Tomáš Řenč. Ambassador mySASY a trojnásobný mistr ČR v dlouhém triatlonu

0

Tomáš Řenč měl minulý rok asi nejlepší sezónu. Povedly se mu skutečně skoro všechny závody, ale bohužel se mu stále nepodařilo vyjet vysněný havajský slot v PRO kategorii. Naposled se o to pokoušel v Kalmaru, sice ho nevyjel, ale zcela jistě ho může potěšit, že se stal časem 7:54:07 novým držitelem českého rekordu na dlouhém triatlonu (náš rozhovor zde). Jako bonus suverénně obhájil i titul mistra ČR v dlouhém triatlonu a navíc v rekordním čase – 8:19:06. Pár měsíců zpět jsme s ním dělali rozhovor, stejně tak i po vítězství na MČR. Určitě si nezapomeňte přečíst i náš loňský rozhovor

V polovině roku se postavil na závod 70.3 LABE ARÉNA (rozhovor zde), kde zajel znova úžasný čas a bojoval se svým týmovým kolegou Lukášem Kočařem (náš velký rozhovor zde). O pár týdnů dále si zajel 226 Račice (rozhovor zde), kde suverénně vyhrál a to o velký parník a to samé se mu povedlo na Slovakmanovi 226. Díky tomu se  stal i staronovým trojnásobným mistrem ČR v dlouhém triatlonu. Tomáš už je nějaký pátek ambassador mySASY a i o tom bude náš rozhovor!

Trojnásobný mistr ČR v dlouhém triatlonu. Jak ti to zní?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Samozřejmně hezky, je to moje hlavní trať a stále bych se v ní chtěl zlepšovat, každým rokem na daných tratích vylepším svůj traťový rekord, což mě neuvěřitelně motivuje.

I přes všechno, co se tento rok děje s ohledem na koronavirovou situaci, se ti celý závodní rok dost povedl. Budeš s námi souhlasit?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Určitě jsem se zase posunul, hlavně jsem pokořil čtyřhodinovou hranici na polovičním ironmanu, hned dvakrát za sebou po 14 dnech i s odskočením na krátký terénní triatlon (smích). Takže ano, souhlasím.

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Pojďme se jen v rychlosti podívat za tvojí sezónou v dlouhém triatlonu… Jak bys rychle zhodnotil svoje výkony na…

Foto: Lubo Belik

MSR a MČR v dlouhém triatlonu Slovakman

Jediné, co jsem chtěl, bylo vítězství a šel jsem po něm tvrdě, i když Olivier (lucemburský triatlonista) mě pěkně prohnal, a já si tak musel na běhu udělat i rekordní čas na maraton. To, co jsem chtěl, jsem dosáhl, naprostá spokojenost.

Mistrovství Rakouska v Podesdorfu

Obrovské zklamání vinou defektu předního kola a mé nepřipravenosti na tyhle situace. V práci vyměňuju duši asi 10 x denně do 5 minut a při závodě s tím strávím propastných 14 minut a ztratím veškerou motivaci dál závodit. Závod jsem tak jen se ctí dokončil.

Jak by vypadala tvoje závodní sezóna, kdyby se nic takového tento rok nestalo?

Měl jsem v plánu minimálně dva pokusy o vyjetí slotu na MS v Ironmanu na Havaji v sérii Ironman. První se měl konat v půlce srpna na mé oblíbené severní straně Evropy, v Dánsku.

Další byly podle situace, ale není čeho litovat, jsem rád, že aspoň nějaké závody byly a mohl jsem ukázat, že triatlon nedělám jen kvůli tomu, abych bojoval o Havaj, ale i proto, že mě to baví.

Jak to vypadá, tak spolupráce s Lubošem Bílkem nese svoje ovoce. Vidíš to stejně?

Je to tak, Luboš je ten typ trenéra, který mi sedí, já nepotřebuji trenéra, který by řešil každý můj pohyb. On má svůj svět a já také. Napíše mi plán, kterému já věřím, že mi pomůže a mám i důvod, když se tak zlepšuji. On ví, co je nejlepší a já nemám sebemenší důvod nějak o tom pochybovat.

Foto: Lubo Belik

Díky němu zkoumám, co moje tělo dokáže a jak na co reaguje a podle toho si třeba i tréninky poskládám za sebou, ale co je napsané, to splním do puntíku. A to chci i u svých svěřenců. Každý jsme ojedinělý případ.

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Máte připravené nějaké závodní plány na další rok? Doufejme, že do konce roku bude vakcína a bude konečně po všem!

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Zatím jsme se o tom jen letmo bavili, ale konkrétně jsme ještě nic neřešili. Teď od konce října jsem teprve začal trénovat po sezónní pauze.

Jak by vypadla tvoje sezóna, kdyby byl normální závodní rok?

Foto: Ota Mrákota http://www.otamrakota.cz/

Určitě bych rád do zahraničí na Ironamany a na ME od ETU v dlouhém triatlonu v Rothu. Jestli to termínově vyjde, tak účast na Moraviamanu nebo Slovakmanu.

I tobě v přípravě již nějaký pátek pomáhá diagnostický systém mySASY a stal ses dokonce i jejich ambassadorem. Můžeš nám říct, jak dlouho už ho používáš a co je jeho hlavním přínosem?

Používám ho již přes rok. Podle mého je jeho hlavním přínosem zjištění, jak se cítím a jak doopravdy na tom tělo je. Občas se mi stane, že tělo nepřečtu správně, ale v tom případě mi mySASY jasně řekne, co je dobré v daný den jít za trénink.

Můžeš se měřit buď dlouhým, nebo krátkým měřením. Jaké používáš a kdy?

Několikrát jsem s tím experimentoval a nevidím v tom u mě rozdíl, jen když si chci měřit profil, tak to jde jedině dlouhým měřením, které používám nejčastěji i díky prvnímu webináři, kde bylo vysvětleno, proč je to lepší.

Komu bys mySASY doporučil a proč?

Určitě lidem, kteří moc neznají své tělo a ztrácí se v tom, když neví, co v ten daný den mají dělat nebo nedělat. Hned ráno vědí, co je pro tělo dobré. Pak to také dopředu dokáže předpovědět blížící se nemoc, a tak lze úpravou tréninku zmírnit průběh nemoci a nebo jí úplně předejít.

Je Tomáš Řenč talent, klasik, hrozba nebo držák. Co mySASY naměřilo tobě?

Z největší části Klasik.

Změnil se ti nějak tréninkový profil poté, co jsi s mySASY začal pracovat?

Ano, z počátku převyšoval talent, ale postupně se navyšoval klasik a držák.

Používáš mySASY 365 dní v roce?

Každý den jsem ho používal v přípravném období. Od června, kdy začaly závody a také rekonstrukce našeho domu, jsem měřil hodně málo až pak vůbec. Museli jsme se na čas přestěhovat do garsonky, kde to s dětmi po ránu vůbec nešlo (smích).

Tvůj trenér Luboš Bílek má variabilitu srdeční frekvence velmi rád a dost jí i věří. Je pravda co říkal v rozhovoru? Že ví skoro vždy přesně, co si zítra ráno natočíš? (velký smích)

Tím, že si Lubošův plán skládám do dnů podle svých pracovních a rodinných možností, tak tohle vím spíš já (smích).

Můžeš nám ukázat nějaká čísla třeba týden před závodem, den předtím a po něm a popsat je svými slovy?

Třeba před ME v dlouhém triatlonu v Almere byla kompenzace kolem stovky, ale dva dny před závodem se snížila na 75 a závod krásně vyšel (smích). Po závodě kompenzace byla 69 a zpět na 100 se to vrátilo až po čtyřech dnech. Mám to tak většinou před důležitým závodem, nekvalitní spánek spojený s nervozitou a také s cestováním udělá své, ale tělo při závodě vždy podá na co má (smích).

Už nějaký pátek systém umožňuje napojení (nejen) na STRAVA. Používáš ho?

Ano používám, je to opět další parádní pokrok vpřed.

Co dělá Tomáš Řenč když má off-season? Předpokládáme správně, že trénuje pořád? (velký smích)

Netrénuji podle žádného plánu, vždy si najdu něco, kde si vyčistím hlavu a unavím tělo, abych dobře spal a netloustnul (velký smích). Takže procházky a výlety s rodinou. Teď kvůli vládním opatřením otužování ve vodě (smích). Na kole jezdím 10 km do práce a běh jedině se svými svěřenci jednou za 14 dní, když máme výběh.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno