Sportovní výživa a doplňky, které možná neznáte. SkratchLabs

0

Internetové diskuse jsou v průběhu roku a kolem závodů celkem často plné dotazů ohledně sportovní výživy a tipů na dobré doplňování energie, co pít, jíst, kdy a jak atd. Před nějakou dobou (no vlastně už hodně dávno) jsem dělal recenzi na Sršní nektar. Popravdě, od recenze jsem jej použil vždy na nějaké to ultra … a vždy fungoval.

Ale závodní výživu nejde dělat jen na nápoji. Speciálně ne na ultra. A co teprve ionty, minerály, kombinace s pevnou stravou a doplněním energie. Někdy je to docela maturita z chemie, co do sebe musíte nebo chcete nasypat v průběhu závodů, tréninků anebo jen tak z plezíru, protože se domníváte, že to dělají ve sportu všichni za jakékoliv situace.

Není to úplně pravda. Doplňování energie v trénincích a průběžně v aktivním životě je mírně jiné, než v závodě, ale zároveň velmi podobné. Tělo nesmí stravu odmítnout, jinak máte stopku a ta obvykle nastane v ten nejméně vhodný okamžik.

Stejně, jako tomu bylo u sršního nektaru, dostal se mi do rukou takový minisetík od Skratchlabs. Jedná se o energetické bonbóny a pak o mix nápoj primárně pro hydrataci s určitým podílem pro dodání energie.

Skratchlabs dodává firma TestedOnHumans a z mnoha příchutí jsem měl možnost zkoušet drink „matcha green tea and lemon“. Popravdě, asi bych to nevydržel pít dlouhodobě pořád, ale z drinků, co jsem kdy v životě v závodech vypil, mi tenhle připadá asi nejpříjemnější. Příchuť příjemná a v závodě bych jej dokázal pít asi pořád. Nápoj obsahuje přírodní kofein ze zeleného čaje. Proto bych byl s přehnaným dávkováním  obezřetný a do batohu bych vzal ještě sáčky s jinou příchutí nápojů bez kofeinu.

Co mohu ale potvrdit, že po prodělaném onemocnění Covid-19 bylo a asi stále ještě je mé tělo v podprůměrné kondici a prvních pár měsíců jsem dostával křeče do svalů i ve spánku anebo jen při sezení u stolu.

Skratchlabs jsem používal občas, ale kde jsem jej pak využil naplno byl pobyt v lázních, kde jsem strávil měsíc a téměř každodenní pochůzky po okolí mi dávaly zabrat. Na „citronádu“ nedám dopustit a žádné křeče se nedostavovaly. Energie rostla nejen díky rehabilitacím, ale i správné regeneraci, která bez energie a minerálů nejde.

Další věcí, kterou jsem ale docela šetřil, byly energetické žvýkací bonbóny „Sport Energy Chews“. Nebyl jsem v tak velkém zápřahu, abych je využil, ale otestoval jsem je … jak na sobě, tak i na dětech (nouzovka) . Jsou … obsahují o dost více energie než gumídci Haribo. Fungují. Dodají energii, nástup přichází celkem rychle ale … DĚSNĚ si tím zalepíte ruce. Je opravdu dost vhodné mít poblíž vodu, kde se umyjete, anebo dávkovat bonbóny přímo z pytlíku, a navíc s vysokou opatrností.

Opravdu nechcete strávit v závodě další desítky minut nebo i nějakou hodinu s rukama, na které se lepí vše, čeho se dotknete. Dobrá zpráva je, že pokud na tento nedostatek nezapomenete a budete jej mít stále na paměti, problém s ulepenýma rukama nenastane. Ale je dobré mít sáček na odpadky, ať si nezamažete kapsy (smích).

Posledním produktem, který jsem ale ocenil nejvíce je přípravek Cort RX. S odborným popisem vás asi zatěžovat nebudu – ostatně to je na stránkách Testedonhumans popsáno výborně, včetně odkazů na studie a rešerše.

Proč mi to tak pomohlo? No jednoduše. Po covidu jsem měl a stále mám docela problémy se spánkem. Nespavost anebo pravidelné probouzení se ve 3 hodiny ráno jsou mými věrnými společníky. Spánek je velmi důležitý jak pro regeneraci, tak ale i pro zdraví a dlouhodobě do sebe nemohu a ani nechci cpát moc farmaceutik, což do jisté míry přípravek Cort RX může být, ale stále je to daleko lepší, než sice výborně fungující, ale návykový kodein. Nejsem ani Dr.House, ani feťák, ale v nemocnici jsem po něm okamžitě usnul a vyspal se … u mě jeden z mála takto fungujících přípravků.

Cort RX není jako kodein, ale není návykový a zkrátka mi v praxi opravdu pomáhal. Pro nespavce a nerváky tento přípravek mohu doporučit. Případně pro někoho, kdo chce o trochu více podpořit regeneraci jako takovou.

Co jsem ale přímo nadšený je to, že TestedOnHumans stránky reprezentují opravdu produkty včetně vysvětlení, co v produktech je, jak to ovlivňuje váš organizmus, včetně referencí na odborné publikace a hlavně i to, jak a kdy přípravky dávkovat. Ano, někteří výrobci to mají napsané také. V tabulkách a průvodcích. Ale tady to je polopaticky, jasně, stručně, jednoduše tak, aby to pochopil opravdu každý bez návazných dotazů.

Celkově se mi nelíbí jen Skratchlabs, ale přístup TestedOnHumans, který mimochodem spolupracuje také s českými špičkovými atlety (například Tomáš Řenč, nebo Zuzana Bartasová), celý podnik vede sporťák a člověk, který rozumí tomu, co dělá a co prodává a proč to prodává. Nechrlí na vás přehršle produktů a dokáže si zde vybrat jak profík, tak „jen“ aktivní člověk, který chce dobře a klidně spát. Dostane zde radu opravdu asi každý.

TestedOnHumans je firma, za kterou stojí lidi, na které je spoleh a kterým se můžete svěřit bez obav z toho, že vám chtějí prodat cokoliv jen pro výdělek. Opravdu dokážou poradit a vybrat produkty přímo pro vás.

Maloobchodní i velkoobchodní nákup je možný na www.testedonhumans.cz

Značka Skratch má také svůj brandový Instagram!

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno