Sršní nektar – a o kolik minut zkrátí maraton vám?

2

Sršní nektar je specifická směs aminokyselin, která zlepšuje funkci tukového metabolizmu a pomáhá tak tělu lépe využívat uložené tuky. Známý je zejména v Japonsku, kde ho pravidelně užívají olympionici a dvě zlaté medailistky olympijského maratonu o něm dokonce hovoří jako o klíčovém faktoru vítězství. My jsme ho testovali skoro celý rok s tím závěrem, že vliv na výkon je podstatně větší než u doplňků na bázi cukrů. Pojďme se podívat na historii Sršního nektaru a to, jak ho vytrvalci využívají.

Dnešní článek navazuje na první díl z minulého týdne, kde jsme stručně popsali fungování metabolizmu a to, proč je spalování tuků tak komplikované a zmínili jsme, že právě Sršní nektar si s tím dokáže poradit. Nyní se o Sršním nektaru rozepíšeme podrobněji.

O japonských sršních

V Japonsku žije speciální druh hmyzu, který se nazývá sršeň mandarínská. Tato sršeň má několik velmi specifických schopností:

  • po bodnutí může vypustit extrémně silný jed, který dokáže zabít i člověka (každoročně touto smrtí zemřou desítky lidí)
  • dokáží během dne vzhledem ke své velikosti nalétat tak obrovské množství kilometrů (klidně 100 km), že to nemá obdoby nejen ve hmyzí říši, ale u živočichů obecně.
  • dokáží dokonce i vyvinout vysoké rychlosti (až 50 km/h)
Sršeň mandarínská - právě ta objevila Sršní nektar
Sršeň mandarínská

To však nejsou všechny důvody, proč se těmto sršním začaly v posledních letech intenzivně věnovat biologové.

Sršeň mandarínská je dravý a agresivní hmyz, který pomocí svého mimořádně silného jedu dokáže zabít i dospělého člověka. Samci a dělnice dosahují délky 2,5 – 4,5 cm, královny i přes 5 cm. Tato japonská sršeň tak dosahuje i více než dvacetinásobku hmotnosti evropské včely.

Sršně se živí buď sáním nektaru z rostlin nebo lovem jiného hmyzu. Velmi oblíbeným cílem jsou pro sršně včely. Dokážou v pár stovkách jedincích vyvraždit za několik hodin celý úl a ukrást jim larvy, které mají podstatně větší výživovou hodnotu než včelí dělnice. Jindy ale nepohrdnou různými brouky nebo pavouky, které hravě přemůžou bodnutím se smrtícím jedem. V Japonsku a Číně zemře každoročně na následky bodnutí několik desítek lidí.

Jak souvisí japonská sršeň se Sršním nektarem?

Dospělé dělnice sršně mandarínské neumí zpracovávat tuhou stravu. Jsou schopny pouze sát šťávu. Sršně si však vyvinuly specifický způsob symbiózy mezi larvou a dospělcem. Dělnice loví hmyz (často i brouky několiknásobně mohutnější, než ony samy). Ten dokážou zpracovat pouze larvy a tak dělnice po lovu svoji kořist obvykle naporcují, rozdělí mezi sebe a doletí s ni do úlu, kde nakrmí larvy.

Larvy kořist od dělnic stráví a zčásti přetransformují na speciální tekutinu. Tu od nich dělnice nasají a po několika minutách mohou náhlý příval energie využít pro další dlouhé a rychlé lety. Dolet sršně mandarínské z ní dělá vzhledem k její hmotnosti jednoho z nejlepších vytrvalců, kteří kdy žili na této planetě. Vděčí za to právě potravě od larev. Sršní nektar odpovídá svým složením právě této tekutině.

Sršeň mandarínská
Sršeň mandarínská

Z čeho Sršní nektar je a jak se užívá

Sršní nektar napodobuje výše zmíněnou tekutinu a obsahuje směs 17 aminokyselin ve specifickém poměru. Testováním bylo zjištěno, že Sršní nektar působí velmi pozitivně i na zdraví a výkon člověka. Dokáže významně podpořit tukový metabolizmus a zásoby tuku tak transformovat po delší dobu v okamžitě využitelnou energii, což ocení zejména běžci, cyklisté, běžci na lyžích, veslaři, dálkoví plavci a jiní vytrvalci při závodech nebo náročném tréninku.

Obvykle se dodává ve formě prášku, který se rozmíchá v pití a vypije. Po několika minutách začne působit a následující hodinu až hodinu a půl je působení velmi intenzivní a znatelné při výkonu (v tuto dobu má tělo výhodnější poměr energie využívané z cukrů a z tuků). V dalších hodinách se již účinek snižuje a přibližně po 24 hodinách je účinná látka kompletně spotřebovaná.

Aminokyseliny

Důsledky užívání Sršního nektaru

Sršní nektar je směsí aminokyselin, které jsou základní stavební látkou v těle, takže negativní účinky nehrozí ani v mnohanásobných dávkách (což potvrdil výzkum Takaši Abeho).

Shrňme stručně, na co má tedy Sršní nektar vliv:

  • efektivní tukový metabolizmus
  • šetření glykogenem
  • mnohem snažší překonání „maratonské zdi“, která je způsobena vyčerpáním zásob glykogenu, jež se dá rychle transformovat v energii; od tohoto okamžiku si tělo musí mnohem více pomáhat pálením tuku, což je činnost, kterou Sršní nektar podporuje
  • zlepšená vytrvalost a vše co s ní souvisí
  • hubnutí a to hned ze dvou důvodů
    • přímo díky pálení tuků
    • nepřímo i díky menšímu hladu než obvykle, protože tělo nespotřebuje tolik glykogenu
  • rychlejší regenerace
  • pozvolnější laktátová křivka během výkonu
  • snížení svalové únavy a zabránění křečím
  • blahodárný vliv na čistící orgány (játra a ledviny) a nervovou soustavu a tělo je celkově méně vyčerpáváno prováděním komplexních chemických reakcí, které jsou při dlouhodobém výkonu nutné
  • ochrana svalů před jejich trávením, když už cukrový metabolizmus nestačí pokrývat spotřebu těla (bere se podstatně více energie z tuku a tak už trávení svalů není potřeba nebo pouze v minimální míře)

Japonští olympionici

Velmi oblíbený je Sršní nektar v zemi vycházejícího Slunce, kde ho používají vytrvalci všech úrovní. I to je důvod, proč mají v Japonsku tolik skvělých maratonců.

O oblibě Sršního nektaru svědčí to, že držitelky dvou největších novodobých japonských úspěchů na vytrvaleckých tratích hovoří o Sršním nektaru jako o rozhodujícím faktoru jejich úspěchu. Naoko Takahašiová zvítězila na olympijském maratonu v roce 2000 v Sydney a o čtyři roky později ji napodobila Mizuki Nogučiová.

Naoko Takahašiová a Sršní nektar

Zkušenosti uživatelů v ČR

Sršní nektar v Čechách zatím testovaly desítky běžců od začátečníků po několik elitních atletů.

  • 3/4 běžců reportovalo výkon významně pozitivně vybočující z řady
  • přes 3/4 uživatelů potvrdilo neobvykle nízkou únavu v cíli spojenou s rychlejší následnou regenerací
  • průměrné zlepšení při intenzivní aktivitě trvající kolem 80 minut (tj. půlmaraton rychlejších běžců) činilo 2 minuty
  • při delší aktivitě je zlepšení ještě větší. Hodně záleží na kvalitě běžce, ale u 2 hodin již rozdíl může činit 2 – 5 minut, u maratonu často 5 – 15 minut atd.
  • ultramaraton byl testován pouze jednou, ale zato velmi úspěšně – nejdelším během v rámci testování byla Pražská stovka v podání Radka Brunnera (čtenářům Běhej srdcem dobře známá, protože jsme její průběh přinášeli na našem facebooku a před závodem jsme publikovali rozhovor s Olafem Čihákem).

Kde sehnat Sršní nektar + slevový kupón

Výhradním distributorem v Čechách je srsninektar.cz. Pro čtenáře Běhej srdcem je do konce března připravena sleva. Pokud vás Sršní nektar zaujal a chtěli byste ho vyzkoušet na jarních půlmaratonech, květnovém maratonu či dalších závodech, určitě při objednávce zadejte do kolonky na slevový kupón text BEHEJSRDCEM201603.

Výsledek soutěže

V minulém článku jsme vyhlásili soutěž. Na facebooku Sršního nektaru byla tento týden položena soutěžní otázka, na to, jaký nejlepší čas u nás loni zaběhl běžec testující Sršní nektar.

Hned 6 běžců umí půlmaraton pod hranici 1:20:00. Nejlepším z nich byl ale Lukáš Kozlík, který doběhl pražský půlmaraton šestý mezi Čechy časem 1:12:04.

Pod otázkou se objevilo několik správných odpovědí. Vyhlašujeme dva vítěze:

  • nejrychlejší správnou odpověď máme od Ivany Kotvové
  • vyhlašujeme ještě jednoho vylosovaného a tím je Jiří Petrů

Vítězům gratulujeme a napište nám prosím zprávou na facebook doručovací adresu.

Děkujeme všem za účast. Pokud jste nevyhráli, možná se to povede příště. V budoucnu se na facebooku objeví další soutěž o Sršní nektar.

Pokračovat v tomto seriálu<< Sršní nektar – neskutečně jednoduchý trik jak sundat na půlmaratonu 5 minut okamžitě a bez úsilí a ještě u toho zhubnout + SOUTĚŽ

2 KOMENTÁŘE

  1. Po užití nektaru se mé časy úžasně rychle zlepšily. Nevěřil jsem a po vyzkoušení jsem naprosto šokován, akorát že se po něm ještě hubne. A DOCELA DOST! hustéé

  2. Rád bych také přidal svou zkušenost. Žádné zlepšení jsem nepocítil. Tedy abych ověřil účinnost, či vlastně neúčinnost a vyloučil účinky jiného doplňku, použil jsem 3x. Dvakrát před závodem Horská výzva a na B7. Opravdu toho lituji. Jak už jsem uvedl, žádné zlepšení výkonnosti a ani zrychlení regenerace! Vlastně ke zrychlení došlo. Při každém ze jmenovaných závodů jsem musel několikrát neplánovaně zaběhnout do lesa. Naštěstí je velká část závodu v noci…. 🙂 Po vynechání sršního nektaru před dalšími závody, bylo po problému. Já jsem nemusel odbíhat do lesa a balení nektaru šlo do popelnice.
    Věřte, že rád chválím, ale v případě vašeho přípravku opravdu není co.
    Černý Michal
    602 106 019
    Raspenava

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno