Zápisky z knih (7) – The Story of the Human Body (Daniel Lieberman)

0

Člověk je nedostatečně adaptovaný na nadměrnou fyzickou nečinnost, příliš hojnou stravu, extrémní pohodlí, toxickou čistotu a další aspekty moderního života. Naše tělo naopak prosperuje při pravidelném pohybu, chůzi, běhu a skvěle zvládá nepohodlí.

The Story of the Human Body je asi nejslavnější populárně naučnou knihou z oblasti evoluční antropologie. Zabývá se evolucí člověka a zásadními změnami, které s udály v posledních 7 milionech letech, kdy se oddělily linie člověka a šimpanze. Jednou z těchto zásadních změn je i získaná schopnost pro vytrvalostní běh. Kniha ukazuje, proč a jak běh vznikl a také jak naprosto zásadní místo v naší evoluci má. Bez běhu bychom nevybudovali civilizaci. Alternativní název pro knihu by klidně mohl být Born to Run, kdyby už nebyl obsazený jinou knihou.

Podtitulem knihy je Evolution, Health and Disease, který knihu do značné míry vystihuje. Daniel Lieberman podrobně popisuje mismatch diseases – škála nemocí, které jsou způsobené tím, že člověk změnil své prostředí natolik, že už není uzpůsoben v něm zdravě žít. Ne nadarmo jsou na obálce obrázky brýli, rafinovaného cukru a běžeckých bot. Přírodní výběr je mnohem pomalejší než posledních nekolik tisíc let probíhající a stále se zintenzivňující kulturní revoluce. Dobrou zprávou ale je, že s tím jednotlivec může efektivně bojovat. V knize nebo našich zápiscích níže se dozvíte jak.

Přikládáme ještě pro představu několik obrázků z knihy:

 

Jako vždy přinášíme obsah ve formě myšlenkové mapy. Opět doporučujeme následující obrázek rozkliknout na desktopu. Dále doporučujeme začít mapu číst sekcí “transitions”, ze které vedou šipky dále:

Pokračovat v tomto seriálu<< Zápisky z knih (6) – Symphony in C (Robert M. Hazen)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno