Ideální potréninkový zdroj minerálů a lehce vstřebatelných bílkovin

0

Mořeské řasy – podceňovaný zdroj minerálů, antioxidantů a bílkovin, který pomáhá bojovat se záněty, alergiemi i překyselením.

Pro každého sportovce je nezbytné doplňovat po tréninku minerály a bílkoviny (pokud možno ty rychlé – lehce vstřebatelné). Jednou z méně tradičních cest může být právě  používání mořských řas ve vaší kuchyni.

Kromě toho, že ochutnáte něco netradičního, získáte hned několik výhod. Řasy totiž obsahují někdy až 20 × více minerálních látek než běžná zelenina (jsou bohaté především na vápník, železo a jód) a některé druhy řas (Wakame, Nori) také mají až 15 × více vápníku než mléko. Mořské řasy jsou také zdrojem lehce stravitelných bílkovin a tělu dodávají  i potřebné vitamíny (A, B2, B12, C).

Další zdraví prospěšné bonusy, které při konzumaci řas získáte:

  • Řasy mají protivirové, protiplísňové, protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Jsou výrazně zásadotvorné, a tudíž pomáhají snížit překyselení organismu.
  • Obsahují řadu silných antioxidantů.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny, chlorofylu a dalších živin (např. kyseliny alginové) pomáhají z trávicího traktu vylučovat škodliviny (včetně těžkých kovů, jako jsou rtuť a olovo).
  • Mají protizánětlivé účinky.
  • Podílejí se na snižování cholesterolu.

Jsou skvělé i v případě, že trpíte artritidou, artrózou, alergiemi, astmatem nebo autoimunitními chorobami.

Řasy jsou bohaté na vlákninu, takže zvyšují pocit nasycenosti a jsou tak ideální i při snaze hubnout.

Mořské řasy můžete běžně koupit v prodejnách zdravé výživy. Balíček kvalitních řas se cenově pohybuje kolem 100 korun, ale většinou Vám dlouho vydrží. Do jídel  stačí přidat malé množství.

Z jakých druhů si můžete vybírat?

Arame

Arame patří mezi hnědé řasy, má velmi jemnou chuť a roste hojně na pobřeží japonského ostrova Izu.

Arame je řasa se zoubkovatými vějířovitými listy. Je tlustší než ostatní druhy mořských řas. Arame má v čerstvém stavu žlutohnědou barvu a když se vaří, začíná černat..

Arame má díky obsahu přírodního cukru nasládlou chuť, obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Má příznivý účinek na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů.

Řasa arame dobře chutná s tofu a zeleninou. Je přidávána do polévek (zvláště miso polévek) a salátů.

Dulse

Dulse je výjimečná v jednom ohledu – ze všech řas je totiž nejbohatší na železo. Dalšími látkami obsaženými v řase dulse jsou vápník, magnezium, jód a fosfor.

Nejvíce se používá do polévek. Při její přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme právě do polévek (nikdy však řasu s polévkou nevařte více jak dalších deset minut, ztrácí pak skoro všechny obsažené minerály a vitamíny).

Díky jejímu výraznému aroma ji můžete také použít i jako koření – nasucho ji opražíte a rozdrtíte v hmoždíři na prášek.

Hijiki

Tato řasa se vyskytuje ve dvou formách – normální hijiki, která vypadá jako dlouhé černé nudle a druhá v podobě malých pupenců, které vypadají po usušení jako černý čaj.

Hijiki se připravuje dušením v rybím vývaru. Ochucuje se sojovou omáčkou a často i cukrem, společně se zeleninou. Pro svou neutrální příchuť ji můžete použít v salátech či těstovinách. 

Kelp

Kelp je gigantická chaluha, která v mořích vytváří „pralesy” skýtající úkryt neuvěřitelnému množství živočišných druhů. Na světě se jí vyskytuje přes osm set druhů a je často užívána jako potravní doplněk. Je mimořádně bohatým zdrojem jodu, pouhá čtvrtina lžičky obsahuje 277 % doporučené denní dávky. Její konzumaci bychom tedy neměli přehánět, neboť při předávkování může způsobit nadměrnou činnost štítné žlázy.

Právě díky obsahu jodu (ale i vlákniny) se kelp často přidává do přípravků na hubnutí. Výrazně totiž podporuje spalování energie. Zároveň mírně zvyšuje teplotu, což ocení nejen lidé s nadváhou (protože se zvýší jejich energetický výdej), ale i zimomřivé osoby.

Kelp je zároveň bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B, karotenoidy, vápník, hořčík, draslík, fosfor a další živiny. Obsahuje také sacharid manitol, který má mírně projímavé účinky, a hlavě nezvyšuje produkci inzulinu, takže je vhodný i pro diabetiky. Najdeme v něm i sloučeniny, které jsou schopné vázat radioaktivní látky a umožňují tak jejich odchod stolicí, stejně jako kyselinu alginovou, která pomáhá vyloučit z těla těžké kovy a další toxiny a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.

Nori

Nori patří k nejrozšířenějším mořským řasám. Nori je výbornou prevencí ateriosklerozy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně.

Nori je oblíbená ve světě pro výrobu sushi a různých zeleninových závitků.

Konzumace řasy nori pomáhá snížit také hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení a má příznivý vliv na fungování mozku. Výrazně také podporuje hojení ran.

Nori vločky můžete přidávat jednoduše do jídel bez namáčení.

Wakame

Wakame je dlouhá řasa rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó, kde se sklízí od února do června pomocí dlouhých háků. Pak se namáčí do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec se suší na šňůrách.

Obsahuje hojnost bílkovin, vlákniny, vápníku, jodu, hořčíku, zinku a železa, stejně jako vitaminů skupiny B (zvláště niacinu) a látek s protirakovinnými účinky. Pomáhá při čištění krve, posiluje krevní oběh a podobně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů.

Pro použití do salátů namočíme řasu na pár minut do vody. Můžeme ji také konzumovat syrovou nebo orestovanou na olivovém oleji. Tato řasa se v japonské kuchyni používá k přípravě polévky miso.

TIP pro přípravu mořských řas:

Zkuste rozdrcené suché řasy nasypat na rýži, pečené brambory a saláty, nebo přidat do polévek, omáček, na luštěniny, nebo do dušených pokrmů.

Za vyzkoušení určitě stojí kombinace lososa, avokáda a řas.

Pokud máte obavu z příliš silné mořské vůně a chuti, vyzkoušejte pro začátek Wakame, Arame nebo nori, které mají velmi slabé mořské aroma a jemnou chuť.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition

Zelené potraviny – Marie Dallen

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno