Červená řepa pro lepší běžecké výkony

0

Zařaďte řepu do jídelníčku s nejoblíbenějšími recepty.

Celá řada vědeckých studií potvrzuje, že červená řepa dokáže zlepšovat atletické výkony. Kromě lepších výkonů určitě oceníte i rychlejší regeneraci a menší bolestivost svalů po třéninku.

Řepa dodává tělu řadu klíčových živin.

Kromě řady minerálů (draslík, sodík, hořčík, vápník, zinek, železo, měď) obsahuje řepa i vitamíny C, E, betakaroten a kyselinu listovou a má detoxikační účinky.

Co je ale pro sportovce nejdůležitější, červená řepa je velmi bohatá na dusičnany, které tělo mění na dusitany, a ty na tolik důležitý oxid dusnatý. Ten rozšiřuje cévy a výrazně zvyšuje prokrvení.

Více o oxidu dusnatém si přečtěte zde:

Přírodní NO boostery pro lepší sportovní výkony, vyšší výkon mozku i kvalitní sex

Nevím jak vy, ale já jsem řepu měla dlouho zažitou  pouze jako sterilovaný salát, případně jako součást boršče. V současné době se ale červená řepa čím dál častěji objevuje v menu luxusních restaurací. A není divu. Pokud se dobře připraví, je to skutečná delikatesa, která je navíc extrémně zdravá.

Při nákupu vybírejte pevné, menší a neseschlé řepy.
Existuje velké množství různých úprav. Můžete si z ní připravit salát, polévku, pomazánku či vynikající přílohu k masu.

Řepu můžete vařit v osolené vodě nebo na pařáku (trvá to asi 45 minut) či péct v troubě, každou zvlášť zabalenou do alobalu (trvá to asi 2 hodiny). Ať už řepu budete vařit nebo péct, loupejte ji až nakonec.
Při loupání opatrně, pouští agresivní červenou šťávu, jejíž stopy se drží dlouho v kuchyni, na oblečení i rukách. Nejlepší je vzít si gumové rukavice , pracovní plochy si přikrýt novinami a na případné fleky či červené ruce použijte šťávu z citronu.

Recepty

Do salátu se řepa nejčastěji používá v kombinaci s balkánským nebo čerstvým kozím sýrem, s rukolou a oříšky (většinou vlašskými či piniovými). Dochutit pak stačí olivovým olejem a trochou balsamikového octa. Fantazii se meze nekladou. Pokud chcete salát zpestřit a vytvořit ještě větší vitamínovou bombu, pak si vaši oblíbenou salátovou kombinaci posypte zrníčky granátového jablka nebo třeba řeřichou.

Životabudič z červené řepy

(ideální jako prevence nachlazení i na kocovinu)

Na sklenici džusu použijte 200 g řepy, pomeranč a 1 cm oloupaného zázvorového kořene. Řepu omyjte, oloupejte , podle potřeby nakrájejte na menší kousky, postupně vložte do odšťavňovače a přidejte zázvor. Šťávu z pomeranče vymačkejte a přidejte k řepě, promíchejte a máte hotovo.

Červená řepa podle Jamieho Olivera

Troubu vyhřejte na 200 °C. Na dostatečně velký a lépe přeložený kus alobalu dejte půl kila očištěných malých či nakrájených velkých řep, zasypte provensálským kořením a 10 neloupanými rozmáčklými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem a lžící aceta balsamica. Balíček zabalte a vložte na hodinu do trouby. Voňavá teplá řepa se skvěle hodí například k dušené rybě.

Sladký salát ze červené řepy s jablky

Řepa s jablky je vynikající a velmi oblíbená kombinace. Oloupanou řepu nastrouháme, smícháme s nastrouhanými jablky, promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Můžeme dosladit, případně přidat trochu jogurtu.

Takže směle do toho – možná to bude po přípravě receptů z řepy u vás v kuchyni vypadat jako po spáchání nějakého hodně krvavého zločinu, ale co bychom pro svůj výkon (a své mlsné chuťové buňky) nepodnikli, že?

Zdroj:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22709704
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Acute+dietary+nitrate+supplementation+improves+cycling+time+trial+performance
  • https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-015-3290-x

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno