Vložky do bot. Nutnost pro každého běžce!

0

Jednoho z nejlepších českých ultramaratonců Tomáše Hudce uvidíte při tréninku i na závodech v ponožkách Sidas. Intenzivně testuje i běžecké vložky francouzského výrobce, některé modely používá pro trénink, jiné při závodech, kde je kladen maximální důraz na minimalizaci hmotnosti.

Tomáše sice není asi potřeba vůbec představovat, ale pokud byste skutečně nevěděli, kdo to je, dejte naše rozhovory, co jsme s ním, nebo jeho manželku (také skvělou běžkyní) dělali.

Rekreačnímu běžci i závodníkovi v tréninku přinese vhodný výběr běžeckých vložek a ponožek komfort, což umožní běhat větší objemy a vzdálenosti. Pro maximální výkon na závodech pak běžci mohou vyladit vybavení tak, aby bylo co nejlehčí a běh co nejefektivnější.

Koupit zde

Už nějaký pátek běháš s vložkami do bot. Jak ses k nim vlastně dostal?

Kdysi mi je doporučil ortoped a od té doby běhám s kvalitními vložkami nebo naopak úplně bez nich, pokud běžím kratší závod a řeším každý gram.

Kolik km takového vložky vlastně vydrží?

Petr Havelka – Sidas.cz

Určitě víc než standardní vložky, které dostaneš ke každým botám. Většinou mi to vyjde, tak na dva páry.

Máš je pouze v botách na běhání, nebo je používáš i na normální chození?

Většinou jen na běh, ale pokud se jdu třeba projít v běžeckých botách, tak je nevyndavám, asi bych je nosil i normálně, ale určitě mám víc párů bot než vložek (smích).

Cítíš za tu dobu nějaký zásadní rozdíl?

Pocitově mi jsou příjemný, myslím, že se mi i trochu zlepšil došlap a odezněly nějaké problémy, ale to samozřejmě nedokážu jednoznačně říct jaký vliv na tom mají vložky do bot.

Měl bys i nějaké konkrétní poznatky?

Koupit zde

Tipů vložek do bot je celá řada. Můžeš nám s výběrem trochu poradit? Nejradši mám Sidas Run 3Feet Sense Low, které jsou nízké a umožní tak vnímat každý krok a terén. Další, které hodně používám jsou Sidas 3D Trail +, které byly vyvinuty spolu s top běžci týmu Salomon a týmu Matryx. Co mají všechny vložky společné, že se v botě nekloužou a nijak se nepohybují.

Vložky se nedělají jen do bot na běhání, ale můžeme si je dát i do treter na kolo, nebo dokonce i do přeskáčů (nejen na lyže). Máš zkušenost?

Loni jsou toho odjezdil na kole tak málo, že to ani nemělo cenu je vyměnit.

Komu bys takové vložky doporučil?

Úplně všem (velký smích). Sidas má výběr, kde si vybere opravdu každý. Od vložek s větší podporou k vložkám s menší nebo tvarované namíru.

Má je i tvoje manželka (také výborná běžkyně)?

Ano, má je také na doporučení ortopeda a mé (smích).

Petr Havelka – Sidas.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno