Jednoduchý recept na veganský parmezán, jehož chuť si okamžitě zamilujete

0

Pravému parmezánu si sice zcela nevyrovná, ale věřte, že tuhle veganskou náhradu sýra si  oblíbíte nejen v kombinaci s těstovinami.

Kromě skvělé chuti přidá tahle dobrota do vašeho jídelníčku i pořádnou dávku bílkovin, vitamínů B a minerálů.

Vyrobit si veganský parmezán můžete i do zásoby – v ledničce vydrží i 3 týdny.

Recept

Budete potřebovat mixér a

  • hrnek kešu oříšků
  • ¼ hrnku lahůdkového droždí
  • 1 lžičku soli
  • můžete podle chuti přidat i špetku česnekového koření

Vše dejte do mixéru, rozmixujte a šup s tím na vaše oblíbené těstoviny.

?????????????

?????????????

?????????????

?????????????

těstoviny s droždím

Tip: Pokud zrovna nemáte doma kešu oříšky, tak můžete použít loupané mandle. Výborně chutná i varianta, kdy použijete ¾ hrnku vlašáků a ¼ hrnku slunečnicových semínek.

Vše, co potřebujete vědět o lahůdkovém droždí

Lahůdkové droždí moc lidí nezná. Někdy ho v obchodech můžete najít pod názvem tebi nebo tako francozské droždí. Běžně ho koupíte v prodejnách zdravé výživy.

lahůdkové droždí

Pokud jste si pod pojmem droždí představili takovou tu kostku, kterou si kupujete, aby vám vykynula vánočka nebo knedlíky, tak vás musím zabrzdit. Lahůdkové droždí je něco zcela jiného.

Není určeno ke kynutí. Jsou to inaktivované (neaktivní) kvasnice, v některých případech jsou použité pivovarské kvasnice i se sladovým výtažkem. Koupíte ho ve formě vloček.

vločky droždí

 

Lahůdkové droždí by u vás v kuchyni rozhodně nemělo chybět, protože kromě toho, že vám dodá spoustu živin, tak také umí přidat vašim receptům sýrově-oříškovou lahodnou příchuť.

Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny – až 41 g na 100 g a přitom má nízký obsah tuku. Patří mezi nejbohatší zdroje vitamínů B a obsahuje i řadu minerálů. Lahůdkové droždí je zdrojem chromu, který pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, zlepšuje metabolismus tuků a snižuje pocit hladu.

To se hodí nejen pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo pro diabetiky, ale ocení to samozřejmě i sportovci. Na rozdíl od klasického droždí, nemá to lahůdkové kvasící účinky a nezpůsobuje zažívací potíže. Je vhodné i pro ciliaky (neobsahuje lepek).

Lahůdkové droždí se velmi často používá ve vegetariánské kuchyni, především v receptech, kde nahrazuje sýrovou chuť. Droždí můžete použít pro zahuštění polévek nebo omáček, můžete ho vmíchat do salátu, připravit si z něj pomazánku, nebo se dá jen tak nasypat na dušenou zeleninu, brambory nebo namazaný chleba.

droždí pomazánka

Zdroj: vegkitchen.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno