Zvládnete sed 90/90 bez chyb?

0

Vyzkoušejte skvělý cvik, který protáhne hýžďové svaly i kyčelní rotátory

Pozice připomínající překážkový sed se na první pohled zdá být snadná, ale správné provedení cviku nezvládne každý.

Sedněte si na zem a pokrčte levou nohu do pravého úhlu a položte ji před sebe, pravou nohu také ohněte a položte vedle sebe.

Pravé úhly by měly být v obou kyčlích, kolenech i kotnících (mezi oběma stehny je 90 stupňů, levé lýtko rovnoběžně s pravým stehnem, atd.).

Levou ruku propněte, vytočte ven a položte ji vedle levého boku. Narovnejte se, krk a hlava musí v přímce s trupem, zadek zkuste protlačit jakoby ven, trup se nesmí zhroutit ani padat do strany.

Levý kotník a levé koleno zkoušejte tlačit do země. Nezapomínejte na dýchání.

Zkontrolujte si správnou pozici a potom pomalu přibližujte hrudník k přednímu kolenu, dokud nepocítíte tah v hýžďovém svalu – záda zůstávají rovná, neohýbají se.

Pokročilejší mohou vyzkoušet i předklon šikmo k přednímu chodidlu.

Tyto variace sedu 90-90 s rotací protahují další části hýžďových svalů, trup i ohybače kyčle zadní nohy.

Podívejte se na video Paula Cheka (uznávaný fitness odborník, který je známý svým celostním přístupem ke sportu, autor mnoha knih, zakladatel spousty cvičebních programů, který klade velký důraz na správně prováděné pohyby a prevenci zranění)

Pokud nejste schopni zaujmout ani základní pozici sedu 90/90, je zbytečné snažit se jít do předklonu. Bude pro vás lepší nejprve protahovat například u stolu nebo lavice – viz. následující obrázek.

Případě dejte přednost pozici obráceného holuba, kdy vleže zapřete levou nohu o pravé koleno a přitahujete pravé stehno k trupu.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno