Dynafit Ultra 100 2023

0

Je to už 3 roky co Dynafit uvedl na trh svůj ultratrailový model bot Ultra 100. Od té doby jsme byli svědky několika variant ultra 100, ale žádná z nich nebyla jejím extrémním vylepšením nebo předělávkou. Spíše se lišil model s GTX membránou, který působil tvrdší a měl napůl odepínací krycí síťku tkaniček.

Také jsme byli svědky představení odlehčenější boty Dynafit Ultra 50, která měla nižší hmotnost a nižší drop., ale byla spíš pro lehčí běžce na dlouhou vzdálenost, anebo pro tempovější a rychlejší běhy, případně závody. Tím nechci říct, že Ultra 100 nejsou boty na závod, spíše naopak – ale jsou na pohodovější tempo a hlavně jsou udělány tak, aby vás netrápily úpony šlach, abyste v nich zvládli velkou porci kilometrů na jeden zátah.

Ultra 100 byly odjakživa synonymem pohodlné boty. Sice trošku těžší, ale opravdu velice pohodlné, chránící chodidlo, rychleschnoucí, dobře odvětrané a s vynikající přilnavostí. Opravdu Ultra 100 držely díky POMOCA podešvi opravdu na jakémkoliv druhu podkladu – suchém, či mokrém. Na úkor této přilnavosti zde ale byla mírně nižší trvanlivost podrážky, kterou vášnivější trail běžec zvládl ošoupat během jedné sezóny.

Koupit zde

Jako hlavní rozdíl od předchozích generací bot Ultra 100 bych uvedl, že nové boty nemají podrážku z materiálu POMOCA, ale Vibram. Volba nového druhu materiálu je jasnou odpovědí na to, na co si někteří uživatelé předchozí generace Ultra 100 možná mohli stěžovat – nižší životnost podrážky. Nové Ultra 100 mají tedy Vibram podrážku, která je o něco tvrdší. To je znát propriocepci při běhu a při chůzi. Pocitově, pokud si vezmete na nohy najednou jednu botu předchozí generace a nové generace, tak ucítíte mírně tvrdší pohyb v botách nové generace. Nicméně boty se dají mírně rozchodit po řekněme 50 až 100 kilometrech pohybu v nich.

Další novinkou je odstranění síťky, která kryje šněrování tkaniček odspoda až nahoru. Na to jsem si posteskl dříve, jelikož zde nebylo možné uchytit Stryd Wind tak, aby bylo možné využít funkce pro senzor větru, který dokázal u Strydu vypočítávat ztrátovou energii při protivětru.

Nový model Ultra 100 má již podobnou krycí manžetu jakou měl model Ultra 50. Dalo by se tedy říct, že nové Ultra 100 si vzaly to nejlepší z doposud uvedených top trialových modelů Dynafit. Z modelu Alpine DNA si vzaly Vibram podešev, z modelu Ultra 100 předchozí generace si vzaly skladbu tlumící vrstvy a z modelu ultra 50 převzaly styl krytí šněrování tkaniček. Poslední části šněrování přibylo ještě jedno plastové očko pro lepší usazení nohy do boty a omezení pohybu paty.

Koupit zde

Zkušenosti z použití

Bota se mi zdála zprvu tužší než starší modely. Ale na to jsem si buď rychle zvykl anebo bota „povolila“. Líbí se mi, že bota velmi pěkně odvětrává – svršek již netvoří tak jemná síťka, ale hrubší úplet s většími oky. Někomu může dělat problém vyšší okraj paty, který se zvýšil o pár mm oproti předchozímu PMC (POMOCA) modelu. Sám jsem si toho ale pocitově nevšiml, dokud jsem nedal obě boty vedle sebe.

V Ultra 100 odběhnete i svižnější intervaly, tak by někdo řekl, že je to univerzální bota, ale na intervaly je jí škoda. Nejlépe ji sluší delší objemy, možná svižnější delší tratě, ale určitě jsou to hory. Ač je to bota s vyšší podešví, je docela stabilní a kotníky v ní neodchází nikterak rychle … Vlastně si dlouhé běhy v Ultra 100 budete užívat a nohy si skoro odpočinou.

Koupit zde

Pokud by vám ale vadila vyšší hmotnost a vyšší drop, doporučuji kouknout se na některý z těchto modelů – Dynafit Ultra 50 anebo Dynafit Sky DNA.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno