Tajemství umění dřepu u stěny

0

Chcete mít uvolněnou páteř, ohebnější kotníky, pohyblivé kyčle, lepší stabilitu i víc vitality? Naordinujte si čínské dřepy.

Když se vás zeptám, jestli zvládnete dřep, určitě řeknete, že ano. Kdo by nezvládl tak jednoduchý cvik. Ale co takhle dřep, který se cvičí v Číně – dřep čelem ke zdi?

Dřep u zdi vám ukáže, jak jste na tom s mobilitou kotníků, kolen, kyčlí a páteře a prověří sílu středu těla i celkovou stabilitu.

Židle chudých

Odpradávna byl dřep pro člověka relaxační, odpočinkovou i pracovní pozicí. Teď máme všude kolem sebe židle, lavičky, křesla…. Nekonečně  dlouhé hodiny sedíme v kancelářích, ve škole, u počítače, u televize, v autě a následkem jsou bolesti zad, hlavy, svalové nerovnováhy, ztuhlé kyčle, bolavá kolena a další spoustu neduhů. A s přibývajícím věkem pak má spousta lidí problém nejen jít do podřepu, ale postupně těžce vstávají i ze židle.


Kdo byl někdy v Asii, určitě tam viděl spousty lidí, kteří ve dřepu jí, povídají si, čtou, hrají… Dřep je pro ně naprosto přirozená poloha, ve které vydrží dlouhé hodiny. Zatímco lidé v západních civilizacích ve dřepu po pár minutách “vytuhnou”, v Asii vidíte osmdesátileté stařečky, kteří s pohyblivostí nemají absolutní problém.

V Asii se říká, že stárnutí začíná od nohou, a většina tamních tělesných cvičení je zaměřená právě na procvičování pružnosti, mobility a síly nohou.

Podle tradiční čínské medicíny dřepy u zdi uvolňují tok energie, pomáhají předcházet problémům s klouby a páteří, předcházejí artróze, pomáhají zlepšit kardiovaskulární systém, zlepšují metabolismus (pomáhají při redukci hmotnosti) a obnovují vitalitu. Při dřepech dochází k masáži a detoxikaci vnitřních orgánů a výrazně se snižuje hladina stresových hormonů.

Cvičení dřepů u zdi se považuje za skutečné umění a správný nácvik rozhodně není otázkou pár dní. Zeď funguje jako skvělý korekční nástroj, který nedovolí, aby vaše kolena šla příliš dopředu. Zeď vám také zabrání příliš se předklánět.

K dřepům se přidávají i pohyby rukou a páteře a nedílnou součástí je i správné dýchání.

Jak dřep nacvičit

  • Postavíte se čelem ke zdi, s nohama od sebe zhruba na šířku ramen a špičky nohou lehce vytočte do stran.
  • Ruce můžete mít na začátku rozpažené, pokud vám to pomůže se stabilitou.
  • Potom s nádechem nosem jděte do dřepu (tak nízko, jak vám to půjde) a dávejte pozor, aby kolena zůstala nad špičkami nohou.
  • S výdechem ústy jděte zase nahoru.

Hloubku dřepu zvětšuje postupně, nespěchejte na sebe. Na začátku se vám asi párkrát stane, že se překulíte na záda, tak doporučuji mít za sebou dostatek prostoru a případně si tam dát podložku na cvičení. Pokud se vám nedaří dřep přímo u zdi, zkuste nejprve dřep s malým odstupem od stěny a postupně se ke zdi přibližujte.

Postupně můžete přidávat těžší varianty – nohy těsně u sebe, ruce za zády, nebo to zkusíte třeba s jablkem na hlavě :-).

Časem, až pro se pro vás pozice ve dřepu stane naprosto přirozenou, přidejte ve dřepu cviky na zlepšení mobility páteře a kloubů.

A až zvládnete všechny varianty jako muž na následujícím videu, dejte nám vědět!!!!

Zdroj: https://www.t-nation.com/training/tip-hone-your-technique-with-wall-squats

http://www.chilel.com/new08-2001/a_quick_guide_to_wall_squatting.htm


Sportovní výkon začíná na talíři

Váš jídelníček vás buď posouvá k maximálním výsledkům, nebo vás brzdí.

Chtěli byste umět na maximum využívat váš potenciál díky správně sestavenému jídelníčku? 

Máte dost všech obecných teoretických doporučení, které nikam nevedou?

Chcete zjistit, jak si v praxi snadno přizpůsobit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci? Jak správně jídlo časovat vzhledem k různým tréninkovým cílům? Jaké doplňky stravy má smysl pořídit a jaké naopak s větším úspěchem nahradíte z přírodních zdrojů? 

Přihlašte se na oblíbené kurzy sportovní výživy:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno