Garmin Epix Gen.2 – nejlepší sporttester současnosti

2

Kdysi dávno, když vznikly Fenix 3, ze kterých se později stal kult a jakýsi model a vzor veškerých elegantních sport testerů, vznikl i jejich drsný sourozenec. Drsný jak smirkový papír namísto toaleťáku. Hodinky Garmin Epix byly vzhledově pro největší tvrďáky a dobrodruhy. Bohužel nejen vzhledově, ale i funkčně. Sice měly dotykový displej a mapy, ale byly pomalé a jejich ovládání bylo proti standardním sportovním hodinkám bylo opravdu hodně pomalé. Tak byl koncept Epix odložen k ledu.

O 7 let později, v době, kdy displeje mají krásné barvy, rychlosti procesorů a přesnost GPS čipsetů je již na přijatelné úrovni, se objevuje Garmin Epix 2.generace. Jedná se o oživení konceptu outdoorových hodinek s plnobarevným displejem, perfektními mapovými podklady, v designu hodinek navazujících na aktuální řadu Garmin Fenix a … s dotykovým displejem. Přesně tak, jak tomu bylo u hranatých hodinek Epix 1.generace.

Lidi do dnešního dne zapomněli na koncept Epix jako na mrtvou vývojovou větev. Sláva modelů Fenix je neskutečná a léta trvající. Proč by někdo měl chtít proboha jiné hodinky, než Fenix? Obzvláště pak s AMOLED displejem, který „určitě“ vyždíme ty hodiny za 2 dny? NESMYSL!

Také jsem si to říkal, než jsem dostal Epixy poprvé do ruky. Po nějaké době používání musím říci, že … TOHLE je opravdu směr, kterým bych klidně rád viděl se ubírat Fenixy dalších generací. Proč? To stručně vysvětlím v téhle obsáhlé recenzi. A také povím, proč jsou Epixy dneska TOP sport tester, který je světový lídr.

Koupit zde

Design

Tělo hodinek je shodné s modelem Garmin Fenix 7, které byly uvedeny souběžně a recenzi lze najít zde.

Srovnání parametrů s Garmin Fenix 7:

Fenix 7 Epix Gen2
Průměr 47mm 47mm
Displej 33,02mm 33,0mm
Rozlišení displeje 260×260 pix 454×454 pix
Hmotnost 79g (pouzdro 56g) ocel, 73g (pouzdro 50g) titan 79g (pouzdro 56g) ocel, 73g (pouzdro 50g) titan

Pokud k titanovým Epixům koupíte nylonový pásek se suchým zipem, bude jejich hmotnost 53 gramů.

Pásky jsou na hodinkách přichyceny systémem quick fix s šířkou 22mm.

Epix designově vychází z úspěšné série hodinek Fenix a tak se tvarově i materiálově shodují s modelem hodinek Fenix 7. Kovová luneta, která přesahuje na úchyty os řemínku je uchycena k tělu hodinek čtyřmi šroubky, které jsou právě na přesahu pacek z lunety. Další 4 šroubky jsou pak zespodu – na dýnku hodinek.

K dispozici jsou tři barevná/materiálová provedení. Ocelová – kovová luneta bez barevné úpravy je u základního modelu. Pak jsou zde další modely s titanovou lunetou a dýnkem, které mají již DLC černou povrchovou úpravu krom bílých Epixů, které mají lunetu v barvě titanu.

Velikost hodinek je dokonalá na mou ruku a jsou dělány na každodenní nošení. AMOLED displej je, jak jinak, neskutečně dobře čitelný. Rozlišení je 454×454 bodů. Intenzitu displeje lze nastavit po několika krocích a jediné, jak se intenzita pak reguluje v běžném provozu je:

  1. V případě vypnutého always on nastavení je displej zhasnutý
  2. V případě always on nastavení, displej ztmavne, ale stále na něj vidíte
  3. Podle gesta nebo dotyku (záelží na nastavení hodinek) se displej rozsvítí na intenzitu nastavenou pro aktivní použití

V případě aktivního AMOLED displeje ale ztrácíte jistou míru soukromí, jelikož vaše okolí pořád vidí, co se na displeji děje. To u klasického displeje Fenixů nehrozilo.

S novým optickým snímačem přišla trošku změna v designu doposud se Garmin chlubil jako jeden z mála plně zapuštěných optických snímačů do těla hodinek. Nové senzory, které přišly s hodinkami Venu 2 na trh minulý rok, se vrací k tomu, že snímač je opět mírně vystouplý nad dno hodinek. Pokud tedy nosíte hodinky na ruce více utažené, je možné že budete mít otlak. Co mohu z vlastní zkušenosti říct je, že aby měřily hodinky správně tep, nemusí být zdaleka utažené nadoraz.

Varianty Epixů

Garmin Epix Gen2 budou:

Epix slate steel silicone band 21.990
Epix black carbon gray DLC titanium silicon band 24.490
Epix carrera white titanium silicone band 26.490
Epix black carboun gray DLC titanium brown leather band 24.490

Multibandový GPS čipset mají pouze titanové varianty Epix Gen2. Stříbrné, ocelové nemají multiband.

Koupit zde

Výdrž

Výdrž u Epixů je fenomenální. Na to, že se jedná o hodinky s AMOLED displejem a že jej mám nastaven na always on, to je … mazec, musím říct. V podstatě TYTO hodinky s tréninkama, ale jiným displejem (lepším) vydrží v praxi při každodenním použití a oxymetrem pouze při spánku ještě déle, než Fenix 6 Pro – cca 7-10 dní dle počtu a délky aktivit s GPS.

Epix Gen2 s GPS (jen GPS) čtením po 1 sekundě, s vypnutým always on na displeji (zapínal se na gesto) vydržely hodinky 77,5 hodiny v jedné aktivitě.

Garmin hlásá, že s GPS aktivitou dají hodinky 45 hodin, ale reálně se z nich dá dostat při vypnutí always on a nechání rozsvěcení pouze na gesto a vypnutí BT připojení k mobilu opravdu těch 77,5 hod.

Podle Garmin materiálů je výdrž následující:

Epix
Smartwatch 5 dní (16 dní s gestem zapnutí displeje)
Pouze GPS 30 hod (42 hod s gestem zapnutí displeje)
Režim expedice 14 dní s gestem

Koupit zde

Displej a ovládání

Garmin má dlouhodobé zkušenosti s dotykovými displeji. A tak nyní uvádí dotykový displej i do top řady a rovnou i do řady s AMOLED displejem.

Odpůrci dotyku teď začnou brblat. Ale ono to funguje … dotykové ovládání je rychlé, reaguje perfektně, rychle, bez prodlevy a je radost jej používat. Pokud jste tlačítkofil, lze současným stiskem START a DOLŮ dotykové ovládání zapnout/vypnout. To lze udělat kdekoliv a kdykoliv – kromě aktivity plavání. Tam je dotyková část displeje vypnutá stále.

Chování a aktivitu displeje lze nastavit pro každou aktivitu jinak (vypnuto nebo zapnuto). Je to pro to, abyste se nevztekali se zapnutým dotykem.

Dokonalé je pak ovládání posuvu map s dotykovým displejem, což je největší argument pro odpůrce dotyku. Další dobrou věcí je, že pokud je třeba zadávat nějaký text (například název uložené pozice, neděláte to pomocí posuvné abecedy, ale přepnete si na klávesnici ve stylu tlačítkového telefonu a vyťukáte text přímo na displeji. To nikdo z konkurence nemá – snad kromě Apple Watch nebo Samsung Galaxy Watch.

Mluvíme-li o ovládání, je dobré zmínit, že Epix má namísto vibračních odezev na ovládání a aktivity hodinek haptickou odezvu. Maličkost, ale je dobré to zmínit.

Do ovládání bych rád zahrnul i dvě aktivity. Ony to nejsou až tak aktivity, ale spouští se přes tlačítko start. Do menu hodinek mezi aktivity-aplikace se dostaly tyto dvě podstatné:

  • Map manager
  • Connect IQ store

V obou případech se hodinky umí napřímo napojit na aktualizace map (a doinstalovat ty regiony, které zdarma Garmin nabízí – celý svět a to přímo přes Wifi bez nutnosti připojovat k PC). V druhém případě v Connect IQ Store se hodinky připojí na obchod s aplikacemi a lze do nich stahovat napřímo aplikace, vzhledy ciferníků, widgety nebo datová pole.

Ještě aby Garmin dodělal možnost alternativního konfigurování hodinek z mobilu a případně jejich backup a obnovu z cloudu a na světe nebude lepšího sport testeru (smích).

Precizní měření tepu

Snímač tepu je 4. generace. Mají jej jak nové Epixy, tak i Fenix 7 a byl poprvé uveden v hodinkách Garmin Venu 2, 2s a Venu 2 Plus.

Měření tepu novým optický snímačem je u nových Fénixů neskutečně přesné. Jsem zvyklý, že na mé ruce téměř vždy všechny hodinky s optickým měření tepu snímaly bez problému. Ale co předvádí Epix Gen2, to je … wow! Jsou na tep přesné s hrudním pásem. Jediné, co, tak mají při významné změně zátěže mírné zpoždění – cca 2 sekundy.

Další výhodou nového snímače je toho, že dokáže zaznamenávat variabilitu srdečního tepu (HRV). Ta je pak mimo jiné použita pro výpočet hodnoty body battery, a také se podílí na měření hladiny stresu. Body battery se tak stává hodinkách Garmin velmi přesnou metrikou pro řízení tréninku a vaší připravenosti na zátěž.

HRV se zaznamenává mimo jiné i v „aktivitě“ snímek zdravotního stavu, který si doporučuji dělat každý den ve stejnou dobu, kdy jste v klidu … je dobré pak pozorovat jaký vliv mají vaše tréninky na tělo a jak se organizmus adaptuje na zátěž.

Závěrem bych k optice řekl to, že snímač tepu měří velice dobře. Měří dokonce přesně i při aktivitách jako je cyklistika anebo posilování, případně TRX. Toto bývalo pouze výsadou hodinek Apple watch podle většiny referencí.

GPS – multiband

Dalším velmi přesně senzorem je GPS. Jedná se o novou generaci čipsetu Sony. Nevím, zda je to přesně ten, který Garmin vloni uvedl do svého modelu GPS Map 65multiband, který byl velice přesný. Multiband GPS čipset znamená, že … ve zkratce – „mělo by to bejt přesnější“ … no … a je.

Multibandový čipset mají ale jen titanové verze Epix Gen2. Ocelový základní model nemá multiband.

Je to tak přesné, že uvidíte, po které straně ulice jste běželi. No… ale koho to kdy asi zajímalo … dost lidí to řešilo a teď, s multiband čipsetem je GPS v Epixech  tak přesná, že si poradí i s naprosto nesmyslným oválem o délce 120m. Garmin sice dodělal po jednom za svých konkurentů režim pro běh po venkovní dráze, která má 400m, ale … s multibandový čipset je tak přesný, že byste mohli sledovat na dráze atlety, zda nepřešlápli (obrazně řečeno samozřejmě … ikdyž … (smích).

Co hraje ale větší roli je to, jak dokáží nové Epixy sledovat tempo. A to je … velmi přesné. I když stále zobrazují tempo v krocích po 5 sekundách (5:05-5:00-4:55, …), aktualizuje se rychle a odpovídá realitě. Nezadají si ani s doposud nejlepšími hodinkami Garminu v tomto ohledu – Forerunner 745. Pokud jste tedy atlet, ale chcete i těžší hodinky na nošení celý den a „plasty“ nechcete, Epix jsou jedna z možností.

Potěšitelné je ale hlavně i to, že Garmin Epix nejsou přesné pouze, když zapnete multiband, ale jsou přesné i v klasickém režimu GPS, případně GPS s Glonass nebo s Galileo. Nemusíte tedy vyloženě zapínat duální GPS – například při extrémně dlouhém závodě, kde chcete šetřit baterii.

Běh

Při běhu vás překvapí (i když po přečtení předchozího odstavce asi ani ne) velmi precizní hodnoty aktuálního tempa, a dokonce i odměřování vzdálenosti. Největší výhodou multibandu při režimu běhu je odhad a kalkulace VO2Max hodnot. Čím lepší vstupní data mají hodinky při měření, tím přesnější je samozřejmě odhad. A trasování starších modelů Garmin mohlo být ovlivněno například hustým porostem, kde sice tempo bylo OK, ale data v algoritmu pro výpočet tempa nemusela být dokonalá.

Což nejspíše nejsou ani dnes, ale jsou dost přesná a odhady vaší výkonnosti jsou ještě přesnější – speciálně pak v režimu trailového běhu, který má algoritmus mírně odlišný (další faktory, které ovlivňují tempo). VO2Max není ale asi pro všechny uživatele tak podstatné, nicméně s podobnými výpočty souvisí jedna novinka v nové generaci Fenix hodinek. Tou je funkce „stamina“.

Staminu znají nejspíše hráči počítačových her. V běžeckém světě se stamina objevila u hodinek Coros, ale neznamená to to samé, co u Garmin. U Coros se vyhodnocovala (nevím, zda je to stále platné) po doběhu …. Garmin používá ale tuto metriku jinak a … přínosněji. V průběhu aktivity se vám na separátní obrazovce zobrazuje „stamina“ a kolik jste již uběhli km a kolik jich ještě s aktuálním úsilím uběhnete.

Pro ty, co si budou stěžovat, že to ukazuje nesmysly, musíte si uvědomit, že pro správné fungování jakéhokoliv přístroje, musíte vědět, jak s ním pracovat a … nakrmit tak Garminy správnými vstupními údaji. Tj. – ideálně si zaběhnout s Garmin Epix zátěžový test, který mají Garminy v sobě již několik generací. Po správném provedení se stanoví vaše výkonnostní pásma a pak bude stamina fungovat správně.

Výhoda a využití staminy je to, že na základě vaší aktuální formy vám sporttester ukazuje jak dlouho ještě, resp. jakou vzdálenost, dokážete uběhnout s aktuální tepovou frekvencí. Hodinky podle vynakládaného úsilí a běžeckého projevu poví, jak dlouho tímto tempem vydržíte. Pokud například běžíte maraton a hodinky vám na 5.km začnou hlásit, že doběhnete už jen 3 kilometry, nejspíš běžíte moc rychle a stačí upravit tempo a stamina plynule přepočítá projekci na to, že maraton doběhnete.

V běhu mají Epixy další překvapení v rukávu. Ve vyhodnocení aktivity po jejím ukončení, se zobrazí i statistika, jak dlouho z aktivity jste běželi, šli a jak dlouho stáli. Což je úplně super pro vyhodnocení u závodů, kde rovnou zjistíte, kolik času jste prostáli na občerstvovačkách. A že se člověk zdrží .. ani netušíte, dokud vám to neukáže někdo na hodinkách.

Plavání

Narozdíl od velkých Fenix 6X nebo 7X, na které se sice zvyknout dá, budou Epixy na ruce celkem přirozenými. Samozřejmě, kdo má velkou ruku, tak se mu asi I Epixy budou zdát malé.

Plavecké metriky, rozpoznání plaveckého způsobu a počítání délek je takový zlatý standard Garminu. Opět se vracím k měření tepu – dokonalé. I pod vodou. Ano, je tam přechod mezi dvěma prostředími, pokud se vám pod senzor dostane voda, ale … to není kupodivu tak časté a tepovka je zaznamenána správně. Ale … popravdě – kolik sportovců třeba jen běhá na tepovku? Ano, měla by většina, ale v reálu jich bohužel moc není. No a kolik jich pak na tepovku plave? Tak asi tak …

To je už daleko lépe využitelná metrika „kritická rychlost plavání“. Jako u jiných modelů Garmin, dokáží Epixy detekovat a stanovit kritickou rychlost plavání, což je metrika obdobná ANP prahu při běhu … a Garminy mají i testovací protokol, kterým si můžete plavecký test zaplavat a zjistit, jak na tom jste. Podle kritické rychlosti plavání pak lze trénovat úseky a bazénu a časem sledovat i váš progres.

Jako u předchozích generací a modelů Garmin hodinek s aktivitou plavání v bazénu, lze nastavit automatickou pauzu, když dáte odpočinek u kraje bazénu. Hodinky to rozpoznají a přestanou vám započítávat čas odpočinku do času plavání. Dále, pokud jedete drily, kde jsou ruce ve statické poloze (na desce nebo u těla), lze stisknout LAP tlačítko, které speciálně u plavecké aktivity odděluje plavání a drily. Dril je, když nelze detekovat záběr rukou (buď jsou fixované, děláte sculling nebo jiné cvičení).

Kolo

Dalším, nejspíše hodně využívaným, sportem v hodinkách bude kolo. V jakékoliv podobě. Hodinky mají profily jak na silničku, trenažér, MTB, cyklokros, Gravel bike, dojíždění (commute), ebike a dokonce i eMTB.

Epixy podporují samozřejmě cyklistické wattmetry, včetně metrik pro vyvážení levé a pravé nohy a úhlu záběru. Musí mít tedy adekvátní wattmetry, ale s testovanými Garmin Rally toto funguje dokonale.

Další dokonalostí je spolupráce s chytrými trenažery. Díky možnosti napárování trenažeru jako „trenažer“ a nejen jako „výkon“, kadence a senzor rychlosti umí Epix pomocí protokolu FE-C ovládat zátěž chytrého trenažeru. Co to znamená? Hodinky umí dávat tréninková doporučení. No a … pokud máte doporučení 4xinterval na 240wattech se zklidněním mezi na 170W, tak se o nic nestaráte, jen dupete do pedálů a hodinky ovládají trenažer za vás, automaticky.

Ale nejen to  – pokud nahrajete do hodinek trasu, jakoukoliv trasu, umí hodinky poslat do trenažeru aktuální zátěž, včetně sklonu a vy pojedete virtuálně trasu, kterou jste tam nahráli. Chcete si například zajet podle vašeho kámoše, který venku brousí trasy kolem vašeho bydliště? Pošle vám GPX a vy si to klidně můžete po večerech v zimě natrénovat … ano, chybí tam externí faktory jako podklad apod, ale délku, sklony, zátěž … budete mít stejnou. Jen tam je teda rozdíl asi takový jako běžet venku v trailu vs.běh na ovále bez převýšení s dokonalým povrchem (smích).

Propojitelnost

Všechny novinky Garminu (Fenix 7, Epix) disponují jak připojením BT (senzory i mobil), tak připojením ANT+ pro senzory, tak i připojení k WiFi.

Garminy jsou už dnes asi jediné hodinky, které podporují připojení senzorů BT i ANT+  najednou a je jedno, zda je mixujete nebo je máte všechny na stejné technologii.

Hodinky dokážou napárovat bez problému vše. Footpody, tempe senzor, speed a kadenci na kole, ale i wattmetr. Zajímavé je, že hodinky stále nemají nativní podporu Strydu a musíte doinstalovat z IQ Store Stryd Zones datové pole anebo celou Stryd aplikaci.

Spárování s chytrými trenažery není problém. Není ani problém spárovat hodinky s wattmetrem, radarem, hruďákem a můžete si je dát na držáku na řídítkách jako náhradu cyklopočítace.

Jak to tak po sobě čtu, to shrnutí, vlastně ano, Epixy a řada Fenix 7 opravdu stojí za to. Jsou to hodinky hodny hodnocení „nová generace“. A budu rád, když technologie a „maličkosti“, které Garmin stály nejspíš dost peněz na vývoji anebo licencování, se v budoucnu objeví i v nižších řadách sporttesterů, které tento a příští rok zcela jistě přijdou.

Jak si stojíme s konkurencí?

Budu srovnávat jen se sport testery. Máme zde Coros, Suunto a Polar. V první řadě, pokud budu chtít srovnávat s konkurencí hodinky po technické stránce, musím je srovnat s Garmin Fenix 6 a novými Fenix 7, kromě jediných – Coros Vertix 2, které mají jako jediné multiband, ale stojí 19.490 korun. Epixy jsou dražší … ale mají lepší zpracování sportovních funkcí, jejich vyhodnocení, řízení tréninku a hlavně – lepší navigační funkce, podporu plateb. Hlavně ale – žádné sportovní hodinky nemají AMOLED a takovou výdrž. Pionýrský počin Garminu určitě bude na první dobrou odmítnut s opovržením, ale věřte mi, že dříve nebo později prozří každý a najednou si uvědomíte, že tohle je opravdu budoucnost, tohle je to, co je naprosto úžasné. Dlouho jste chtěli hodinky s jemným displejem, dobře čitelné, velkou výdrží … a je to tu.

Když tedy Epix vytáhne do boje, není doslova na světových trzích jediná konkurence. Možná by někdo mohl vytknout absenci reproduktoru, abychom mohli telefonovat jako z Garmin Venu 2 Plus. Na druhou stranu Epixy jsou jediné hodinky na světě s plnohodnotnými offline mapami, AMOLED displejem a výdrží v režimu smartwatch až 2 týdny.

Polar hlavně stojí – aspoň v česku – na příznivcích značky. Je to dobrý sporttester, ale je otázkou, zda fanoušci Polaru udrží značku dlouhodobě a kdy konečně přijde Polar s další peckou. Jejich poslední kousek Polar Grit X Pro je sice moc pěkný, moc se mi líbí … ale (ano, určitě jste ale čekali) (smích)… je to čistý sporttester. Má stále relativně malou aktivní plochu displeje, nemá přidružené funkce jako konkurenční Garmin a Coros (aspoň přehrávání hudby přímo z hodinek) a mapy.

Suunto. Po uvedení celkem povedeného modelu Suunto 9 Peak, který je bohužel spíš konkurencí pro model Fenix 5, bylo Suunto prodáno jinému vlastníkovi a je otázkou, jak změní nový majitel strategii. Jisté ale je, že Suunto Garmin opravdu neohrozí – aspoň ne v následujících 2 letech.

Koupit? Ano, ne? Které?

Určitě jste teď na vážkách. Epix nebo Fenix? To … je opravdu dilema, které ani já sám nevím. Určitě si jsem jistý ale, že bych neupřednostnil Fenix 7 před Epixy. Proste ten super displej na toto tělo hodinek je o mnoho lepší. Postavím-li Epixy proti Fenix 7X, tak je u Fenix 7X rozhodující určení – jsem sportovec medvěd jako Palonc, který dokáže přežít v divočině dýl, jak Chuck Norris? Pak se mu hodí na tu medvědí tlapu spíše Fenix 7X.

Pokud bych měl uvažovat o koupi Epix nebo Fenix 7, tak je to z mnoha důvodů. V několika mých online vystoupeních a jsem v pořadech o hodinkách vystupoval a říkal, že Epixy (Fenixy) se většinou nekupují, protože je potřebujete, ale protože je chcete. Teď se vám dostává do rukou nová kategorie hodinek. Fenix 6 stačí komukoliv, ale Epix přináší novější design, revoluční displej na outdoorovém sporttesteru, přesnější senzory, propracovanější sledování vašeho zdravotního stavu, spánku, připravenosti k tréninku, od toho se odvíjejících tréninkových doporučení jak pro běh, tak pro cyklistiku. Mají dokonalou výdrž a hlavně multibandový čipset (což spadá do těch přesnějších senzorů). A také dotykový displej.

Jestli tedy váháte mezi Fenix 7 a Epix, bude to velký oříšek. Opravdu stojí za to, si ty Epixy někde osahat. Ten displej a ty mapy na něm opravdu dávají smysl. Není to rozhodně levný kousek, ale není až tak markantně dražší, než titanové Fenix 7. Stejně jako u Fenix 7 se jedná se o plně modifikovatelný sporttester, kde lze měnit, odebírat, dohrávat jak widgety, tak aplikace nebo datová pole, případně pak ciferníky anebo si vytvořit rovnou svůj.

Epixy jsem měl v ruce dlouho. Mé první reakce byly „ne … tohle fakt ne“. Ale VELMI rychle jsem si zvykl a … ano, je to má volba.

Děkujeme Radkovi Brunnerovi a jeho Runlab Kobras  za zapůjčení. Novinky z Garminu jsou již k dispozici u něj na obchodě – Fenix 7 i Epix Gen.2.

2 KOMENTÁŘE

  1. Kdyz uz jste si dal tolik prace se sepsanim recenze, tak si prosim opravte si tam chybu. Stejny snimac tepove frekvence byl poprve pouzit u posledni verze Forerunner 945LTE.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno