Nejnovější počin z dílen Garminu – Epix Pro a Fenix 7 Pro – vylepšené detaily dělají dokonalost

0

Garmin poslední květnový den uvedl novinky ze světa sportovních hodinek. Jedná se o updatované modely řady Fenix 7 se jménem Fenix 7 Pro a rozšíření řady Epix Gen.2 – Epix Pro ve elikostech 41 mm, 47 mm, a 51 mm.

Dnes se jedná o Garmin Epix Pro (sérii Epix gen.2 recenzovanou zde) a Garmin Fénix 7 Pro (updatovanou sérii posledních Fénixů). Označení Pro je v českém prostředí mírně zavádějící, jelikož toto v nových produktech Epix a Fénix neznačí použití Topo Pro CZ v balení, ale opravdu nové modely hodinek Epix a Fénix.

Modely vycházejí víceméně z existujících řad, ale navíc mají následující:

  • modely Epix Pro jsou ve 3 velikostech stejně jako řada Fenix (41, 47 a 51 mm)
  • modely Epix Pro ve všech velikostech mají LED svítilnu
  • modely Fénix Pro mají taktéž ve všech velikostech LED svítilnu
    všechny nové Pro modely mají nový optický snímač tepu
  • modely Epix mají možnost přepnutí displeje do červeného monochromatického režimu (jako Apple Watch Ultra)

Abyste nebyli zmateni – nové Epixy se všechny jmenují Epix Pro a liší se velikostmi těla hodinek – 42, 47 a 51 mm.

Koupit zde

Design

Kromě pásku se u hodinek změnilo i pár parametrů – například všem velikostem v obou produktových řadách přibyla LED svítilna, což je prvek, kterého si nevšimnete na první dobrou, ale byl to asi silný argument v minulosti, kde se zákazník rozhodoval, zda pořídit lépe padnoucí 47 mm Fenixy nebo kvůli svítilně větší Feni 7X. Tak to Garmin vyřešil za vás.
Jiné věc je to u Garmin Epix, kde se objevily i další velikosti – menší 42 mm a větší 51 mm.

* všechny modely pak mají k dispozici hodinářskou edici, kterou neseženete jen tak, je také exkluzivně naceněná, ale má v balení ještě navíc prémiovou verzi pásku.

Díky shodným tělům s verzemi Fenix 7S, 7 a 7X jsou k dispozici pásky se stejnými rozměry a jsou se staršími hodinkami zaměnitelné. K novým modelům dostáváte ale designově updatované pásky, které se opět liší tak, jak jsme tomu byli zvyklí u každé nové generace hodinek Fenix. Šíře pásků je 20 mm, 22 mm a 26 mm.

Displej

Epixy 51mm mají stejně velký displej jako model hodinek Forerunner 965. (1,4″ AMOLED, rozlišení 454×454 bodů) a je dostatečně velký pro veškeré aktivity. Je to největší AMOLED displej na hodinkách Garmin. Další dva modely (menší) jsou ale stejně dobře čitelné a dokáží zobrazit vše, co je třeba.

Znovu se setkáváme s modely s gorilla glass i safírovým sklem. A znovu je zde mnoho, kterým budou vadit odlesky a komu ne … v praxi mi odlesky opravdu nevadily.
Komu vyloženě vadí AMOLED displej na řadě Epix samozřejmě mohu doporučit čadu Fenix 7 Pro … nebudu je přemlouvat – je zde na výběr a pokud mají strach z neznáma, vřele doporučuji Fenixy … stejné funkce, super výdrž, jiný displej.

Pokud byste chtěli srovnat ještě s hodinkami podobného zaměření, tak jsou zde Enduro 2, které jsou něco ala Fenix 7X Pro, jen levnější, se starším optickým snímačem a … mají oficiálně méně metrik – o nich níže … nicméně i tyto metriky se možná časem na Enduro 2 dostanou. dalším adeptem na srovnání jsou Marq serie 2, které mají displej menší, než Epix 47 mm, ale mají luxusní tělo, jsou neokoukané, ale mají starší verzi optiky a nižší výdrž. Dále se pak nabízí pomyšlení na Instinct 2X, které mají výdrž jak mamut, svítilnu, ale mají úplně jiný typ displeje a hlavně nemají mapy.

Garmin Epix Pro má k dispozici navíc jednu funkci, po které pošilhávali lidé od doby uvedení do Apple Watch Ultra. Je to to samé, co měl Garmin již ve svém modelu Fenix 2 SE. Je to Red shift mode, což je přepnutí displeje do monochromatického červeného režimu – někomu to přijde příjemnější pro oči … a vypadá to “cool”.

Koupit zde

Ovládání

Ovládání klasické pro Garmin – není třeba si zvykat na nic nového, ale zároveň vše velmi pohodlné … pokud jste již někdy měli v ruce Fénix 7, Epix Gen.2 nebo jiné Garminy s dotykem (i když např. Venu nebo VivoActive nemají 5 tlačítek), pak asi tušíte, co vás čeká.
Podržením tlačítka LAP se dostanete na seznam „posledních funkcí“, takže se vám objeví prozatím neznámé menu s rotačními dlaždicemi, které zobrazují naposledy používané funkce. Na tlačítku LIGHT jsou stále zkratky, případně lze nadefinovat zkratky, které se spustí po delším stisku některých tlačítek, nebo jejich kombinaci.

Opět zde funguje dvojklik na tlačítko LIGHT, které spustí LED světlo v nastavení, v jakém jste jej nechali naposledy. To funguje i při aktivitě, a i pokud byste měli v tu chvíli puštěnou blikačku, začne dioda svítit stálým světelným tokem. Po dalším dvojkliku se dioda vypne do stavu, v jakém byla předtím, tzn. klidně do režimu blikačky, pokud v něm byla.

Nové funkce

Updatovaný senzor měření tepu Elevate 5.generace je spolehlivější. Osobně jsem pozoroval lepší měření oxymetrem za situací, kdy starší senzor vyžadoval kvůli pohybu další měření. Co se sportu týká, tak tepovku měřil alespoň u mě, Radka Brunnera a dalších sportovců spolehlivě i optický snímač Elevate 4.generace.

Nemám problém hodinky doporučit pro běhání bez hrudního pásu – ten budete opravdu potřebovat pouze při specifických případech, ale větině uživatelů stačí optika. Velmi příjemné je, že se měření již přenáší pomocí synchronizace skrze všechna zařízení, tak nemusíte spát s “oblíbenýma hodinkama” a zároveň například s novýma, než se začne generovat statistika … prostě nahrajete vše z vašeho profilu.

Skóre do kopce (Hill score)

Skóre do kopce je nová metrika říkající, jak dobře si budete vést v kopcích. Obecně jesou tréninkové programy je řízeny tempem, tepovkou nebo watty. Garmin si hrál s čísly a vyhodnocuje, jak si vedete v kopečkách nebo mírně zvlněném terénu, případně pak v pořádných kopcích a horách. Dá se očekávat, že i kdybyste měli VO2Max 58, ale nízké skóre do kopce, tak se budete v závodech v horách trápit.

Skóre do kopce se skládá ze síly do kopce a vytrvalosti do kopce. Ty lze sledovat jak v menu, tak v Garmin Connect na grafech jako další metriky. Skóre do kopce bere v potaz to, kolik jste nastoupali výškových metrů za poslední 4 týdny, jak rychle, a jaké úsilí jste při tom museli vyvinout. Je to v podstatě taková metrika VO2Max, ale v kopcích.

Proč? Protože VO2Max bere tabulkové hodnoty tempa (podle GPS), tepovky, plus zohledňuje váš věk a pohlaví. No a skóre do kopce k tomu ještě bere v potaz nastoupané metry. Je tedy možné, že člověk s VO2Max v běhu po rovině nebo na ovále může mít hodnotu 58, ale skóre do kopce v opravdu velkých kopcích může mít 48.

Osobně tuhle inovaci vítám, protože se jedná o novinku, ale myslím si, že skóre do kopce podobně jako VO2max, hobíkům nic neřekne. Je tady dobré sledovat to, jakým trendem se skóre vyvíjí, podobně jako je tomu u VO2max.

Koupit zde

Skóre vytrvalosti

Skóre vytrvalosti (Endurance score) je další veličinou, která vám předkládá jinými slovy (grafikou) již existující metriky. Pokud trénujete správně, skóre stoupá. Pokud netrénujete, nebo trénujete špatně (např. přetížení), skóre klesá. V přetížení může stagnovat nebo i mírně klesnout. Nikterak markantně. Pokud ale vynecháte pár tréninkových dní v tréninkovém systému, skóre hned spadne, což reflektuje vaši schopnost jít dál v obvyklé zátěži – po pauze to zkrátka nepůjde.

GPS přesnost

NAstavení GPS určitě není potřeba řešit, pokud nenarazíte na problém (a ten nejspíš nebude pro drtivou většinu uživatelů nikdy). Jediné, kdy bych si hrál s nastavením je, že budete chtít buďto jít něco dlouhého (jako ultra závod), kde chcete mít jistotu a kontrolu nad nastavením GPS a nebo v případě, že dostáváte poněkolikáté špatná data z GPS … pak bych se pustil do hraní si s nastavením, které je buďto možné změnit natvrdo v nastavení profilu aktivity a nebo obecně v menu nastavení systému GPS pro všechny sporty, kde je zvolena možnost “systémové nastavení”.

Popravdě, nevím, jaký čipset je v hodinkách, ale vše nasvědčuje tomu, že v nově uvedených modelech je shodný s modely, které jsou již na trhu. SatIQ se dostává do popředí. Je to již relativně slušně odladěná funkce a není třeba se nijak bát. Klidně nechte hodinky v režimu SatIQ pracovat. Většinu situací, do kterých se s hodinkami v režimu GPS dostanete, zvládne SatIQ velmi dobře podchytit.

Měření tepu

Pomocí optického senzoru Elevate 5.generace dokážou hodinky měřit tepy velmi přesně. Nepozoroval jsem velký rozdíl od hodinek s Elevate 4.generace. Jediné, co mě napadá, je možná příprava generace Fenix 7 Pro a Epix Pro na příchod funkce pro měření EKG, pro které budou asi novější senzory více spolehlivé. Měření saturace kyslíku v krvi je s novým OHR senzorem spolehlivější a nepotřebuje další pokus na měření.

I s velkou verzí (51 mm) hodinek lze spát a měřit VST velmi přesně, saturaci kyslíku v krvi přes noc. Respektive, dá se na to zvyknout. Bylo by dobré, kdyby Garmin uvedl na trh příslušenství, které by bylo pouze pro měření dat ve spánku a bylo by to formou prstenu nebo pásku na ruku s optickým snímačem. Takto zbývá si jen koupit navíc například Forerunner 255s pouze na spaní (ale ty mají OHR senzor Elevate 4 – starší generaci).
Propojitelnost s externími senzory

Zlatý standard, co se nemění – Garmin podporuje propojitelnost se snímači BT Smart i ANT+ a to i souběžně. Snímače s různými komunikačními protokoly a technologiemi lze mixovat. Taktéž je zde podpora WiFi a NFC pro bezkontaktní platby prostřednictvím Garmin Pay. Velký prostor pro zlepšení vidím v možnosti synchronizovat do hodinek již známé snímače z minulosti tak, jak tomu je u cyklopočítačů Edge již několik let.

Led svítilna

Jedním z dalších (a za mě osobně TOP) vylepšení je LED svítilna na pozici „12“ (vrchní část hodinek nad osičkou řemenu). Ta má možnost bílého a červeného světla. Sám jsem této “ptákovině” propadl z hlediska bezpečnosti – zapínání v aktivitě po západu slunce, záblesky, takže si i největší „slepec“ všimne, že v tom šeru nebo tmě je „něco“, co stojí za povšimnutí a můžete se tak vyhnout srážce.

Bílé světlo má 4 intenzity osvětlení, červené pak jen jednu hladinu osvětlení.
Pro běh se to moc nehodí – leda jako nouzovka, ale i tak se s tím dá domů ještě nějak doklusat. Svítivost je na velmi podobné úrovni jako Enduro 2. U Epix Pro 51 mm je svítivost stejná. U menších verzí se mi subjektivně zdá shodná.

Výdrž

Ou jé. Tak na toto se určitě mnoho lidí bude hodně ptát. Papírově vydrží Epix Pro toto:

Při běhu, kdy je pouze GPS a Galileo bez multiband mi Epixy braly jen 1,68% baterie za hodinu, což je lehce pod 60 hodin. Vezmu-li v potaz, že se jedná o “Always ON” nastavení displeje, připojení s mobilem, a navíc naprogramovanou tréninkovou jednotku (složené intervaly), pak se jedná ještě o dobrou výdrž – na AMOLED displej.

Datová analýza aktivity Epix Pro 51mm SatIQ s omezeným výhledem na oblohu.

Při trailrun pod hustým porostem, kde bylo nastavení “All systems, all frequencies” (=multiband zapnutý), tak hodinky braly kolem 2,4 – 2,6 % za hodinu, což vychází na 41,5, respektive 38 hodin. Opět se ale jedná o nastavení displeje na “Always ON”, zapnutý stroboskop a zapnutou tréninkovou jednotku (přednastavený trénink). Velkou výdrž zajišťuje u modelu Epix Pro 51 mm baterie s kapacitou 660 mAh. Pro modely Fénix 7X Pro pak dostačuje kapacita 534 mAh.

Watty, tréninky a běžecká dynamika z ruky

Garmin má podporu nativních wattů již nějaký ten měsíc. Tato funkce je směrodatná a dá se podle ní řídit trénink. Ale nesmíte zaměňovat watty ze Strydu (příslušenství od jiného výrobce) nebo dokonce z kola. Ovšem Garmin má proti Strydu jiné watty – má jinou hladinu…tzn., že pokud máte na Stryd například 230 wattů, Garmin bude ukazovat například 300w…obvyklý posun hladiny výkonu je u Garminu proti Strydu o něco vyšší. A…obě jsou to hodnoty kalkulované, nikoliv standardizované, takže nelze tvrdit, které watty jsou správné.

Ono totiž nejsou správné ani jedny. Stryd jen podává konzistentnější výsledky. Tělo ale vykonává v reálu 4x větší výkon, než dává Stryd … zkrátka Stryd i Garmin watty jsou jakýmsi ukazatelem jakou intenzitou běžíte, ale neslouží k sledování absolutního čísla. Garmin vám stanoví kritickou hodnotu výkonu a od ní spočítá zóny (podobně jako Stryd), což je dokonalé ve spolupráci s Training Peaks, kde vaše mezní hodnota výkonu může být použita na kalkulaci zón a Training Peaks vám pak navrhne tréninkové jednotky podle wattů.

Integrace se Stryd je zatím stále prostřednictvím ConnectIQ datová pole nebo aplikace. Není zde nativní podpora Stryd, což jsem tak trochu požadoval.
Pro koho je to moc složité, lze trénovat v zónách tempa nebo tepu podle denních doporučení nebo Garmin Connect plánů od Garmin trenérů. Jediná vada na kráse je to, že tyto tréninkové plány a denní doporučení neobsahují možnost vedení tréninku ve wattech – pouze dle tepu nebo času. Což je škoda.

Koupit zde

Událost v kalendáři – tréninky

Tréninky ale nejsou pouze denní doporučení nebo tréninkové plány od trenérů. Trénink lze do hodinek dostat také automatický na bázi zadání vaší události do kalendáře. Lze tam nahrát i trasu a hodinky po synchronizaci pak generují automaticky tréninkový plán, který reflektuje kvalitu spánku, váš stres, HRV, body battery atd. Takový trenér, kterého máte na zápěstí.

Bohužel nepodporuje úplně vše, co bych já osobně uvítal. Nedokáže reflektovat to, zda jste byli na masáži, fyzio nebo v sauně – na to tělo reaguje nejdříve až druhý den. Neumí ani nahrazovat sporty, i když Garmin dokáže spočítat zátěž, kterou po vás ten den chce a podle které by dokázal generovat i jiný sport, jeho délku a intenzitu…na toto vše jsem myslel, když jsem trochu snil, co by takový trenér měl umět. Ne vždy se totiž nositel takovýchto hodinek dostane na kolo nebo k běhu (počasí nebo jiné podmínky).

Co na závěr?

Vlastně, teď si tak říkám … největší testovací vzorek uživatelů teprve přijde – my, recenzenti teď jen testujeme to, co testovali měsíce před námi testeři, vývojáři, datoví analytici … nemyslím, že bychom objevili nějakou skulinu v jejich vývoji, aspoň co se měření tepu nebo GPS týká. Co nás může spíše zajímat je to, co by se dalo dotáhnout ještě dále, k lepší kvalitě, skoro dokonalosti.

Koupit, upgradovat nebo čekat? Otázka za 20-30 tisíc.

Pro současné majitele Fenix 7 anebo Epix je toto dilema asi největší – zda upgradovat? Osobně bych počkal – tedy pokud nejste jedním z těch, co potřebují top produkty hned jako první. Pak směle do výměny.

Kdo má starší verze hodinek, než Fénix 7 nebo Epix Gen.2, určitě může plánovat nákup některého z PRO modelů – tam se to opravdu vyplatí. Případně lze počkat, až uživatelé, kteří chtějí mít top poslední model, budou prodávat pod cenou modely Fénix 7 a Epix Gen.2
Co bych nečekal v následujících týdnech je, že by markantně klesly oficiální ceny předchozích řad Fénix 7 nebo Epix Gen.2.

Jedno vím jistě. Nové Garmin Fénix 7 Pro (nebo velikost s, případně X), popřípadě modely Epix Pro v jakékoliv velikosti, kterou si vyberete, vás nezklamou. Je to opět TOP produkt, který má znovu generační náskok před konkurencí. Je velmi dobré uvažovat ještě nad variantou, kdy vám stačí OHR Elevate 4. a s požadavkem na vysokou výdrž a svítivost lze pak klidně zaměřit svou pozornost na Enduro 2. To jsou top hodinky, které zůstávají neoprávněně opomíjeny.

Co když mám Marq 2 nebo přemýšlím nad Marq 2? Vyplatí se dnes koupit Marq 2 sérii nebo Epix Pro? Počítám, že kdo se rozmýšlí nad Marq 2, nebude mít dilema oproti Fénix 7 Pro, ale rozhodně proti Epix Pro. Tak to je ještě těžší se rozhodnout. Chcete mít unikátní hodinky, které jen tak někdo nebude mít? Jste ochotni obětovat světlo, poslední generaci optického senzoru a mírně menší AMOLED displej (což asi ani nepostřehnete)? Pokud ano, pak jsou Marq 2 pro vás – budete mít funkčně top model hodinek, celotitanové tělo a exkluzivní design.Také jsem uvažoval nad tím, co bych si vybral…osobně jsem skončil u Epix Pro.

Koupit zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno