Garmin Forerunner® 735XT – ultimátní hodinky “nejen” pro triatlety ale i na celodenní nošení

0

Nové GPS hodinky Garmin Forerunner 735XT jsou určené především pro příznivce triatlonu a všestranné vytrvalostní sportovce. Jsou výjimečné nejen nabídkou funkcí, ale především svou hmotností a rozměry. Zatímco současné triatlonové speciály se dosud vždy hodily spíše pro urostlejší sportovce, nový Forerunner 735XT sedí i na menším zápěstí a potěší tak i sportující ženy. Ženy zcela jistě potěší i vestavěný optický snímač srdečního tepu, který měří srdeční tep elegantně, přímo na zápěstí ruky.

img-735xta
Na nový model a nástupce modelu Garmin 920XT jsme se těšili velmi, ale velmi dlouho. Popravdě jsme několik let používali model 910XT, protože se nám nezdálo nutné udělat upgrade, když model stále dostačoval. Navíc se dost dlouho nevědělo, zda nástupce vůbec přijde a co bude ve finále umět. Nakonec se objevil a čekání stálo rozhodně za to, není to úplný nástupce modelu 920XT, ale řekněme, že je to prozatím nová větev, kam by se celá řada mohla posunout, takový “hybrid” triatlon/běh/chytré hodinky, které navíc můžete nosit celý týden na ruce, abyste je museli jedinkrát nabíjet. To jsou nové Garmin 735XT.

Bez toho, abychom přeháněli si troufáme tvrdit, že to jsou nejlepší hodinky co Garmin udělal. Pro koho jsou určené? Pro někoho, kdo je triatlet, nebo střída kolo/plavání, této skupině bude vyhovovat především.

img-735xtfunkce

Jak název napovídá, nové hodinky se mezi sporttestery řadí k “XT” sérii GPS sporttesterů značky Garmin. Do “XT” série patřily vždy ty nejdokonalejší sporttestery, které byly pod hlavičkou americké značky k dispozici. Za připomenutí stojí, že téměř všechny “XT” modely se ve své době staly kultovními sporttestery a mnoho z nich dodnes slouží. Můžeme vzpomenout Forerunner 310XT, první triatlonový GPS speciál; Forerunner 910XT, který u řady triatletů a především Ironmanů změnil pohled na triatlonový trénink; případně Forerunner 920XT s vynikající výdrží a skvěle čitelným displejem. Nový Forerunner 735XT na uvedené modely “přímo navazuje” a nabízí drtivou většinu jejich vlastností. Nový model si neklade za cíl nahradit Forerunner 920XT s jeho vynikajícím displejem a úžasnou výdrží, ale doplnit nabídku multisportovních GPS sporttesterů tak, aby jej mohli používat právě sportovci menších postav a vyznavači ultra lehkých sporttesterů.

img-frseriext

Pokud si zakoupíte hodinky nejvyšší řady Forerunner 735XT TRI, můžete se těšit na balíček obsahující: optické měření tepu, manuál, datový/nabíjecí kabel a dva hrudní snímače tepu: HR Swim a HR Tri.

img_20160603_155323

img_20160603_151935

Jako každé hodinky po Vás i 735XT budou chtít nastavit základní údaje, jakými jsou: časové pásmo, věk, aktivita a další a to včetně případných zón tepové frekvence, které si samořejmě hodinky dokážou vzít i z Garmin Connect účtu (proto velmi doporučujeme všem, aby si ho zařidli a začali používat.

Můžeme začít se základním nastavením:

 

Jak už jsme uvedli výše, nejvíce zábavy si s hodinkami užijí triatleti, nebo lidé, kteří mají rádi “absolutní” kontrolu nad svými výkony běh/kolo/plavání. Nutno říci, že tyto hodinky samozřejmě nenabízí jenom profily na běh/kolo/plavání, v menu si můžete přidat například hiking, XC ski, multisport, nebo řadu dalších, ale primárním cílem je hodinky používat na klasické tři disciplíny triatlonu.

I spuštení triatlonového profilu je naprosto intuitivní a snadné:

Běh

img_0594

To, co hodinky nabízejí jsou především pokročilé běžecké statistiky. Patří k nim: podrobné vyhodnocení běžecké techniky, včetně měření „Running Dynamics“ statistik, ke kterým patří měření doby kontaktu nohy se zemí, výška odrazu, měření délky kroku, měření podílu levé/pravé nohy na běžeckém výkonu, stanovení laktátového prahu, určení běžeckého VO2max, statický test kondice/přetrénování (Stress Score), test kondice v prvních minutách tréninku, výpočet doporučené doby odpočinku a další funkce.

Na podrobné sledování všech statistik je opravdu výborný Garmin Connect a to především na mobilní verzi.

zóny tepové frekvence
zóny tepové frekvence

dobu kontaktu se zemí se hodí sledovat, když chcete mít rychlejší/pomalejší pace.

doba kontaktu nohy se zemí
doba kontaktu nohy se zemí

co když jde levá noha rychleji než pravá?

výška odrazu
podíl levé/pravé nohy na běžeckém výkonu

na délce kroku závisí i to, jak dlouhý závod je… nemám zrychlit/zpomalit?

délka kroku
délka kroku

vertikální změna

výška dopadu se zemí
vertikální změna

mám zkusit ubrat/zpomalit? velmi cenná statistika kterou se vyplatí sledovat

kadence
kadence

Strava suffer score Vám spočítá na základě tepů skóre zátěže.

STRAVA suffer score
STRAVA suffer score

A co třeba grafické zobrazení tepu…(které milujeme a dost používáme)

img_0593

… nebo překrásný volitelný displej?

img_0587

To všechno dělá z hodinek neskutečný statistický nástroj s kterým si donekonečna můžete hrát a to nejen na webu (Strava, nebo Garmin Connect), ale samozřejmě po každém tréninku. Většinu těchto statistik dostanete pouze, když máte hrudní pás (jen s optickým měřením tepu se Vám nezobrazí).

Plavání

img_0588

Jak již bylo popsáno výše, hodinky jsou především pro triatlety a tomu samozřejmě odpovídá i to, co hodinky umí v plaveckém módu.  Hodinky se dají používat samozřejmě jak na bazénové plavání, stejně tak i na otevřenou vodu. Většinu času jsme hodinky používali na otevřené vodě a několik testování proběhlo i v bazénu a hodinky nezaznamenaly sebemenší problém. V bazénu se pro měření zadá předem klasicky jen délka bazénu a může se jít trénovat.

Zde by stálo za to krátce se pozastavit nad tím, které dva hrudní pásy v nejvyšší verzi Garmin Forerunner 735XT dostanete a co od nich čekat.

rsz_img_9949

Oba dvá pásy Garmin HRM Swim a Garmin HRM Tri  jsou určené pro měření tepové frekvence při plavání a triatlonu. Snímače se dají použít v kombinaci s vybranými multisportovními hodinkami. Samozřejmě Garmin Forerunner 920XT nebeo s Garmin fénix.
 
Oproti běžným snímačům tepu jsou tyto dva snímače schopné měřená data o srdečním tepu nejen průběžně předávat do hodinek, ale i ukládat ve své paměti a při skončení tréninku přenést do hodinek. Ukládání do paměti se používá právě při plavání ve vodě, kde je šíření použitého bezdrátového ANT+ přenosu velmi omezené.

Garmin HRM SWIM

rsz_img_6721
Garmin HRM Swim je navržen pro plavání v bazénu. Snímač je schopen měřit srdeční tep a fungovat jako běžné snímače tepu i na suchu, ale jeho použití pro běžné aktivity není kvůli ceně a použitým materiálům tak výhodné. Pás snímače je oproti běžným hrudním pásům o něco širší a jeho vnitřní část je vyrobena z protiskluzového materiálu. Je to proto, aby pás při plavání v bazénu vydržel na svém místě i během odrazů od stěny bazénu. Běžné hrudní pásy během (i mírnějšího) odrazu od stěny bazénu sjedou z hrudníku a zůstanou viset okolo pasu. Nasazování pásu HRM Swim je v porovnání s běžným pásem méně pohodlné. Už při nasazování pásu je potřeba umístit elektroniku pásu na střed hrudníku, protiskluzová úprava totiž znesnadňuje pozdější posunutí pásu na hrudníku do správné polohy. Zatímco běžný pás na hrudníku klouže a je možné jej nejprve před očima zapnout a až pak posunout/pootočit do správné polohy, HRM Swim drží na svém místě a posouvání na hrudi je dost nepohodlné.
 
Dalším rozdílem oproti běžně používaným pásům je, že pás HRM Swim snímače není příliš elastický. Po celé délce je jen malá eleastická část, která pás na těle napíná. Tato část je výměnná a v balení jsou k dispozici tři elastické části různých délek. Právě pomocí těchto výměnných částí je možné pás zkrátit nebo prodloužit a přizpůsobit tak pás menšímu/většímu obvodu hrudníku uživatele. Na modré části má pás navíc jednu přezku, kterou je možné zkracovat/prodlužovat i neelastickou část. Rozsah délek i vlastní nastavení je pohodlné a vyhoví drtivé většině sportovců.

 Garmin HRM TRI

rsz_img_8004
Garmin HRM Tri je navržený pro použití při triatlonu. Měření tepu funguje stejně, jako u snímače HRM Swim – oba fungují jako běžný snímač tepu, ale během plavání ve vodě je snímač schopen měřená data ukládat ve své paměti a po vynoření z bazénu data přenést do paměti hodinek. Snímač HRM Tri je ale navíc vybaven akcelerometrem (podobně, jako snímače HRM RUN), který je při běhu schopen měřit dobu kontaktu nohy se zemí a výšku odrazu běžce. HRM Tri se tak dá plnohodnotně nasadit na plavání, běh i jízdu na kole.
 
Samotné snímače se používají stejně, jako běžné hrudní pásy. Po zapnutí sporttesteru se spárují a na displeji hodinek zobrazují aktuální srdeční tep. Tep je na displeji k dispozici do doby, než pás ponoříte do vody. V průběhu plavání (pod vodou) se na displeji tep nezobrazuje. Pokud doplavete a na mělčině vynoříte z vody hodinky a hrudník se snímačem, začne se na displeji okamžitě zobrazovat aktuální tep.
 
Po ukončení záznamu se na displeji zobrazí nápis, že hodinky se snaží vyhledat a stáhnout záznamy srdečího tepu z připojeného snímače HRM Swim nebo HRM Tri. Pokud jste na souši, proběhne to během několika vteřin. Pokud byste byly během ukládání ve vodě (a snímač byl ponořený), je potřeba dát hodinky a elektroniku na snímači do těsné blízkosti. Pak hodinky stáhnou data ze snímače i pod vodou. Poté, co hodinky data stáhnou, dojde k běžnému uložení aktivity a informace o aktivitě jsou k dispozici v historii hodinek nebo ještě podrobněji v deníku Garmin Connect v mobilním telefonu nebo na počítači.
Občas se ale stalo, že se data nepřenesla a pak to vypadá nějak takto:

 

img_0734img_0733

Plavali jsme jak s TRI pásem, tak s pásem “pouze pro plavání“. Nemužeme si pomoct, ale i na plavání se nám TRI zdá lepší.

Co tedy z hodinek můžeme vyčíst?

Rychlost.

PACE

Záběry

STROKES

Tepová frekvence

TEP

Efektivita (“jak moc se flákám) – více o SWOLF třeba zde.

SWOLF

Kolo

screen-shot-2016-10-25-at-14-31-39

Hodinky na kole většinou nepoužíváme, protože jezdíme již dlouho s Garmin 520, ale to co stojí za povšimnutí a co jsme testovali, jsou především pokročilé funkce a propojení na různé další přístroje.

S jakými dalšími zařízeními lze 735ky propojit? Různými snímači rychlosti/kadence, wattmetry, včetně Garmin Vector2, hodinky nabízí výpočet cyklistického VO2max, podporu cyklistického radaru Garmin Varia Radar (určitě nepřehlédněte naší recenzi zde), nebo dokonce cyklistického head-up displeje.

Garmin omezil vzdálenost na kterou se ANT+ dokáže propojit, protože se spousta lidí připojovala ke snímačům (často i poprvé) někde na startu (na cizí přístroj)e a tak nám propojení na wattmetr ale i elektrické řazení chvíli trvalo – musíte se skutečně přiblížít až ke snímači a teprve tehdy jsou hodinky propojené.

Nakonec se ale povedlo. A to propojení jak s DI2 Shimano…

img_0647

tak i dokonce wattmetrem Stages.

img_5145

A když máte dostatečná data, můžete se kochat a analyzovat jak na Stravě…

screen-shot-2016-10-25-at-14-17-48

…tak i na Garmin Connectu.

screen-shot-2016-10-25-at-14-25-33

 

Při připojení snímače rychlosti poskytují hodinky i měření indoor cyklistického tréninku.

Oproti dokonalejším modelům, jako je Forerunner 920XT nebo fénix3 sice nový Forerunner 735XT neobsahuje vestavěný barometrický výškoměr, ale výšková data počítá pomocí GPS a po přehrání záznamu tréninku do deníku Garmin Connect poskytne výškový profil a statistiku získaných/ztracených výškových metrů. Oproti hodinkám Forerunner 310/910/920XT nabízí navíc samostatnou stránku s kompasem.

Co další hodinky umí a proč je milujeme?

Úvodem je potřeba říct, že jsme hodinky opravdu dlouho testovali (v podstatě přes celé léto) a především měsíc srpen, byl toho důkazem…

img_0793

Lehkost

Hodinky jsou nesmírně lehké a tak jsme je v podstatě nesundali z ruky (a to ani v noci). Budete mít pocit, že na ruce nic nemáte.

Výdrž

Nejlepší člověk na recenze DC Rainmaker  naměřil výdrž neskutečných 19h. My jsme byli schopní hodinky 24h denně nosit, s hodinkami 5X týdně jít ráno běhat, dvakrát zaplavat, v sobotu dát 100 km švih a teprve tehdy se hodinky vybily!

VO2 max.

Hodinky umí po každém tréninku zobrazit hodnoty VO2 max.

Spotřeba kyslíku neboli VO2 max. Bývá také nazývána aerobní kapacitou organizmu a sportovní fyziologové hodnoty VO2 max. používají jako základní ukazatel vytrvalostní zdatnosti.
V jedné odborné studii (Costill a kol. 1973) byla prokázána závislost mezi výsledným časem v běhu na 10 mil a hodnotou VO2 max. Usoudit ale, že kdo má vysokou úroveň VO2 max. musí být automaticky výborný běžec nelze. VO2 max. musíme chápat jen jako ukazatel jak účinně dokáže naše tělo zužitkovat kyslík při zatížení. Jinými slovy naše skutečná vytrvalecká výkonnost čili schopnost udržet dlouho vysoký aerobní výkon závisí rovněž na ekonomice běhu a výši anaerobního prahu.

 

vo2-max-norms

 

Vyšší VO2 max. znamená také lepší regenerační schopnosti při přerušovaných aktivitách, kdy se sportovec dostává opakovaně do kyslíkového dluhu. K tomu dochází např. ve sportovních hrách. Uvádí se, že význam VO2 max. narůstá zejména pokud trvají pauzy přibližně 90 sekund a více (hokej). Trvá-li odpočinek méně než 30 sekund význam VO2 max. pro regeneraci významně klesá.

Nám hodinky v průběhu léta standardně ukazovaly hodnoty mezi 53-55 přičemž v laboratoři na FTVS byla přesná hodnota stanovena na 57,9. Takovou přesnost jsme opravdu nečekali!

 

img_9752

 

Snímač tepu

Vestavěný optický snímač srdečního tepu je schopen měřit srdeční tep nejen během sportu, ale i v průběhu celého dne, při běžném nošení hodinek. Optický senzor se v případě běžného nošení pravidelně zapíná (bohužel tím je i tato hodnota zkreslená – viz graf a “ustřelená hodnota z pondělí”), měří a zaznamenává celodenní průběh tepu a automaticky vyhodnocuje klidový tep.

Proto bychom jí spíše brali jako velmi orientační sloužící “jenom” k tomu, abychom zjistili jak na tom v současné chvíli jsme.

img_9877Srdeční tep je možné měřit i v průběhu noci, kde hodinky navíc změří dobu a kvalitu spánku. V průběhu dne měří hodinky i celodenní míru nejen pohybu, ale také neaktivity.

img_0446

Propojení

V případě propojení s chytrým telefonem zobrazí hodinky příchozí volání, sms, emaily a řadu dalších notifikací (my máme notifikace hodinek standardně celý den vypnuté), ale například cestou na závody (nebo kamkoliv jinam) tyto funkce velmi využijete!

Přes mobilní telefon je možné odesílat uložené tréninky do tréninkového deníku Garmin Connect a úspěchy sdílet s přáteli a případně dalšími uživateli platformy GarminConnect. Propojení s mobilním telefonem v průběhu výkonu nabízí navíc možnost živého přenosu výkonu na internet, včetně času, pozice v mapě, srdečního tepu, rychlosti, výškového profilu a dalších informací.

img_0794

Hodinky jsou kompatibilní s platformou Connect IQ, která do hodinek umožňuje dohrání rozšiřujících funkcí nebo vzhledů hodinek. Nové funkce nebo vzhledy jsou na stránce http:apps.garmin.com k dispozici zcela zdarma.

Pokud by někoho zajímalo srovnání s Fénix3 a 920XT, podívejte se na toto video:

 

Závěr

Garmin Forerunner 735XT jsou podle nás nejlepší sportovní hodinky, které si v současné chvíli můžete pořídit – a i z toho důvodu si je po recenzi chceme odkoupit. Velmi pravděpodobně bychom toto napsali i o Fénix3, ale nepotřebujeme výškoměr a navíc jsou pro nás i na celodenní nošení zbytečně těžké – uvidíme co přinesou Fénix4. Co nejvíce ocěnujeme jsou pokročile (nejen) běžecké funkce, ale i propojení na další přístroje (nejen od Garminu), ale i již výše zmiňovaný wattmeter Stages. Doporučujeme je běžcům, cyklistům, plavcům, nebo komukoliv, kdo kombinuje tyto sporty a chce mít dokonalý přehled o svých sportovních aktivitách.

Pokud by někdo chtěl další informace, velmi doporučujeme českou recenzi Michaela Nováka, nebo anglickou DC Rainmakera.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno