Salomon INDEX.03: bota s garantovanou 100% recyklací

0

Na Salomonu se nám líbí, že se nebojí inovovat. Neustále přichází s novými koncepty a zkouší nové věci. To je i případ řady INDEX, do které v nové sezoně přibyl model INDEX.03.

Hlavní myšlenkou série INDEX je znovuvyužití materiálu, aniž by utrpěly běžecké vlastnosti bot. Boty jsou navržené tak, aby byly snadno rozebratelné a zrecyklovatelné. O předchozím modelu INDEX.02 jsme se už kdysi letmo zmínili. Nyní se podíváme podrobněji na jeho nástupce.

INDEX.03 je tréninková bota určená pro hobíky na běh po silnici na středně dlouhé vzdálenosti. Je navržená pro několik výběhů týdně a předpokládá se, že ji uživatel občas prostřídá s jiným modelem. Používá se jedna varianta pro muže i ženy.

Na webu Salomonu se uvádí, že bota je určena pro kategorii “běh pro radost”. Tedy vhodné pro hobíka, který chce-li mít stylovou botu a která splní svůj účel, navíc má nějaký příběh a přidanou hodnotu.

Padnutí na nohu a pocit při běhu

Jde o botu od Salomonu a jako u většiny jejich modelů bota padne nejlépe na středně široký nebo užší tvar chodidla. Pro ty s potřebou široké špičky bota nebude.

Podešev je středně měkká a pružící. Příkládáme krátké video:

Botu jsme zkoušeli téměř výhradně na pevných površích – zejména na asfaltu, občas na kostkách nebo zpevněné lesní cestě. Při běhu samotném nám nic na botě nijak nevadilo a příliš jsme ji nevnímali, což je dobře. Občas jsme si akorát všimli stabilizační tendence. Díky tvaru podešví, které jsou mírně širší než je obvyklé, má bota tendenci vracet se vždy hned po dopadu do vyrovnané polohy. Také s tím bude souviset ta hranatá podešev pod patou. Většina bot má tuto vlastnost méně výraznou.

S přilnavostí k povrchu jsme neměli potíže, ale ani jsme nezkoušeli nějaké extrémní podmínky. Prostě jsme je brali na běžné tréninky délky 10-20 km. Pocitově bychom řekli, že jde o něco mezi AERO GLIDE a DRX BLISS.

Srovnání s předchozími modely

Oproti předchozím verzím se mnoho věcí nezměnilo. Nejzásadnější je snížení hmotnosti a mírné zlepšení flexibility (to je dáno rýhou v podrážce).

Zde uvádíme tabulku s podrobnějším srovnáním:

Vlastnost INDEX.01 INDEX.02 INDEX.03
Hmotnost UK 8.5 288 g 263 g 249 g
Materiál mezipodešve TPU  s dusíkem TPU  s dusíkem TPU  s dusíkem (ale ještě odlehčené a měkčí díky zlepšené technologii)
Odpad materiálu při výrobě svršku kvůli stříhání 40% odpadu 40% odpadu 26% odpadu
Použití recyklovaných materiálů část boty je z recyklovaného materiálu (přesné číslo nemáme) podle specifikace více a nyní ještě více
Doporučená maloobchodní cena 160€ 155€ 150€
Tvar podešve bez rýhy na spodní podešvi, s kulatou patou podélná rýha na spodní podešvi, s hranatou patou podélná rýha na spodní podešvi, s hranatou patou
Šev bez červeně naznačeného švu bez červeně naznačeného švu s červenou linií

Vlastnosti

Podešev má 29 mm pod patou a 20 mm pod špičkou, což odpovídá střednímu nebo mírně vyššímu tlumení.

Svršek je z měkké polyesterové síťoviny. Neobvykle měkký je svršek boty v oblasti paty. Velmi snadno ji zmáčknete až k podešvi. Byl to pro nás na začátku trochu nezvyk při nazouvání (vlastně je doteď). Podvědomě totiž od paty na základě zkušeností se snad všemi ostatními modely čekáme, že bude i při tlaku shora držet tvar. Nejspíš to tak bude proto, aby se ušetřilo pár gramů na hmotnosti a na spotřebě plastů. Při běhu pak měkká pata neměla žádný pozorovatelný vliv, což nám přišlo docela zajímavé vzhledem k tomu, že naprostá většina bot má patu tvrdší. Nejspíš se to dělá opravdu hlavně kvůli nazouvání. Pokud to ale může ušetřit na hmotnosti, proč ne.

Podrážka je také celkem neobvyklá. Ani ne funkčně (jedná se o Contagrip jako na většině bot od Salomonu), ale tím, že je spodní podešev průhledná, takže je vidět skrz na bílou mezipodešev.

Na fotce můžete vidět i dlouhou podélnou rýhu, což je prvek, který se do bot dává kvůli flexibilitě (tj. dostane se snadněji do většího rozsahu když zkusíte botu jakoby ždímat).

Mezipodešev i spodní podešev jsou ze stejného materiálu – TPU napuštěný dusíkem (tomuto materiálu v Salomonu říkají Infiniride), který by měl být velmi odolný a měkký. Stejný materiál v celé podešvi je použitý kvůli tomu, aby celá podrážka mohla být recyklovatelná jako jeden celek.

Její geometrie mezi patou a špičkou je dost výrazně ve stylu tzv. rockera nebo také reverse camber – tj. do půlměsíce. Tato geometrie by měla vést k hladšímu a rychlejšímu přechodu mezi dopadem a odrazem. Vede k omezení nepotřebných pohybů v oblasti kotníku a chodidla tak, aby noha zůstala na zemi co nejkratší dobu.Bota je o něco víc než u běžných modelů konstruovaná s důrazem na stabilitu. A je to při běhu cítit. Jak jsme již zmínili v úvodu, je to dáno mírně kónickým tvarem podešví a jejich tvarem pod patou. Více jsme stabilitu z teoretického hlediska rozebírali v recenzi na model DRX Bliss. Pokud vás stabilita zajímá, podívejte se – je to tam vysvětlené podrobněji.

Udržitelnost

Nicméně pojďme se tedy podívat, proč vlastně Salomon s tímto modelem přišel. Jak si inženýři pod Alpami poradili s propagovanou udržitelností bot INDEX.03?

Salomon zmiňuje tyto faktory udržitelnosti:

  • Model INDEX.03 (249 g) je o trochu lehčí předchůdci, jak jsme uvedli v tabulce výše. Také při výrobě vznikne méně odpadu díky lepší optimalizaci stříhání.
  • Bota je bílá, což je barva dodávané tkaniny, ze které je svršek ušitý. V jiných barvách se bota vůbec nevyrábí. Absence barviv snižuje ekologickou zátěž, což je hlavní myšlenka INDEX série.
  • Na botě nejsou žádné visačky a přílohy mimo kartičky s QR kódem (viz dále).
  • Ale především – bota je 100% recyklovatelná a recyklace je garantovaná.

Pojďme se na ten poslední bod podívat podrobněji. Standardní běžecká bota je z pohledu materiálů velmi komplexní. To není žádné překvapení – inženýrství návrhu běžecké obuvi je dost komplikované (viz náš rozhovor s Florianem Gaboritem). Bota většinou obsahuje EVA, různé typy gumy na spodní podešev, PU pěnu, TPU, syntetická vlákna (nylon, polyester, polyamid), lepidla a tento seznam určitě není konečný. Díky této diverzitě je další zpracování v podstatě nemožné. A jak víme, v podstatě cokoliv obsahující neoddělitelnou kombinaci více materiálů, je nerecyklovatelné.

V Salomonu ale již dlouho běží program s cílem použít materiálů co nejméně. Před 5 lety představili zajímavý koncept boty kompletně z TPU (viz video a článek). Zůstalo pouze u konceptu, protože bota by nevydržela dostatečně dlouho. Byl to ale základ, na kterém později vznikla právě řada INDEX. Ta používá materiály dva (TPU napuštěný dusíkem a polyester) a ty se dají snadno oddělit pomocí nůžek. Samotný spoj používá materiál svršku a lepidlo na bázi vody, což minimalizuje kontaminaci obou materiálů.

Jak tedy konkrétně recyklace funguje? Na jazyku boty je vytisknutý QR kód (mimochodem dost neobvyklý prvek). Ten stejný je i na kartičce, která je součástí balení boty):

Vede na URL https://www.salomon.com/en-gb/how-product-registration, která slouží k jednoduché registraci produktu. K té potřebujete účet na eshopu Salomonu. Mimochodem, pokud jste kupovali přes něj, je pravděpodobné, že registraci máte automaticky. Pokud ale ne, zadáte na uvedené URL číslo produktu (to je napsané jako “ART NO” na rubu jazyku na botě). Systém následně automaticky rozpozná model bot. Ještě uvedete informace o místě nákupu a fotku s důkazem o nákupu. Na žádnou kontrolu ale nečekáte a boty jsou okamžitě zaregistrované.

Díky registraci po skončení životnosti bot může snadněji dojít k procesu jejich vrácení k recyklaci. To bude probíhat tak, že po přihlášení pod svým účtem na stránkách Salomonu u registrované boty kliknete na “Start the recycling process”. Dostanete se na následující stránku:

Na ní potvrdíte adresu a stáhnete si přepravní štítek, díky kterému body zdarma odešlete do nejbližšího sběrného střediska. V něm boty vyčistí a odstříhnou podešev tam, kde je z obou stran podlepený šev – tj. ta červená klikatá linie s nápisem SPLITTING AREA. Separované materiály se pak pošlou do místa další výroby.

 

Technologicky nejnáročnější bylo podle Salomonu vyvinout botu tak, aby materiálů v botě bylo co nejméně a aby se vzájemně co nejméně kontaminovaly. Bota bude celkem rozdělena na 3 části, které budou recyklované nezávisle:

  • Materiál podešve bude rozkouskován na malé pelety o velikosti v řádu milimetrů, smíchá se s novým TPU, poté bude zkapalněn a výsledný materiál se použije k výrobě pevných částí sjezdových lyžařských bot od Salomonu. Proces už funguje, takže pokud jste si koupili lyžáky Salomon Alpine model z roku 2022 nebo výše, možná už něco naběhaly.
  • Svršek včetně tkaniček (které jsou též z polyesteru) pak bude transformován na přízi a z ní bude utkaná textilie s využitím ve stavebnictví, na čalounění, na zahradě nebo v obalových materiálech a automobilovém průmyslu.
  • Stélka je recyklovaná též. Opět se namele na kousky a z nich lze vyrobit např. balicí materiál nebo některé části pro automobily.

Zajímalo by nás, jaký podíl bot se takto Salomonu k recyklaci vrátí. Ale na tato čísla si budeme muset pár let počkat.

Koho by zajímalo více o procesu recyklace, určitě koukněte na oficiální video o INDEX.01. Je tam i pár hezkých záběrů ze zátěžových testů.

Na závěr bychom za sebe dodali 2 poznámky:

  • Rozumné snižování spotřeby nám dává smysl. Otázka je, zda úsilí/impact zde opravdu stojí za to.
  • Jaká bude celková bilance takové recyklace, tedy hodnota jmenovatele z předchozího bodu? Není vůbec jasné, zda kladná. Kvůli půl kg odpadu vynaložíte čas, pošlete kurýra, který ho přepraví a Salomon ještě bude muset vynaložit množství energie na čištění, třídění, dopravu a transformaci materiálu. Zelenému idealizmu a klimatickým strategiím příliš nefandíme, i když chápeme, že velké firmy k tomu jsou v EU nuceny regulacemi jako je vykazování ESG reportů. Salomon k dané otázce publikoval následující infografiku, jenže to je jen odhad a také tam není započítán například extra vývoj a to, že opravdu zrecyklovaná bude jen část bot (nerecyklovaná a přitom k recyklaci navržená bota snižuje úspory z rozsahu, se kterými se počítá, a také rozdíl v Raw Materials v obou sloupečcích přijde vniveč):

Závěr

INDEX.03 je inovativní tréninková bota s příběhem. Dá se v ní docela dobře běhat a ten bílý design podle nás nevypadá vůbec zle. Pokud vás zaujala a sedne vám, nemáte extra širokou nohu, neváhejte!

Bonus – obecně k recyklaci

Vzhledem k tomu, že jsme se  tak obsáhle věnovali recyklaci, připravili jsme následující malou infografiku. Shrnujeme v ní, jaké materiály jsou k recyklaci v vhodné, jaké ne a kde jsou často skryté problémy. O recyklaci totiž panuje řada chybných představ.

Kdo by chtěl tyto informace formu článku, může si přečíst například Život s vlastními odpadky od Mariana Kechlibara.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno