Naučte se uvařit rýži, aby měla méně kalorií

0

Připravit rýži, aby měla o 50% kalorií méně? Jde to!!!!

Nedávno vědci na Srí Lance objevili způsob, jak uvařit rýži, aby byla méně kalorická.  U některých druhů rýže tak údajně můžete snížit kalorický obsah až o 60%.

V čem je to kouzlo? Vlastně jde o způsob přípravy, kdy se v rýži zvýší obsah rezistentních škrobů.

 
Rezistentní škroby představují nestravitelnou složku potravy, která má prebiotické účinky, což znamená, že slouží jako potrava pro střevní bakterie.

Rezistentní škroby jsou z nutričního hlediska považovány za takový třetí typ vlákniny – naše tělo je neumí využít (jsou rezistentní vůči trávicím šťávám člověka). Tyto nestravitelné polysacharidy jsou obsažené v zelenině, luštěninách, ovoci či obilovinách a ví se o nich, že jejich obsah lze ovlivnit i přípravou pokrmů (např. dlouhým ochlazováním uvařených potravin).

Není žádné tajemství, že například studené brambory mají nižší glykemický index než brambory horké, navíc třeba ještě rozvařené a rozmačkané na kaši.

Obsah rezistentních škrobů se liší i podle odrůd potravin.

Pokud tedy zvýšíme obsah těchto škrobů v potravinách (snížíme obsah vstřebatelných sacharidů), tak snížíme i přijímanou energii.

Jak vědci postupovali?

Když se začala vařit voda, přidali do ní ještě před rýží kokosový olej (použili lžičku oleje a půl hrnku rýže). Poté vařili rýži 40 minut (stejný výsledek je i pokud rýži vaříte klasicky 20 až 25 minut)

Když vědci rýži uvařili, nechali ji vychladit na 12 hodin v ledničce.

Tím  zvýšili obsah rezistentních škrobů na desetinásobek a rýže se stala méně kalorickou.

Obsah kalorií zůstane stejný, i pokud rýži opět ohřejete!!!!

Pokud takto rýži uvaříte, dosáhnete dvou věcí – snížíte její glykemický index (sacharidy se budou uvoňovat pomaleji) a navíc navýšíte množství prebiotik, které jsou důležité pro vaši mikroflóru.

To je samozřejmě  vhodné nejen pro vytrvalostní běžce, ale především pro diabetiky, a samozřejmě to ocení i lidé, kteří se snaží snížit váhu.

.

Zdroj
en.wikipedia.org/
www.telegraph.co.uk/news

James S, et al. New low-calorie rice could help cut rising obesity rates. 249th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS). 2015.
 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno