Dynafit Ultra DNA. Trailová bota, která vám nedá spát

0

Německý výrobce alpinistického, lyžařského a běžeckého vybavení Dynafit uvedl letos na trh několik žhavých novinek ve světě trailových bot. Jednou z nich je i trailovka Dynafit Ultra DNA. Jak už její název napovídá, ve své DNA má zabudované dlouhé vzdálenosti. Ale exceluje nejen tam. DNA Ultra jsou ukázkovým příkladem toho, co se stane, když se desetiletími prověřená zkušenost s výrobou horského vybavení skloubí s know-how v horském běhu.

Měkkčí, responzivnější, lepší

Tlak udělat botu co nejlehčí a zároveň nejpohodlnější dovedl vesměs všechny výrobce trailové obuvi v posledních letech na cestu inovací v oblasti mezipodešve. A u Dynafitu tomu není jinak. Největší highlights a zároveň překvapením u boty Dynafit Ultra DNA pro mě bezesporu byla právě nová mezipodešev (oproti přechozím modelům nová pěna), která je vyrobena ze směsi s názvem Speed+.

Má příjemný kolébkový tvar a vašemu běhu propůjčí ten správný šmrnc. Speed+ je navíc ideální kombinací měkkosti a responzivity, byť může zpočátku působit trochu tvrdším dojmem. Ten se ale po uběhnutí prvních kilometrů rozplyne. Díky 8 mm dropu a vynikající stabilitě jsou Ultra DNA jako stvořené pro rychlý pohyb v terénu, zároveň díky nové pěně jsou také velice pohodlné. Aby ne, na jejich vývoji se totiž podílel německý reprezentant a hvězda v ultra horských bězích Hannes Namberger, který mimo jiné loni obsadil 8. místo na UTMB finále v Chamonix.

Koupit boty

Určení na delší tratě botám ale vůbec neubírá na agresivitě, ba naopak. Nepochybně se v nich dá zaběhnout osobák na krátkých, technických a rychlých závodech. A přesně takové vlastnosti od dobrých trailovek člověk očekává. Protože ruku na srdce, kdo by nechtěl mít namísto plného botníku doma pouze jeden pár bačkor, které zvládnou prostě všechno?

Jelikož nejdelší běh, který jsem v rámci testu s Dynafit Ultra DNA absolvoval, měřil pouze nějakých 42 km, nemohu ze zkušenosti hovořit o tom, jak se boty zachovají na pravém ultra závodě typu UTMB atp. Po celou dobu tohoto tréninku ale boty poskytovaly dostatečnou podporu a čím déle jsem se v nich pohyboval, tím více jsem subjektivně ztrácel pojem o tom, že je mám vůbec na sobě. Není to náhoda. Ve velikosti 43 EU váží zhruba 280 g. A to je na vysoce odtlumenou trailovou botu opravdu super výkon!

Koupit boty

Svršek jako druhá ponožka

Za vysokou úroveň pohodlí může i skvěle zpracovaný svršek boty, který dokonale obepne chodidlo, dobře dýchá a co je hlavní – nikde na chodidle nevadí. Materiál je částečně průhledný (svou strukturou trochu připomíná vaporweave od Nike), je voděvzdorný a ventilace je, dle mého testování, excelentní. Přestože jsem botu používal zejména v zimním období (i když letos ta zima stála za …) a nikoli v letních vedrech, nikdy jsem nepocítil na chodidlech zimu, ale naopak ani přehřátí v teplejších podmínkách.

Kromě samotného materiálu zaujme na svršku také důmyslně řešený systém šněrování, který trochu připomíná systém od Salomonu, ovšem s rozdílem, že se tkanička tahá za oba konce zvlášť. To má za následek celkově lepší rozložení tlaku na nártu. Za dobu testování jsem nezaznamenal žádné „hotspoty“, v nichž by bota do chodidla nepříjemně tlačila. Naopak. Celkově je svršek Ultra DNA designovaný do minimalistického „ponožkovitého“ tvaru, což napomáhá tomu, že se bota přizpůsobí do jisté míry tvaru vašeho chodidla. Nenaplnily se ani mé počáteční obavy, že se bude v patní části, kde není příliš patrné polstrování, zadírat do chodidla. Žádný problém se ani při delších výbězích v tomto ohledu nevyskytl.

 

Koupit boty

V souvislosti se svrškem jsem měl pouze jeden malý problém. U předchozích běžeckých modelů od Dynafitu (např. Dyafit Ultra 50) jsem volil svou standardní velikost velikost 43 EU (27,5 cm). Boty mi skvěle sedly a za palcem bylo ještě trochu místa. Ovšem u tohoto modelu bych zejména pro delší vzdálenosti, kdy noha nabyde a oteče, volil raději o půl či o celé číslo větší velikost. Nevím, čím to je, ale subjektivně mám z této boty takový pocit, který může být hodně individuální.

Celý pocit z běhu v terénu pak dotváří podrážka Vibram Litebase Megagrip se 3,5 mm vzorkem. Tato směs je mezi trailovými běžci již velmi dobře známa a nikoho nepřekvapí její skvělé vlastnosti. Na povrchu drží doslova jako přibitá, a to za každých podmínek. Botu jsem testoval v zimním období, kdy často místní traily pokrývala sněhová pokrývka. Ani na ledu a sněhu se podrážka nenechala zahanbit a splnila svůj účet – udržet mé chodidlo tam, kde potřebuji.

Sečteno podtrženo, Dynafit Ultra DNA jsou boty, které bych doporučil běžcům, kteří to s pohybem v terénu myslí opravdu vážně. A to jak na krátkých vzdálenostech, tak na dlouhých ultra závodech typu UTMB. Hravě si poradí s každým terénem, nejlépe jim ale bude na aplských technických cestičkách plných kamenů a překážek. Vaši nohu spolehlivě ochrání a dovedou vás tam, kam si přejete, a to ať už jste zkušený ultramaratonec, nebo začínající běžec, který se chce vydat na své první dobrodružství v terénu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno