Tomáš Řenč obhájil mistrovský titul na dlouhém triatlonu a stává se tak čtyřnásobným MČR

0

V sobotu 19.6. se jelo Mistrovství České republiky v dlouhém triatlonu Moraviaman. V ženách zvítězila Simona Křivánková, prvenství v kategorii mužů obhájil Tomáš Řenč a právě (a nejen) o tom, bude tento rozhovor.

Je potřeba Tomáše Řenče ještě vůbec představovat? Držitel českého rekordu na dlouhém triatlon (náš rozhovor zde).  Obhajitel a teď již čtyřnásobný Mistr České republiky v dlouhém triatlonu (náš rozhovor vítězství zde). Určitě si nezapomeňte přečíst i náš předloňský rozhovor

V polovině minulého roku roku se postavil na závod 70.3 LABE ARÉNA (rozhovor zde) kde zajel znova úžasný čas a bojoval se svým týmovým kolegou Lukášem Kočařem (náš velký rozhovor zde). O pár týdnů dále si pak zajel 226 Račice (rozhovor zde), kde suverénně vyhrál a to o velký parník a to samé se mu povedlo na Slovakmanovi 226 a díky tomu se  stal i staronovým trojnásobným (tehdy) MČR v dlouhém triatlonu. Tomáš už je také nějaký pátek ambassador mySASY a značky Skratch Labs.

V podstatě “celou zimu” jsi prý strávil zavřený doma na trenažéru…

Je to tak, ale vůbec mi to nevadilo, naopak byl jsem doma více s rodinou a nemusel jsem řešit oblečení a brzké stmívání.

Dost sis pochvaloval i aplikaci Rouvy a nový trenažer od Wahoo. Co přesně ses nového naučil, nebo pociťuješ nějakou “zásadní změnu”?

Naučil jsem se méně řadit na kole, jelikož při virtuální cyklistice to dost ovlivnilo výkon a tím pak i rychlost. Znamenalo to zpomalení a velký propad v umístění při závodě. Začal jsem pracovat s výkonovou hodnotou FTP a několikrát jí vylepšil. Zásadní změna byla ta, že jsem si domácí šlapání doslova oblíbil a už se těším na další zimu (smích). Efektivita tréninku se hodně zvýšila.

Dokonce ses začal i “otužovat”, protože se nemohlo do bazénu. Ještě pořád jedeš “Wima Hofa?” (smích)

(smích) S otužováním jsem začal loni v září, hned jak se zavřely bazény. Ale s poklesem teploty a jak začala voda zamrzat, mi to přestávalo přinášet radost, když se nedalo ve zmrzlé vodě plavat, ale jen stát. Čekal jsem, až voda bude mít opět kolem 8 stupňů a teď už chodím většinou do bazénu.

Kdy naposledy jsi měl naplaváno 15 km za 5 měsíců? Tušíme správně, že nikdy?

Přesně tak, když jsem začínal s plaváním pro triatlon, tak jsem naplaval i 50 km za týden. Musel jsem co nejrychleji poznat pohyb ve vodě a ve čtrnácti letech dohnat skluz, abych dokázal z vody vylézat s prvními, což bylo v hákovém triatlonu hodně důležité. Teď při dlouhém triatlonu se to pohybuje okolo 20 km týdně.

Takže předpokládáme, že když jsi nemohl pořádně plavat, tak o to víc jsi najel na kole a naběhal? O jakých objemech se bavíme?

Objem se zvětšil jen trochu, pohybovalo se to okolo 1100 km na kole a 300 km běhu, spíš jsem pociťoval menší únavu z tréninků a tím pádem každý trénink mohl být kvalitnější. Nebylo to jen tím, že jsem neplaval, ale i jsem méně chodil do práce.

Co vlastně dělala tvoje tréninková skupina z Triatlon Slaný – taky se z nich staly (nejen) přes zimu “báby z ledu”? (velký smích)

(velký smích) Některé jsem ovlivnil a vydrželi to i přes celou zimu, na rozdíl ode mě.
Někam do tepla se ti (například) s tvým parťákem Lukášem Kočařem nechtělo?
Určitě chtělo, ale mám rodinu a snažím se s ní trávit co nejvíce času a na soustředění chci jet už jedině s ní. Testy, opatření a tím i navýšená cena mě odradila, abych vycestoval.

Jak jste s trenérem Lubošem Bílkem měnili závodní plány? Asi hodně, viď?

Změnili jsme je hodně a stále ještě měníme, vůbec nevíme, co bude, mám přihlášené závody, které pořád nevím jestli vůbec pojedu (smutek).

Vysněný havajský slot se tedy pokusíš i tento rok vyjet?

Poslední verze je ta, že se pokusím o slot na mistrovství světa na Havaji v dánské Kodani 22. 8.

Starty jsi opravdu šetřil a začal jsi velmi netradičně “vesnickým triatlonem” kus od Vás ve Svárově…

První měl být v Račicích, ale závod se zrušil pár dní před startem (smutek). Svárov vůbec nebyl v plánu, ale chtěl jsem si před Moraviamanem vyzkoušet přechody a trochu si připomenout triatlon.

To muselo být trochu pozdvižení, když se tam objevil držitel českého rekordu, viď? Kolik jsi vlastně dal druhému v pořadí…

Já jsem tam nechtěl být takhle jako nějaká hvězda a řekl jsem to jen svým svěřencům, ale provalilo se to a psal mi pořadatel závodu, který byl nadšený, že budu startovat. Moc mě to potěšilo, a tak jsem musel k závodu přistoupit trochu pečlivěji a nezklamat a jasně vyhrát, přece jen to byl terénní triatlon a já moc v terénu nejezdím.

Naštěstí trať nebyla tolik technicky náročná, i když pár lidí tam spadlo, ale já vše ustál a byl ve sjezdech a technických úsecích opatrný. Vyhrál jsem o 3 minuty před českým reprezentantem v Xteře Adamem Holomouckým, který jede i na Xterru na Havaji.

Jak jsi vyladil na MČR v dlouhém triatlonu? A co ti říkal dlouhodobě a den před závodem tvůj tréninkový parťák a “trenér v kapse” mySASY?

Na závod jsem se připravoval celou letošní přípravu, pak to trochu změnilo otevření bazénů, snažil jsem se co nejvíc plavat, abych si hlavně dodal sebevědomí. S mySASY jsem se tak trochu záměrně přestal kamarádit, aby mi to to sebevědomí nevzalo (smích).
Už dlouho předem jsi věděl, jaké budou panovat teploty, tobě ale vedro vůbec nevadí.

Takže jaké bylo 3,8 km plavání v krásně teplé vodě?

Hodně lidí si o mě myslí, že mi vedro nevadí, ale to tak vůbec není. Já ho možná i snáším hůř než ostatní, bolí mě hlava, tělu se nechce dál makat. Já bych to spíš nazval tak, že dokážu vedru velmi dobře vzdorovat a nepodlehnout a spíš si říkám, že ostatní trpí také a já to na sobě nesmím nechat znát a už vůbec nepřipustit myšlenku, že když zvolním, bude to bolet méně.

Až na tom 180 km kole, tě začal uhánět polský závodník?

Zpočátku jsem mu ujížděl, ale pak mě právě dohnalo vedro a já tak začal zpomalovat, měl jsem náskok deset minut a motivace se snižovala a tím i klesalo vše ostatní.

A přestal s tím prý až v polovině závěrečného maratónu…

Na začátku maratonu jsem zjistil, že se přiblížil až na čtyři minuty a tak jsem opět dostal energii a zrychlil z tempa 4:00 na tempo 3:50 min/km. Po půlmaratonu se opět vzdálil na šest minut, motivace opět klesla a já zpomalil na 4:20 a mohl si tak v pohodě doběhnout pro vítězství s náskokem deseti minut.

Jak bys zhodnotil na stupnici 1-10 svůj výkon?

Když vezmu, že nejlepší je 10, tak na 6. Hlavně kvůli tomu, že jsem nedokázal ze sebe dostat maximum.

Testoval jsi i novinku od svého nového výživového partnera? O co se vlastně jedná a v čem je to tak moc “revoluční”?

Jedná se o iontový nápoj Sport Superfuel Drink Mix od značky Tested On Humans, který kompletně zastoupí energii při cyklistice (více v článku zde). Bez gelů a tyčinek se dá tento závod zvládnout s tímto nápojem a tělo vše vstřebá, takže na běhu není potřeba odběhnout na záchod.

Kde tě uvidíme vlastně dále závodit a můžeme i zafandit?

Přihlásil jsem se na další vesnický triatlon “Buckův triatlon” kousek od nás, jelikož během celého července není žádný závod, který by mě lákal.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno