Dynafit Ultra Pro 2. Pohodlí na prvním místě

0

Další testovačkou, která nám před startem letošní běžecké sezóny dorazila do redakce, je druhá žhavá novinka od firmy Dynafit s názvem Ultra Pro 2. Jedná se o trailovou botu, která, jak už název napovídá, je určena především na dlouhé horské běhy. Jejich hlavním úkolem je tedy dostat běžce z bodu A do bodu B co nejefektivněji, nejpohodlněji a také s patřičnou svižností. Podařilo se to výrobci splnit? Na to se podíváme v této recenzi.

Dynafit Ultra Pro 2 jsem testoval v průběhu několika týdnů v rámci své přípravy na závod UTMB Istria 100. A to souběžně s dalším novým modelem Ultra DNA, kterému jsou Ultra Pro v mnoha ohledech dost podobné, ale zároveň se v určitých aspektech odlišují.

Pohodlný a zase pohodlný

Zejména svršek boty je v porovnání s Ultra DNA kompletně jinak stavěný. V tomto ohledu by se daly Ultra Pro 2 označit jako více “tradiční” bota, která sází zejména na komfort. Nechci tím říct, že by Ultra DNA nebyly se svým “ponožkovitým” a minimalističtějším typem svršku pohodlné, avšak u Ultra Pro 2 je patrné, že výrobce zvolil cestu, která sedne prostě každému.

Koupit boty

V teplejších podmínkách je prodyšný, dobře odvádí pot a celkově na chodidle hezky sedí. A to na delších vzdálenostech opravdu oceníte. Vše je navíc doplněné o spolehlivý a odzkoušený systém šněrování Quicklace, který se na rozdíl od sesterských trailovek Ultra DNA stahuje pouze jednou kličkou. Tlak se na nártu příjemně rozprostře a v případě, že boty správně utáhnete, není již většinou potřeba je v průběhu tréninku / závodu dále upravovat. V rámci testování jsem nepřišel na žádná potenciálně problematická místa, která by mohla při delších bězích způsobovat diskomfort. Svršek je zakončen vyztuženou špičkou s TPU ochranou, takže ani při nějakém tom zaškobrtnutí o kořen nebo kámen se nemusíte bát, že byste svým prstům nějak ublížili.

Nová mezipodešev Speedlite

Dalším rozdílem mezi těmito dvěma botami je materiál mezipodešve. Ta je v případě Ultra Pro 2 vyrobena z nové pěny, kterou výrobce nazval Speedlite. Je lehká, pohodlná a dostatečně responzivní. Subjektivně je oproti DNA o trochu poddajnější a více “polštářkovitější”. Chodidlo v botě zkrátka vrní pohodlím. V kombinaci s 8 mm dropem jsou Ultra Pro 2 vhodné nejen na “pomalejší” ultra běhy / závody, ale neztratí se ani na svižnějších a kratších bězích. Zkrátka, v porovnání s pěnou Speed +, která je použita u bot Ultra DNA, jde (dle mého subjektivního pohledu) u Speedlite zejména o komfort běžce.

Koupit boty

Celkově je pocit z běhu v Ultra Pro 2 velice příjemný. Bota je stabilní a jejím přirozeným prostředím je jakýkoli terén, od kamenitých cestiček plných technických pasáží až po šotolinové dálnice. Při přechodu přes nerovnosti je chodidlo jako v bavlnce. Přestože nejdelší běh, který jsem v Ultra Pro 2 absolvoval, byl tréninkový výběh v podhůří Šumavy s délkou okolo 40 km, jsem přesvědčen, že pocit lehkosti vás bude doprovázet i na vzdálenostech 100 km a více.

Mezipodešev je pak zabalena do spolehlivé a praxí osvědčené podrážky Megagrip od Vibramu. Ta je osázena 3,5 mm hlubokým vzorkem, který na první dojem nepůsobí nijak mohutně, jako například u Hoka Speedgoat 5. Není to ale žádný kompromis a poněkud minimalisticky pojatý design vzorku nijak nesnižuje to, jak se bota chová v terénu. Naopak, na dlouhých ultra závodech, kde se střídají různé typy terénu od technických seběhů až po asfaltové úseky, subtilnost podrážky uvítáte.

A nesmím zapomenout vypíchnout v této recenzi ani na to, jak bota vedle své funkčnosti vypadá. Z mého pohledu se totiž design Ultra Pro 2 Dynafitu náramně povedl, zejména v této barevné kombinaci (storm blue blueberry), která v trailu (ale i na poličce v botníku) vypadá naprosto perfektně. Kromě této barvy výrobce nabízí ještě kombinaci khaki zelené a černé (oficiální název yerba thyme). Bota je dokonale funkční a navíc u toho i skvěle u vypadá, což je vždy zcela ideální kombinace.

Tím jsme se dostali až k závěrečnému hodnocení této nové trailovky v nabídce Dynafitu. Subjektivně Ultra Pro 2 vnímám jako skvělého parťáka na trénink i závody, a to na jakékoli distance. Hodí se jak pro pokročilé běžce, tak pro začátečníky, kteří se chtějí vypravit na své první trailové dobrodružství. Trailovka dobře doplňuje o trochu více závodnějšího tahounu ve zbrusu nové ultra rodince Dynafitu Ultra DNA. A za cenu kolem 4,5 tisíc korun vám Ultra Pro 2 přinesou opravdu hodně muziky.

Koupit boty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno