Garmin Edge 830 MTB Bundle. Neocenitelný pomocník (nejen) do terénu

2

Garmin Edge 830 je nejnovější generací cyklopočítačů řady Edge 8XX. Mezi typické funkce této řady patří barevný dotykový displej, zobrazení podrobných map, možnost dohrávání dalších map do paměti cyklopočítače, výpočet trasy do cíle na základě mapy v paměti cyklopočítače a snadná možnost procházení, zmenšování, zvětšování mapy na displeji.
Nový model nabízí oproti starším verzím Edge 8XX řady několik důležitých vylepšení.

Garmin Edge je už třetí cyklopočítač, který jsem od Garmin měl možnost vyzkoušet (a také ho pak vždycky i vlastnil, než přišel nový typ). Začínal jsem s modelem Edge 520, přešel na Edge 820 a teď jsem měl možnost vyzkoušet “poslední novinku” s označením 830. Model 520 měl malý displej a byl pomalý, 820 měl sice velký displej ale moc dlouho nevydržel. Nový model 830 si vzal to nejlepší z nového modelu 1030 a jenom to “zmenšil” a samozřejmě ubral i na hmotnosti.

Vybral jsem si tentokrát pro testování MTB Bundle, který obsahuje:

  • přístroj Edge 830
  • snímač rychlosti
  • dálkové ovládání pro Edge
  • ochranné silikonové pouzdro
  • držák na horské kolo
  • sada držáků na představec
  • poutko
  • napájecí a datový kabel USB
  • manuál

Pojďme se ale podívat, s jakými hlavními novinkami Edge 830 přichází.

Jedním z hlavních jsou kompaktní rozměry, nízká hmotnost a o 13% větší displej v porovnání s předchozím modelem Edge 820. Nový displej nabízí kromě větší úhlopříčky i vyšší rozlišení.

Nově je k dispozici funkce CLIMBPRO, která při jízdě po naplánované trase nabízí podrobné informace a vyhodnocení jízdy do kopce. Funkce MTB DYNAMICS poskytuje pokročilou statistiku jízdy na horském kole.

Zdokonalené jsou i bezpečnostní funkce, mezi tradiční bezpečnostní funkce patří možnost připojení cyklistického radaru a monitoring vozidel přijíždějících zezadu nebo automatická detekce nehody a odeslání zprávy na předem nastavené nouzové kontakty.

Nově je k dispozici funkce FIND MY EDGE, která při nehodě nebo v případě ztráty pomůže najít ztracený cyklopočítač nebo funkce BIKE ALARM, která upozorní na nechtěný pohyb kola v případě, když například zastavíte na přestávku na občerstvení.

Cyklopočítač Edge 830 obsahuje vysoce citlivý GPS, GLONASS a GALILEO přijímač pro přesné a spolehlivé určení polohy, rychlosti nebo vzdálenosti a to i v místech s omezeným výhledem na oblohu.

Model Edge 830 MTB Bundle navíc ještě obsahuje dálkové ovládání, které jsem si naprosto zamiloval a nedovedu si bez něj jízdu na MTB (hlavně na závodech) už ani představit. Více o něm ale později.

Začínáme – propojení s telefonem

Propojení je už nějaký pátek zpět opravdu otázkou na pár minut a všechno potřebné je Vám našeptáno a případně si to můžete (do)nastavit samozřejmě i potom.

Velká výdrž baterie, rychlé ovládání a nový procesor

Všechno co mi na Edge 820 “vadilo” se podstatně vylepšilo. Odezva předchozího modelu sice nebyla špatná, ale srovnávat 830 s 820, je asi jako dát vedle sebe počítač 486 DX2 66 MHz a Intel s procesorem i5. Ano až tak velký rozdíl to (podle mě) je.

Stejně tak jsem měl i problém s tím, že stačilo dát dvě kratší jízdy a už jste museli jít nabíjet (výrobce uvádí rozdíl 15 vs 20 hodin). Tady si dáte dva, tři, kratší švihy, jeden velký a budete pořád někde na 10 % baterie.

Nový procesor přispěl nejen k celkově svižnějším reakcím, tedy při pohybu v menu, ale i při vykreslování mapy, výrazně kratší je i výpočet trasy do cíle.

Displej obrazovky je (nejen větší) a to o celých 13%, ale i mnohem čitelnější a rozdíl z 200 x 265 pixelů na nových 246 x 322, je prostě citelně znát.

To jsou první tři zásadní věci, které okamžitě poznáte, když si nový Edge 830 zapnete a začnete ho používat.

Nová funkce CLIMBPRO

Funkce CLIMBPRO je společně s dálkovým ovládáním to nejlepší, co na tomto cyklopočítači (nově) využijete. Představte si, že si nahrajete před závodem trasu a víte přesně za jak dlouho Vás čeká jaký kopec, s jakým sklonem a pokud jste nikdy trasu předem nejeli (a i jeli), tak víte naprosto přesně kde zabrat, kde ubrat a na co se připravit.

Tohle níže jsou například údaje z MTB závodu Transbrody 2019, kde jsem funkci naplno využíval a naprosto se do ní zamiloval.

Naprosto stejnou zkušenost jsem měl i na ME v terénním triatlonu (XTERRA Prachatice 2019), kde si nedovedu představit že nevím, co mě čeká a za jak dlouho bude jaký segment.

Nová funkce CYCLING DYNAMICS

Funkce MTB DYNAMICS poskytuje pokročilou statistiku jízdy na horském kole. Pokud se podíváte na záznam MTB jízdy níže, tak vidíte, kde jste si například dali nějaký skok.

Další metrika je FLOW, která Vám ukazuje, jak dobře udržujete rychlost jízdy.

Flow measures how well you maintain speed during your mountain bike ride. It takes into account factors such as ascent, descent and angle of turns throughout the ride. Here’s how to read your flow chart:

Flow is a useful metric for analyzing your ride performance on a trail. For example, you can compare flow scores between two rides on the same trail to look for areas of improvement or decline in how smoothly you were riding.

GRIT Vám zase poví, jak a v jakém uséku byla jízda těžká.

Grit measures the difficulty of a mountain bike ride. It takes into account factors such as the speed of ascent and descent and the angle of turns throughout the ride. Here’s how to read your grit chart:

The grit score should remain fairly consistent from rider to rider on the same trail. It’s a useful metric for comparing the difficulty of the different trails that you ride.

Remote control

Dálkové ovládání umí pomocí bezdrátové technologie ANT+ umožňuje ovládat GPS cyklopočítače Edge.

Představte si že jedete rychlostí 50km/h někde v lese z kopce, do toho Vám prší a Vy potřebujete vědět, kdy máte odbočit. Do toho máte naprosto špinavé brýle, nemáte čočky… Co uděláte?

Buď zpomalíte a dojedete na odbočku – to fakt nechcete, nebo zastavíte a podíváte se do cyklopočítače kam dál (tohle si na závodě fat nedovolíte), a nebo je tady třetí možnost a to je ta, že pojedete stejnou rychlostí  jako doposud dál a během jedné sekundy si na dálkovém ovládání přehodíte obrazovku a víte přesně co Vás čeká a za jak dlouho. Geniální a nedocenitelné!

Dálkové ovládání umožňuje samozřejmě ukončovat tréninkové intervaly (Lap), přepínat stránky (krátkým stiskem jedním směrem, dlouhým stiskem opačným směrem) a pomocí posledního tlačítka vyvolávat zvolenou funkci (jednoduše lze navolit/naprogramovat).

Dálkové ovládání je napájeno jednou Li-Ion baterií CR2032, na kterou vydrží fungovat až 1 rok provozu. Dálkové ovládání je dodávané včetně stojánků pro silniční a horské kolo. K fungování s cyklopočítači Edge 510 a Edge 810 je potřeba aktualizovat operační software přístrojů na nejnovější verzi.

Navigace na silnici

Navigovat se kamkoliv, je opravdu otázka na pár kliků. Vyberete si místo, kliknete a trasa se Vám spočítá.

Můžete tak krásně a přehledně sledovat kolik Vám ještě zbývá do cíle, kolik jste ujeli, kam odbočit, ale hlavně se Vám do trasy nahrají kopce a Vy přesně víte co máte ještě před sebou a kolik Vám toho ještě zbývá!

Jak jsem již psal výše, tohle společně s dálkovým ovládáním je pro mě nejlepší věc na novém cyklopočítači Edge 830.

Navigace na MTB a bike trails

Navigace na silnici a na MTB jsou opravdu dva “úplně rozlišné světy. Dám Vám zcela jednoduchý příklad… Nahrejte si do navigace úplně novou trasu která není zcela jednoduchá a v té oblasti jste se nikdy nepohybovali. Ačkoliv je s novými mapami Topo Czech PRO navigace o mnoho jednodušší, několikrát se Vám v průběhu stane, že potřebujete zoomovat, hledat a dohledávat a pokud Vám ještě náhodu třeba na chvíli vypadne signál, je potřeba mít v ruce velkou mapu a ještě neustále “otevřenou na mobilu”.

Co se ukázalo jako “problém”, je pokud is trasu nahrajete, sjdete z ní, ale dostanete se už na jinou část, kterou se máte za pár hodin vracet, “nelogicky” Vás pak cyklopočítač naviguje ne tam, kde jste se ztratili, ale “úplně jinam”

Shimano DI2 D-FLY

Garmin navíc můžete ovládat i pomocí pák (za přepokladu že máte elektriku) a modul Shimano D-FLY. Jak taková dokonalost vypadá, se můžete podívat na našem videu na Instagramu. Jako bonus si můžete ještě lehce doladit přehazovačku (klidně i za jízdy).

Co dalšího Garmin EDGE 830 nabízí?

Detekce FTP

Aklimatizace na teplo

Samozřejmě se dozvíte něco i o rekordech

A nebo jestli jste se pohybovali v oxidativním, nebo glykolytickém pásmu

A samozřejmě kolik si máte odpočinout (tahle informace se dá už nějaký pátek sdílet se zařízeními pod jeden účet).

Stejně jako kolik byste měli vypít tekutin

Topo Czech PRO Mapy

Český Garmin přidal k nákupu některých cyklopočítáčů z řady Edge i mapy TOPO Czech PRO.

TOPO Czech PRO je podrobná topografická mapa České republiky v detailním měřítku 1:10 000 s vrstevnicemi, vykreslenými druhy terénu, porostu, vodních ploch a zástavby a sítí silnic, cest, chodníků a stezek, určená převážně pro turistiku, cykloturistiku a další outdoorové aktivity.

Podporuje aktivní routing s výpočtem různých tras podle typu aktivity (např. pěší turistika, cykloturistika, horská turistika, MTB) a to jak po silnicích a ulicích, tak po nezpevněných cestách a turistických či cyklistických trasách. Své trasy si můžete naplánovat jak přímo v terénu ve své kompatibilní GPS navigaci, tak v pohodlí domova na počítači (PC/MAC) prostřednictvím programu BaseCamp, který je nabízen zdarma.

Dále nabízí více než 464 000 vyhledatelných bodů zájmů (POI), jak ve městech a vesnicích (restaurace, ubytování, obchody, banky a bankomaty, policejní stanice, nemocnice, kostely, zastávky vlaků/autobusů/MHD atd.), tak ve volné přírodě (odpočívadla, přírodní a kulturní památky, přírodní dominanty, prameny a studánky, koupaliště atd.).

Co navíc ještě dostanete?

  • Pokrytí celého území České republiky s topografickými daty v měřítku 1:10 000
  • Aktivní routing s výpočtem nejvhodnější trasy podle typu zvolené outdoorové aktivity (nabídne více tras rozlišených barvami podle typu aktivity: např. pro pěší, cyklo, auto)
  • Navigování po silniční síti s celkovou délkou více než 355 000 km, více než 58 000 km turistických cest a stezek a více než 43 000 km cyklotras a cyklostezek
  • Více než 464 000 vyhledatelných bodů zájmu, včetně rekreačních zařízení, restaurací, stanic a zastávek, významných zeměpisných míst a dalších
  • Kompatibilní s bezplatnou aplikací BaseCamp™ pro snadné a přehledné plánování tras a trasových bodů na počítači a následný export do kompatibilního zařízení Garmin

O přesné měření výšky se stará vestavěný barometrický výškoměr s automatickou kalibrací podle GPS. Cyklopočítač je doplněn o Bluetooth a možnost propojení s chytrým telefonem (iOS, Android, Windows Phone), ze kterého je schopen přebírat sms zprávy, volání a další notifikace, stejně jako předpověď počasí nebo využívat jej pro datová propojení s tréninkovým serverem. Chytrý telefon je pro cyklopočítač stále jen doplňkem a Edge 830 funguje plnohodnotně i bez přítomnosti telefonu.

Edge 830 dokáže využívat externí bezdrátová ANT+ a Bluetooth čidla. K cyklopočítači je tak možné připojit snímač srdečního tepu, snímač rychlosti/kadence, ale také wattmetr (např. Garmin Vector), cyklistický radar (Varia Radar) nebo také cyklistický “head-up” dipslej Varia Vision (vše volitelné příslušenství) nebo chytrá cyklistická světla.

V případě propojení s wattmetrem je cyklopočítač schopen změřit výkonnostní parametry cyklisty, jako je VO2Max, FTP (funkční prahový výkon) a v případě využití wattmetru Garmin Vector Double i vyvážení levé/pravé nohy nebo samostatné vyhodnocení jízdy v sedě a ve stoje.

Cyklopočítač Edge 830 je samozřejmě kompatibilní se segmenty STRAVA, které je schopen dohrát do své paměti, upozornit na ně na trati, za jízdy ukázat porovnání s vedoucími časy a dosažený výsledek po jízdě zapsat do STRAVA žebříčku. Z tréninkové aplikace TrainingPeaks je možné do cyklopočítače nahrávat předem připravené tréninkové plány, které je na displeji Edge 830 možné spustit a řídit s nimi trénink.

Nový Edge 830 je k dispozici ve třech verzích: Edge 830, Edge 830 Sensor Bundle a Edge 830 MTB Bundle. Základní verze balení Edge 830 obsahuje předsazený držák na řídítka, základní držák na řídítka/představec, nabíjecí kabel USB/microUSB, pojistné poutko a český návod. Verze Edge 830 Sensor Bundle obsahuje oproti základní verzi navíc snímače srdečního tepu, kadence a rychlosti.

Verze Edge 830 MTB Bundle obsahuje oproti základní verzi navíc senzor rychlosti, dálkové ovládání na Edge na řídítka kola a silikonové ochranné pouzdro, v balení je místo standardního předsazeného držáku obsažený držák na MTB kolo.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE:

  • Rozměry 5 x 8 x 2 cm
  • Hmotnost: 79 g
  • Displej, rozměr: úhlopříčka 2,6″ / 6,6 cm
  • Displej, rozlišení: 246 x 322 pixelů
  • Rozhraní: microUSB, Wi-Fi®, Bluetooth®, ANT+®
  • Baterie: zabudovaná dobíjecí Li-Ion
  • Výdrž baterie: až 20 hodin v plném provozu nebo až 40 hodin v úsporném režimu,
  • případně neomezeně s použitím záložních baterií
  • Odolnost proti vodě: IPX7 (ponoření do vody 1m po dobu 30 minut)

  • 2,6″ (6,6 cm) barevný kapacitní dotykový displej
  • Vysocecitlivý přijímač GPS, GLONASS a GALILEO
  • Cyklo mapa Evropy + možnost dohrání dalších map
  • Elektronický kompas, barometrický výškoměr, teploměr
  • Odolnost proti vodě (IPX7)
  • Výdrž baterie20 hodin v plném provozu nebo až 40 hodin v úsporném režimu, případně neomezeně s použitím záložních baterií
  • CLIMBPRO – podrobná statistika jízdy do kopce
  • MTB Dynamics – podrobná analýza jízdy na horském kole
  • FIND MY EDGE – funkce umožňující najít cyklopočítač v případě kolize nebo jeho ztracení
  • BIKE ALARM – funkce upozorní na pohyb kola například v případě zastavení se na občerstvení
  • USB, Bluetooth, WiFi, ANT+
  • Systémový konektor s možností dobíjení cyklopočítače ze záložní baterie za jízdy skrze stojánek
  • Kompatibilní se STRAVA Segmenty
  • Alarmy na počasí
  • LiveTrack – funkce pro sdílení pozice a tréninkových dat v reálném čase
  • GroupTrack – funkce pro sdílení své pozice a pozic spolujezdců ve skupině
  • Pokročilé tréninkové a výkonnostní funkce včetně cyklistické dynamiky
  • SMART notifikace + automatické odeslání zprávy v případě nehody
  • Kompatibilita s produkty řady Varia, Vector, VIRB

Závěr

Gamin Edge 830 je jeden z nejlepších cyklopočítačů, který jsme měli možnost více než rok testovat a najet s ním hezkých pár tisíc km jak na MTB, tak i na silnici a samozřejmě jsme si s ním stihli dát i pár (nejen MTB) závodů. S velmi rychlým chipsetem, čitelným displejem za všech podmínek a velmi velkou výdrží. Remote control (nejen) pro vyznavače MTB je must have! Pokud by někdo z Vás hledal možnou alternativu od stejné firmy, pak určitě doporučujeme Garmin Edge 530 PRO, nebo (pokud nevyžadujete mapové podklady), tak určitě Garmin Edge 130 Plus. Nově je pak venku vlajková loď Garmin Edge 1030 a 1030 Plus. Jako možná alternativa od konkurence pak samozřejmě Wahoo ELEMNT BOLT, nebo zcela nový a přepracovaný Wahoo ELEMNT ROAM.

 

2 KOMENTÁŘE

  1. Zdravím
    díky za recenzi, asi mám rozhodnuto:-) Jen by mě zajímalo, zda vůbec, a případně jak, je možné do Edge 830 “naládovat” mapy – trasy naprogramované na našem klasickém mapovém portálu mapy.cz. Použitý formát tu je buď .gpx nebo .klm. Ptám se proto, protože mám na těchto mapách “naklikáno” spoustu tras po celé ČR a vůbec se mi je nechce opakovaně modelovat v jiném programu. Dík za odpověď.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno