Recept na zlatý nápoj, který posílí imunitu, detoxikuje játra a likviduje záněty

3

Nastartujte imunitu a snižte tvorbu zánětů pomocí zářivě žlutého elixíru, který prospívá srdci, mozku i játrům.

Představte si antioxidant, který má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Navíc tato látka umí snižovat koncentraci krevních tuků, působí proti tvorbě žlučových kamenů a navíc významně zlepšuje činnost mozku. Má blahodárné účinky na játra i ledviny a úspěšně se využívá při zánětech postihujících trávicí trakt.

Nejde o žádnou novinku na trhu, ale o kurkumin, který je obsažený v zářivě žlutém koření, které určitě znáte – v kurkumě (možná znáte pod názvy žlutý zázvor nebo indický šafrán).

Kurkumin se osvědčil při léčbě onemocnění jater, respiračních a gastrointestinálních onemocněních i při vysokém krevním tlaku. Je to jeden z nejlepších pomocníků v boji se záněty. Potlačuje produkci řady zánětlivých látek a přináší úlevu od bolesti kloubů a skvěle pomáhá i při lupénce.

kurkuma2

Asi není nikdo, kdo by neznal typicky žlutou barvu kari koření, které kromě kurkumy obsahuje ještě pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořici, případně další koření.
Tradiční čínská medicína i ajurvéda využívá léčivých účinků kurkumy už od nepaměti a sportovci samozřejmě nejvíc ocení protizánětlivé a analgetické účinky. Při pravidelném užívání kurkumy vám poděkují nejen játra, ale i vaše klouby. No a co si budeme povídat, nějaký ten mozkový doping taky neuškodí.

Jak zmnohonásobit využití kurkuminu

Je dobré vědět, že v samotné kurkumě je pouze 3,14% kurkuminu. Navíc je zde problém se vstřebáváním kurkuminu, který se nerozpouští ve vodě – kurkumu je potřeba vždy jíst v kombinaci s tuky). I tak se do těla vstřebá jen malá část kurkuminu.

Ale existuje jednoduchý fígl, jak biodostupnost kurkuminu zmnohonásobit. Stačí přidat trochu černého pepře. V jedné ze studií bylo prokázáno, že když se ke 2g kurkuminu přidalo současně 20 mg pepře, tak naměřená hladina aktivních látek v krvi byla až o 2000% vyšší než u podání bez pepře.

Zlaté mléko

mléko s kurkumou

A teď už slíbený recept na tradiční ajurvédský nápoj – tzv. zlaté mléko.
Nejprve si musíte připravit kurkumovou pastu.

Budete potřebovat:
1/4 hrnku kurkumy v prášku
1/2 čajové lžičky mletého pepře
1/2 hrnku přefiltrované vody (bez chloru)
Všechny přísady vložte do hrnce, dobře promíchejte a směs vařte na mírném plameni. Poctivě míchejte, dokud směs nezhoustne (cca 5 minut). Potom vše přelijte do uzavíratelné sklenice, nechejte zchladnout a uchovejte v lednici na další použití (trvanlivost pasty se uvádí přibližně 1 měsíc).

pasta

Příprava zlatého mléka
Budete potřebovat:
1 hrnek kokosového mléka (můžete použít i kravské mléko nebo např. mandlové)
1 lžička kokosového oleje nebo ghee (přepuštěného másla, ideálně v biokvalitě)
1/4 lžičky kurkumové pasty
med
V menším hrnci smíchejte všechny přísady (kromě medu) a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Potom nechte mléko částečně zchladnout a na závěr přidejte med.

Mléko si můžete poprášit špetkou skořice nebo můžete přidat vanilkový extrakt.

A kdy je nejvhodnější zlaté mléko popíjet?

Ideálně přibližně hodinku před spaním – už naše babičky doporučovaly před spaním hrnek teplého mléka s medem. A díky přidané kurkumě budete nejen dobře spát, ale také pomůžete tělu zlikvidovat postupně různé záněty, prospějete srdci, mozku i játrům a hlavně posílíte svůj imunitní štít.

Na zdraví!!!!

zlaté mléko


Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. 

Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY


Zdroje a studie:

http://painmedicine.oxfordjournals.org/content/early/2015/12/12/pm.pnv024
http://clincancerres.aacrjournals.org/content/14/14/4491.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20118549
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc5502_2#.VCNFS_l_ttE
http://www.turmericforhealth.com/turmeric-benefits/health-benefits-of-black-pepper-and-turmeric

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobry den,v clanku chybi informace o tom,jak casto,kolik a kdy toto mleko používat… napr. 1x denne, 2 dcl pred spanim. Muzete prosim doplnit? Dekuji

    • Hrnek zlatého nápoje se dá užívat i dlouhodobě každý den (doporučuje se před spaním), což je vhodné hlavně pokud člověk chce využít protizánětlivého působení nápoje. Není ale od věci zařazovat i jiné koření a bylinky, např. různé adaptogeny jako je ashwagandha.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno