GLUTENFREE PUMPKIN BREAD

    0

    Ahoj všichni!

    Neplánovala jsem psát další článek tak brzy a už vůbec ne takový, který se bude týkat jídla (zase). Ale pár z Vás mě u ranní fotky na instagramu žádalo o recept na tenhle bezlepkový dýňový chléb, a tak mi přijde nejsnazší napsat ho sem formou článku, než vše mačkat do popisku u fotky nebo na facebook. A pokud je někdo v kuchyni zručnej stejně jako já (rozuměj, že vaří maximálně podle Kuchařky pro dceru), ocení možná o něco podrobnější návod, protože nebýt mamky, dopadl by můj první chleba asi o dost hůř.

    A než se do toho pustíme, ještě bych ráda poděkovala Nikče, protože je to v podstatě její recept a my si ho jen maličko dotvořili k obrazu svému. Takže kdo nedrží nutně BZL dietu, můžete chléb udělat jako Nikča z celozrnné pšeničné mouky (nebo asi jakékoli jiné).

    INGREDIENCE:

    500g bezlepkové mouky (já jsem použila tu z Marks’n’Spencer)
    500g dýňového pyré
    3/4 kostky droždí
    2 PL medu
    2 ČL soli
    60ml vody
    vejce na potření

    POSTUP:

    1. Nejdříve je nutné připravit si dýňové pyré. Jednoduše dýni pokrájejte, uvařte ve vodě (cca 15-20 min), vodu sceďte a dýni rozmixujte ponorným mixérem. Nechte vychladnout.
    2. V 60ml vody (trochu teplejší, aby se droždí rozpustilo) necháme rozpustit 3/4 kostky droždí. Po chvíli přidáme 2 polévkové lžíce rozpuštěného medu. Necháme droždí pracovat. To znamená, že Vám postupně poroste do nebeských výšin ven z hrníčku a ve chvíli, kdy zase začne klesat, ho rychle přidáme k mouce a pyré. Díky, mami <3
    3. Mouku smíchejte se solí a uprostřed mísy vytvořet důlek do něhož přidáte vychladlé pyré (viz foto u Nikči). Do pyré přidáme směs s droždím a vše zpracujeme na těsto. Pravděpodobně bude potřeba více mouky, aby se těsto nelepilo, nebojte se ji přidat. Bochánek poté pomoučníme a dáme kynout na teplé místo, alespoň na hodinu (když to bude více, nevadí).
    4. Po uplynutí času těsto znovu prohněteme a dáme znovu alespoň na 45 minut kynout. Nikča nechala na plechu na pečícím papíru, já dala do ošatky na chléb vysypané moukou, přikryla utěrkou a nechala znovu asi hodinu kynout.
    5. Poté vyklopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme cca 40 minut na 200 stupňů.

     

    A je hotovo!
    (doporučuji jíst ještě za tepla, je to fakt dobrota)