mySASY. Chytrý trenér do kapsy a revoluce ve sportovní diagnostice v jednom

0

Všechny procesy v organismu, které se odehrávají bez lidského vědomí, jsou řízeny samostatnou částí nervového systému – autonomním nervovým systémem (ANS). Cílem řízení je zachování vnitřní rovnováhy organismu. Podílí se na něm vždy obě části ANS označované jako sympatikus a parasympatikus.

mySASY využívá nejmodernějších vědeckých poznatků, moderních dostupných technologií a především originálních algoritmů analýzy a interpretace dat, umožňující sledovat aktivitu obou částí systému i v terénních podmínkách. Aktuální stav autonomního nervového systému, především hodnocení aktivity obou jeho větví, detailně popisují vliv předchozího zatížení na vnitřní rovnováhu organismu a umožní tak stanovit další optimální tréninkový režim.

S CEO mySASY jsme si povídali už několikrát, ale tentokrát jsme se pokusili vyzpovídat i product ownera Pavla Mráze, který už nějaký pátek stojí za skvělými přednáškami a celkovým mySASY ekosystémem. Pavel vystudoval fakultu tělesné výchovy a produkt zná samozřejmě dokonale. Právě (a nejen proto), jsme se s ním rozhodli udělat velký rozhovor na dva díly.

O mySASY jsme už dělali opravdu hodně článků. Všechny můžete najít zde.

Jak bys našim čtenářům (i ty), co nejjednodušeji popsal, co mySASY vlastně je?

Líbilo se mi, co o mySASY říkají trenéři: “mySASY je takový malý tréninkový policajt do kapsy.” Je to mobilní aplikace, se kterou, dokud ti trénink funguje, se jen každé ráno pozdravíš a trénuješ dále.Když jedeš moc pomalu, tak ti policajt naznačí, abys přidal. A v momentě, kdy jedeš moc rychle (trénuješ příliš), nebo ti nesvítí denní svícení (děje se něco, co sám zatím ani nevíš), mySASY ti dá vědět a ty, pokud si chytrý, tak zpozorníš. No a když neuděláš změnu, dostaneš se do potíží, což v otázce tréninku, je třeba výkonnostní stagnace, propad kapacity, nemoc, nebo i zranění.

Zkus mě teď v jedné větě někde na ulici (kdybys mě třeba zastavil při běhání) přesvědčit, že “to” zrovna já nutně potřebuji (smích)

Martine, mySASY , ale není pro každého, to přece víš. Musel bych prvně vědět, jestli jsi vhodný uživatel (smích). Vhodný uživatel je někdo, kdo se chce zlepšovat ve sportu, ideálně míří na nějaký sportovní cíl. To není každý, kdo chodí běhat pro radost nebo relax. Jde především o ty uživatele, kteří směřují ke svému sportovnímu cíli nějak systematicky (s tréninkovým plánem, s trenérem, podle obecně známých pravidel atp.).

No a kdybych zjistil, že máš ve svém tréninku systém, řekl bych ti asi toto: “Měl by sis pořídit mySASY na 14 dní zdarma, změřit si mySASY profil, a tak zjistit, jestli jsi pro svůj organismus zvolil ten správný tréninkový systém, nebo musíš hledat jiný, aby sis nekumuloval únavu.”

“Spoustě lidem” může připadat, že mySASY “nějakou dobu spí” a že se nic nového neděje. Je tomu tak, nebo prostě už nejde ten systém donekonečna vylepšovat?

No, to je pro mě tvrdá zpětná vazba (smích). mySASY samozřejmě nespí a určitě je stále hodně co zlepšovat. Je pravda, že v posledních měsících byla část týmu soustředěná na spuštění nového produktu myAGE.health, ale ani tak mySASY nespalo. Museli jsme doladit nový algoritmus, který zkrátil měření z 15 na 4 min, kvůli tomu upravit infrastrukturu, aby vše šlapalo bez nehod.

Spustili jsme také veřejné API a jednáme s řadou firem o promítání našich dat na jejich platformách a obráceně. Přidali jsme také pro začínající uživatele motivační zprávy, aby věděli, že mySASY není akce na jedno měření, ale musíš dát minimálně 7 měření, abys měl kompenzaci a 8, abys měl mySASY profil atd. Je ovšem pravda, že marketing si možná na chvilku v roce 2021 přispal, ale to brzy změníme.

Sem s těmi trendy prosím! (smích)

Chceme se zaměřit na lepší srozumitelnost komunikace využití mySASY i HRV v životě sportovce. Pro začátek jsme začali dělat třeba jednou za 14 dní online stream na facebooku s názvem Klienti v akci a mělo to zatím dost úspěch. Určitě doporučuji vyzpovídat Milana Litvana a Tomáše Racka v nějakém tvém rozhovoru, jsou to dost drsní fandové sportovního monitoringu a analytiky. Celkově chceme i v rámci SoMe zjednodušit info o HRV, aby jej český sport konečně vnímal správně.

Navíc chceme zasadit HRV do celého konextu, tj. Livestreamy a jinými aktivitami bychom chtěli běžným sportovcům a trenérům dávat prostor sdílet své poznatky z tréninku, konzultovat jejich výsledky s mySASY a ideálně i shromažďovat tréninkovou inspiraci. Kdokoliv, kdo by měl zájem být klientem v akci, může se přihlásit na mail team@mysasy.com a my se s ním rádi spojíme. V prosinci (16.12.) chystáme třeba live stream s Michalem Miřejovským (kondiční trenér české basketbalové reprezentace)

HRV není jednoduchá věc a Vy jste se jí snažili již nějakým pátkem “zjednodušit na dřeň”. Nedocházíte teď k názoru, že si lidé myslí že je to jednoduché a přitom opravdu není a musí se v tom opravdu orientovat?

No, řekl bych, že trefuješ hřebíček na hlavičku. Od vzniku mySASY nám bylo dáváno najevo, že je mySASY moc složité, že je to moc pro profíky atd. a my hledali cestu, jak to zjednodušit, obarvit, ořezat atd. aby to bylo více easygoing. Jenže se ukázalo, že mySASY není to, co je složité. Ona je “složitá” problematika HRV. Nebo lépe řečeno, ani ta není složitá, jen zatím ještě “neprobublala” do obecné znalosti.

Bojují s tím i v zahraničí. Je to obrovské téma. A celé to nespočívá v tom, že by ta informace sama o sobě byla složitá. Je to daleko více o tom, že ta informace otevírá úplně novou dimenzi pohledu na trénink a na vlastní tělo a celý životní styl, jako významný a zcela unikátní parametr tréninkového režimu, který jakoby v předešlých dobách neexistoval. A tak dochází vlastně k tréninkové revoluci.

Rychlovýstup na ne moc důležitý vrchol v Rakousku 2021

A revoluce je vždycky složitá. Trenéři i sportovci se totiž stále ještě drží starých “pravd” a často i představy, že tělo je stroj, do kterého když liješ ten správný benzín (rozuměj sportovní výživu) a náležitě ho zatěžuješ (rozuměj plníš tréninkový plán), tak ti bude lépe fungovat. To je ovšem v principu úplná hloupost, protože tělo neřeší jen tréninkový stres a dostatek živin, ale mnoho dalších podnětů a procesů, které musí zvládnout, zorganizovat a uřídit. A tohle pochopit je složité.

Ale když to pochopíš, tak stačí ráno vstát, změřit se a pokud ti tvůj výsledek HRV do tvého tréninkového plánu “háže vidle”, tak prostě přijít na to, co se v těle děje, abys s tím příště mohl počítat, nebo se z toho poučit.

Plánujete kromě těch Vašich super seminářů problematiku ještě nějakým způsobem (do)vysvětlovat? Mám prostě pocit, že kdo chce mySASY (HRV) rozumět, musí si prostě ten čas najít. Jako když chce člověk rozumět wattmetrům, Training Peaks, nebo čemukoliv jinému s čím každý den pracuje a v datech se “vrtá”

Ano. Je to asi teď to největší téma v našem týmu. Jak to uděláme, aby kterýkoliv hobby sportovec snadno a srozumitelně věděl, jak HRV číst. Ať už v mySASY nebo někde jinde. Když jsme začínali, dali jsme si cíl: vybudovat most mezi sportovní praxí a vědou. Povedlo se nám laboratorní postupy přenést do mobilní aplikace.

Potom se nám podařilo zkrátit měření z 15min na 4 min a zachovat přitom informaci o obou větvích ANS i celkovém výkonu. A nyní nás čeká najít způsob, jak informace, které najdete v hodinových webinářích, na našem blogu a všude po internetu, předat každému, kdo se stav svého ANS, rozhodne dlouhodobě sledovat.

Za tu dobu, co jsi na mySASY pracoval (a pracuješ), ses musel dozvědět spoustu věci (nejen o sportovcích). Je něco co tě fakt na Vašich uživatelích překvapilo a řekl sis WOW (!)

Ano. Tisíce věcí. Ale asi největší wow efekt jsem měl při setkání s bojovníky MMA. Úplně mě překvapila jejich pokora, klid, respekt a samozřejmě sportovní odhodlání. Přiznávám, že mám z full-contact bojových sportů velký strach, a tak jsem asi čekal více agresivní, živelné sportovce, co budou mít potřebu mi sdělit, jak vůbec ničemu nerozumím a že vše vědí nejlépe. Byl to přesný opak. Klobouk dolů jim všem.

Zcela jistě jste se něco o svém produktu dozvěděli i Vy. Nabízíte ho teď třeba i jiným lidem, než jsou profi sportovci a výkonnostní hobíci?

Máte pravdu, že nyní o produktu vím více, než před nástupem k mySASY, kdy jsem jej používal sám. Jen bych řekl, že je to právě naopak. Ze startu jsem měl pocit, že to má být produkt pro všechny, co běhají, jezdí na kole atd, ale postupem času jsme zjistili, že pro ty, co jen běhají, aby byli zdravější musíme vyvinout jednodušší produkt (myAGE.health) a pro ty, co mají systematický trénink je pak mySASY. Takže to je vlastně tak, že mySASY bude především pro ty, co mají nějaký sportovní cíl.

I ty sám se v podstatě nepřetržitě měříš skoro každý den pár let. I ty, jsi tak zase o něco chytřejší?

Jasná věc. Přišel jsem např. Na to, že když upravím stravu, mám pak ve spánku lepší regeneraci (btw. Pomohla inspirace z kurzu (nejen) sportovní výživy s Ivou Kubešovou) a hned se mi zlepšil mySASY profil. Taky mi skvěle funguje silový trénink a HIIT trénink, když chci trochu boostnout adaptaci třeba před delším během nebo náročnějším pracovním dnem. A v neposlední řadě jsem se díky mySASY naučil běhat pomalu.

To jsem fakt neuměl. Ale opakovaně se mi stalo, že jsem trénink přepálil zrovna v den dekompenzace, a to mě pak složilo na 14 dní. Inu, jako bývalý sprinter/ vícebojař mám rychlost trochu více v krvi jak jogging, tak na tom musím dost mentálně pracovat, abych se v tom pomalém běhu udržel.

Kolik uživatelů v současné chvíli máte a do jakých (skupin) bys je rozřadil? Jsou i nečím například velmi typické?

Máme nyní přes 18 000 registrací, ale aktivních uživatelů je méně. Nemohu prozradit konkrétní čísla, to je interní info, jen mám radost, že to stále roste, i když vysněná start-upová exponenciála to pořád není. Makáme na tom. Skupin bude hned několik druhů. Asi nejčastější dělení je profesionální a hobby sportovci.

Setkání a prezentace dat klientům s doc. MUDr. Pavlem Stejskalem CSc. v Agel Sport Clinic, srpen 2021

Rozdíl, co se týče mySASY, je v tom, že ti profesionální mají od nás speciální program s názvem SPORT+, který zahrnuje i individuální konzultace, speciální podporu a často také anonymizaci. Ten si na eshopu nekoupíš, protože bychom to kapacitně nezvládali. Prodává se jen na vyžádání. Jde o to, že u profesionálních sportovců je vyvíjena daleko větší pozornost na detail a eliminaci případně chybné interpretace. Přeci jen je sport jejich živobytí. Potom dělíme klienty ještě na trenéry a sportovce.

Pro trenéry máme také speciální program s názvem TEAM, který opět zahrnuje především konzultační podporu a další support. Práce s týmem totiž vyžaduje větší nadhled a systém, jak data snadno analyzovat, který trenérům vysvětlujeme, aby z toho neměli hlavu jako pátrací balón (smích).

A mezi speciální klienty je možné zařadit také např. výzkumné instituce, které naše řešení používají především v medicínských výzkumech pro sledování stavu a vývoje aktivity ANS, popř. certifikované trenéry a obchodní partnery, kteří mají za sebou nějaké školení a testování + vlastní náhledový účet a mohou tak radit svým klientům, když s nimi chtějí konzultovat výsledky mySASY.

mySASY už není pouze tréninkový systém, ale stává se z něj (vychází) jakýsi “sportovní diagnostický vesmír”. Souhlasil bys se mnou?

No, to zní velmi silně. Řekněme, že zde jisté ambice jsou, ale zatím je aplikace mySASY training stále především ranní diagnostika stavu ANS pro sportovce, která nemá ve světě konkurenci stran své přesnosti a informačního obsahu, a aplikace myAGE.health je ranní diagnostika stavu ANS, která pomáhá ke sledování osobního funkčního věku a zpomalení stárnutí.

Aby z toho byl celý vesmír, musíme ujít ještě pořádný kus cesty, a to především v marketingu, osvětě a následně i technologicky, abychom elegantně propojili mySASY, popř. myAGE i s dalšími datovými zdroji, jako je např. Garmin Connect, Oura Ring, TrainingPeaks, Apple Health atd.

Když už mluvíš o těch propojeních… Budou nějaká nová? Mě (a myslím že nejen mě), by zajímala spánková data (!). Budou?

Spánková data jsou opravdu super zajímavá, to máš pravdu. Ostatně počítáme s nimi od začátku, a proto najdeš dotaz na kvalitu spánku i v našem závěrečném dotazníku po měření. Co bude ovšem velká výzva, je to propojení samotné a následná práce s těmi daty. Přeci jen stále platí, že každý člověk je jiný a tím pádem je jakákoliv korelace dat složitá a její výzkum velmi drahý a my na to hledáme řešení. Teď je ovšem “topic number 1” to “probublání” práce s HRV do obecné znalosti.

Alfa a omega není jen HRV, ale i světelná biodynamika, cirkadiální rytmus, mikrobiom… Vidíš ještě něco nového jako game changer (nejen) nadcházející doby?

Máš pravdu, že trendů v oblasti sledování stavu a chování vlastního organismu je hodně a že HRV není jediná z metod, jak něco zjistit. Když ale vidím, jak publikum ještě nezvládlo ani to HRV, které je zde více jak 20 let, a ještě pořád jsou lidi, kteří si myslí, že tuky se spalují až po 20 min tréninku, a že “jen trénink do mrtva” dává nějaký smysl, tak nevím, jestli bych si vsadil na nějaký další game-changer. Spíše mám obavu, že čím více bude metrik, tím větší bude rozhodovací paralýza, kterou a jak sledovat.

Kdy Vás tahle myšlenka napadla? Tedy že se z mySASY stane něco “nového”?

Řekl bych, že ta myšlenka je tady od počátku. Velká část týmu v čele s Radimem méme VŠ specializaci ve fyziologii zátěže a managementu životního režimu, tedy je to především rozvoj odborných ambicí s cílem vytvořit most mezi vědou a praxí. Jen se hledá cesta, kudy jít, aby to nebyl jen charitativní nebo akademický pokus jak pomoci lidstvu, nýbrž skutečný produkt, který bude mít takovou přidanou hodnotu, aby jeho další vývoj podpořili uživatelé jeho zakoupením.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno