Amarant – bezlepková zásobárna bílkovin nejvyšší kvality

0

Oříškovou chuť „zlatého zrna Bohů“ si zamilujete.


Amarant (známý také pod názvem laskavec) patří v ČR stále k těm méně známým a bohužel málo používaným surovinám. Přitom je to naprosto skvělá superpotravina, která je nabitá energií a v jídelníčku vytrvalostních sportovců by neměla chybět.

PoppedAmaranth

Amarant je nejen skvělým zdrojem pomalých sacharidů (cca 60 %), ale obsahuje i spoustu bílkovin se skvělým aminokyselinovým složením.

Amarant v mnohém předčí i tolik oblíbenou quinou. Amarant, stejně jako quinoa, patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny) a znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové, kteří ho považovali za posvátnou rostlinu.

amarant rostlina

Proč ho ocení především sportovci

Amarant obsahuje víc bílkovin než má quinoa –16.5%. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je bohatý na lysin, což je aminokyselina, která má významnou roli při budování svalů a při hojení po operacích či po zraněních. Lysin je také nezbytný pro produkci hormonů, enzymů a protilátek při infekcích. Výrazně podporuje vstřebávání vápníku a tím zlepšuje stavbu kostí a zubů a má vliv na budování svalů.

svaly a kosti

Kromě lysinu je amarant bohatý i na další, pro sportovce ideální, aminokyseliny: leucin, lysin a valin.

Leucin je vhodný pro sportující lidi z toho důvodu, že zvyšuje schopnost svalu ukládat energii a snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru.

Lysin je zase důležitý pro růst a obnovu tkání, pro produkci hormonů, enzymů a protilátek. Také pomáhá v boji proti herpetickému viru a chrání srdce a cévy. Určitě oceníte i to, že pomáhá detoxikovat organismus od olova. Valin má uplatnění při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu.

amarant 2

Z dalších aminokyselin je dobré zmínit i histidin, který je společně s leucinem odpovědný za tvorbu a správný rozvoj mozkových buněk u dětí. Threonin, kterého je v ostatních cereáliích minimum, je nezbytný pro tvorbu kolagenu a elastinu v kůži a pro metabolismus tuků.

V amarantu najdete i mnohem víc vápníku, hořčíku i železa než v ostatních obilovinách. Zatímco quinoa má na 100g 33 mg vápníku, v amarantu najdete 180 mg.

Léčivé účinky amarantu

Amarant obsahuje velké množství vitamínů B, C, E i kyselinu listovou.

Provedené výzkumy prokázaly, že amarant má unikátní léčivé účinky. Farmakologové se zvláště zajímají o amarantový olej kvůli vysokému obsahu skvalenu (8%). Skvalen je velmi silný antioxidant a je obsažen hlavně v játrech žraloka a některých dalších ryb. Jinak se vyskytuje vzácně, a proto je amarantový olej tolik ceněný.

Skvalen chrání buňky před poškozením a mutacemi, způsobenými volnými kyslíkovými radikály. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, a tím rovněž riziko vzniku aterosklerózy, ale i dalších kardiovaskulárních nemocí.

cardio

Skvalen také zpomaluje proces stárnutí kůže, chrání před slunečním zářením i proti radioaktivním paprskům. Velmi dobrých výsledků bylo dosaženo v podpůrné léčbě u pacientů s rakovinou plic.

Skvalen má výrazné imunostimulační účinky a je vhodný pro lidi s větší psychickou a fyzickou zátěží, nebo po úrazech či nemoci. Skvalen také zachycuje kyslík a nasycuje jím tkáně a orgány. Zároveň také chrání metabolismus jater a ledvin.

Pro srovnání: obsah skvalenu v amarantovém oleji je 7%, zatímco olivový olej má jen 0,4% a třeba slunečnicový jen 0,01%.

Amarant je doporučovaný i na krvetvorbu, při diabetu, zánětech močového a pohlavního ústrojí, žaludečních  vředech a používá se i při očistě organizmu od solí těžkých kovů.

Amarant v kuchyni

Využívají se jak listy, tak zrno amarantu. Mladé listy amarantu chutnají jako špenát. Mohou se jíst čerstvé, sušené i konzervované.

Dávají se do salátu, do polévek, masových a rybích jídel, používají se k přípravě omáček, nebo se zapékají. Vaří se z nich také čaj, přidávají se do kompotů a dělají se z nich léčivé šťávy a sirupy.

amarant do polévek

Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá do slaných i sladkých jídel nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Vaří se ve 2-2,5 násobku vody 20 minut. Už dnes se v  zahraničí vyrábí z amarantu nudle, makarony, omáčky, čipsy, sušenky, nealkoholické nápoje i pivo.

Amarant koupíte běžně v prodejnách zdravé výživy.

Po uvaření je amarant mírně lepivý a díky tomu, že jsou zrníčka malá, působí spíš kašovitě. Když jsem tu konzistenci viděla poprvé, tak jsem byla trochu zklamaná. Oproti nadýchané quinoe vypadal amarant na talíři dost uboze :-).

uvařený amarant

Nicméně oříšková chuť mě nadchla, takže přidávám amarant k rýži (1/4 amarantu a ¾ rýže). Jako příloha tahle kombinace nemá chybu. Skvělé je i vmíchat do amarantu kukuřici.

Amarant se skvěle hodí na přípravu ovocných kaší k snídani nebo se dá kombinovat s pudinky.

amarant s jogurtem

Vynikající je i v zeleninových placičkách nebo zapečený v paprikách.

amarant v paprie
amarantové placičky s čočkou

Určitě vyzkoušejte i amarantové perličky (pukance).

pufovaný amarant

Jde o pufovaný amarant (něco jako když máte rýžové burizony). Perličky lze přidat do salátů, do pudinků, můžete je použít na obalení masa ale i raw sladkých tyčinek.

kuličky

Zdroj: http://www.theamaranthstudy.com/

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Kurz sportovní výživy

Používáte amarant?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!