DRX Bliss: povedený pokus o stabilizační botu od Salomonu

0

Model DRX BLISS je vyvinutý s cílem vytvořit botu s maximální stabilitou a komfortem. Ať už s ní došlápnete jakkoliv, bota se sama srovná a dopadnete rovně. Primárně je určená na silnici a zpevněné povrchy. Zaměřením je to objemová tréninková bota a hodí se na pohodové aerobní tréninky.

Salomon je značka známá svými trailovkami. V posledních letech ale usilovně proniká i do silničních bot. Vybudoval si docela slušné portfolio různě zaměřených modelů. Ostatně jsme již zkoušeli jejich jinou silniční botu Salomon Aero Glide, na kterou máme hned dvě recenze (první, druhá). Oblibu si také získal model Aero Volt, který je dynamičtější, lehčí a vhodný třeba na závody nebo rychlá tempa. A právě DRX Bliss je dalším rozšířením nabídky. Tentokrát jde o první model takto výrazně zaměřený na stabilitu. A můžeme prozradit, že je to cítit při každém kroku.

Zaměření na stabilitu znamená, že by bota měla umět do jisté míry narovnávat nerovnovážné působení tlaku nohy na podložku. Jednou z metod, jak takovou konstrukci boty udělat, je rozšíření mezipodešve. Pak má totiž bota větší tendenci vyrovnávat křivý došlap a vždycky dopadat na podrážku. Pro lepší pochopení si klidně můžete představit, jak by se vám běželo v botách s naopak zúženou podrážkou. Bylo by to hodně nestabilní a padali byste častěji na jednu nebo druhou stranu.

DRX Bliss jsou k dostání tradičně na eshopu Salomonu. Mají zvlášť pánskou a dámskou variantu.

Stabilita

Pojďme hned k tomu nejdůležitejšímu. Pocit z běhu v této botě je opravdu zajímavý. Pro běžce, kteří nikdy nezkoušeli podobně zaměřený typ boty to může být neobvyklý pocit. Ani pozitivní, ani negativní, ale prostě jiný. Ať už dopadnete na zem a uděláte první kontakt téměř jakýmkoliv způsobem, bota se vždy automaticky vycentruje a dopadne pokaždé stejně. Vůbec si nedovedeme představit v DRX Bliss dopadnout na stranu boty, což se ve standardních typech bot asi každému na nějaké nerovnosti a při divočejšímu tempu občas stane.

Na botě si na první pohled všimnete velké oranžové výztuhy z TPU pěny ve tvaru plamene. Ta by měla pomoci rozdistribuovat sílu z dopadu do celé boty. Je umístěna z obou stran, jak je patrné z obrázků.

Bota má širokou podešev, která ke stabilitě asi nejvýrazněji přispívá a při běhu dodává jistotu. To platí výrazněji o mezipodešvi pod patou než pod špičkou. Geometrie boty, mírně větší plocha podrážky a zmíněný plamen by měly pomáhat běžci vycentrovat se. Jak už jsme psali, může to pomoct při nesymetrickém došlapu. To, že podrážka je širší, je vidět i při pohledu shora na obutou botu, protože jsou její kraje vidět:

Botu bychom nebrali do náročnějších terénů. Není na to stavěná. Asi bychom se tam cítili trochu nemotorně kvůli rozšířené podrážce pod patou. Ale na mírně nestabilní povrch typu nekvalitního asfaltu nebo na jinak zpevněné komunikace se hodí skvěle. Na takových površích může (obzvlášť v sebězích) dojít k nesprávnému došlapu. Speciálně těm, kteří jsou citlivější na kotníky, by DRX Bliss měly dost pomoct.

Padnutí na nohu

Bota je vyvinutá tak, aby co nejlépe obepnula nohu a můžeme potvrdit, že nám sedí přesně. To má samozřejmě pozitivní i negativní důsledky – hodně záleží, co za typ běžce jste. Rozhodně nehrozí klouzání v botě nebo různé nepříjemné netěsnosti. Na druhou stranu pro běžce, kteří mají rádi větší volnost kolem předního nártu a prstů, by to mohlo být těsné. Záleží hodně na tvaru chodidla a každý si ji musí vyzkoušet sám. Nám je bota příjemná. Žádné otlaky nebo bolest v důsledku nošení těchto bot jsme nezažili. Ale po jisté době rádi prsty trochu uvolníme a protáhneme.

DRX Bliss jsme brali hlavně na běhy mezi 5 – 20 km. Zkoušeli jsme je z 70% na silnici a zbytek byly jinak zpevněné povrchy a sem tam nějaký lehčí přírodní terén. Často jsme zkoušeli výběhy a seběhy. Žádné extrémy jsme nezkoušeli, pocitově nám k nim bota nesedí.

Salomon se jako tradičně drží svých osvědčených technologií. Šněrovací systém Sensifit do značné míry zajišťuje právě ono pevné padnutí kolem nohy.

Bota je velmi pohodlná kolem paty. Zadní část je důkladně anatomicky vytvarovaná. Díky tomu možná nelze botu tak rychle nazout před během a vždy musíme trochu uvolnit vrchní část tkaniček. Za to ale opravdu přesně padne.

Podrážka pod patou zabírá hodně místa do stran a zdá se nám lehce neohrabaná. Je to samozřejmě dáno důrazem na stabilitu, ale z tohoto důvodu v botě neběháme žádná tempa.

Jazyk přes nárt je dobře prodyšný. Není ani vypolstrovaný, ani super tenký. Zajímavé je, že není všitý to bot ze stran, ale je volně. Preferovali bychom jazyk spojený s botou i po stranách, protože se tam bota může do něčeho narazit nebo do ní zapadnout kamínek. Jinak ale jazyk nikde netlačí ani nepřekáží a neměli jsme s ním problém.

Technické parametry

Bota má standardní hmotnost 266 g na velikost US 9. Boty zaměřené na stabilitu bývají masivnější, takže toto číslo není špatné. DRX Bliss je masivnější pod patou. Pod špičkou pocitově spíše připomíná klasickou silniční objemovou botu.

Pod patou je 34 mm podrážky a pod špičkou 26 mm. Rozdílem je drop 8 mm. Opět je to docela dost na botu zaměřenou na stabilitu. Na druhou stranu čím vyšší drop, tím menší námaha je kladena na Achillovky a kotníky, což je také jedním z cílů takto navržených bot.

Mezipodešev je ze standardního materiálu Energy Foam z EVA, což je osvědčená, lehká a velmi odtlumená pěna, se kterou se v posledních letech potkáváme snad u všech modelů od Salomonu a nejen tam.

Na co si dát pozor

Určitě si botu důkladně vyzkoušejte, máte-li tu možnost. Pamatujte na to, že bota uvnitř nemusí mít tolik prostoru na prsty, kolik byste mohli potřebovat. Jde samozřejmě o trade-off mezi obepnutím nohy a dostatkem místa. Hodně záleží na vašem tvaru chodidel. Je důležité to při zkoušení nepřehlédnout.

Pro koho tedy bota je

Salomon DRX Bliss jsme si do botníku zařadili jako botu, ve které běháme některé standardní “nudné” objemové tréninky. Bereme ji, když chceme trochu zpetření a užít si jiný došlap. Také si je vezmeme, když prostě chceme vypnout a běžet takovou tou stabilní aerobní rychlostí. Není to bota pro extrémy.

Především bychom ale botu velmi doporučili nemalé skupině běžců, kteří mají zkušenost například se zvrtnutým nebo jinak nestabilním kotníkem. Pak také těm, kteří trpí občasným dopadem na zejména vnější stranu boty mimo podrážky (to se jistým typům běžců může dít například na seběhu po nekvalitní silnici). Takovým běžcům může tento typ bot pomoci vyhnout se některým nepříjemným zraněním.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno