Boty MT Cushion 2: vlajková loď trailové značky Evadict

0

Evadict patří mezi další z relativně nových značek, která v posledních letech masivně investovala do vývoje nových modelů běžeckých bot. Mimo závodních a tréninkových trailových bot se však Evadict věnuje také oblečení, holím, běžeckým batohům, čelovkám apod. Jejich sortiment lze koupit v prodejnách Decathlonu.

MT Cushion 2 je trailová objemová bota určená na různé přírodní terény. Měla by si poradit se širokou škálou povrchů a přitom si zachovat pohodlí pro nohu.

Boty MT Cushion 2 (varianty na eshopu Decathlonu) jsou nástupcem modelu MT Cushion a vznikly ve vývojovém centru Evadictu pod Mt. Blancem.

Písmena MT zkracují francouzské slovo „montagne“ (hory). To už naznačuje, že jsou to boty určené do hor. Záměrem výrobce bylo vyvinout pohodlný terénní model. Nám se v nich nejlépe běhalo po členitějších lesních cestách.

Jak jsme testovali

V těchto botách jsme naběhali, nachodili a nalezli už nižší stovky kilometrů. Většinu času jsme běhali ve středně těžkém terénu. Vyrazili jsme s nimi ale také na týden do Alp a vzali jsme je tam i do opravdu náročných podmínek. Běhali jsme v kamenných polích se sklonem kdekoliv mezi -20% a +20%. Zkusili jsme v nich vylézt několik ferrat, jednodušší lezecké cesty s lanem a běhat na velmi kluzkých površích (např. četné úseky na mokrých velkých kamenech). Také jsme v nich zkoušeli běhat náročné seběhové strava segmenty.

Vylepšení předchozího MT Cushion

S modelem MT Cushion zkušenost nemáme. Nicméně Evadict uvádí, že se při vývoji vylepšeného modelu soustředil zejména na následující oblasti:

  • Odolnější a flexibilnější vzorek podrážky.
  • Mezipodešev je z nové verze pěny Kalensole (Evadict uvádí o pětinu lepší tlumící efekt a více než polovinu lepší návratnost energie z došlapu do dalšího odrazu).
  • Odolnější tkaný textilní svršek boty. Evadict vyvinul pro tento účel materiál MATRYX z pevných polyesterových vláken s polyuretanovým povlakem. Zároveň je bota po stranách i na špičce díky tenkosti materiálu dobře prodyšná.

Další parametry

MT Cushion 2 jsou pevné, odolné a pohodlné boty, které váží 295 g ve velikosti 42. Jsou tedy poměrně robusní. U malíku jsou zárověň užší než většina modelů a proto bychom je nevolili v případě nadprůměrně širokých nohou. To je totiž i náš případ a tuto část nohy jsme při běhu vnímali. Tento efekt se s časem kumuluje a proto jsme je jen několikkrát vzali na tréninky o vzdálenostech od půlmaratonu výše. Po tréninku jsme totiž třeba i několik hodin to místo cítili. O to nepříjemnější je, když například při rychlém seběhu líznete malíkem větší kámen. Nejsou to tedy boty pro všechny tvary nohou a každý by tedy měl při výběru šířku svého chodidla uvážit.

Tak například loni jsme testovali boty Salomon Ultra Glide 2, což jsou boty s podobným určením (objemovka do terénu). Ale jsou velmi odlišné co se týká tvaru chodidla. Pro užší chodidlo asi lépe sedne MT Cushion 2. Pro širší zase Ultra Glide 2. U nich bychom ale zase dávali pozor na skluz v botě při prudkém seběhu. Trailové boty by prostě měly dobře sednout. Kvůli větší variabilitě kroku je to důležitější než u silniček a vyplatí se vše pořadně vyzkoušet.

Drop boty je 4 mm, což patří spíše mezi nižší hodnoty a to nám hodně vyhovalo. Pod špičkou tedy je 18 mm pěny a pod patou o 4 více.

Vzorek na podrážce má půl centimetru, což pomáhá proti skluzu, zvyšuje přilnavost k povrchu a zároveň díra uprostřed přispívá ve flexibilitě v těch správných směrech. Evadict se soustředil na rozložení a tvar výstupků tak, aby se tam usazovalo co nejméně materiálu ze země. Můžeme potvrdit, že s tím jsme žádný problém neměli.

Vývojáři boty se také soustředili na pohodlí paty a Achillovy šlachy. Bota je tam masivnější a tvarově propracovanější.

Na špičce jazyka je kapsička na tkaničky, které si asi ani nevšimnete (nám to došlo až po několika týdnech používání). Díky ní budou tkaničky odolnější proti rozvázání i zachycení o překážky.

Naše zkušenosti

Botám MT Cusion 2 nemáme co vytknout na většině standardních přírodních povrchů. Jsou výborné v měkčích terénech a určitě vás na nich podrží.

Zvolili bychom je do středně těžkého nebo lehkého terénu. Na 99% nezpevněných cestách v ČR nebudete mít sebemenší problém. Bota bude perfektně držet a rozhodně vám jen tak neuklouzne na kořenech, v bahně, kalužích, sněhu, na štěrku, terénech s menšími kameny. Díky vzorku a přilnavosti se na těchto středně těžkých terénech můžete na botu spolehnout. Poradí si i s různými sklony – zkoušeli jsme samozřejmě prudší seběhy i nepříjemný běh po vrstevnici. Po pár desítkách kilometrů v středně náročném, možná i lehce těžším terénu si na přilnavost zvyknete a botě budete věřit.

Jak jsme již psali, boty jsme navíc díky okolnostem docela hodně zkoušeli i v extrémním terénu. Nejvíc jsme jim dali zabrat na rakouském Grosser Prielu nedaleko českých hranic, kde jsme zkoušeli např. prudký seběh opravdu nepříjemným kamenným polem. Také jsme je zkoušeli na členitých kamenných a občas mokrých površích nebo prudkých zasněžených sebězích. Tyto podmínky jsou pro tuto botu už na hraně. Na kamenech v seběhu nám to an nejhorších místech párkrát uklouzlo a občas jsme se necítili úplně stabilně. S ohledem na to jsme šli některé následné i lehce méně náročné úseky opatrněji, ale tam to už bylo bez většího problému.

Již jsme psali, že kvůli šířce chodidel jsme boty nepoužívali na dlouhé tréninky tak, jak bychom měli. Jen asi 5x jsme v nich vyzkoušeli vzdálenost přes 20 km. Nohy se nám nijak nepotily a boty jsou i přes masivnější konstrukci prodyšné (nejspíše díky výše zmíněnému materiálu MATRYX) a jsou přes nízký drop silně odtlumené, díky čemuž by měly být vhodné právě i na delší tréninky. To ostatně potvrdil i náš kamarád, který má užší chodidlo a tento model pravidelně bere na běh do lesa.

Tlumení a vracení části energie z dopadu do odrazu je zajištěno pomocí technologie K-Ring pod patou a mezipodešve z materiálu Kalensole. To jsou patenty Decathlonu pro lepší konstrukci podrážek. Kalensole je vyrobena z osvědčené EVA pěny, jako je tomu u naprosté většiny moderních bot (u velmi dynamických modelů se ještě používá např. PBA, která vrací více energie na úkor komfortu). Zároveň by takové tlumení mělo vydržet minimálně 1000 km (což je dnes jedním z kritérií Decathlonu na běžecké boty) a být teplotně stabilní (kdo někdy zkoušel opravdu rychlý sprint z prudkého kopce, jistě ocení).

Tloušťka mezipodešve je vždy kompromisem mezi mírou tlumení a kontrolou. Tlumení je skvělé, když běžíte daleko nebo často. Vzdáváte se za to ale těsnějšího kontaktu se zemí a stability. Ta je přitom právě v členitějším nebo náročnějším terénu potřeba. Výrobci se samozřejmě snaží stabilitu získávat zpět například tvarem podrážky, což se často do jisté míry daří (o tom jsme psali například v recenzi na stabilizační model Salomon DRX Bliss). Obojí – dokonalou stabilitu a skvělý komfort – mít nemůžeme. Je tedy na nás, abychom si na škále bot vybrali, co je nám bližší. Většina masově prodávaných trailových bot dnes upřednostňuje komfort.

Pokud jde o nás a MT Cushion 2, budeme je používat i nadále pro členité běhy v lese a různé traily. Tam nás s nimi běh opravdu baví. Pro skyrunningový terén zvolíme spíše ještě více terénní model.

Zároveň jde spíše o objemovou botu. Je konstruována primárně pro maximální pohodlí. Žádný závod jsme v ní zatím nezkoušeli, ale evidentně to jde (viz dále).

Zajímavost

Elitní francouzská běžkyně Blandine L’Hirondel běžela v modelu MT Cushion 2 na Mistrovství světa v Thajsku v říjnu loňského roku 80 km v horách a stala se mistryní světa. To o něčem určitě také vypovídá, protože takový výkon od bot už vyžaduje závodní dynamiku.

Závěr

Boty doporučujeme pro běhání objemů na jakýchkoliv nezpevněných cestách do střední obtížnosti. MT Cushion 2 jsou pohodlné a zvládnete v nich dlouhé trailové tréninky.

Holdujete-li extrémním seběhům nebo chcete-li běhat po skalách a velkých kamenech, pak bychom šli do nějakých specializovanějších modelů. Dále, jak jsme již několikkrát zmínili, bychom si na prodejně dali pozor na šířku chodidla. Určitě si boty pořádně vyzkoušejte, protože běžce s velmi širokým chodidlem by mohla stěna boty tlačit do přední části malíkové hrany.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno