Kiprun Rain+: elegantní ultralehká bunda do větru a deště

0
  • Kiprun Rain+: elegantní ultralehká bunda do větru a deště

Během jara jsme měli možnost detailně otestovat pánskou běžeckou bundu Kiprun Rain+, což je letošní novinka na trhu a vylepšení předchozího modelu. Máme s ní naběháno přes 300 km a rádi bychom se s vámi podělili o naše zkušenosti a dojmy z běhu v různých situacích a podmínkách.

Kiprun Rain+ je ultralehká nejen běžecká bunda do podzimního počasí. Účinně ochrání před deštěm a nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Naše testování probíhalo hlavně na konci března a během celého dubna, kdy se počasí často mění a nabízí pro běžce různé výzvy. A přesně na to, jak už název napovídá, je bunda určena. Běželi jsme s ní několikkrát v dešti, často ve větru i při slunečném, avšak studenějším počasí. Rádi jsme ji používali v kombinaci s běžeckým trikem na ranní běh, kdy bylo ještě relativně chladno. Také se osvědčila na rozklusání před závodem pro udržení tepla. Sem tam ji použijeme i při výletech v přírodě v horším počasí. Například jsme ji velmi využili na konci května při přechodu Nízkých Tater. A teď v září její čas zase klepe na dveře.

Na déšť je bunda primárně určena. Absolvovali jsme v ní několik tréninků v dešti o délkách do dvou hodin. S nepromokavostí samotnou nebyl nikdy žádný problém. Při pomalém běhu, kdy se člověk nepotí, se dovnitř vlhkost nedostala. Problém samozřejmě je, když se v nepromokavé bundě začnete více potit, protože nepromokavé materiály mají zpravidla problém s odvodem potu. V takovém případě uvnitř samozřejmě vlhkost bude a na to je dobré při plánování tréninku myslet.

Bunda je k dispozici v černé, bílé a červené variantě a v pánské i dámské verzi.

Design bundy je velmi elegantní a moderní, což není u běžeckého oblečení vždy pravidlem. Bílá se nám opravdu hodně líbí. Několikkrát se nám dokonce dostalo pochvaly a otázek na tento model od okolí. Nevýhodou samozřejmě je to, že na ní jsou snadno vidět nečistoty. Máme trochu strach ji prát.

Bundu jsme doporučili několika přátelům a proto jsme měli možnost zkoušet i jejich černou variantu. Preferujete-li být méně nápadní, můžete zvolit tu.

Celkově jsme se v ní cítili opravdu pohodlně. Nikdy nás sebemenším způsobem neomezovala v rozsahu pohybu a většinou jsme o ní ani nevěděli.

Části bundy

Kiprun Rain+ je vybavena lehkou nastavitelnou kapucí, která díky nastavitelnosti hloubky i výšky skvěle drží na hlavě během běhu a nepřekáží. Díky “okapu” na lemu také před vodou chrání obličej.

Všechny švy jsou důkladně podlepené, což zaručuje nepromokavost a odolnost za deště a silného větru.

Voděodolné jsou i všechny zipy.

Navíc bunda disponuje postranními ventilačními otvory na zip, které umožňují lepší cirkulaci vzduchu a pomáhají regulovat teplotu. Rozhodně doporučujeme je používat, protože mohou pomoci s odvodem vlhkosti vzniklé pocením, což nastává při každém intenzivnějším běhu.

Jak je vidět na fotkách výše, bunda obsahuje ze všech stran reflexní prvky.

Parametry

Ve velikosti L bunda váží pouze 202 gramů, je tedy opravdu ultralehká. Také je velmi snadno sbalitelná do opravdu minimálního objemu, jak lze vidět na fotce:

Hlavním materiálem je polyamid. U membrán pak polyuretan.

Bunda podle specifikace odolá tlaku vodního sloupce 10000 mm.

paropropustnost odpovídající hodnotě Ret = 7, což je určitě hodnota na lepší straně spektra. Paropropustnost zabraňuje pocitu mokra a odvádí nadbytečnou vlhkost pryč. Ret (Resistance of Evaporation of a Textile) je veličina původem z ISO11092 normy, která uvádí míru paropropustnosti. Měří se v jednotce m2 * Pa / W. Čím je číslo menší, tím má materiál lepší paropropustnost.

Paropropustnost můžeme chápat jako odpor, který klade materiál bundy odchodu vodních par. Čím menší odpor, tím lépe, protože to pomáhá odvádět pot. Mimochodem, Ret lze u jednotlivých vrstev oblečení sčítat a měřit tak paropropustnost celého systému oblečení.

Ačkoliv jsme předchozí ultralehký model bundy od Decathlonu nezkoušeli, slyšeli jsme, že se setkával s kritikou běžců za plandání kapuce při intenzivnějším běhu. Z tohoto důvodu Decathlon do Rain+ pod kapuci přidal očko, do kterého se kapuce uchytí, když není potřeba. Kapuce se tak zbytečně nehýbe a neobtěžuje svým pohybem.

Nevýhody

Při intenzivnějším běhu a větším pocení jsme si všimli, že i přes hodnotu paropropustnosti Ret = 7 uvnitř bundy může nastat pocit vlhkosti. To je ale celkem běžný jev u snad všech nepromokavých bund.

Jedinou opravdovou nevýhodou pro nás byla absence kapes. Občas by se nám hodilo vzít klíč nebo bankovku a tady jsme vždy museli spoléhat na ostatní kusy oblečení.

Závěr

Celkově jsme s pánskou běžeckou bundou Kiprun Rain+ velmi spokojení a můžeme ji doporučit všem běžcům, kteří hledají tepelný komfort a spolehlivou ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, chtějí být dobře viditelní a zároveň hledají elegantní kus oblečení. Tato bunda nezklame ani v náročnějších podmínkách. My ji určitě budeme nadále rádi používat!

Mimo bundy Rain+ nabízí Decathlon také řadu novinek v jarní i letní kolekci. Některé z nich jsme už zkoušeli a třeba je někdy také zrecenzujeme.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno