Zápisky z knih (2) – Energy and Civilization: A History (Vaclav Smil)

0

Další skvělou knihou, ze které nabídneme část obsahu formou mindmapy, je slavná Energy and Civilization: A History od jednoho z nejvlivnějších žijících Čechů – Vaclava Smila.

Jakou roli hrála energie v průběhu historie lidstva a jak energie lidstvo formovala? Jak se v průběhu historie využívala energie svalů a jak postupně vynálezy zefektivňovaly práci? Jak jsme se propracovali k éře fosilních paliv a za co jim vděčíme? Kniha je opravdu komplexní a v myšlenkové mapě jsme zachytili jen zlomek témat, které nás zaujaly. Chcete-li porozumět tomu, jak opravdu funguje svět v big picture, pak lepší publikace neexistuje.

Jako reklamu vybereme tři zajímavosti, ktere vychazí z prezentované knihy:

  • I kdybychom měli neomezené množství elektřiny zdarma kdekoliv na světě, fosilních paliv se nezbavíme ani z poloviny. Neumíme je totiž na řadě míst elektřinou nahradit. Například nemáme vůbec technologie na to, jak pomocí elektřiny vyrábět v potřebném měřítku ocel, cement, amoniak, plasty a řadu dalších pro naši civilizaci naprosto klíčových materiálů. Jen bez těchto zmíněných by nešlo vyrobit bez nadsázky nic. Neumíme s ní rozumně létat ani se plavit. Neumíme ji jednoduše uchovávat. A nevypadá to zatím, že bychom byli blízko průlomu. Někdy navíc už teď narážíme na limity fyzikálních zákonů.
  • Afrika je jediná nevymírající oblast světa. Za svůj růst vděčí objevu Haberova-Boschova procesu (výroba amoniaku, základu dusíkatých hnojiv) ze začátku minulého století. Stejně tak růst v jiných oblastech světa v minulém století. Bez umělých dusíkatých hnojiv by potraviny byly výrazně dražší a množství orné půdy na planetě by nestačilo k nasycení více než 3-4 miliard lidí. To se dá překvapivě snadno vypočítat. Hektar půdy je schopen vygenerovat jisté množství dusíku díky rhizobiálním bakteriím. Dusík je základem proteinů. A každý člověk jeho určité množství potřebuje k režii organizmu.
  • Na 1 kalorii jídla je v dnešním světě potřeba průměrně 10 kalorií z ropy. Litr ropy odpovídá 8000 kaloriím v palivu a tedy 800 kaloriím v jídle. A kolik ropy tedy spotřebujete zprostředkovaně běžeckým tréninkem? Pri 80 cal / km nad rámec bazálního metabolizmu to vychazí na 10 l / 100 km na osobu, což je pravděpodobně o dost více, než jste si mysleli. Rozhodně více než je potřeba pro jízdu autem při průměrné obsazenosti!

Další věci již uvádíme v mindmapě. Doporučujeme rozkliknout v originální velikosti:

Pokračovat v tomto seriálu<< Zápisky z knih (1) – The Body: A Guide for Occupants (Bill Bryson)Zápisky z knih (3) – Jóga >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno