Cvik, který prověří stabilitu vašich kyčlí

0

Jste opravdu tak flexibilní a stabilní, jak si myslíte? Jak jste na tom s rovnováhou svalů v oblasti kyčlí?

Pokud jste přesvědčení, že jste na tom výborně, pak pro vás tenhle cvik nebude problém.

Je to jedno z těch „primitivně“ vyhlížejících cvičení. Navíc při něm sedíte na podlaze, která obvykle pocit stability zvyšuje.

Hodně lidí tento cvik nezvládne a skulí se na záda. Možná si říkáte, co má nějaké sezení co dělat s běháním. Ale právě oblast kyčlí a správné fungování svalů v oblasti středu těla je pro běžce klíčové. Čím stabilnější je oblast pánve, tím lepší je i technika běhu.

Pamatujte, že jste jen tak mobilní, jak vám dovoluje vaše stabilita.

bolest kyčlí

Testovací cvičení

Sedněte si na podlahu a jednu pokrčenou nohu položte před sebe. Druhou nohu také pokrčte a chodidlo položte ­­­­­před kotník položené nohy. Holeň směřuje dopředu.

Narovnejte záda – zkuste se vytáhnout hezky nahoru. Pánevní oblast se vám vychýlí k položené noze. Potom nohy vyměníte – rozkřížíte a znovu překřížíte a přenášíte váhu z jedné strany na druhou.

Pohyb musí být pomalý a plynulý. Záda se vám nesmí bortit. Neohýbejte se ani v oblasti krční páteře, stále musíte být narovnaní.  Nohy vždy při výměně pokládejte do správné výchozí pozice – jednu nohu volně na zem, druhou tak, aby holeň byla kolmo k podlaze.

Pokud vám cvik nepůjde, opřete se o ruce. Nejprve o obě, postupně jen o jednu. Tak jak to vidíte na videu. Většinou ucítíte při pohybu zatuhlosti – někdo je cítí v tříslech, někdo třeba v zádové oblasti. Je dobré pohyb vnímat a pak se na problémové oblasti zaměřit při protahování.

Díky tomuto cvičení můžete postupně zlepšit práci kyčlí a odstranit chronické zatuhnutí zkrácených svalů. Vaše běžecká technika bude zase o chlup lepší.

Tip: v případě, že jste extrémně zkrácení, protahujte se nejprve vleže – viz. obrázek.

protažení ztuhlých kyčlíUvolňovat kyčle můžete i pravidelným protahováním při chůzi tak, že přitahujete jednu pokrčenou nohu.

Protahování svalů v oblasti pánve se při tréninku věnujte pravidelně. Zásobník dalších vhodných cviků najdete zde:

Deset nejlepších cviků na uvolňování ztuhlých kyčlí

kyčle

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno