Buddhovy misky – inspirace na dokonalé jídlo

0

Misky plné chutí, barev, vitamínů, minerálů i enzymů, díky kterým dodáte tělu vše, co potřebuje pro sportovní výkon i zdraví.

Někdy se jim říká duhové nebo jogínské misky. Původně byly hlavně vegetariánské nebo veganské – základním zdrojem bílkovin v nich byly obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka.

Dnes se ale názvem “Buddhovy misky” obecně označují dokonale vyvážená pestrobarevná jídla servírovaná ve větších miskách nebo hlubokých talířích.

Najdete v nich vše, co vaše tělo potřebuje – bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky i spoustu mikroživin. Na rozdíl od klasické české kuchyně jsou také bohaté na enzymy.

Jsou to jídla krásná na pohled a vy si je můžete přizpůsobit podle toho, co máte rádi. Každý člen rodiny si je navíc může vyšperkovat oblíbeným dresinkem, můžete přidat tahini, hummus, salsu, guacamole, zakysanku s bylinkami, posypat bylinkami, semínky nebo opraženými oříšky.

Často do nich zužitkujete i to, co vám třeba zbylo z předchozího dne, kdy jste navařili víc rýže, quinoy, luštěnin nebo vám zbyla grilovaná zelenina.

Budhovy misky – jak si to poskládat

1. Zelené lístky na prokrvení

Začněte velkou hrstí zeleného lupení – rukola, babyšpenát, polníček, pampeliška, ledový salát, petrželka, kerblík… jsou to přírodní NO boostery (látky, které zvyšují tvorbu oidu dusnatého a tím zlepšují prokrvení). Těch máme obecně v jídelníčku nedostatek. Další potravinou, která výborně zvyšuje tvorbu oxidu dusnatého, je červená řepa.

2. Vitamínová bomba ve formě syrové zeleniny

Nesmí chybět barevná syrová zelenina – nastrouhaná mrkev, ředkvička, kedlubna, paprika, rajčátka, okurka, avokádo, sladká cibule apod. Pokud chcete docílit ještě hezčího vizuálního efektu, tak použijte spiralizér, vykrajovátka nebo speciální škrabku .

Dnes je již běžně koupíte v obchodech a hlavně děti takto připravenou zeleninu milují. Můžete pak snadno připravovat třeba cuketové špagety, nejrůznější tenčí nebo silnější spirály z kořenové zeleniny… Čím víc zářivých barev na misku propašujete, tím líp.

Neváhejte použít i fermentovanou zeleninou (kys. zelí, kimči..) a nebojte se občas vyzkoušet i kousíček exotického ovoce jako jsou zrníčka z granátového jablka nebo ananas, který skvěle pomáhá s trávením masa.

Každá miska by měla totiž obsahovat nějaký zdroj enzymů – ať už zmíněný ananas, fermentovanou zeleninu nebo jiné potraviny bohaté na enzymy. Enzymy kromě zlepšení trávení pomáhají i s bojem proti zánětům.

Mezi nejlepší zdroje enzymů patří klíčky, avokádo, papája, česnek, zázvor, okurka, řasy, aloe, kiwi, fíky, aloe, citronová nebo limetková šťáva, ocet, kokos, včelí pyl …

3. Tepelně upravená zelenina

Tepelně upravená zelenina by v misce měla převažovat  hlavně v chladnějších dnech nebo večer, protože je na žaludek lehčí. Fantazii se meze nekladou – grilovaná zelenina, podušené kapustičky, zlehka opečené fazolky, brokolice, dýně, kukuřice…

Když nestíháte, tak prostě vytáhněte kupovaný mražený mix zeleniny.

4. Zdroj bílkovin

Naše tělo potřebuje dostatek  stavebních látek nejen pro svaly, ale i pro tvorbu hormonů a dalších nezbytností v těle. Takže na zdroj kvalitního proteinu nesmíte zapomenout.

Přidejte plátek masa, porci ryby, vejce, tempeh, tofu, porci mozarelly.

Dostatek bílkovin zajistíte i oblíbenou pestrou kombinaci luštěnin a obilovin (rýže s fazolemi, cizrna s batáty, čočka s quinoou…)

Při přípravě masa, luštěnin, tofu nebo zeleniny nezapomínejte  na koření – kmín, oregano, kurkuma s pepřem, černucha, česnek, zázvor….

5. Zdroj komplexních pomalých sacharidů

K tomu se pak přidá porce obilovin (rýže, quinoa, batáty, kuskus, nudle…) – na obiloviny nezapomeňte hlavně když budou luštěniny jako zdroj bílkovin – docílíte tak ideální složení aminokyselin. Jinak se dá samozřejmě miska udělat i lowcarb (nízkosacharidová) – jen bílkovina, zelenina a zdravé tuky.

V závěru se přidá zálivka z kvalitního oleje nebo zakysanka, tučnější jogurt, nebo nějaké pesto, případně oříškové máslo nebo avokádový dip.

Na závěr můžete vše posypat semínky, opraženými oříšky, lahůdkovým droždím, vaším oblíbeným sýrem, nebo jen zakápnete pokrm limetkou a posypete třeba kokosem.

…a to je vše.

Dobrou chuť!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno