Swim, Bike, Run, dycky Garmin Forerunner 945!

Garmin Forerunner 945. Triatlonové multisportovní hodinky.

1

Garmin Forerunner 945 jsou vlajkovou lodí sportovních GPS hodinek. Hodinky jsou pokračováním slavných modelů Garmin Forerunner 305/310XT/910XT/920XT a 935. Každé z nich byly revoluční a každé z nich se staly kultovními v oblasti sportovní elektroniky pro výkonnostní a vrcholový sport. Hodinky, které vychází primárně z potřeb triatletů a Ironmanů se dají pokládat za nejlepší současný sporttester vůbec.

Jejich největším konkurentem je v oblasti sportu model Forerunner 935 a v oblasti chytrých, sportovních hodinek pak Fénix5 Plus (ano, Garmin Forerunner 945 jsou skutečně plastové Fénix 5X Plus a vlastně umí ještě více), který má velmi podobné funkce, ale často lépe sedí k civilnímu oblečení v případě, pokud chcete hodinky nosit i ke košili do práce. Fénix5 Plus má oproti Forerunner 935/945 téměř dvojnásobnou hmotnost, což je hlavní argument pro výběr FR935/FR945 pro vrcholový sport

Model Forerunner 945 vychází ze svého předchůdce Forerunner 935. Oba modely mají totožný vzhled, rozměry a ovládání. Je dobře, že Garmin v tomto případě zachoval vlastnosti, se kterými jsou uživatelé spokojeni.

Kdo má zkušenost se starším modelem Forerunner 935, dá mi za pravdu, že jen těžko se dají hledat funkce, které by těmto hodinkám chyběly. Pojďte se proto podívat na seznam věcí, které má Forerunner 945 navíc:

  • Delší výdrž baterií. Forerunner 945 nabízí neuvěřitelných až 36 hodin nepřetržitého záznamu s plně zapnutým GPS nebo až 2 týdny v režimu chytrých hodinek na jedno nabití.
  • Podpora zobrazení map na displeji hodinek a možnost dohrávání dalších, podrobných map do paměti hodinek. S mapami jsou spojené také navigační funkce, hodinky nad mapou umí automaticky spočítat trasu do cíle. Toto je funkce, kterou mají modely Fénix5 Plus a která Forerunneru 935 chybí.
  • Podpora bezkontaktních plateb Garmin Pay.
  • Nový optický snímač srdečního tepu s vestavěným PulseOx měřením okysličení krve. Oproti starší verzi prokazuje snímač rychlejší reakce a poskytuje přesnější data.
  • Funkce Body battery, která shromažďuje data o trénincích, spánku, stressu, odpočinku a dalších aktivitách, které vám ubírají nebo dodávají energii. Výsledkem je hodnota mezi 0 a 100, která vyjadřuje vaši zbývající tělesnou energii.
  • Nový GPS chipset, který dává velmi dobré výsledky, co se týká přesnosti určení pozice a stability výpočtu běžeckého tempa. Ve zkratce: v porovnání se staršími modely je výpočet GPS pozice přesnější a zobrazené běžecké tempo stabilnější. Podpora satelitních systémů GPS, GLONASS, GALILEO.
  • Vestavěný MP3 přehrávač (možnost přehrávání hudby z vlastní paměti hodinek přímo do sluchátek). Podpora streamovacím hudebním službám Spotify a Deezer, možnost přenesení vlastních playlistů přímo do paměti hodinek (pokud u těchto služeb používáte prémiový účet).

Zde všechny nové i staré funkce:

  • Vysoce citlivý přijímač satelitního systému GPS, GLONASS, GALILEO s přesnějším výpočtem pozice a stabilnějším zobrazením tempa
  • Optický snímač srdečního tepu a PulseOx míry okysličení krve
  • Bezkontaktní platby Garmin Pay,
  • WiFi, MP3 přehrávač, podpora Spotify a Deezer streamingových hudebních služeb
  • Zobrazení map na displeji, dohrávání dalších podrobných map, navigační funkce
  • Bluetooth propojení s mobilním telefonem, funkce chytrých hodinek
  • SMART notifikace, ovládání přehrávače hudby v telefonu, LiveTracking,
  • Celodenní záznam aktivity (kroky, kalorie, intenzivní minuty)
  • Celodenní monitoring srdečního tepu, monitoring spánku
  • Pokročilé tréninkové funkce: VO2Max, tréninkový status (detekce přetrénování/podtrénování), aerobní/anaerobní tréninkový efekt, tréninková zátěž, doporučená doba regenerace
  • Funkce Body battery shromažďující data o sčítající se zátěži a odpočinku do jediného ukazatele
  • Vibrační upozornění a alarmy
  • Samostatné profily pro drtivou většinu sportů, včetně běhu, jízdy na kole, plavání (v bazénu i venku), triatlonu, lyžování, golfu a dalších
    Kompatibilní s externími ANT+ a Bluetooth Low Energy snímači
  • Výdrž baterie až 36h plného GPS záznamu, až 10h GPS + přehrávání hudby, až 2 týdny v režimu chytrých hodinek, až 60h v režimu UltraTec
  • Voděodolné provedení (5 ATM) – odolá souvislému plavání
  • Nízká hmotnost: jen 50g
  • Pokročilé plánování tréninků, funkce Garmin Coach, běžecká dynamika
  • Podpora pro stahování Connect IQ: vzhledů hodinek (ciferníků), funkcí a aplikací
  • Bezpečnostní funkce (přivolání asistence a automatická detekce nehody)
  • Wi-Fi Kapacita paměti: 14 GB (max 500 skladeb)

Forerunner 945 je určený pro výkonnostní a vrcholové sportovce. Jsou naprosto všestranné, umí měřit běh, kolo, plavání, lyžování, golf, posilování, jógu, veslování a u většiny sportů trénink jak uvnitř, tak i venku. Nejatraktivnější jsou hodinky samozřejmě pro ty, kteří milují triatlony, vytrvalostní běžce, ultra běžce a obecně vyznavače dlouhých, vytrvalostních disciplín.

Nově má Forerunner 945 prodlouženou životnost baterií, která dosahuje až 36 hodin nepřetržitého záznamu s GPS na jedno nabití hodinek. K dispozici je podpora bezkontaktních plateb Garmin Pay, vestavěný MP3 přehrávač, včetně možnosti stažení playlistů ze streamovacích hudebních služeb Spotify a Deezer (v případě, že máte prémiový účet), zobrazení podrobných map na displeji hodinek (možnost dohrávání dalších podrobných map), navigační funkce a možnost podrobného plánování tras na mobilním telefonu, tabletu, počítači s následným přehráním trasy do paměti hodinek.

Podobně, jako ostatní sporttestery Garmin, i Forerunner 945 nabízí vynikající čitelnost dat během tréninku nebo závodu. Samozřejmostí je spolupráce s externími snímači, jako jsou wattmetry, cyklistický radar, snímače kadence či rychlosti, ve výčtu nechybí ani plavecké, běžecké či triatlonové hrudní pásy, běžecký wattametr STRYD či oxymetr MOXY.

Forerunner 945 je vybaven novým přesnějším optickým čidlem pro snímání srdečního tepu přímo na zápěstí, nově je snímač vybaven PulseOx snímačem okysličení krve, které pomůže lépe zvládnout aklimatizaci před závodem nebo při pobytu ve vysokohorském prostředí.

 

Začínáme!

Jsem “šokovaný”, ale spíše bych měl napsat velmi pozitivně překvapený, jak rychle jsem si hodinky nastavil a jak se všechny věci přenesly z mých stávajících Fénix 5X a to včetně nových tréninků – posuďte sami podle obrázků a videa – prostě parádní:

 

Opravdu jsem hodinky nastavil asi za pět minut a to včetně propojení se Spotify a také s Garmin Pay.

Propojení se Spotify:

Run!

Na co jsem se těšil opravdu nejvíce, to bylo na první běh. Chtěl jsem vyzkoušet především nové funkce jako jsou Body Battery, Respiration Rate, nebo detailnější vyhodnocení tréninku. Nejprve je ale potřeba nastavit datové pole a to je opravdu práce (alespoň pro mě) na pár desítek minut. Bohužel na tomhle by měl Garmin zapracovat a tak dobře, jak sesynchronizují logy mezi zařízeními, měl by se pokusit vzít i 1:1 nastavení například zmíněných datových polí.

 

K čemu a na co je vlastně funkce Body Battery?

Body Battery shromažďuje data o trénincích, spánku, stresu, odpočinku a dalších aktivitách, které Vám ubírají nebo dodávají energii. Výsledkem je hodnota mezi 0 a 100, která vyjadřuje Vaši zbývající tělesnou energii.

 

Na těchto grafech výše je dobře vidět, jak se mi “vybily baterky” v průběhu tří sportů za den. Co na hodinkách oceňuji opravdu velmi, to je to, jak jsou lehké, čitelné a velmi rychlé.

Byl jsem i pozitivně překvapený, jak dobře funguje nový čip od Sony (mají ho i MARQ), který nově hodinky mají. Podle battery widgetu se hodinky vybíjejí cca 1,1% za hodinu. Samozřejmě záleží, zda máte, nebo nemáte zapnutý PulseOx a dalších věcech. Věřte ale, že je za týden nabijete úplně v pohodě tak jednou, či dvakrát.

Hodinky jsem testoval i bez hrudního pásu a optický senzor se zdá velmi dobrý (trénink 8km (5x100m+100m). Podívejte se na záznam níže.

Co mají Garmin Forerunner 945 nové, je také možnost zobrazení statistiky Respiration Rate (pouze pokud máte hrudní pás). Níže záznám z tréninku 10X400m na dráze. Je to další z údajů, s kterým se snažím začít pracovat a chápat jak se liší v různých fázích a intenzitách tréninků.

Když si dáte lehký výklus, jste někde na 20 RR. Pokud začnete přidávat rychlost a intenzitu, dostanete se někam na 20-35 RR a pokud jdete opravdu velmi rychle a již několikátou sadu, dostanete se někam na 30-40 RR. Na kole jsem měl teď například v neděli v tom pekelném vedru v jednom kopci až 40+, což se mi například na běhu ještě nestalo.

Nově jsem si tak upravil datové pole, kde mám vše podstaté (alespoň pro mě) – tedy aktuální watty, respiration rate, aktuální tepovku a průměrné tempo. To už je dost podstatných údajů, abyste zhodnotili jak na tom jste. Pokud by Vás zajímaly strukturované běžecké tréninky, podívejte se do této předchozí recenze na Garmin Fénix 5X.

Podívejte se například na tento trénink výše. Během tréninku Vám pak hodinky ukazují například to, zda jdete například 8X1km ve zvoleném tempu (například) 3:50-4:00 a to buď moc pomalu, rychle, nebo se pohybujete přesně v rozmezí, které jste si naplánovali. Samozřejmě i to, kdy přijde další trénink, nebo další pokyn (ano, ke každému dalšímu kroku si můžete dát poznámku) a samozřejmě Vás na to i hodinky zvukově upozorní.

Dejte si jen pozor, abyste moc nepoužívali diakritiku, nebo nebyl název moc dlouhý. Garmin Connect to nemá rád a pak strávíte půl dne (jako já), abyste zjistili proč nemáte v hodinkách ani kalendář, ani workout.

Bike!

O co jsem se nejdříve pokoušel bylo napojení Forerunner 945 na stávající zařízení, které na kole mám, tedy wattmetr Stages a elektrické řazení DI2 od Shimana, jak vidíte níže, žádný problém.

 

Takto například vypadají statistiky z jednoho rychlejšího švihu. Body Battery a detailní vyhodnocení tréninku.

Tady něco pomalejšího….

Co se mi líbí (a není to u hodinek nějaká zásadní novinka). Je nalezení naprosto nových tras, pokud jste (nejen) v dané oblasti nikdy nebyli. Dáte si vzdálenost a směr kam chcete jet a hodinky Vám vygenerují trasu. Doporučuji si to zkusit i v okolí domova.

Swim!

K čemu bych měl u plavání  výtku (a není to jen o výrobci Garmin), je plavání v otevřené vodě. Signál GPS se logicky pod vodou “něšíří” a tak jsou údaje, které Vám hodinky naměří občas prostě divné. Zkoušeno pouze GPS, v kombinaci GPS+GLONASS a samozřejmě i GPS+GALLILEO. Čistě z toho jak plavu, si teď na otevřené vodě připadám jak paní radová – s mými Fenix 5X a jejich přesností se to nedá srovnávat.

Je potřeba si totiž uvědomit pár základních věcí… Aby byla přesnost co největší (nebo zvolit úplně nejpřesnější variantu a hodinky si dát do plavecké čepice). Zapínejte si hodinky cca 2 minuty, než do otevřené vody půjdete. Snažte se s hodinkami nepotápět a když už to musíte udělat, tak ne na více než 2-3s. Jednoduše se Vám pak může stát, že signál se ztratí a naskočí až za pár sekund, nebo taky klidně minut a údaje jsou zcela zkreslené. Schválně jsem minulý týden udělal test na měřené vzdáleností v kanálu v Račicích.

Kanál má přesně 1500m a já zkoušel plavat tam a zpět. Tam to nenaměřilo ani 700m a trvalo cca tři minuty (hodinky mimo vodu), než dopočítaly na cca 762m (styl kraul). Naopak zpět ihned po doplavání hodinky ukazovaly cca 1550m. A teď se v tom vyznejte!

Velmi doporučuji přečíst si tento článek, který na toto téma vyšel na stránkách Garmin, kde dochází v podstatě ke stejnému závěru…

V bazénu jsem naopak nezaznamenal jediný problém. Hodinky měří jak mají, dokonce i velmi dobře detekují plavecký styl. Zkoušel jsem i nestandardní velikost bazénu (například 23m) a i s tím si hodinky bez problémů poradily.

Pokud by Vás zajímaly strukturované plavecké tréninky, podívejte se do této předchozí recenze na Garmin Fénix 5X.

Swim, Bike, Run!

S hodinkami jsem měl možnost zatím absolvovat pouze jeden střední triatlon (to že byl DNF asi pro recenzi nevadí). Na hodinkách ale není oproti předchozím modelům nějaká zásadní změna, která by měla vylepšit, nebo zanalyzovat Váš aktuální výkon nějak lépe. Co je ale podstatné a již několikrát citované, je váha hodinek.

Když jdete do neoprénu, z něj, jedete na kole, nebo běžíte, máte opravdu mockrát pocit, že jste hodinky někde ztratili. Ve spojení s triatlonem to beru opravdu jako velkou výhodu a dalším z mnoha důvodů, proč “nemá cenu” koupit něco jiného, pokud plavete, běháte a k tomu jezdíte na kole, nebo kombinuje dalších XY disciplín.

 

Play it!

Nejsem velkým zastáncem běhání s hudbou a vždycky jsem měl za to, že nejlepší BPM je tlukot Vašeho srdce, ale musím uznat, že jsem s novými Forerunner 945 změnil názor. Ptáte se proč? Protože pokud máte jít sám těžký 90-120min trénink, je to občas (tedy skoro vždycky) hodně na morál. Navíc jste sebou vždycky museli nosit nějaké zařízení a to vše, teď prostě odpadá…

Stačí si koupit sluchátka s Bluetooth (já si koupil dle recenzí Powerbeats 3), mít účet na nějaké ze streamovacích služeb a to je v podstatě vše. Stáhnout, vybrat co chcete sesynchronizovat a můžete vyběhnout. Zapnout sluchátka, počkat na spárování, vybrat album a dát play.

Pokud jdete nastavený workout, nemusíte se bát, že byste se nedostali zpět do aktivity. Za pár sekund přehrávání zmizí a jste zpět v tréninku. Pokud se chcete dostat zpět, stačí vyvolat na pár kliků rychlou nabídku a jste zpět v přehrávání, kde můžete dát jine album, dát skladbu zpět, nebo zapnout shuffle.

Za mě opravdu výborná funkcionalita, především pro delší téžké běhy, nebo těžké tréninky na dráze. Hodinky mají opravdu velkou kapacitu vnitří paměti – 14GB (maximum 500 skladeb), takže se nemusíte bát, že byste přišli o některé z Vašich oblíbených alb.

Pay it!

Hodinky Garmin vyšších kategorií už nějaký pátek podporují bezkontakní platby. Věřte, že není nic lepšího, než přijít z tréninku rovnou do obchodu a nemuset mít u sebe v podstatě “nic”. Vše je intuitivní a opravdu zase na pár kliků. Vše podstatné v recenzi od Garmin zde.

Karta od Raiffaisenbank je jen ilustraivní příklad, jak se dá oscanovat karta – seznam podporovaných bak najdete zde.

Navigate!

Garmin Forerunner 945 podporují zobrazení map na displeji hodinek a možnost dohrávání dalších, podrobných map do paměti hodinek. S mapami jsou spojené také navigační funkce, hodinky nad mapou umí automaticky spočítat trasu do cíle. Toto je funkce, kterou mají modely Fénix5 Plus a která Forerunneru 935 chybí.

Forerunner 945 patří možnost zobrazení podrobné mapy na displeji a související navigační funkce. Topografická mapa, která je předehraná v hodinkách pokrývá území Evropy a obsahuje podrobné mapy silnic a ulic a navíc vybrané komunikace mimo běžnou silniční síť. Svou podrobností by se dala přibližně srovnat s klasickou mapou v měřítku 1:100 000. Hodinky mají k dispozici volnou paměť s možností dohrání dalších, podrobnějších dodatečných map, jako je například mapa Topo Czech PRO s měřítkem 1:10 000.

Mapu v hodinkách je možné nejen zmenšovat/zvětšovat, ale také posouvat. Ovládání mapy je řešené pomocí tlačítek. Mapa nabízí možnost automatického výpočtu trasy do cíle, s ohledem na aktuálně použitý sportovní profil a jeho nastavení. Navigační trasy je možné jednoduše plánovat i pomocí počítače nebo chytrého mobilního telefonu. Je možné využít volně stažitelné programy od Garminu, jako je například Garmin Basecamp nebo Garmin Explore nebo programy třetích stran, jako jsou například mapy.cz.

Hodinky mám cca měsíc a půl a tak jsem ještě neměl možnost pořádně je otestovat v přirodě. Co jsem už ale několikrát zkusil je nalezení trasy a následná navigace po ní. Pro případ, že se podíváte a nevíte kam, “ani co”, ideální!

Hodinky Vám ukážou několik z možných tras (Vy si definujete směr a vzdálenost) a pak už se jen můžete dívat, jak Vás hodinky upozorňují kam a kdy zatočit. Tuto celou část plánuji dopsat až za pár týdnů/měsíců, stejně jako podstatným způsobem rozšířít všechny sekce a funčnosti, které hodinky mají. Vše “podstatné” ale zůstává a doporučuji se tak podívat na mojí předchozí opravdu velkou recenzi již několikrát zmiňovaných Garmin Fénix 5X.

Před několika dny se na stránkách Garmin objevil výborný článek o navigaci, který všem doporučuji přečíst.

Garmin Connect!

Součástí Garmin Forerunner 945 je samozřejmě i bezplatný přístup do tréninkového kalendáře Garmin Connect. I když se o deníku Garmin Connect často nepíše, je velkou přidanou hodnotou produktu (doporučuji se znova podívat na mojí recenzi Garmin Fénix 5X).

Zkusím sem dát za mě to nejlepší…

Zajimá Vás, kde jsou oblíbené trasy v okolí? Podívejte se na Heatmapy.

Jak si na tom stojím v porovnání s ostatními, na to je záložka Insights.

Ano, spánek je opravdu důležity!

Vytvářejte si workouty! Máte pak na tréninku trenéra, i když vlastně nemáte!

V záložce Reports se můžete podívat na aktuální i historickou úroveň Vaší VO2MAX.

Stejně tak zde i například najdete, v jaké fázi trénování se podle hodinek nacházíte…

 

Víte, že si v hodinkách můžete krásně naplánovat trasy? Pokud Vám vyhovují více mapy.cz doporučujeme znova recenzi od Garmin.

Po létech vývoje a zlepšování poskytuje Garmin Connect neuvěřitelně širokou škálu možností, vyhodnocení a náhledů na záznamy z chytrých hodinek, cyklopočítačů a dalších produktů Garmin. Deník má ovládání plně v českém jazyce a je k dispozici jako webová stránka pro PC nebo Mac nebo jako mobilní aplikace pro iOS nebo Android (k dispozici je stále i verze pro Windows, její další vývoj ale bude omezený).

Garmin Connect je nástroj, který pomáhá plánovat, ukládat, vyhodnocovat a sdílet záznamy pořízené s produkty značky Garmin. Ve většině případů se jedná o záznamy ze sportovních GPS hodinek, ale není to nutné omezení. Garmin Connect stejně dobře slouží i pro záznamy z fitness náramků, cyklopočítačů, outdoorových GPS navigací, a dokonce i akčních GPS kamer.

Garmin Forerunner 945 nejsou jen pouhým sporttesterem, díky minimální velikosti a hmotnosti se dají používat i jako běžné hodinky. Pomocí stažitelných IQ Connect aplikací můžete přizpůsobit funkce i vzhled hodinek a zvolit například digitální nebo analogový displej. Samozřejmostí je možnost propojení hodinek s chytrými telefony (iOS, Android) a nabídka chytrých funkcí, mezi které patří upozornění na příchozí volání, čtení sms zpráv na displeji hodinek a řada dalších notifikací z chytrého telefonu, které využijete nejen v tréninku, ale i v práci nebo volném čase. Při propojení s chytrým telefonem je možné automaticky odesílat tréninkové záznamy z hodinek na tréninkový server jednoduše, ihned po dokončení tréninku.

Další funkce

Hodinky mají i Pulsní Oxymetr. Vzhledem k tomu, že nejsme ale na horách, jeho použítí je v našich podmínkách “zcela zbytečné” protože máte v podstatě neustále 95-100%.

Co považuji za mnohem důležitější, je sledovat klidovou frekvenci, nebo variabilitu srdeční frekvence.

Závěr

Nové Garmin Forerunner 945 mám necelé dva měsíce a vyměnil jsem je už po několika týdnech za moje Fénix 5X. Důvodů je několik.

Hodinky jsou opravdu velmi lehké, dalším důvodem jsou nové funkce jako je Body Battery, nebo Respiration Rate, lepší optický senzor a pokročilé zhodnocení tréninků, navíc vydží a vydrží opravdu dlouho (z jiných recenzí se ale dočtete že pokud začnete používat navigaci, výdrž baterky není žádná sláva).

S čím naopak nejsem spokojený, tím je především přesnot GPS na otevřené vodě. Uvidíme ale, co přinese nový firmware. 

Garmin Forerunner 945 bych tak doporučil komukoliv, kdo kombinuje několik sportů (samozřejmě triatletům) a chce lehké, elegantí hodinky, které i bez hrudního pásu docela obstojně měří tepovku.

Já osobně již delší dobu pokukuji po nových MARQ a pokud snad přidjou na podzim nové Fénix 6, budu asi zase měnit. Jak jsem napsal výše, hodinky plánuji podrobit ještě dalším testům, ale k nim potřebuji nejen hory (PulseOX), ale hlavně začít používat pokročilé navigační funkce.

Pokud si chcete přečíst další velkou recenzi, Garmin 945, dejte si určitě recenzi našeho kamaráda Míchala z GONE4RUN

1 komentář

  1. Dík za recenzi. Mám dotaz, kolik datových Connect IQ poli je možné mít v jedné aktivitě? Mám Fenix3, které mají pouze 2 co je celkem limitující.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno