Sportovní dioptrické brýle. Nezbytná výbava každého sportovce!

1

My všichni sportujeme. A to ať už na ryze rekreační nebo na vysoce profesionální úrovni. Naproti tomu jen relativně málo z nás se může pyšnit skutečně vynikajícím zrakem bez použití korekčních pomůcek. Zrak je pro člověka nejdůležitější smysl, kterým vnímá až 80% ze svého okolí. Na základě informací přenesených do mozku zrakovým nervem nastává zpětná reakce. Rychlost a přesnost koordinace oko-tělo (tělesná motorika) je důležitá pro následný sportovní výkon. A to je oč tu běží!

Kdo se však zabývá sportem intenzivněji, měl by případné korekci zrakové vady přikládat odpovídající důležitost, neboť i ta limituje podávaný výkon, ač se to na první pohled nemusí zdát…

Nebaví Vás mít při sportu čočky? A věděli jste, že na trhu existují už nějaký pátek například sportovní dioptrické brýle? Právě (a nejen) proto, jsme si povídali s triatletem a spolumajitelem Modřanské Optiky Ondřejem Bendou o tom, co je zrovna dneska trendy a jak mohou takové správné sportovní brýle vypadat a z čeho všeho je vlastně možné v dnešní době vybírat…

Pojď se Ondřeji našim čtenářům nejdříve představit!

V pár stručných větách – jsem táta tří super dětí, se kterými (a samozřejmě s manželkou) trávíme většinu času. Zbytek volného času trávím už druhým rokem jako hobík triatlonista a sportem obecně. Po pracovní stránce máme s manželkou a švagrovou Modřanskou optiku, kde jsem zodpovědný za portfolio sportovních dioptrických brýlí a mj. taková “děvečka pro všechno” (mytí výloh, marketing, sekání trávníku před optikou – zkrátka rodinný business (smích).

Aby toho nebylo málo, ještě vyučuji tělocvik na ZŠ Vrané nad Vltavou, což je nádherná práce, poskytující okamžitou zpětnou vazbu. Zkušenosti čerpám ze studií (ČZU) a více než 15ti leté zkušenosti v korporaci.

V současné chvíli existuje celá řada způsobů korekce zraku Každá z nich má své výhody a své protiklady. Jak se v tom máme Ondro vyznat? Návštěva optika by měl být úplně první krok?

Vezmu to od konce – pokud se budeme bavit o běžných dioptrických vadách v populaci (+- 4 dioptrie) není návštěva očního lékaře nutná a měření zraku vám nabídne každá lepší optika. Navíc od července 2019 na předpis od očního lékaře pojišťovny již dospělým nepřispívají. V ostatních případech (šedý zákal, atp.) je určitě vhodné nejdříve navštívit očního lékaře, který rozhodne o dalším postupu.

V čem je výhoda/nevýhoda klasických čoček, které má většina z nás?

Pokud máš na mysli kontaktní čočky, jejich nespornou výhodou je pomyslná svoboda a volnost, tzn. nespadnou mi brýle, nikde je nezapomenu, nic mi “nehyzdí” mou vizáž… Na druhou stranu ne každému kontaktní čočky vyhovují (aplikace čočky do oka, nevhodnost při konkrétních sportech…).

Navíc musíš myslet na to, že si neustále vkládáš cizí předmět do oka, což může způsobit řadu zdravotních potíží. Z tohoto pohledu je nošení brýlí ohleduplnější vůči našemu oku a už dávno neplatí, že brýle jsou negativním doplňkem outfitu. Naopak, děláme i brýle s nulovými dioptriemi a lidé již vnímají brýle jako módní doplněk.

První možná varianta jsou vsadkové sportovní brýle. Co si pod nimi má možnost čtenář představit?

Vsadka nebo-li dioptrický klip je nejjednodušší variantou jak řešit sportovní brýle. Představte si ji jako “malé brýle” cvaknutá ve vaši sportovní. Limitovat nás může jen typ brýlí, které musí vsazení tohoto klipu umožňovat. Ze zkušenosti ale vím, že většina kvalitních značek sportovních brýlí má v portfoliu modely, které vsazovací klip mají.

O jakém cenovém rozpětí se zde bavíme a komu bys tento typ doporučil?

Toto řešení doporučuji sportovcům, jejichž dioptrická vada jim umožňuje sportovat i bez brýlí, tzn. Vložku si do brýlí vsadím a vidím lépe, nebo si nechám jen sportovní brýle a vidím alespoň něco (smích).

Tuto variantu volíme i se zákazníkem, který řeší celkovou cenu brýlí. Je to varianta nejlevnější, kdy se cena skládá z ceny sportovních brýlí, ceny dioptrické vložky (nanejvýš pár stokorun) a ceny čoček. (Příklad sportovní brýle R2 Eagle s fotochromatickým sklem, dioptrická vložka, dioptrie L: -1 D; P:  -1,5 D se cena pohybuje kolem 3000,- Kč).

Výhodou tohoto řešení je možnost výměny skel v brýlích (pokud to brýle umožňují) a dále fakt, že mohu mít dioptrické sportovní brýle i ve “štítových” sklech př. Rudy Project Defender.

Naopak nevýhodou je, že v zorném úhlu vidíš rámeček dioptrické vložky (je vhodné volit co největší vložku, např. jedny z největších má italská značka Rudy Project). Dále může být pro někoho nevýhodou i váha brýlí (jsou to vlastně 2v1) a jejich obtížnější čištění.

Další možná varianta jsou pak předsádkové či předvěsové sportovní brýle…

Ano, další varianta jsou takzvané adaptéry, které vyměníš místo stávajících brýlových skel. Příklad Rudy Project Fotonyk.

Kolik si máme přibližně představit u této varianty? Patrně to bude pro stejnou skupinu sportovců i přibližně stejná cena?

Sportovci, kterým tuto variantu nabízím, již mohou mít vyšší dioptrie (tzn. čočka by se již nevešla do výše diskutované vložky) a zároveň chtějí stlačit celkovou cenu brýlí. Při výrobě čoček do adaptérů již diskutujeme povrchovou úpravu čočky (zrcadlová úprava, zatmavovací čočky…).

Tyto parametry mají vliv na celkovou cenu. Opět příklad: R2 Vist včetně adaptérů, čočky s fotochromatickou úpravou, dioptrie L: -2 D; P: -2,5 D, cena cca 4800,- Kč. Výhodou tohoto řešení je možnost vyrobit zákazníkovi brýle na míru díky jeho vyšší dioptrické vadě. Za nevýhodu někteří zákazníci považují estetický vzhled brýlí a nemožnost výměny skel.

A poslední (bohužel i nejdražší variantou) jsou pak dioptrické sportovní brýle s přímo zabroušenou korekcí…

Ano, je vidět, že jsi znalý – třetí variantou je nechat si vyrobit dioptrické čočky přímo do obruby sportovních brýlí. Je to řešení zákazníkovi šité na míru a od toho se odvíjí i cena. S každým zákazníkem chceme mluvit osobně, prodiskutovat jeho potřeby, přání, způsoby jak a kde bude brýle využívat a na základě zjištěných informací navrhujeme nejvhodnější řešení. 

Výhodou této varianty je opravdová “customizace” tzn. můžeme vyrobit zákazníkovi sportovní brýle, se kterými vidí do dálky při jízdě na kole a zároveň vidí na hodinky, cyklocomputer (tzv. bifokální či multifokální brýle). 

Opět řešíme povrchové úpravy, zabarvení skel, atp. V tomto případě se mi špatně uvádí příklad, ale pro názornost cena fotochromatických čoček se zrcadlovou úpravou, dioptrie L: -3 D; P: -3 D cena cca od 4500,- Kč/jedna čočka + cena brýlí.

Jsou ale zároveň i nejlepší a taky se můžeme bavit, že je má sportovec i na několik let…

Ano, tuto variantu lze považovat za nejvhodnější řešení obzvláště pro sportovce, kteří bez brýlí nemohou být. Pokud se o brýle dobře staráš, vydrží ti mnoho let.

Víme ale že máte v portfoliu i brýle plavecké, nebo brýle třeba na střelbu…

Sám dělám triatlon, a tak jsem do portfolia zařadil i plavecké brýle na podnět kamarádů. Je škoda si plavání v přírodě, bazénu nechat kazit rozmazaným pohledem, když plavecké dioptrické brýle můžeš mít za pár stokorun.

Plavecké brýle lze vyrobit též na míru, ale nejčastěji prodávanou variantou je “skládačka”, kdy poskládáme dioptrie na každé oko zvlášť, nosník, pásek, krabičku a můžeš odcházet do bazénu, kde už rozpoznáš své parťáky (smích).

Zmiňoval jsi střelecké brýle, máme i brýle na golf, jachting atp. Úzce spolupracujeme s Rudy Project, kteří vyvíjí modelové řady i pro různé druhy sportů a tomu upravují odvětrání brýlí, povrchovou úpravu skla… Vše je možné, je to jen otázkou tyto informace od zákazníka získat, zbytek je na nás.

Každý sport má určitě svá specifika a je tedy potřeba přijít a pohovořit si o tom, co dělám, jak intenzivně, takže se vracíme oslím můstkem zase k první otázce…

Přesně tak, jak jsem již zmiňoval v předešlé otázce. My nemáme záměrně eshop, možná si tím škodíme, co do kvantity prodeje, ale chceme, aby za námi byla vidět kvalita, proto s každým zákazníkem hovoříme a zjišťujeme jaký sport dělá, jak často bude nosit brýle, zda na sport i do práce a na základě toho navrhujeme nejvhodnější řešení.

Může to znít jako klišé, ale na prvním místě mi nejde o peníze, ale o spokojenost sportovce, aby až vyjede v nových brýlích si mohl říct, že to byla dobrá investice, která se mu vyplatila!

Přesnějšímu vidění i v periferii a rychlejší reakce, snížení nebo zamezení slzení způsobené například prouděním vzduchu, vylepšení barevného vidění v různých světelných podmínkách. V čem dalším jsou sportovní brýle přínosné?

U každého je potřeba různá, někdo má sportovní brýle hlavně jako módní doplněk k outfitu, někdo zase pro to, že potřebuje opravdu zlepšit vidění. Vezme-li to od základu, primárně nám brýle chrání zrak, což je jeden ze smyslů, kterým vnímáme až z 80% okolí, to už se vyplatí se o něj starat, ne?

Dají se udělat i brýle na lyžování? Je něco speciálního třeba i na běžky?

Potřeba dioptrií v lyžařských brýlích může být řešena vícero způsoby. U nás v optice nabízíme nejjednodušší řešení, tím je univerzální dioptrická vložka vsazená do vašich lyžařských brýlí. Vždy je nutné přinést vaše stávající brýle a vyzkoušíme na místě.

Umíme zajistit i lyžařské brýle např. od Rudy Project či Sziols, které jsou dostatečně hluboké s výřezem na stranice, tudíž se do nich mohou vejít vaše stávající dioptrické brýle. 

Co se týče sportovních dioptrických brýlí na běžky, ty jsou velmi podobné brýlím na silniční cyklistiku, tedy musí mít dostatečné odvětrání proti mlžení skel, případně lze řešit dvojité zimní sklo a výhodou je i možnost přídavného pásku kolem hlavy, který chrání brýle proti pádu.

Lze si vybrat nějaké univerzální brýle, aby mi vyhovovaly na sport i do práce?

Ano, u některých zákazníků to končí kompromisem, kdy si vybere např. Rudy Project Intuition, která mu zaručí použitelnost brýlí při sportu a zároveň padnou i k obleku.

Co bys doporučil na běh, na kolo nebo na triatlon?

Opět se dostáváme k nutnosti získat informace od zákazníka tj. na jaký sport bude brýle využívat. V ideálním případě máš brýle na běh, jiné na kolo a ještě rozlišuješ MTB či silničku (nemluvě o triatlonovém speciálu).

Zatím jsem se nesetkal se zákazníkem, který by si kupoval dvoje, troje brýle dle typu sportu (ani já nemám na triatlon dvoje brýle) (smích).

Tedy vždy to řešíme na základě toho, který ze sportů (běh, cyklistika…) je dominantnější resp. tráví s ním více času. Jsou to možná drobné niance, ale jedná se o odvětrání brýlí, velikost obrouček, zatmavení čoček atp.

Jak dlouho Ondro vlastně taková výroba brýlí trvá?

Délka pořízení (od výběru, přes výrobu čoček až po finální seřízení brýlí se zákazníkem) je velmi proměnlivá. Pokud přijde rozhodnutý zákazník, vybere si skladové brýle s dioptrickou vložkou, má rezervovaný čas na změření zraku, tak první schůzka je cca do 1 hodiny. My objednáme čočky, vybrousíme a brýle má do týdne.

Naopak, pokud přijde zákazník, který chce poradit, vybere si neskladové brýle (př. jiná barva) a shodneme se na “třetí variantě” tj. výroba dioptrických čoček a jejich zabroušení přímo do obrub sportovních brýlí, jedná se zpravidla o 2-3 setkání před samotnou finalizací objednávky. My necháme čočky vyrobit včetně zabroušení a nanesení doplňkových vrstev (zrcadlová atp.). Doba se v tomto případě pohybuje v řádech týdnů.

Víme, že se dají vybrat i nosníky, různé barevné kombinace atd. To jde jen u značky Rudy Project, nebo i jiných značek co máte v portfoliu?

Pokud jde o chtěnou výměnu různých součástí brýlí, nejflexibilnější jsou z mé zkušenosti Rudy Project. Chcete mít jedny brýle, ale jejich barvu upravovat dle nálady, barvy sportovního vybaven? Lze to, stačí si brýle dovybavit náhradními stranicemi, nosníkem, sklem… Navíc spolupracujeme s ověřenými výrobci, dodavateli sportovních brýlí a pokud se vám stane, že i po záruční době se na brýli něco pokazí, jsme schopni nový nosník, stranici objednat.

Brýle ale nejsou jediná věc, kterou se musíme zaobírat… hydrofóbní úprava, tvrzení skla, antireflexní vrstva, polarizační filtr, nebo samozabarvovací úprava. Pojď nám teď prosím o každé z úprava něco říct…

Hydrofóbní úprava

Jak jsme již povídali výše, je mnoho úprav čoček; v tomto případě se jedná o povrchovou úpravu čočky, která ti zaručí odpuzování vody a ulpívání nečistot, takže se méně špiní. My tuto úpravu nabízíme ve většině případů i do standardních dioptrických brýlí. Ve sportovních brýlích bude standardem.

Tvrzení skla

Tvrzení čočky je základní úprava, která je na každé čočce. Na sport nedoporučím skleněnou čočku (pád = rozbití).

Antireflexní vrstva

Antireflexní vrstva snižuje tvorbu odrazů, které zvlášť při sportu mohou být nežádoucí. Opět toto je vrstva, která je téměř standardem každé čočky. Ano, lze tuto vrstvu na čočku nedat, ale bavíme se o ušetření v desítkách korun.

Polarizační filtr

Zde se jedná o doplňkovou úpravu čočky, odvislou od typu použití brýlí. Tato vrstva totiž snižuje světelné sluneční odlesky (vodní hladina, sníh) je tedy vhodná pro brýle na jachting, běžky…,ale je třeba mít na paměti, že přes polarizační čočku hůře budete číst displeje telefonu, hodinek, budíky palubní desky.

Samozabarvovací úprava

Zde se bavíme o fotochromatických čočkách, které patří mezi nejčastější úpravu u sportovních brýlí. Tato vlastnost čočky umožní vlivem UV záření čočku zbarvit do tmava a naopak při zatažené obloze se čočka rozjasní a je téměř čirá. Perfektní řešení pro sportovce, kteří se rozhodnou pro výrobu brýlí na míru či dioptrické adaptéry.

Martine, dovol mi shrnutí na závěr. Jednak ti děkuji za rozhovor a zároveň je z článku asi patrné, že možností řešení sportovních dioptrických brýlí je mnoho (od značek brýlí, po způsob řešení dioptrií až po doplňkové úpravy čoček).

Proto, pokud se kdokoliv ze čtenářů rozhodne řešit nové sportovní brýle a zvýšit si komfort sportování, rádi ho přivítáme u nás v Modřanské optice, kde mu poradíme, doporučíme nejvhodnější řešení včetně zákaznického pozáručního servisu.

Nechali jsme si nakonec udělat v Modřanské optice po velkém výběru tyto brýle.

Sportovní dioptrické fotochromatické brýle Rudy Project Fotonyk s čočkami od Carl Zeiss – single vision individual sport photofusion. A musíme Vám říct, že o těch brýlích vůbec nevíte, že je máte! Díky! ZEISS Česká Republika!

 

1 komentář

  1. ! Výherce SOUTĚŽE !
    Děkujeme všem, kteří do konce října vložili své komentáře na FB či IG. Výhercem sportovních brýlí se stává Gábina Hejtiková. GRATULUJEME!
    A poněvadž si ceníme odpovědí i od ostatních sportovců, pokud se rozhodnete pro nákup sportovních brýlí v Modřanské optice (vložili jste komentář do 31.10.2020), získáte je s 10% slevou 😉
    Všem přejeme krásné podzimní sportování
    Tým Modřanské optiky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno