už jsou mnohem lepší kalhoty na běžky. Pokud máte tedy zateplené legíny, je to OK, ale pro sjezd vám mohou profouknout a svaly vychladnou. Je dobré mít s sebou převlečné GTX anebo aspoň šusťákové kalhoty. Osobně používám kraťasy Dynafit

Mezzalama, které mají izolaci z materiálu Polartec Alpha (hřeje, rychle schne, dobře odvádí pot). Tyhle super kraťasy se dají sundat, aniž byste je tahali přes boty – rozepnete je po stranách a doslova je stáhnete jako plenku z dítěte. Uznávám ale, že ani jedno není typická kombinace kalhot pro skialp. Kalhoty přímo pro skialp jsou pružné, obvykle s možností rozepnutí po straně a odvětrání při výstupu…

 

Když je extrémní zima, tak se hodí určitě ¾ podvlíkačky. Buď merino, ale pokud jej propotíte, je trochu těžší. Raději používám tříčtvrťáky od Dynafitu z materiálu DryArn. Jsou teplé, velmi rychle schnout a mokré nejsou tak těžké jako věci z merina. Ne, že by merino bylo nějak těžké, ale … rozdíl je tam patrný, když máte možnost srovnání.
Ponožky používám technické podkolenky anebo merino podkolenky – podle toho, zda jdu něco rychlejšího nebo pomalejší procházku.

Co na sebe – vršek

Skialpové túry v horách nejsou co do přípravy na každou možnou situaci moc odlišné od přípravy pěších túr. Základem je vždy vrstvení a nějaká ta sada suchého oblečení do báglu na převlečení. Samozřejmě nabereme oblečení podle předpovědi počasí. První a druhou vrstvu proberu najednou. Jedná se totiž o kombinaci dvou vrstev, která je za mě zkrátka neoddělitelná – alespoň u mě. Jedná se o kombinaci DryArn trika s dlouhým rukávem společně s vestou.

Jako ideál bych volil vestu z Polartec Alpha materiálu s prodyšnými zády, protože na nic máte batoh a zateplovací vrstva na zádech by vás jen přehřívala. DryArn triko, podobně jako podvlíkačky, velmi rychle uschne … ve spojení s Polartec Alpha materiálem vaší vesty bude odvod potu na povrch materiálu velmi rychlý a obě vrstvy zároveň rychle schnou. Dynafit má vestu Mezzalama a Salewa dělá Pedroc Hybrid vestu (i když nevím, zda je ještě v nabídce). Tu mám já a nedám na ni dopustit. Lehká, tenká, ale hřeje, neprofoukne a nahoře ji jen vyměníte za zateplovací bundu. Dynafit Mezzalama pro letošní rok má odvětraná záda … jinak je to obecně vesta s kapucí, která se hodí pod přilbu do velmi větrných dní.

Kdo má rád rychlejší pohyb a nevychladne tak rychle, doporučuji se podívat ještě na bundu Speed Softshell, která je jen velmi tenkou softshellovou vrstvou se síťovaným zadním panelem a velkými kapsami na hrudi – například na pásy, které, když sundáte, můžete zahřát právě unikajícím teplem na hrudní části. Při sjezdu vás pak ochrání jen před proudícím vzduchem, ale není to zateplovačka, takže opravdu spíš na tréninky a amatérské závody a rychlé výlety.

Kombinaci trika s dlouhým rukávem, vestu a přes to speed softshell používám já. Když je zima, shazuji vestu a jdu jen v triku a zateplovačce. Proč? Snažím se, aby vše prosychalo co nejefektivněji a nejdříve. Ono je dobré být v teple, ale když propotíte většinu oblečení, není se pak do čeho převléct a může to být konec pěkného výletu. Pro dlouhou túru je dobré mít s sebou i hardshellovou vrstvu, i přesto, že není předpověď počasí vyloženě špatná. Hardshell neslouží jen k tomu, abyste nepromokli, ale patří k poslední izolační vrstvě, která zpomalí únik tepla od těla. To se hodí nejen v chladném počasí, ale kdykoliv, kdy je třeba zpomalit, zastavit se anebo čekat na pomoc v případě nouze.

Hardshell bývá obvykle GTX nebo několikavrstvý laminát (2,5 nebo 3 jsou obvyklé).
Pokud nemáte takovouto bundu, tak je určitě nezbytné mít aspoň termofolii – ideálně v lékárničce s nezbytnostmi jako obinadlo, ibalginy, osobně pak doporučuji ještě pevný tejp, který nelepí jen ruce a nohy, ale i poškozené vybavení, než dojdete někam, kde se dá poškození opravit smysluplněji.

Pro velmi chladné sjezdy anebo túry, kde se moc nezpotíte bych doporučil brát do batohu (nebo na sebe) péřovku nebo primaloftku. Sám používám bundu Dynafit TLT Light Insulation Hooded. Je to odlehčená verze primaloftky, je méně prodyšná než péřovka, ale zato potřebujete menší objem izolačního materiálu. Proto je extrémně lehká (v porovnání s konkurencí), i pro pomalý pohyb nebo sjezd je více než dostatečná a sbalená vám v batohu opravdu překážet nebude.

Rukavice si beru obvykle dvoje – jedny hooodně teplé – na sjezdy nebo, když si promočím „ty rychlé“, které používám při stoupání. Je to jednoduché. Když jdete s kamarádem, co si chce dát do těla, jsou i tenké rukavice moc teplé (smích). Z tenčích rukavic stojí za pozornost modely Dynafit Radical Softshell nebo Upcycled Speed. Z těch do tuhé zimy jsou pak za mě jedny z nejlepších Dynafit Tour Infinitum anebo Mercury DST.

Pár tipů na závěr. Do batohu si určitě přibalte:

  • Termofolii
  • Multifunkční skládací nůž

lékárničku s:

  • Obinadlem
  • Ibalginy
  • Pevnými tejpy
Pokračovat v tomto seriáluZačínáte se skialpy? Jak se vyznat ve výbavě – základy s Dynafitem >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno