Běžecké vložky a ponožky Sidas i pro náročné běžecké závody

0

Jednoho z nejlepších českých ultramaratonců Tomáše Hudce uvidíte při tréninku i na závodech v ponožkách Sidas. Intenzivně testuje i běžecké vložky francouzského výrobce, některé modely používá pro trénink, jiné při závodech, kde je kladen maximální důraz na minimalizaci hmotnosti.

Tomáše sice není asi potřeba vůbec představovat, ale pokud byste skutečně nevěděli, kdo to je, dejte naše rozhovory, co jsme s ním, nebo jeho přítelkyní (také skvělou běžkyní) dělali.

Rekreačnímu běžci i závodníkovi v tréninku přinese vhodný výběr běžeckých vložek a ponožek komfort, což umožní běhat větší objemy a vzdálenosti. Pro maximální výkon na závodech pak běžci mohou vyladit vybavení tak, aby bylo co nejlehčí a běh co nejefektivnější.

Petr Havelka – Sidas.cz

Sidas: komfort pro nohy i v extrémních podmínkách

Běh je velmi dostupný sport, běhá asi 42 % Čechů. Každý ale běhá s jiným cílem. Pro asi 80 % běžců je důležité si při běhání vyčistit hlavu, odpočinout a udělat něco pro své zdraví, zbylých 20 % se pak zaměřuje na výkon, a i přes bolest se snaží dosáhnout co nejlepších výsledků, ať už tím rozumíme rychlost nebo uběhnutou vzdálenost. Tyto dvě skupiny jsou si v mnohém podobné, byť je při výběru vybavení zajímají trochu jiné parametry.

Petr Havelka – Sidas.cz

Koupit zde

Kdo někdy vybíral běžecké boty, ví, že je to docela věda. Stejně jako boty mají i běžecké vložky různé vlastnosti a hodí se tak pro různé účely, a to platí jak pro závodníky, tak pro rekreační běžce. Jak ale vybrat vhodné vložky do bot pro běhání? Klíčem je správné porozumění tomu, co od běhu očekáváte a jak, kde, a proč běháte. Neméně důležitá je vhodná kombinace boty, běžecké vložky a ponožky.

Závodník nejvíc naběhá v tréninku

Je potřeba si uvědomit, že největší objem i výkonnostní běžec vždy naběhá při tréninku. Tomáš Hudec, který se pravidelně umisťuje na předních příčkách českých i světových ultramaratonů, vlastně většinu času neběhá v nějak speciálním vybavení – závodní boty nebo ultralehké vložky do bot si bere hlavně na samotný závod. V tréninku potřebuje zůstat v pohodlí, a tak řeší hlavně kvalitní ponožky, které dobře obepnou nohu, boty a vložky pro trénink mohou být klidně trochu těžší, pokud zaručují komfortní běh a umožní mu soustředit se na pilování techniky. Naproti tomu na závod šetří každý gram – například komfortní běžecké vložky Sidas Custom Run platí daň za to, že jsou individuálně přizpůsobené chodidlu – váží více než dvojnásobek než závodní Sidas 3D Trail +.

Pro Tomáše je to velký rozdíl, a tak zatímco pro trénink může v klidu používat noze na míru přizpůsobené vložky, na závody a náročné běhy používá ty lehčí – největší výhodu přitom spatřuje v jejich protiskluzových vlastnostech, které nejlépe vyniknou spolu s protiskluzovými pásky Grip Yarn na ponožkách (Tomáš ozkoušel použití jak s modely Sidas Anatomic Run, tak Run Ultra nebo Ultra Trail).

Co má společného závodník s každým běžcem?

Pokud chcete uběhnout desítky kilometrů v terénu, musí být noha v pohodě. To znamená pohodlí pro chodidlo, dobré usazení paty a stabilitu. Závodní běžci mají chodidlo extrémně posílené, začínající nebo mírně pokročilí běžci mohou chodidlu při dlouhých vzdálenostech pomoci právě usazením chodidla v botě vhodně vybranou běžeckou vložkou a kombinací adekvátní boty, vložky a běžecké ponožky.

Závodník v tréninku neustále řeší techniku běhu, vnímá každý krok (během 40 minut běhu uděláte asi 7000 kroků!), a stejně tak rekreační běžec by měl s každým během postupně vylaďovat svůj běžecký styl. Pak ale přijde závod a na přemýšlení už není čas, všechna energie je upřena do podání co nejlepšího výkonu. Ani tato fáze běžným běžcům většinou nechybí, ať už jde o malý závod nebo obyčejný hec typu „uběhnu 5 km pod 20 minut“. Práce na běžecké technice je však společná pro oba typy běžců, ač se jí věnují s různou intenzitou.

Petr Havelka – Sidas.cz

Proto ve výsledku vše, co řeší každý závodní běžec, bude dřív nebo později řešit i rekreační, a závodníci stále řeší v podstatě stejné věci, jako když začínali, i když mohou být v dané problematice daleko orientovanější a zkušenější a řešit ji na vyšší úrovni.

Při výběru vybavení se inspirujte závodníky v tréninku

Petr Havelka – Sidas.cz

Dobrou strategií pro výběr tak je inspirovat se vybavením, které profesionálové používají nikoliv na závodech (tam tlačí svá trénovaná těla do extrémních výkonů a používají k tomu extrémní vybavení), ale při tréninku. Ultramaratonec průměrně běhá klidně 100 km za týden, rekreační běžec může tuto vzdálenost překonávat měsíce. I ultramaratonec ale tyto objemy běhá tréninkově, a myslí tedy na maximální možný komfort. Má tedy stejný cíl, jako snad každý běžec – uběhnout co nejvíc a unavit se co nejmíň.

Běžecké ponožky: ochrana i lepší výkon

Ponožky, které jsou speciálně navrženy pro běhání, mají dvě hlavní funkce, které jednotlivé modely rozlišují do dvou směrů – buď více chrání nohu (např. Sidas Trail Protect) výztuhami tam, kde je noha nejvíce namáhána, nebo poskytují co nejefektivnější přenos sil díky těsnému střihu nebo silikonovým protiskluzovým páskům a dalším důležitým prvkům. Oba směry však poskytují komfort a minimalizují tření, takže ani v mokrých botách nevznikají puchýře a otlaky – samozřejmě jen při vhodně zvolené kombinaci bota – vložka – ponožka pro tu kterou nohu.

Petr Havelka – Sidas.cz

Koupit zde

Ultraběžec Tomáš Hudec má radši, když jsou ponožky vysoké nad kotníky, nejčastěji běhá v modelu Sidas Run Anatomic s těsným střihem, při závodech je pak velkým pomocníkem protiskluzové vlákno „Grip yarn“.

Vložky do běžeckých bot jako podpora výkonu i regenerace

Anatomicky tvarované běžecké vložky do bot mají dva hlavní benefity. Ještě víc než stabilizaci chodidla a usazení paty v nejžádanějších Sidas Run Protect (na výběr podle tvaru klenby nohy z modelů s nízkou, střední a vysokou klenbou) si Tom Hudec pochvaluje protiskluzový povrch u vložek 3D Trail + i zcela na míru tvarovaných Custom Run, přitom v prvních zmíněných běhá nejvíc proto, že jsou extrémně lehké.

Vložky 3Feet s anatomicky tvarovanou podporou klenby zase mohou usnadnit regeneraci tím, že se svaly v chodidle mají o co opřít a už při běhu mohou trochu odpočívat, zcela na míru tvarované Custom Run pak nejlépe kopírují chodidlo a respektují každou zvláštnost jakéhokoliv chodidla – tvarování probíhá ve vybraných sportovních speciálkách.

Petr Havelka – Sidas.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno