Michael Novák (2) – Budoucnost technologií je v jednoduchosti

0

Současnosti a blízké budoucnosti v oblasti technologií se budeme věnovat ve druhé části rozhovoru s Michaelem Novákem. Chcete se zorientovat v inovacích ve sportovní výbavě a obecně v oblasti hodinek, bot a dalších sportovních zařízení? A kam se celé odvětví bude v příštích letech ubírat? Pak určitě čtěte dále!

Pojďme k tvému blogu Gone4.run, který řada našich čtenářů dobře zná. Jak vlastně vznikl?

Hm, jsem se musel podívat, co jsem napsal jako první články. Byly to reporty ze závodů. Takže už jsem si vzpomněl, jak to vzniklo. Reporty byly tehdy hrozně populární. Mí přátelé krásně a vtipně popisovali různé závody. Tak jsem to zkusil. Jen tak. Pro sebe, pro ně. Bez domény – jen jako další blog na blogspotu. Postupně jsem tam dával články a kdo chtěl, našel si je. Pak přišly i recenze. V roce 1997 (tuším) jsem začal dělat na mobil serveru s Patrickem Zandlem. Tam jsem byl 3 roky a napsal stovky článků. Nějak jsem se vypsal tenkrát… pak jsem přešel do jiného technického média – papírového měsíčníku. Opět jsem psal o technologiích a dělal testy a recenze. Tam bude asi základ. Bavilo mě to. Hlavně proto, že pokaždý, když jsem něco dostal na test do ruky, hned se to podělalo a já tak de facto beta-testoval různé produkty z mobilních technologií. Mobily, navigace, palmtopy, minipočítače. Pamatuji si mnoho věcí, co zanikly po pár letech. Mnoho technologií. Pak jsem testoval i foťáky. Učil jsem digitální fotografii, technologie zpracování obrazu, optiku, CCD čipy a zpracování dat. 

Kdysi top produkt. :-) Garmin Fenix 2
Kdysi top produkt. 🙂 Garmin Fenix 2

Jak říkáš, recenzoval jsi už kde co. Teď se ale věnuješ primárně sportovním věcem. Na které druhy produktů se konkrétně zaměřuješ?

Asi cokoliv, co mám šanci použít a využít. Recenze notebooků a počítačů mi ale třeba nikdy nešly, nevoněly… tam jsem nedokázal napsat tak čtivou věc, jako se mi občas daří u sporttesterů. Zajímavé je, že snad i umím psát. Psát tak, abych udržel pozornost i nečtenáře u mého textu, byť mnohdy odrazuje délkou. Co ale neumím jsou vlogy. Videa. Zkusil jsem něco natočit a při zpětném zkouknutí jsem to hned po pár sekundách zavřel a smazal. Neudělal jsem nic, co bych udělal lépe, než ostatní. Zůstanu u psaní. Například DC Rainmaker se naučil točit i sledovatelný videa, ale pořád to není ono. Například Ginger Runner nebo GP Lama to je úplně jiný kafe. Tak takovej asi nebudu a ani nemám ambice. 

Ginger runner - jeho video recenze několik let zpětny byly super. Dnes již trochu přiškrcené, ale stále jedny z těch lepších.
Ginger runner – jeho video recenze několik let zpětny byly super. Dnes již trochu přiškrcené, ale stále jedny z těch lepších.

Co za technologie aktuálně používáš?

Momentálně u mě frčí oxymetr. (velký smích)

Jinak jsem už technologiema překrmen a vlastně vím, že k pořádnému tréninku stačí obyčejný hodinky – mám v šuplíku Suunto T6d a ty asi nedám, i když už je Suunto hodilo přes palubu. Stále ale měří tep (s pásem), čas, převýšení. A to je základ. Nic víc nikdo k tréninku nepotřebuje. Ani kroky, ani vzdálenost a ani tempo. Proč? I tempaři, co jdou na ovál ví, kolik má 1 kolo a stačí jen stopky. 

Garmin Fenix 6 Pro Blue titanium

Nicméně samozřejmě rád nosím něco, co jiný nemaj. Proto mám teď Garmin Fenix 6 Pro Blue titanium. Takže jsi mě trochu namíchl, že sis je pořídil taky, ale ses dobrej kolík a tak je u tebe toleruju (smích). takovýhle hodiny se musej umět nosit a nemá je každej.

Pak používám Compex Fixx, Stryd a vlastně ano. Nejpoužívanější za poslední rok byl Tacx Neo 2T. Hned po Tacx NeoBike asi ten nejlepší cyklotrenažér, který můžete mít a virtuální závody a tréninky vás doslova pohltí. Taky jsem si říkal, co je to za demenci jezdit uvnitř na kole jak křeček, ale kdo nezkusil, nepochopí. 

Je něco, co tě během recenzování může opravdu hodně překvapit?

Jen, když máš nějaká očekávání. Když ne, tak asi nepřekvapí. Spíš někdy rozčarování, že některý produkty můžou mít funkce, které mají chyby a konkurence toto vyřešila například před 5 – 6 lety. To člověka rozesměje. 

Tvoje recenze jsou neuvěřitelně komplexní. Kolik času ti její napsání se vším všudy zabere?

To je vtipné. Dost času zabere “čekání na slinu”. Pak nabouchám recenzi za 2-3 hodiny. No a pak je druhej opruz – dodělávání fotek, jejich dohledávání v mobilu, bo je fotíš v průběhu měsíců nebo týdnů jak produkty testuješ a pak to stáhnout, nasázet, aby to aspoň trošku vypadalo… To zabere paradoxně nejvíc času. Někdy mám pocit, že mám recenzi napsanou rychleji, než ji jiní dokáží přečíst. 

Jak vůbec práce na recenzi probíhá? Máš nějakou metodologii?

Takhle – pár testovacích protokolů (mám li to tak nazvat) mám. Recenze mají strukturu, mám vždy věci, co chci otestovat a popsat. Kvůli tomu, co používám já a na co se mě v minulosti čtenáři ptali, protože mají super postřehy a dotazy, který i já musím dohledávat v manuálu nebo najít někde ten testovanej produkt, půjčit, otestovat anebo se zeptat u dodavatele – nejčastěji mého partnerského shopu Radka Brunnera – Runlab.

Primárně ale ty produkty opravdu nosím a používám. Nečtu návody, dokud není opravdu třeba. První moje recenze vznikaly tak, že jsem s produkty sportoval a opravdu používal, ale nějaké veci mi dost vadily, tak jsem to pak sepsal. Pak jsem tomu dal formu a … hele asi recenze. A pak přišel další, další. A tak vznikal web Gone4.run.

Dá se obecně říct, co za parametry sleduješ?

Srovnávám technologie, produkty mezi značkami – porovnávám cca sobě rovné kategorie, ale i kros kategorie, pokud k tomu produkt evokuje. Primárně testuju to, co dělám za sporty, co potřebuji, co používám. Pak to ale rozšířím o to, co lidé chtějí, co výrobce hlásá, že produkt umí a velmi si libuji v dokazování, že to v praxi nefunguje tak, jak tvrdí výrobce.

U Fenix 6, které jsem měl před uvedením jsem dokonce poházel dotazy do diskuzních skupin, ať mi lidi napíšou sami dotazy, co o nich chtějí vědět, otestovat. 

Zajímá mě co a jak funguje, proč to funguje a jak to vysvětlit lidem. Jde o to, že dnešní produkty všech výrobců jsou specializované sportovní nástroje. A lidi si stěžují nejčastěji, že jim hodinky hlásí moc dlouhou regeneraci, blbý VO2Max, špatné zóny. Ale těmto lidem by stačily ony Suunto T6. Dnešní sporttestery jsou komplexní tréninkové nástroje a pokud s nimi neumíme pracovat, je to jen drahý zápisník toho, jak běháme nebo se vozíme na kole – doslova. Trénink je trénink – řízená systematická aktivita. Pokud máme sporttester a říkáme, že trénujeme, očekávám, že jej známe a umíme správně používat. Přes 95% lidí toto ale neumí. Buďto ani neví, jak trénovat nebo je pak sporttester a jeho používání trochu komplexní. Ty dnešní funkce v Garminech a Polarech jsou super, ale je třeba integrovat nějaký průvodce – wizzardy na nastavení, vysvětlení, interaktivní nastavení, aby dokázali jako pro děti vysvětlit co je tohle, proč to je, co to pro nás znamená. Ale zároveň JEDNODUŠE. To přijde v blízké budoucnosti.

Píše ti dotazy hodně lidí? Jak moc na recenze dají v rozhodování při nákupu?

V porovnání s DC Rainmaker mi píše málo lidí. Ale píšou. Někdo se bojí napsat s “blbým dotazem”, ale žádný dotaz není blbý – buďto jsem to blbě vysvětlil já nebo zapomněl úplně. No pokud to bude blbej dotaz, tak to smažu. (smích) Ale to jsem neudělal nikdy. 

Dost lidí mi píše ale i maily a komenty, že jim má recenze při nákupu pomohla v rozhodování. Tak to jsem rád. Vyloženě negativních komentářů si nejsem vědom. 

Někteří čtenáři mě ale i doplňují a to je super. S těmi velmi komplexními nebo specializovanými zařízeními na sporty, kde nejsem dobrej nemám šanci to protestovat tak, jak jiní očekávají a tak mě doplní. Což je, myslím si, super. Někdo dokonce napíše mail a já to do recenze doplním i se zdrojem – ať si nedělám kredit sám. Nemám s tímto problém. Nejsem Všeználek. 

Odkud čerpáš nejvíce informací? Dal bys našim čtenářům nějaký web, odkud mohou být chytří třeba z 10% jako ty? (velký smích)

Tykrabe… no (smích)… Google. Easy. Máme přístup ke všem informacím světa, kromě informace, kde schovávaj Elvise. Stačí jen hledat a pak musí bejt člověk soudnej a vybírat si zdroje, kterým věřit.

Prosáklý informace o produktech se dají občas najít na zaindexovaných obrázcích na google nebo utlachaným Facebooku – občas něco prosákne. 

Ohledně technologií – ideál je Wikipedie nebo přímo dokumenty popisující standardy a technologie – lepší zdroj už nenajdete. Popis GPS a jejich odchylek? Standard pro GPS a technický popis. Měření tepu optikou? Medicínské studie, abstrakty a technické popisy technologie a její fungování. Žádné “můj kamarád má kamaráda a ten pracuje v nasa a řekl, že optika je dárek od ufonů a na lidech funguje jen občas”. Blbost. Optika je dost dobrá už nějaký rok. Měří (počítá) HRV stejně dobře jako MySasy. Ano, pro atletiku a trénink pro top výkony nestačí. Pro 90 procent běhajících amatérů, co ani neběhají moc intervalů – stačí bohatě. Kor, když nemají ani laboratorní testy na LP a SF Max.

Sleduješ nějaké další podobně zaměřené weby jako tvůj gone4.run? Třeba ze zahraničí?

Určitě. DCR, Ginger Runner, the 5K runner (i když ten hodně teoretizuje a bohužel se často netrefuje – poslední dobou mi připadá, že chce jen zvýšit čtenost na senzačním nadpisu, ale přidanou hodnotu čtenáři nedává). Výborný je Fellrnr. DCR má spřáteleného testera – Desfit. Taky super. 

Dost novinek se dá, když máte hooodně času, najít i na stránkách patentového úřadu. Ale není to jednoduché – Garmin tam má patenty na design, techologii, produkty apod. zvlášť doslova rozložené na díly a musíte najít v první řadě tyto díly, pak poskládat a pak odhadnout, co to asi bude za produkt. To jsem dělal párkrát, ale je to pěkná dřina vymyslet z toho kloudný text. 

Na co bys nejvíc chtěl někdy dělat recenzi?

Recenzi ne. Report ze závodu … WS100 (smích). A pak taková utopie, ale nikdy neříkej nikdy – Xterra World Champs na Hawaii.

Napadá tě nějaký produkt, který nemáme na českém trhu, ale má úspěch v zahraničí?

Ty jo, nejsem Všeználek. To je dobrá otázka. Jo vlastně, ano – Hammerhead Karoo 2. Určitě je mnoho dalších produktů, ale nic mě teď nenapadá. Jsou zde obchody, které dost věcí – i nestandardních – dokáží dovézt nebo je mají dokonce i na skladě. Na českém trhu jsou ale produkty, které by stály za větší pozornost a rozšíření. Určitě kvalitní výživa pro sportovce na tréninky a na závody. Uděláme reklamu? Skratchlabs anebo Maurten – to jsou momentálně hity. Jo a určitě Ionylite. To je dost zajímavý produkt. Balení není nijak “chutné”. Obsah také ne, ale pomáhá to a je to za super peníze. A je to českej produkt.

Co považuješ v oblasti běhu za nejinovativnější věc posledních let?

Nejinovativnější produkt? Nevím, kolik inovace to je. Pro koncové uživatele jsou to boty s karbonovým plátem pro návratnost energie. Historicky to nejsou ale první boty. Známe je již z prvních Kiliánových slupek do trailu – sloužily ale pro zpevnění a vyztužení podešve proti průrazu. Dnes jsou karbonové pláty primárně pro návratnost energie v silničních modelech. 

Další inovace je formou posunu sportovních hodinek do oblasti koučů. Doporučení tréninků, se kterými začal Polar a Garmin hned navázal, to je správná cesta pro hobíky, kteří nemají většinou trenéry. To je super začátek a správný směr. Vlastníci hodinek nemusí již koukat na mraky věcí kolem a zjišťovat informace, co znamenají ta čísla, ale hodinky jim to dneska řeknou sami. Jo a cyklopočítače to samé. 

Kam se bude ubírat odvětví sportovních hodinek? Bude to spíše rozšiřování hardware hodinek a zlepšování senzorů nebo analýza dat?

Sportovní hodinky – ne chytré hodinky. Já v tom dělám rozdíly, jelikož prostě na drtivou většinu smartwach nelze napárovat senzory jako na sportovní hodinky. 

Určitě přijdou v 2021 hodinky s multibandovým GPS čipsetem – vyšší přesnost, ale nevím, jak se spotřebou. Ta asi bude podobná. I když teď Coros tlačí ostatní na prodlužování výdrže baterií.

Garmin přijde určitě s větší škálou hodinek s podporou LTE, ale nebude to pro volání – spíše live track, posílání nouzových SMS. Jenže – naši operátoři to asi nebudou ještě chvíli podporovat. 

Samotní výrobci toho moc asi nevymyslí – maximálně zkopírují. Budou se dělat více akvizice. S tím ale už začal před lety Garmin a v 2020 koupil Firstbeat a jejich výzkum, takže určitě uvidíme lepší, hlubší analýzy v Garmin hodinkách. Už teď jsou beta firmware pro F6, FR945 a FR745 s měřením VO2Max pro trailový běh, což je známé slabé místo odhadu – běh v trailu snižuje VO2Max hodnoty naměřené na klasické rovné trati. To se teď změní. Garmin dělá akvizice technologických firem už dlouhé roky a to je správná cesta. Dost technologií do hodinek přišlo z jiného odvětví a Garmin sdílí technologie mezi svými produkty napříč odvětvími – aviatika, námořní produkty, bezpečnostní produkty. Možná přidá více produktů pro aktivní životní styl než top produkty pro sportovce. Tam zůstane pro tento rok u klasických modelů (955, Fenix7, apod.)

Nechci být advokát Garminu, ale je to kolos, který se bude těžko dohánět. Mají potenciál. Jediný, kdo jim v invenci stačí vlastními silami je Polar – který má dlouholetou historii v medicínském výzkumu a v práci se sportovci a metrikami, které používá. Bohužel technologicky pokulhává, ale není to primárně “kopírovač”. 

Jak vidíš budoucnost sociálních sítí typu Strava?

To je asi otázka pro někoho jiného. Je otázka, jak se Stravě povede s cenovou politikou, kdy zpoplatnil různé funkce, které byly doposud zdarma. Osobně mi to za to nestojí platit jim za podobné funkce, které mám v Polar Flow nebo Garmin Connect zdarma. 

Strava selfies :-)
Strava selfies 🙂

Ale o budoucnost Stravy bych se nebál. Spíš budou ty menší aplikace jako Endomondo v problémech. Budou se kupovat, prodávat, rozvíjet nebo zanikat, aby nekonkurovaly jiným platformám. Strava je takový Facebook pro sportovce amatéry. Ta jen tak neskončí. 

Stephen Wolfram, Ray Kurzweil i další futuristé už dnes dotáhli zdravotní diagnostiku tak daleko, že mají záznam času každého úderu srdce. Mají nonstop data o řadě veličin v každém okamžiku svého života (spotřeba kyslíku a dalších látek, fungování orgánů, monitoring aktivity) a na základě analýzy dat získávají přesné instrukce, jak žít. Jak daleko je doba, kdy tohle přijde i do života normálních lidí?

Jak moc toto lidé budou potřebovat? Možná je právě toto, co se objeví za 2 roky v hodinkách. Ale je otázkou, kdo to potřebuje. Věřím, že výzkum a produkci zaplatí prodej levnějších zařízení ala Forerunner a pokud to někdo implementuje do wearable elektroniky, bude to Samsung, Apple nebo Garmin. Nejprve se to ale dostane jen do jejich top produktů. 

Možná, že dřív přijde kompatibilita s čidly měření hladiny cukru v krvi, která jsou již dnes k dispozici, ale “nemluví” s hodinkami. Zatím.

Není už teď ta přetechnizovanost místy kontraproduktivní? Nebo jen zatím nejsme zvyklí a přijde to do běžného života stejně jako ostatní technologie v minulosti?

Ano i ne. V některých zemích je zcela běžné používání prvků chytré domácnosti. Jsou určitě země s větším podílem takovýchto zařízení, než Česko. 

Je to asi spíš o lidech. Pro mnohé to kontraproduktivní je. Lidi chtějí jednoduše obslužitelnou spotřební elektroniku. Sporttestery byly historicky vždy technické hračky pro speciální použití a toto dědictví mají dodnes. Běžný uživatel netuší, jakou má SF Max, netuší, co je to HRV, netuší tedy ani, jak a kde to nastavit a nechce číst 100 stránkovou knížečku s popisem funkcí. Chtějí koupit, nasadit a sportovat. Takový produkt zatím nikdo nevymyslel. Musíte párovat, nastavit, zjišťovat. A přitom to je tak jednoduché. Kdo s takovým přístrojem přijde první a bude mít rozumnou integraci do sportovní platformy a možnost vyhodnocení, bude asi příští Jobs. Pokud to nepohnojí designem, platformou nebo podporou.

Pokračovat v tomto seriálu<< Michael Novák (1) – Dlouhé závody bez rychlosti nemají moc smyslMichael Novák (3) – Posune vás, když ráno místo 10 minut facebooku zkusíte posilovat s vlastní váhou >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno