Michael Novák (3) – Posune vás, když ráno místo 10 minut facebooku zkusíte posilovat s vlastní váhou

0

Předchozí díl rozhovoru s Michaelem Novákem byl hodně o konceptech a teorii v oblasti technologií v běhu. Posuňme se nyní trochu více do praxe a podívejme se na věci, které se hodí vědět při každodenním sportování.

Michaeli, co je pro tebe na trhu nejlepší tip na sportovní hodinky s poměrem cena/výkon pro mediánového běžce?

Poměr cena výkon, to je těžký. Docela dobrý jsou paradoxně Coros Pace2. Na to, co umí jsou to super hodinky. ALE … neumí česky a nic jiného, než sporttester nečekejte. Ale umí toho fakt hodně. Na blogu mám recenzi (smích). Suunto leda ve slevě. Např. Suunto 5, pokud seženete kolem 5 a méně tisíc.

Coros Pace2
Coros Pace2

Velmi zajímavé jsou Garmin Venu Sq. Vlastně ty jsou ze jmenovaných nejlevnější. Pak bych zmínil Forerunner 245, ale kdybych měl možnost trochu “přitlačit”, tak půjdu do Garmin Fenix 6 glass (bez map), které se prodávají za 10500 korun s daní – někde i méně. Nové. 

Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 245

A jaké jsou podle tebe vůbec nejlepší hodinky, co jsi zatím testoval a třeba sám dokonce vlastníš? Pro běžce nebo triatlonistu.

Pro triatlonistu jednoznačně systém Garmin – propojitelnost se senzory, ucelený systém hodinky, cyklopočítač, jejich propojení (extended display). Na ruce by to byly Forerunner 745, maximálně Forerunner 945 – kvůli manipulaci s neoprenem. 

Jinak mám Fenix 6 Pro blue titanium. Kdybych teď mohl dřít na oválu a trénovat, byly by pak jednoznačnou volbou Forerunner 745. Fenixy jsou super “allroundery” – dá se s nimi běhat, trénovat, chodit po horách, na skialpy, mapy, výdrž, veškeré funkce pro trénink, spojení s wattmetrem. A dost dobře vypadají. (smích)

A nejlepší, co jsem testoval? Nevím, zda nejlepší, ale nejdražší to byly Garmin Marq Driver. Pak Garmin uvedl ještě dražší Commandery. To byl matroš… (smích)

Jakým směrem směřuje “bitva” Coros vs Polar vs Garmin a teď i Wahoo?

Garmin z pohledu zvenku vede a dlouho nebude mít konkurenci. Je nejsilnějším hráčem z pohledu uživatelské základny, ale i technologií. Nesmíme zapomínat, že Garmin má v USA i státní zakázky, nemá JEN sporttestery, ale pokrývá i jiné oblasti – letectví, námořní systémy atd. Díky široké produktové a technologické základně má obrovskou výhodu v tom, že sdílí technologie napříč produkty a oblastmi a tak ušetří za vývoj novinek. Navíc dělá hodně akvizic. Mezi ty, co uživatelé vidí je koupě Tacxu. Mezi ty, co nevidíš na první pohled, ale mají velký dopad, je koupě Firstbeat.

Pak bude Polar. Ten má dobré produkty, ale trochu technicky pokulhává. Ale snaží se. Naposledy uvedené Polar Vantage V2 beru trochu jako podraz na ty, co si koupili čerstvě uvedené Polar Grit X. I sám Polar ve svém srovnávači produktů vypadá, že tvrdí, že v každém bodě je lepší Vantage V2.

Coros. Rozporuplná firma, která má agresivní kampaň a aniž by to chtěli, díky zaspání a letargii Suunto, to vypadá, že první obětí Corosu bude právě Suunto a nezachrání ji ani “Made in Finland”. Lidi, co přechází od Garmin ke Coros jsou vidět nejvíc jen proto, že Garmin uživatelská základna je největší. Ale reálným srovnáním produktů převálcuje jako první produkty právě od Suunto. To má zatím téměř nedotčenou svou doménu potápěčských počítačů. Ale i tam se dere Garmin svým modelem Descent MKII.

Coros je určitě zajímavá firma, kde sice pochybuju o tom, jakou míru má její vlastní vývoj a na kolik kopírují pomocí reverzního inženýringu produkty konkurence. Ale to je jedno – jsou dobrý, jsou levný, jen nemají platformu na webu – pouze mobilní aplikaci a nemají češtinu. 

Wahoo. To se uvidí. Je to “stará novinka”. Tyhle hodinky Wahoo plánovalo již před pár lety, ale dostaly se ven až nyní. Vypadají spíš jako konkurence Garmin Fenix 5, což jsou přes 4 roky staré hodinky. 

Hodinky už mají v podstatě všechno co lze mít… Co kromě LTE náš čeká? Něco na úrovní Leoma? Lepší HRV, osciloskop, lepší wattmetr?

Leomo má víc senzorů. Odhaduju, že ani jeden výrobce nechce dodávat tolik senzorů. Navíc využitelnost je jen pro úzkou skupinu uživatelů. 

To spíš bude Garmin možná integrovat watty kalkulované ze senzorů v hodinkách, jak to má Coros, Polar. 

Suunto by potřebovalo nový hodinky jako sůl, ať budou mít cokoliv. Jen ať něco uvedou a vypadá to jinak. Hlavně dotáhnout ten jejich novej web, kterým nahradili Movescount. 

Jak jsem říkal minule, čekají nás multibandové čipsety – vyšší přesnost tempa, vzdálenosti, doufám, že stejná nebo nižší spotřeba energie a tudíž delší výdrž na 1 nabití. 

Čekal bych novou generaci optického snímače tepu. Pár nových profilů pro sport, ale to se již testuje v beta verzích firmware – například ultra trail run na Fenix 6, FR745 a FR 945 a sérii Marq. 

Dále to budou hlavně vylepšení na SW úrovni – lepší plánování tras, vylepšená a uživatelsky příjemnější navigace. Nutriční alarmy a doporučení. Rady ohledně tréninku a hydratace na základě aktuální teploty a intenzity aktivity, potenciálně detekce a varování nadměrné únavy anebo potenciální nadcházející nemoci.

Jak jsi zmínil – LTE. Pak kalkulace VO2Max z trailového běhu (také v beta testování v beta firmware). Určitě se objeví vypracovanější a lepší solární napájení, které dodá větší autonomii i do hodinek Fenix nebo modelu 955. Něco jako jsme viděli již v Instinct Solar, který dokáže defacto jet neustále, pokud jej necháme na sluníčku přiživovat. 

Jsou wattmetry budoucnost nebo slepá větev?

Cyklistické? Minulost, současnost i budoucnost. Bez diskuse. 

Běžecké? Watty z ruky – možná. Víc bych věřil stále Strydu. Ale, že by to eliminovalo tepovku, to si nemyslím. Bude to stále váženější alternativa tréninku na tep a tempo, ale určitě nepřevezmou běžecké watty v budoucnu nadvládu. A to ani po nedávném uvedení běžkařských wattů do top modelů Garmin. 

A co HRV (Heart Rate Variability)? Jak jsme daleko tam? 

Na to jsi větší odborník ty. MySasy udělalo brutální skoky kupředu za poslední rok a popravdě již jejich pokročilý systém neznám. Mají doporučení k tréninku, celkem přesné vyhodnocení tvého stavu, defacto velmi přesně umí systém určit jak se cítíš a doporučí ti správným odhadem trénink na ten den. 

HRV je budoucnost. MySasy je průkopník a na český startup se jim daří dobře. Ale – pokud za nimi někdo přijde, jako například Garmin, Polar nebo někdo jiný, velký. Určitě bych hodně seriozně uvažoval o případné nabídce akvizice. Jde o to, že Garmin, Polar i Suunto jsou giganti a oni také vidí v HRV budoucnost a buď protlačí na globální trh svá řešení, které vyvinou inhouse anebo se poohlédnou po někom, kdo má již “hotovo”. A je lepší být dobře zaplacen za to, co jsem vyvíjel a být pak součást někoho jiného, než se koukat na to, jak můj produkt mizí z trhu díky vytlačení globální značkou. 

Osobně HRV věřím. Je to prokázané, funkční a pokud používáme nástroje pro práci s HRV správně, povede to k efektivnějšímu tréninku. 

Co ty sám máš na hodinkách na hlavní obrazovce a na těch dalších?

Jako mimo aktivitu? Klasické ručičkové hodiny (čas) a datumovku. Widgety pak statistiky zdraví, východ a západ slunce, ABC, teploměr.

Hlavní obrazovka pak pro běh a trailový běh vypadá jinak. Běh – 6 polí: Tep, Vzdálenost, Stopky, Tempo, Zhodnocení výkonu, denní doba. Pro trailový běh: 5 polí: Tep, Vzdálenost, Stopky, Tempo, denní doba. V trailovém běhu mám pak na druhé obrazovce nastoupané metry, aktuální výšku, naklesané metry. 

Po internetu vidíme, že hodně radíš běžcům začátečníkům. Jaké největší chyby podle tebe začínající běžci dělají?

Největší chyba je, že věří každému. Ale ono je těžké rozhodnout se, komu věřit. Základem je asi vyvarovat se ptaní na zdravotní dotazy na internetu. 1) Nikdo tě na internetu nevyšetří, 2) Dostaneš asi tak 50 odpovědí a každá z jiného soudku. Ideálně, aby se naučili chodit na fundované servery – například Gone4.run nebo Behejsrdcem.com. (velký smích)

A chyby, co dělají… To je těžké. Jsou moc přemotivovaní. Ale to nejde, kdyby totiž nebyli nadšení, nebudou běhat. Všem bych poradil spíš běhat častěji, kratší vzdálenosti a k tomu doma cvičit s vlastní vahou. Nejčastější chyba je “pouze (rychlý) běh”. 

Je běhání “těžké” nebo ho zvládne každý a nepotřebuje k tomu číst internet a časopisy? 

Běhání je… Sebereš se a vyběhneš. Ale zároveň je běh velmi komplexní pohyb, pokud je dělán správně, a je to jeden z vrcholů pohybové evoluce. Běhat umí každý. Ale běhat dlouhodobě zdravě a bez zranění, to každý nedokáže. Takže nějaké to občasné čtení správných textů neuškodí nikomu. Ani začátečníkovi, ani trenérovi. Znalosti musí rozvíjet a obnovovat každý. 

Máme rádi Paretovo pravidlo. Napadá tě něco jednoduchého a časově nenáročného co zařadit do tréninku nebo výbavy, co by zároveň mělo potenciál významně posunout výkony/efektivitu/zdraví apod.? 

Meditace / dechové cvičení (Polar i Garmin to zařadili jako aktivitu do svých hodinek, jelikož to významně přispívá k uvolnění, regeneraci a tím i lepší připravenost organizmu pro další trénink). Nezabere to víc jak 5 minut. 

A případně ráno místo projíždění mailů nebo facebooku na mobilu, 15 – 20 minut posilování s vlastní vahou. 

Třetí rada – přemýšlet nad tím, co jím a piju. 

Takovýhle maličkosti dokáží posunout opravdu neskutečně. A hlavně je to prevence zranění. 

Většina lidí si před závodem dává vyšší cíl než na který má. Čím to je? Je to obecná vlastnost člověka?

Já tomu říkám “velký voči”. Ale. Ono to má smysl, ale člověk musí zůstat nohama na zemi. Když si dáš velký cíl, tak cestou k němu si splníš mnoho malých. Když si ale dáš jen cíl 5 km za 20 minut, budeš se soustředit na tento cíl tak, že po jeho splnění vyhasneš. 

Když si dáš ale maraton za 3:10, tak “po cestě” musíš logicky projít i metou 5, 10, 21 km a tam si nasbíráš “rekordy” jen tak mimoděk, ale nezastavíš se – máš velký cíl a to, cos dokázal po cestě, to je úžasný taky, ale je to součást celku. 

Je dobré si dát velký cíl, ale mít jej jako komplexní velký obraz a do něj naskládat cestu z malých dílků. Já to tak měl na TDS (UTMB), kde jsem měl cestu vydlážděnou velkým počtem dílčích milníků ve formě jiných závodů. Každý z nich jsem pak bral jen jako schod k velkému cíli. Pomohlo mi to nemyslet na to, že “toto je má nejvyšší meta”, ale “tohle je jen malá překážka na mé cestě”. 

Jaký vliv podle tebe má výběr bot na výkon?

Velký. Pro top atleta pomohou citelně. Pro hobíka s mizernou technikou ani ne, ale pokud si vybere špatný boty top atlet, dá stále dobrý výkon, pokud to “pohnojí” hobík, nemusí závod doběhnout a může mít sakra problém. Prostě ho nepodrží svaly. Pro zkušenýho mazáka – nějak se s tím popere. (smích)

A na pohybový aparát?

To velmi úzce souvisí s tím, co jsem psal. Čím delší závod (nebo intenzivnější), tím větší vliv má bota. Až tak velký, že i na 10 km závodě můžete doběhnout vysílení, ale v pohodě, anebo vysílení, zkroucení, s nataženými úpony, zablokovanými kotníky, zády a se zánětem šlach v následujících dnech. Čím delší závod, tím markantnější vliv mají boty. 

Máš argument, kterým lidi přesvědčit, že běžecká abeceda má smysl? (smích) 

Ne. (smích) Buď chceš běhat zdravě anebo joggovat a platit cizím, aby tě napravili. (smích)

Peníze jsou dobrej argument na lidskou lenost, ale většinu lidí abeceda irituje, obtěžuje, ale vždy pomáhá. (smích)

Důvody proč abecedu dělat ti asi nemusím říkat. Aktivuješ svaly, zahřeješ je a připravíš na výkon. Prokrvíš kotníky, zvýší se elasticita, posílíš svaly potřebné k udržení správné techniky, zvýšíš kadenci, snižuješ riziko zranění a nastartujes metabolizmus před tréninkovou jednotkou. 

Myslím, že to je argumentů dost, ale stejně to lidi nedělají. Proto je dobré mít ještě masérský kurzy a živnost a opravovat takovýhle lidi za peníze. (smích)

Je běh vhodný sport pro člověka, který pracuje v kanceláři? Případně s čím ho kombinovat, aby byl?

Jaký sport? Obecně? Určitě. Dobrý je pro každého úměrně jeho zdraví a možnostem. A s čím ho kombinovat? Se saunou, relaxací a správnou životosprávou a vyváženou stravou. Spousta kancelářských profesí se právě realizuje po práci na poli běhu, triatlonu a cyklistiky. 

Ještě nám pověz – je někdo, komu bys běh nedoporučil?

Komukoliv krátce po nemoci bez řádné rekonvalescence a schválení doktorem a nebo lidem, s nějakou diagnózou, která takovýto druh sportu vyloženě vylučuje. Ale je mnoho dalších možností sportu, které lze provozovat. Pak určitě lidem, co mají svázaný tkaničky. (smích)

Pokračovat v tomto seriálu<< Michael Novák (2) – Budoucnost technologií je v jednoduchosti

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno