Garmin Descent Mk1. Potápěčské hodinky nejen pro potápěče

0

Vždycky jsem se rád potápěl a už od první chvíle kdy jsem se dozvěděl (a je tomu už dva roky zpět), že Garmin přijde na svět se svým prvním potápěčským počítačem v podobě nových hodinek, chtěl jsem je otestovat. A nepřišel na trh nepřipravený, žádné poloviční věci, prostě rovnou vezme to nejlepší, přidá do toho poznatky z nějakého jiného sportu a uvede na trh.

Nejsem potápěč, ale považuji se za freedivera (nejlepší statiku mám cca 4-5 min a většinu ponorů na nádech do deseti metrů) a tak jsem z hodinek otestoval opravdu jen část funkcí, co hodinky mají… I tak jsem se do nich po pár týdnech opravdu zamiloval a rozhodně nemohu říct, že si je má (měl by), koupit jenom potápeč…

Garmin Descent Mk1 je první potápěčský počítač v podobě klasických hodinek, který nabízí kombinaci funkcí potápěčského počítače, všestranného GPS sporttesteru, mapové GPS navigace a chytrých hodinek s vynikající výdrží a odolností.

Volné nebo přístrojové potápění, potápění se vzduchem nebo jinými směsmi, snadné plánování ponorů s výpočtem celkového potřebného času, včetně dekompresních časů a hloubek, měření srdečního tepu pod vodou pomocí optického měření nebo pomocí hrudních pásů, orientace pod vodou pomocí 3D kompasu, zvukové a vibrační alarmy, podsvícený displej, funkce ukládání místa ponoru a vynoření…

Nejen tyto, ale i další potápěčské funkce nabízí potápěčské hodinky Garmin Descent Mk1 s odolností do 100 metrů dle standardu EN13319. Jen pro představu, tento standard je tak vysoký, že byste neměli problém se s hodinkami potápět i do velmi hlubokých jeskyní.

Základní nastavení je opravdu jednoduché a naprosto standarní u všech hodinek:

Výčet funkcí hodinek Garmin Descent Mk1 nekončí jen u funkcí potápěčského počítače. Jejich koncept vychází z úspěšného modelu Garmin Fénix5X, ze kterého přebírají funkce všestranného GPS sporttesteru, outdoorové a navigační funkce a konečně i funkce chytrých hodinek. Vše společně je vloženo do těla hodinek, které se dají nosit po celý rok jak na potápění, tak i na trénink nebo i do práce.

 

Ano, hodinky jsou vlastně Garmin Fénix5X (naše velká recenze zde), do kterých se přidaly velmi pokročile potápěčské funkce. Ostatně pokud by Vám majitel neřekl, že jsou to MK1, měi byste za to, že to je nějaká luxusní verze Fénixů. Tomu odpovídá i co všechno hodinky umí:

  • Automatický záznam potápěčských aktivit
  • Odolné provedení s ocelovým tělem a safírovým sklem
  • Vysoce citlivý GPS/GLONASS přijímač
  • 3-osý kompas, výškoměr, hloubkový a teplotní senzor, gyroskop
  • Optický snímač pro měření srdečního tepu
  • Multisportovní profily pro běh, jízdu na kole, plavání, lyžování, golf a další
  • Intuitivní a snadné plánování ponorů přímo na displeji hodinek
  • Dostupná aplikace pro plánování ponorů včetně výpočtu dekompresních přestávek
  • Profily pro různé druhy potápění: Single-gas, Multi-gas, Gauge, Apnea a Apnea hunt
  • Stopky s upozorněním na čas, po který je zakázáno létat
  • Volitelně nastavitelné kombinace zvukových a vibračních alarmů
  • Intuitivní prostředí se zobrazením: hloubky, času ponoru, temploty, NDL/TTS,
  • poměru sestupu/výstupu, směs, PO2, N2 zátěž, informace o dekomprasních zastávkách a další
  • Odolné pro ponoření do 100M dle normy EN 13319
  • Výdrž akumulátoru až 21 dní v režimu hodinek, až 20 hodin s plně zapnutým GPS
  • Silikonový řemínek, ocelová luneta

Čeho si na nich všimnete téměř okamžitě je jejich robusnost, dokonale čitelný překrásný displej (a to i pod vodou) a velmi kvalitní zpracování.

Jak jsem popsal výše, hodinky mají opravdu řadu fukncí, ale testoval jsem je “pouze” při freedivingu (mód Apnea) a absolvolal jsme s nimi řadu plaveckých tréninků na otevřené vodě.

Na dodatečné funkce hodinek se můžete podívat zde:

 

Freediving

Abyste si mohli změřit své ponory, není v podstatě absolutně nic potřeba dělat. Garmin Descent Mk1 se v cca 90 cm po pár sekundách zapnout a zjistí zanoření (bez toho abyste je jakkoliv spustili) a změří Vám čas, hloubku a rychlost ponoru. Po vynoření se hodinky automaticky stopnou a ukaží Vám čas, který máte od posledního ponoru.

Na počítačí se pak můžete podívat kde přesně jste se potápěli a jak Vaše ponory vypadaly.

Kromě toho se samozřejmě můžete podívat na aktivity jako takové a hezky si je zanalyzovat. A to buď na počítači…

Nebo samozřejmě i na mobilu v Garmin Connectu.

Kromě toho že víte, jak dlouho (a hluboko) jste pod hladinou strávili času, tak i přesně můžete naplánovat svoje další ponory, abyste se zbytečně nevysilovali a neskončili někde pod hladinou. Kromě perfektních informací o hloubce, době, a rychlosti ponoru se ještě můžete v reálném čase koukat na tepovou frekvenci a na teplotu vody. Jako bonus se můžete těšit na nové badge, o kterých jste asi nikdy neslyšeli, ani nevíte, že vůbec existují.

Otevřená voda

Hodinky disponují stejným chipsetem jako je v Garmin Fénix 5X. Pokud si tedy uděláte radost, samozřejmě není potřeba hodinky sundavat a můžete je dál používat na další sportovní aktivity. Já sám jsem s nimi naplaval téměř každý den několik kilometrů po dobu dvou týdnů a mohu s klidným svědomým říct, že hodinky vykazují více či méně stejné standardy, jako u svých “předchůdců”.

Kvalita záznamu je tak silně ovlivněná tím, jak dlouho máte ruce v záběru, zda jste hodinky zapnuli cca 2-3 minuty před a zda při případném zastavení nenecháváte ruce pod vodou. To vše (a nejen to) hraje roli, zda si chcete být jistí, co (a jak dobře) hodinky naměří.

Garmin Descent Mk1 se mohou samozřejmě pochlubit vysokou odolností a dlouhou výdrží. Na jedno nabití vydrží Descent Mk1 až 21 dní v režimu hodinek, až 12 dní v režimu SMARTwatch, až 20 hodin s plně zapnutým GPS nebo až 30 hodin v úsporném UltraTrac GPS módu. Hodinky jsem za ty dva týdny v podstatě ani jednou nenabíjel.

Garmin Descent Mk1 můžete samozřejmě využít i pro běh (vyzkoušeno pouze jednou), jízdu na kole, plavání, lyžování, golf a řadu dalších sportů. Pro každý sport mají hodinky k dispozici samostatný standarní sportovní profil, který má k dispozici specifické funkce a pamatuje si svoje individuální nastavení.

Pokud je vezmete v zimě na sjezdovku, umí rozpoznat a automaticky pozastavit stopky při jízdě lanovkou a cestou z kopce měřit vzhledem k vyšším sklonům 3D rychlost a 3D vzdálenost. V bazénu hodinky automaticky rozeznají plavecký způsob a změří tempo, čas a například počet záběrů ruky. Hodinky vás potěší i v případě, že jste příznivci běžeckých pásů, veslovacích nebo cyklistických trenažérů, se správnými senzory umí změřit i tyto sportovní aktivity.

Garmin Descent Mk1 jsou samozřejmě kompatibilní s většinou dostupných SMARTphonů. Tréninkový on-line deník Garmin Connect je k dispozici jako mobilní aplikace pro iOS, Android nebo případně Windows Phone a případně i jako webová aplikace pro klasický počítač (jak je vidět výše).

Hodinky Garmin Descent Mk1 jsou díky chipsetu a tím na čem jsou postavené kompatibilní s platformou Connect IQ a umožňují rozšíření standardních funkcí pomocí Connect IQ volně stažitelných funkcí, aplikací a vzhledů hodinek.

 

Závěr

Garmin Descent Mk1 jsou Garmin 5X “převlečené v kabátě” pro potápěče. Pokud jste potápěči (kteří využijí opravdu všechny funkce kterými hodinky disponují), nebo jste schopní se potopit do několika metrů na nádech, či Vás baví trávit většinu času u moře se šnorchlem v puse, Vy všichni oceníte možnost se dozvědět o svých ponorech (a genialitě lidského těla) více, a nemuset přitom sundavat svoje oblíbené sportovní hodinky.

Ano, připlatíte si zcela jistě několik tisíc navíc za ocelovou lunetu, vodotěsnost s nejvyším standardem, ale dostanete zato hodinky s perfetkně čitelným displejem, za které se “nemusíte stydět” ani u honosné večeře někde v saku, kravatě a vychlazenou sklenkou dobré whiskey.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno