Salomon S/Lab Spectur: závodní karbonová bota pro středně rychlé běžce

0

Otestovali jsme pro vás jednu z dynamických bot z portfolia Salomonu. Salomon S/Lab Spectur je bota určená na vytrvalostní závody pro mírně zkušenější běžce a je prošpikovaná technologiemi, které vám v závodech pomůžou dosáhnout těch nejlepších časů.

Model S/Lab Spectur je podle Salomonu dynamická běžecká bota určená pro rychlé osobní časy na vytrvalostních distancích. Zejména vhodná je pro často trénující běžce s maratonem mezi 3:30 a 4:20.

Divize S/LAB

S/Lab je speciální divizí Salomonu zaměřenou na inovace a vývoj vybavení pro maximální výkon. S/Lab produkty bývají dražší, ale nabízejí obvykle bleeding-edge technologie, vyšší výkon a nižší hmotnost. S/Lab Spectur je naší první zkušeností s produktem této divize.

Aby se to nepletlo, musíme zmínit, že existuje také méně pokročilý a 2 roky starý model Spectur, který je oproti S/Lab Spectur “obyčejnější”.

Pozadí vývoje boty

Hlavní myšlenkou S/Lab Spectur je zohlednění rozdílů mezi eliťáky a hobíky.

Elitní běžci nebo rychlí hobíci často využívají pro dosahování svých výkonů speciální boty, které jsou konstruované nejčastěji na tempa mezi 3 a 4:30 na kilometr. Takové boty obvykle mají karbonový plát, ultralehkou pěnu, úzkou patu, tvar rockera, minimalistický svršek, bývají tvrdší, lehčí apod. Maraton pod 3 hodiny ale bývá často daleko od toho, co by dávalo smysl pro většinu běžných hobíků. Takové rychlosti jsou relevantní jen pro nízké jednotky procent startovního pole u většiny maratonů.

Pro pomalejší běžce jsou tyto superrychlé boty naopak přítěží. Nejsou totiž konstruované na dlouhou fázi mezi dopadem a odrazem, jsou méně pohodlné a celkově je styl běhu obou skupin jiný. A nejen to – u těchto dvou skupin běžců se liší také tvar těla, metabolizmus, spotřeba kyslíku, vnímání stability, dochází různě rychle k degradaci stylu běhu apod. To všechno se může nějak ovlivňovat s tím, jaké boty má běžec na sobě.

Myšlenka boty S/Lab Spectur tedy spočívá v tom vyvinout i pomalejším běžcům superbotu. Takovou, která by kombinovala nejnovější technologie, byla inspirovaná superbotami pro eliťáky a dělala maximum k dosažení co nejlepšího výkonu. Cílem bylo vzít vlastnosti elitních bot, některé ponechat a některé přizpůsobit pomalejším běžcům, aniž by bota musela měnit biomechaniku pohybu přirozenou danému běžci.

Tady je hezké video o motivaci vývojářů boty, kde je to vysvětleno přímo od lidí z S/Lab. Obsahuje také pár zajímavých záběrů přímo z vývojového centra:

 

Vývoj modelu S/Lab Spectur trval poměrně dlouho – více než 2 roky. Je výsledkem projektu “The Democratization of Speed” (Salomon někdy používá též “The Democratization of Supershoes” nebo “The Democratization of Carbon Plate Shoes”), ve kterém ve spolupráci s výzkumníky dlouhodobě analyzoval nižší stovky běžců. Vědci srovnávali pomalé a rychlé běžce, sbírali data a na základě získaných poznatků experimentovali s různými prototypy bot.

Během těchto dvou let výzkumu vzniklo několik studií. Pro zajímavost jednu uvedeme: Individual physiological responses to changes in shoe bending stiffness: a cluster analysis study on 96 runners. Zjednodušeně jde o výzkum vlivu rezistence špičky boty proti deformaci během běhu na metabolické procesy. Konkrétně rychlým běžcům tato rezistence v běžecké ekonomice pomáhá, průměrným nikoliv. Do studie byli zahrnuti běžci a běžkyně s osobáky na 10 km mezi 30 a 60 minutami, kteří byli ve slepé studii měřeni na běhátku s dvěma odlišnými modely bot (bota označená jako FLEX s hodnotou 10.4 N/mm, bota STIFF pak měla 17 N/mm). Efekt se měřil rozdílem ve spotřebě energie přepočtené na hmotnost běžce (tedy W/kg).

Všichni víme, že poctivý trénink je zdaleka nejzásadnější součást výkonu na závodě. Pro někoho je důležitý i stav hlavy. A dále tady máme faktory jako je výživa během a před závodem, kvalita spánku a různé technologie, zejména boty. A právě ten poslední aspekt (a raději ještě jednou zdůrazňujeme, že to není ten nejdůležitější) by měl tento nový dynamický model S/Lab Spectur pro nemalou skupinu běžců vyřešit.

Naše zkušenost

My máme rychlé a dynamické boty rádi a tak jsme se na tento model těšili. Máme sice maraton rychlejší, než na co jsou boty konstruované, ale zase tak velký rozdíl tam není a také je díky tomu můžeme více využít v tréninku.

Jako u většiny modelů Salomonu je bota spíše pro užší chodidlo a to hlavně v oblasti špičky chodidla. Nám by byla pohodlnější mírně širší bota.

Jsme aktuálně ve fázi přípravy na sezonu a na závodě jsme je tak zatím neměli šanci vyzkoušet. Nicméně zkoušeli jsme tempové běhy a také několik delších tréninků. Vše bylo ve městě po asfaltu nebo zpevněných cestách. Až na občas těsný prostor v oblasti špičky jsme si nevšimli dalšího nepohodlí. Určitě před nákupem vyzkoušejte, zda budou sedět na vaše chodidlo. Myslíme, že budou nejlépe sedět na nohy se středně širokou nebo užší špičkou.

Vrstvy podešve

Podešev je asi nejzajímavější část boty a je opravdu nabitá novinkami z dílny Salomonu, které zatím jinde moc neuvidíte. Bota je primárně určená na maraton a proto má silnou podrážku. Konkrétně 38,5 milimetrů pod patou a o 8 méně pod špičkou.

Na úvod zmíníme, že Salomon se v posledních letech docela naučil vyvíjet boty s dobrou stabilitou (psali jsme o tom v recenzích na modely DRX Bliss a Index.03). A i na S/Lab Spectur najdete stabilizační prvky. Na první pohled ke stabilitě přispívá širší pata.

Bota je navržená pro heel-strikery – tedy tu velkou většinu běžců, kteří při dopadu nejdříve dopadají na patu. Karbonový plát energyBLADE v botě má speciální tvar – jakoby obepíná oblast pod patou z obou stran a navíc nevede až na konec boty. Platí to i o spodní části podešve pod tímto plátem. To by mělo přispívat stabilitě při přechodu z paty na střed chodidla a špičku. Dále to pomáhá tlumit nárazy při dopadu přes patu, protože plát je samozřejmě mnohem tvrdší než pěna okolo. Jde o docela chytrý způsob, jak snížit tvrdost na patě – tedy tam, kde je to nejdůležitější. Tvar plátu je hezky znázorněn na následujícím obrázku, kde jsou zobrazené všechny hlavní komponenty boty ve vrstvách. Trochu je to vidět i přímo na botě, na které je karbonová vrstva na několika místech v podrážce a po stranách vyvedena až na okraj boty.

Mimochodem ohledně vlivu heel-strikingu doporučujeme část o běžeckých botách v kapitole 12 knihy The Story of the Human Body.

Jak bylo vidět na schématu, mezipodešev má tři části. Důležité je, že všechny jsou navržené tak, aby fungovaly v synergii s ostatními. Samotné by nedávaly smysl.

  • Ta vrchní (energyFOAM+) je vyrobená z PEBA a je lehká a dynamická. Mezi její hlavní funkce patří zlepšení pohodlí chodidla a vracení energie dopadu do následujícího odrazu.
  • Spodní část (energyFOAM+) je vyrobená z EVA a kopíruje tvar karbonového plátu. Zaujímá tvar rockera (tj. konvexní oblouk, Salomon tuto technologii nazývá R-Camber) a ve spolupráci s horní vrstvou zajišťuje hladký přechod kroku v intervalu, kdy je noha na zemi.
  • energyBLADE mezi nimi je karbonový plát, který se táhne po 2/3 délky boty. Pomáhá držet čas mezi dopadem a odrazem na minimu a také zefektivňuje odraz.

Salomon u dřívějších modelů používal řadu různých plátů, které nazýval “Energy Blade”. Obecně všechny fungují na principu pružiny. To se dělá proto, že při běhu samotné nohy fungují jako pružiny a tímto se efekt zvýší (třeba oproti chůzi, která zase funguje na principu obráceného kyvadla). Hlavním cílem tedy je přenést energii mezi odrazem a dopadem a srazit čas na zemi na minimum. Čím méně jste na zemi, tím více času se posunujete kupředu. Různé předchozí varianty byly vyrobené z materiálů jako TPU, polyamid, skelné vlákno. Liší se tuhostí a účinkem. V S/Lab Spectur je nově použité karbonové vlákno, jehož účinek by měl všechny ostatní verze převyšovat.

Mezi botami se standardním karbonovým plátem a S/Lab Spectur je ale několik praktických rozdílů:

  • Konstrukce. Především je karbonový plát navržen tak, aby byl optimalizovaný pro běh tempem 5 – 6 min / km. Běžné superboty s karbonem nedávají v takto pomalém tempu smysl. Když v nich běží pomalý běžec, boty vrátí energii ještě předtím, než dojde k odrazu a účinku se vůbec nevyužije (tj. frekvence obou pružin – nohy a mezipodešve – se od sebe liší příliš a amplitudy se nesečtou). Salomon ale svým způsobem otupil schopnosti karbonového plátu – je menší, tenčí, méně tvrdý a má odlišnou geometrii než u standardních karbonek. Také je zapuštěný v tlustší a tužší vrstvě pěny. Stinnou stránkou této úpravy samozřejmě je, že vám karbon nepomůže tolik jako rychlým běžcům u standardních karbonek.
  • Životnost. Bota by měla vydržet déle. Je to dáno použitím těžší, trvanlivější pěny a pevnější konstrukcí, ve které je plát zabudován.

Rozdělení mezipodešve na dvě vrstvy pěny je dobře vidět i zezadu:

Spodní podešev není na výše uvedeném schématu, ale jako obvykle Salomon využívá své technologie Contagrip. Uprostřed je velká rýha i přes celou spodní mezipodešev, ve které je tak uprostřed vidět i malá část karbonového plátu. Specifický tvar dále zajišťuje správnou geometrii boty a stabilitu.

Další parametry a materiály

Bota ve standardní velikosti váží 235 gramů.

Svršek boty je z příjemné a mírně tlustší sítoviny utkané ze syntetického vlákna. V horní části kolem celého otvoru pro nohu je pro lepší pohodlí více materiálu. Po obou stranách mezipodešve je také vidět okraj černého karbonového plátu a lze tak získat dobrou představu o jeho rozměrech. Dodejme, že černá barva na svršku boty je jen design, tam už karbon samozřejmě nezasahuje.

Jazyk není po stranách přišitý ke svršku, což bychom asi preferovali více. Stejně tak by klidně mohl být tenčí. Při běhu nám to nevadilo, spíše jde o potenciální úsporu na hmotnosti a jednoduchost nazouvání.

 

Závěr

S/Lab Spectur je určený na závody pro průměrně až mírně nadprůměrně rychlé běžce, kteří mají v maratonu ambice na časy až ke 3:30 hodinám a chtějí rychlou, stabilní, pohodlnou a hlavně neobyčejnou botu. Za nás je to skvělá volba, pokud se chystáte na silniční maraton tempem 5 min/km.

Bota naopak nebude pro běžce se širším chodidlem, zejména pak špičkou. Nebude už asi ani pro běžce, kteří už mají maraton pod 3 hodiny. Tam bychom zvážili buď příbuzný model S/Lab Phantasm 2 s plnohodnotným karbonovým plátem nebo jinou lehkou botu.

Kde botu sehnat

Model S/Lab Spectur je horkou novinkou a zájemci musí s jejím pořízením ještě měsíc počkat. Od 15. 5. 2024 bude nicméně dostupný standardně přes eshop Salomonu a u obchodníků.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno