Začínáte se skialpy? Jak se vyznat ve výbavě – základy s Dynafitem

0

S nově začínající zimní sezónou vyvstává dilema, co takhle zkusit nový sport? Není to tak dávno, co se v česku rozmohla vlna běhání, pak cyklistika a silniční cyklistika. V období covidých lockdownů (uzavřených sjezdovek) se prudce zvedl zájem o skialpinismus (nebo skimo – ski mountaneering).

Pokud jste ve fázi, kdy se chcete trochu zorientovat a zjistit si informace, co skialpinismus obnáší, tak jsme sepsal úplně základní informace, které je dobré mít na paměti, pokud se rozhodnete vyrazit na skialpy.

Asi bych začal s rozdělením na kategorie dle ambicí (a hlavně znalostí a zkušeností) skialpinistů. Ty má velmi dobře rozdělené Dynafit – a to podle zkušeností a ambicí uživatele. Rozhodně bych nechodil cestou „beru top produkty, protože na ně mám. Top produkty jsou u Dynafitu všechny, ale každý má své určení, takže neplatí, že nejlehčí karbonová skimo botka je to nejlepší co můžete mít na celodenní túru.  Musíme tedy zohlednit zkušenosti uživatele a způsob využití výbavy (šoulačka po sjezdovce, výlety ve volném terénu, závod, trénink).

Jak jsem psal – klasifikaci kategorií produktů bych klidně převzal od Dynafitu, protože tam není jednoduše moc co vymýšlet dalšího a kategorie přesně sedí všechny typy sportovců. Proč popisuji Dynafit? Protože s touto značkou mám jen ty nejlepší zkušenosti, produkty mi sedí a je na ně vždy spolehnutí – potvrzeno mými dlouholetými zkušenostmi a podobně jako Radek Brunner, který prodává jen to, co sám používá, tak i já popisuji a doporučuji to, co mě nikdy nezklamalo.

Tento článek vám dá dobrý základ v tom, jak se orientovat v produktových řadách a jaké asi hledat pro svou potřebu. Ale to předpokládá, že si řeknete jaký typ sportovce jste a jak chcete produkty užívat a v tom si speciálně u skialpu nesmíte lhát. To, že si někteří myslí, že jsou atleti a nezaběhnou 5 km pod 20 minut je jedna věc, ale pokud si někdo myslí, že je atlet a potřebuje nejlehčí výbavu, může se stát, že na 5hodinovém skialpovém výletu v nejlepším případě prochladne a budou ho jen bolet nohy díky otlakům z karbonových speciálek.

Oblasti, do kterých lze opravdu klasifikovat skialpovou výbavu jsou:

  • Závodní produkty
  • Tréninkové, sportovní – Dynafit je nazývá “Speed”
  • Touringová řada produktů
  • Free řada, na které si zajezdíte v hlubokém sněhu mimo sjezdovky

Určitě odhadnete, že produkty jsou řazeny do kategorií dle hmotnosti a komfortu (ať je to tepelný komfort nebo pohodlí bot při jejich delším nošení anebo hmotnost výbavy). Obecně bych rozhodně odmítl vybírat výbavu podle ceny (jak jsem psal výše). Doporučuji skočit do některé speciálky, kde se o tento sport opravdu zajímají, anebo celkově o pohyb v horách a doporučí výbavu přesně pro vás. 

Začátečníkům se zájmem o tento sport bych na začátek doporučil něco z „tour“ řad, těm více ambiciózním určitě tréninkovou řadu, přičemž ta se dá použít i pro občasné vícedenní přechody. Raději objasním – sporťáci, kteří nemají nebo nechtějí dávat peníze za více souprav výbavy se dokáží obléct dobře i na vícedenní tour, ale hlavně dokáží pracovat s výstrojí, která není úplně vhodná pro hluboký sníh i v podmínkách, na které například užší lyže nejsou vhodné. Proto píšu občasné vícedenní přechody.

Nejlevnější je dnes obstarat vše z půjčovny. Tak bych začal dnes já. Z půjčoven se dají sehnat sety výbavy za super ceny. Měli byste dostat přilbu, hole, boty, lyže a pásy. Pokud nemáte vhodný batoh, mají v půjčovnách i batohy pro skimo – ty mají poutka a úchyty pro lyže.

Boty

Postupně bych doporučil kupovat jako vlastní výbavu hlavně boty, přilbu. Botky se dělají u Dynafitu v různých variantách. Dost pohodlná je touringová řada Radical nebo Seven Summits (tu lze sehnat ve výprodejích velmi dobře). Velikost botek je dost podstatná. Velmi důležité, alespoň u Dynafit je vybrat botu, která vám bude na noze na délku „akorát“ (takže nic jako běžecké boty o číslo větší). 

Později se totiž vyšlápne. Nesmí vás ale tlačit nárt, ani vám být moc velký – to se obvykle ani ponožkou nedožene. Pokud váháte mezi velikostmi v rámci celého čísla (např. mondo 28 nebo 28,5) tak vězte, že Dynafit dělá skelet boty v rámci celých čísel stejný a liší se vložkou v botce. Je to velmi elegantní a jednoduché řešení. Kdybyste tedy chtěli prodat 28,5, jelikož jsou moc velké a koupit jen 28, tak to je zbytečná ztráta peněz.

Za mě bych ambicióznějším pokročilým, ale i začínajícím skialpinistům doporučil ale řadu TLT X, Radical nebo Blacklight, které Dynafit v poslední verzi uvedl letos na podzim. Jedná se o špičkové lehké boty, v případě Blacklight verze je použit i karbon pro snížení hmotnosti, ale hlavně zvýšení tuhosti pro sjezdové nastavení boty. Nicméně i přes tréninkovější až závodní ladění těchto bot se jedná o super pohodlné boty, které jsou vhodné na trénink, nějaký ten amatérský rychlý závod, ale i na celodenní túry. Náklon komínu mají 60° pro přirozený pocit chůze při stoupání.

Co bych zmínil je také popřemýšlet, jaké boty chceme a co v nich budeme dělat. Nemyslím tím teď závod vs.túry, ale to, že existují i jiná vázání, která lze použít a tak osobně preferuji botu, která jde jak do pinových, tak do rámových, případně hybridních vázání. Rozdíl poznáte podle špičky – zmiňované Blacklighty například obujete i do bezpečnostního vázání sjezdových lyží.

Blacklight bota, která má možnost pinů nebo rámového vázání
Například TLT Expedition má špičku pouze pro pinové vázání

Co bych vypíchl je poslední modelová řada Dynafit Speed, která má boty vybavené Twistfit mechanismem, díky němuž vám botka obepne nárt dokonale. Obepnutí lze ladit velmi jemně a mně osobně boty dokonale sedí. Při celodenní túře, kdy mohou někomu nohy otékat, jen povolíte a doladíte obepnutí nohy v botě kolečkem s Twistfit a pokračujete pohodlně dál. 

Lyže a vázání

K výše uvedeným pohodlnějším až tréninkově (skoro závodním botám) uvedl Dynafit letos novou řadu lyží, která se hodí do páru právě k těmto botkám. Jedná se o 88mm širokou univerzální tour lyži Blacklight. Je to takový kompromis mezi užší závodní nebo speed lyží a širokou „plácačkou“ do hlubokého sněhu. 88mm lyže jsou vhodné pro občasné stoupání v hlubším sněhu, ale primárně jsou pro turistické trasy s rozumně hlubokým sněhem nebo prošlápnutou stopou.

Jsou zároveň lehké, dá se s nimi sjet i trochu neupravený terén anebo lépe, sjezdovka. Opravdu je to lehčí, ale pevná univerzálka, kterou jsem měl možnost zkusit. Středně pokročilému lyžaři odpustí lecjakou chybku a dobrému lyžaři poslouží slušně většinu času.

Pokud máte rychlostní ambice, pak bych volil 74 blacklighty, za které se už nemusí stydět ani závoďáci. Jen pozor – pokud půjdete závody, většina má minimální požadavky na lyže a to je šíře 60mm a délka 157cm pro muže a 150 cm pro ženy. A nedivte se, někteří si berou skialpové lyže ještě kratší než carvingové. Já mám 180 cm, teď mám 174 cm lyže, což mi na tour stačí, ale na závody bych bral 165 cm.

K lyžím by mělo být adekvátní vázání. Dynafit také dělá lyže pro freeride s šíří 97 a 107 mm, respektive pak model Beast 108. Letos se vyrojily nové řady vázání Speedlite, které jsou dokonalé pro většinu tour lyžařů i lehkých závodníků. Nicméně pro freeride je zde trochu robustnější pinové vázání ST Rotation 14, které je děláno právě pro divoké sjezdy ve freeride. Naproti tomu stojí karbonový plátek vázání P49, které si vezmou opravdu jen ti, co mají ambice na závodní medaile.

Osobně doporučuji pro touringové lyže s občasnou rychlostní vsuvkou Blacklight+ vázání anebo Superlite 150+, což jsou opět novinky pro 2022/23. Jsou to lehká, bezpečná, snadno ovladatelná a lehce opravitelná vázání (jedno jsem měl rozebrané do šroubků a pružinek – složil jsem ho a nic mi nezbylo). 

Pásy bych neměl opomenout, ale obvykle se dají v setu koupit pásy i s lyžemi a není důvod to nějak měnit. Pro drtivou většinu uživatelů jsou dodávané pásy v setu s lyžemi Dynafit naprosto dostačující. Mají perfektní přilnavost i skluz. 

Hole asi nebudeme moc řešit. Na skialpy se doporučují dvoudílné teleskopy, ale defacto stačí to, s čím umíte zacházet. Pokud půjdete do prudkých svahů (nebo traverz), případně hlubokého sněhu, teleskopické hole se určitě hodí. 

Přilba

Bezpečnost především. Dynafit chtěl ulehčit trochu s výběrem přileb a jejich přehršlí v našich skříních. Pro mazáky, co mají nějaký ten „kokos“ již doma tento odstavec nabude, ale pro někoho, kdo začíná, ale zároveň je sportovec, mám dobrý tip. Jedná se o poslední přilbu Dynafit TLT, která je ve více barvách. A  hlavně (!!!) – tahle přilba je homologovaná jak pro zimní sporty (skialp, SNB, sjezd, …), tak pro MTB/cyklistiku a lezení. Pravda, proti letním vyloženě lezeckým kouskům nebude tak odvětraná, ale je dobré mít možnost relativně lehké, univerzální přilby na víc ročních období.

TLT Helmet má oka pro uchycení brýlí nebo čelovky, má polohovatelný a sundavací kšilt, pod který se dají odložit lyžařské brýle, když je zrovna nechcete mít na očích. A to je super, protože vám díky kšiltu nesjedou přes přilbu dozadu na zátylek.

Za mě pěkný kousek, který vám může zachránit život. V případě zahraničních sjezdovek dokonce i nějaké peníze za případnou pokutu, pokud přilbu nemáte. 

Jo a … cyklistická přilba, no jak bych to řekl … není homologovaná na to, aby vám zachraňovala hlavu v lavině nebo při padajícím kamení ze skály. Asi bych si namísto staré cyklo přilby aspoň půjčil skialpovou, když nebudete kupovat vlastní.

Batoh

Pokud plánuji technické sjezdy ve vysokých horách, kde hrozí laviny, tak bych se měl, kvůli bezpečnosti podívat po lavinovém batohu. Pokud budu chtít chodit svižně a nestrávím v na túře hodně času, tak mně postačí lehčí batoh s nižším objemem.

Pokud nemám čistě skialpový batoh, tak nezoufám. Postačí něco, na co jste zvyklí, je z pevnějšího materiálu, který neproříznete o lyži.Pokud budete nosit lyže, bylo by více než vhodné mít batoh, kam se výbava upne. Ideálně ho zkuste na zádech před vyražením na túru včetně umístění vybavení (sondy, lopaty, náhradního oblečení aj.) a dále i upevnění lyží, protože přechody na skialpech prostě bývají.

Pokud ale chcete koupit, jeden super tip je batoh Dynafit Radical anebo batohy z řady Speed. Hlavní rozdíl mezi nimi je to, že Speed mají rychleji přístupnou kapsu na zádech, zatímco Radical má kapsu přístupnou po celé délce jen, pokud jej sundáte ze zad. Ale vejde se do obou modelů překvapivě mnoho – hlavně pak to, co bezpodmínečná potřebujete.

Co více?

Určitě si povíme v dalším díle něco o oblečení. Je to jako u běžců. Všichni asi víme, jak se oblékat, ale raději se zeptáme. Ona je to docela alchymie, ale nikdy nezkazíte nic tím, že vezmete do báglu náhradní suchou první nebo druhou vrstvu. 

Nejdůležitější je před vyražením na túru kontrola vybavení. Výbava musí být funkční, bezpečná a hlavně s ní musíte umět pracovat. Nemá smysl vláčet v báglu dílnu. Max. tak švýcarský nožík, ale žádné nářadí. Výbava proste musí fungovat už před vyražení do terénu. Ideálně se nechat proškolit na obsluhu vázání a manipulaci s pásy. 

Velmi dobrou zkušenost s poradenstvím a doporučením mám s Alanem Tomáškem z Enzianu v Peci pod Sněžkou. Enzian provozuje i půjčovnu skialpového vybavení, kde si můžete na výlet nebo před samotnou koupí vyzkoušet různé druhy lyží i velikostí bot Dynafit.  Pokud budete chtít vyrazit na skialpy i s dětmi, tak v této půjčovně můžete s dětmi vyzkoušet řadu Dynafit Youngstar. Pokud tam budete mít cestu, zcela určitě doporučuji. 

Pokud ne, tak zkuste nejbližší Rockpoint. Mám kamaráda, co pracuje v Rockpointu v Plzni a to je člověk, co ví o technice na skialp asi všechno.

A … pokračování příště (smích).

Pokračovat v tomto seriálu<< Vybavení na skialpy s Dynafitem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno