Tomáš Řenč suverénně o parník vyhrál 226 Račice!

0

Tomáš Řenč měl minulý rok asi nejlepší sezónu. Povedly se mu skutečně skoro všechny závody, ale bohužel se mu stále nepodařilo vyjet vysněný havajský slot v PRO kategorii. Naposled se o to pokoušel v Kalmaru, sice ho nevyjel, ale zcela jistě ho může potěšit, že se stal časem 7:54:07 novým držitelem českého rekordu na dlouhém triatlon (náš rozhovor zde). Jako bonus suverénně obhájit i titul mistra ČR v dlouhém triatlonu a navíc v rekordním čase – 8:19:06. Pár měsíců zpět jsme s ním dělali rozhovor, stejně tak i po vítězství na MČR. Určitě si nezapomeňte přečíst i náš loňský rozhovor

Před pár týdny se postavil na závod 70.3 LABE ARÉNA kde zajel znova úžasný čas a bojoval se svým týmovým kolegou Lukášem Kočařem (náš velký rozhovor zde). A o pár týdnů dále si zajel 226 Račice, kde suverénně vyhrál a to o velký parník. Právě o tom bude náš velký rozhovor!

Dva velmi těžké závody během pár týdnů. Vysvětli nám, jak se na tohle dá (tedy spíše nedá) zregenerovat?!

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Velmi těžko.V práci jsem měl kvůli dobré předpovědi počasí celkem dost kol na opravu, takže to bylo těžké skloubit s tréninkem a na regeneraci už moc času nezbylo. Spíš bylo mojí prioritou připravit nové kolo na závod.

Když ses koukal na startovní listinu, viděl jsi tam vůbec nějakého soupeř o kterém by sis řekl… jo, tenhle mi dneska asi “zatopí”?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Neviděl a právě proto jsem neřešil, jestli budu kvalitně na závod připraven.

Jak jsi za těch pár týdnů vyladil?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Ladění žádné neproběhlo, nebyly to pro mě závody, kde bych chtěl udělat svůj top výkon. Zavody byly hlavně o testu formy a odstranění nervozity po zimní přípravě.

Trenér ti takový malý rozestup mezi závody nevymlouval? Ono ostatně pro tebe těch 70.3, muselo být stejně jenom takový “lehký trénink”, viď? (velký smích)

Foto: Lubo Belik

Trenér bral mé přání stejně jako já, abych neztratil motivaci trénovat. Tyto závody jsme brali jako kvalitní tréninky a přípravu na nadcházející závody.

A pojďme se podívat na závod. Prý jsi měl trochu “předstartovní infarkt”. Co se přesně stalo? (smích)

Foto: Lubo Belik

Ano, při převozu kola do depa jsem půl hodiny před startem zjistil, že neřadí přesmykač na velký převodník, tak hned jsem začal řešit, co s tím. Nakonec jsem to ve spolupráci s Markem Nemčíkem a Honzou Kubešem vyřešili tak, že jsem sundal přesmykač a odjel jsem závod jen se zadní přehazovačkou, což na okruhu kolem kanálu vůbec nevadilo.

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Takže jsem pak v 6:58 skákal do vody a v 7:02 odstartoval. Uffff (smích).

A čekalo tě 3,8 km v Račickém kanálu. Jak se ti plavalo? Koukali jsme, že s tebou držela krok jenom první štafeta. Jak moc ti to pomohlo k dobrému času?

Foto: Lubo Belik

Neplavalo se mi nejlépe, kvůli starostem před startem jsem nebyl rozcvičený, takže ihned po prvních metrech mě bolela ramena, nesnažil jsem se to nějak rvát, takže v prvním kole ze tří jsem uvítal,že jsem mohl jet v nohách jedné plavkyně ze štafety.

A pak jsi osedlal svojí novou raketu a vydal ses na 180 km na kole. Jak moc “na hlavu” to bylo?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Čekal jsem to horší, ale nakonec ten počet kol nebyl tak hrozný, ale je to i díky tomu, že jsem tam předtím odjel dvě půlky a postupně jsem si zvykl na to, že opět budu jak křeček v kolotoči (velký smích).

Jaké nové kolo je? Cítil jsi podstatný rozdíl?

Foto: Lubo Belik

Rozdíl jsem cítil, to je jasné. Na novém kole od kluků z Bike Gallery, je jiné držení řídítek, kotoučové brzdy a geometrie je také jiná. K tomu i kola s pevnou osou jsou taky znatelný rozdíl. Pocity mám ale velmi pozitivní a těším se na další závod, kde už budu více zvyklý na tyto rozdíly a budu z nich jen těžit.

Jak máš kolo osazené a jaké jsou parametry?

Rám Cervélo P5, řazení je Ultegra a ostatní už je Dura ace a kola Zipp, přední 808 NSW a zadní disk Super 9.

Jel jsi tak rychle, že s tebou nedokázala udržet krok ani první štafeta (!). Tohle nám prosím vysvětli!

Holt musí ještě trénovat (velký smích).

Jaké byly pocity po kole a jak ses těšil na závěrečný maratón?

Foto: Lubo Belik

Vzhledem ke stoupající teplotě jsem se na maraton moc netěšil, ale zase už jsem chtěl změnit pohyb. Na kole jsem se sice necítil unaveně, ale nejelo to tak, jak bych si přál, chtěl jsem jezdit 5 km pod 7:10, ale jezdil jsem většinou o 10 vteřin pomaleji.

To vedro v průběhu závodu muselo být asi šílené. Tobě ale horko moc nevadí viď?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Není pravda, že by mi nevadilo, spíš s ním umím úspěšně bojovat a své soupeře tak překonat. Vedro mě vysává stejně jako ostatní, je to hodně o hlavě a nepodcenění ochlazování.

Dělalo ti velký problém, že jsi celou dobu v podstatě neměl žádného soupeře?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

To byl asi největší problém, neměl jsem motivaci podat lepší výkon, i tak jsem ale nadělil soupeřům velký rozdíl v cíli.

Víme, že dost využíváš (i tvůj trenér) mySASY. Co nám k tomu můžeš říct a jak dlouho to používáš?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Pořád se s ním učím, teď jsem poslední měsíc měření záměrně přerušil. Pomáhá mi v rozhodnutí co ten den budu trénovat a jak by to mohlo dopadnout.

Pomáhá ti to hodně v tvém závodění a trénování?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Naučil mě ještě více znát své tělo a pocity, takže jsem moc rád, že mi mySASY pomáhá k lepšímu rozvržení tréninku, v závodu už pak na mySASY nejde hledět, závod jdu i když mySASY ukazuje špatné výsledky. Takhle to bylo třeba před ME v Almere, kde jsem nakonec získat titul vicemistra Evropy.

Komu bys mySASY doporučil? Dozvěděl ses také něco nového, co jsi třeba nevěděl?

Foto: Lubo Belik

Doporučil bych to lidem, kteří mají možnost trénovat individuálně a mohou trénink přizpůsobit výsledkům z měření. Nového jsem se nic nedozvěděl. Věděl jsem, že výsledky mi pomůžou s rozhodnutím, jak naložit s tréninkovým dnem a jaký typ tréninku zvolit.

Jak jsi s výsledkem spokojený a co ti řekl na něj řekl trenér?

Foto: Lubo Belik

S výsledkem spokojený jsem, jasně jsem vyhrál a kvalitně si zazávodil. Trenér tento výsledek očekával, takže mi pogratuloval a byl spokojený, že jsem jeho očekávání potvrdil (smích).

Teď budeš mít ale pár týdnů určitě trochu oddych viď?

Teď si týden odpočinu od svých tréninků a budu se hlavně věnovat rodině, další týden už se vrátím zpátky do tréninku a postupně se připravím na další závod. Část přípravy budu absolvovat na dovolené s rodinou v Krkonoších.

Kde tě uvidíme na dalším startu a co další závody tento rok?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Další závod bude konečně v zahraničí, v sousedním Slovensku, kde podruhé pojedu Slovakman, který slibuje kvalitní konkurenci, tak se moc těším, že to bude více napínavý závod.

Jak jsi vlastně spokojený se svojí tréninkovou skupinou Triatlon Slaný? Roste tam nějaká nová hvězda?

Foto: Lubo Belik

Tréninková skupina mi dává neskutečné množství energie, už si to bez nich neumím představit. Všichni tam jsou hvězdy, když každý trénink, který není vždy lehký, zvládnou a pak mi ještě poděkují, jak to bylo skvělé.

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Kolik lidí vlastně trénuješ?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Točí se tam přibližně 40 lidí, ale není to tak, že by jich přišlo na jeden trénink tolik, to bych nezvládl uhlídat a tréninky by ztrácely kvalitu, nestíhal bych opravovat techniku. Maximum jsem měl snad 16 lidí, ale většinou to bývá okolo 10.

Vypadá to teď vlastně nějak s nominací na Havaj v profi kategorii?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Dá se říct, že nijak (smutný). Vyhledávám závod, kde bych si nominaci vyjel a zprávy nejsou vůbec příznivé, závody se ruší a není teď nic jisté.

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno