Salomon Genesis. Nový koráb v moři trailů

0

Salomon si pro rok 2024 připravil hned několik novinek. Jednou z nich je i uvedení nového modelu trailových bot – Salomon Genesis, mladšího a cenově dostupného bratříčka prémiové S-LAB verze této zajímavé běžecké bačkory. Naše redakce měla možnost během několika uplynulých týdnů boty pořádně otestovat. A jak obstály?

Načasování testování nemohlo být v mém případě lepší. Příchod Genesis mě totiž zastihl přímo uprostřed dlouhé přípravy na první jarní ultra – UTMB Istria 100. O notnou dávku kvalitních trialových kilometrů v tréninkovém plánu tak nebyla nouze. Kromě místních trailů okolo Českých Budějovic a v Blanském lese, přezdívaném také jako jihočeské Chamonix, jsem měl možnost boty vyzkoušet i na kozích cestičkách v horách na Mallorce. A všude mě tyhle nové trailovky z dílny fenomenálního francouzského výrobce opravdu bavily.

Stabilita a spolehlivost

Jako vždy začneme s hodnocením té části boty, která má za cíl jedno – za každých okolností udržet nohy na cestě. Stejně jako v případě ostatních modelů, i u Genesis Salomon vsadil na jistotu a použil trialovými běžci opěvovanou podrážku s technologií All-Terrain Contagrip. Pokud nejste v horském běhu nováčci, asi jste o téhle směsi již něco slyšeli. Vyznačuje se svou vysokou přilnavostí za jakýchkoli podmínek i v tom nejtěžším terénu. A není to opravdu jen líbivá marketingová omáčka, nýbrž praxí ověřený fakt. Co se týče přilnavosti, jedná se zkrátka o jednu z nejlepších podrážek na trhu.

Genesis jsou jako stvořené do kamenitého terénu. Jejich podrážku ze směsi All-Terrain Contagrip tvoří 4,5 mm vysoký vzorek.

Koupit boty

V případě Genesis to vše ještě podporují 4,5 mm vysoké výstupky, které se doslova zakusují do povrchu pod vašima nohama. Během testování jsem trailovky vzal do nejrůznějších typů terénu i podmínek. Nepřekvapí, že kvalitní výkon podaly jak na zpevněných lesních cestách na Šumavě, tak na kamenitých stezičkách vysoko v horách na Mallorce.

Asi nejvíce ale Genesis excelují právě v těžším a techničtějším kamenitém terénu, kde jsou cítit nejen skvělé vlastnosti podrážky Contagrip, ale oceníte také technologii Active Chassis. Jedná se o podpůrnou konstrukci, jejíž hlavním úkolem je zajistit vašemu kroku solidní stabilitu i v terénu, kde chodidlo doslova pluje jako loď na rozbouřeném moři. A opravdu to funguje. Zejména v prudších sebězích je Genesis stabilní a drží optimální trajektorii. To ocení zejména ti z vás, kteří mají vratké kotníky.

To, že boty budou excelovat v terénu, by se dalo očekávat. Poměrně velkým překvapením pro mě ale byl pohyb po zpevněných cestách a také na asfaltu. Pravda, při běhu na silnici vás bude po chvíli trochu zlobit 4,5 milimetrový vzorek podrážky, ale na nějaký ten přeběh mezi jednotlivými trialovými úseky se Genesis rozhodně nenechají zahanbit.

Sázka na jistotu

Přejdeme-li k mezipodešvi, nečeká nás zde žádné velké překvapení. Pěna Energy Foam (kombinace EVA a OBC) je už dobře zavedený materiál, který Salomon používá u většiny svých běžeckých bot v trailu i na silnici. Poskytuje běžci dostatečné pohodlí, a to jak na delší běhy, tak i na kratší vzdálenosti. Energy Foam zapůjčuje Genesis patřičný švih, takže se del mého názoru hodí i na kratší závody typu skyrace apod. To mimo jiné podporuje i agresivnější drop 8 mm (34 mm v patě a 26 mm ve špičce), jenž dodává botě ten správný závodní šmrnc. Nesmíme v tomto ohledu opomenout ani solidní váhu 270 g ve velikosti 43 EU. Do celkově svižného pocitu z pohybu v trailu promlouvá ještě výrazně také již zmiňovaná technologie Chassis, která z Genesis dělá prostě všestranného pracanta, jenž vás spolehlivě a bezpečně dovede tam, kam potřebujete.

Technologie Chassis je viditelná na první pohled. Zasahuje do mezipodešve z pěny Energy Foam i svršku boty z tkaniny Matryx.

Koupit boty

V rámci testování jsem s tímto párem naběhal do publikace této recenze zhruba kolem 250 km a na mezipodešvi lze pozorovat nepatrné opotřebení.

Odolnost na prvním místě

Celý svršek je vyroben za použití technologie Matryx. Jedná se o velmi odolnou a zároveň pohodlnou tkaninu, která Genesis předpovídá dlouhý a plodný život. Za celou dobu testování se na svršku neobjevila nejmenší známka výraznějšího opotřebení, a to ani po několika kolizích s kameny a kořeny. Vyztužená špička ani po zakopnutích, nevykazuje na první pohled viditelné odřeniny, zároveň vždy spolehlivě ochránila mé prsty.

Boty jsem testoval v lednových mrazech na sněhu i na spalujícím španělském slunci a za žádných teplotních podmínek jsem v Genesis nepociťoval žádný diskomfort. V teplém počasí tkanina Matryx hezky dýchá a noha se nijak výrazně nepotí, v zimě je naopak schopna chodidlo udržet v teple a pohodlí. Pohodlný pocit ze svršku doplňuje pak typický šněrovací sytém Salomonu, který se při běhu nijak nepovoluje a drží od prvního do posledního kilometru na svém místě.

Svršek z tkaniny Matryx je dostatečně odolný, dobře dýchá a odvádí vlhkost. Prsty chodidla dobře chrání vyztužená špička.

Koupit boty

Celkové hodnocení a jak budu Genesis používat?

Jak tedy po téměř dvou měsících testování Salomon Genesis hodnotím? Jejich velkou předností je především technologie Chassis, která běžce při pohybu v těžkém kamenitém terénu doopravdy podrží. A to je podle mě i místo, kam je bota primárně určena. Stejně tak i na běhy do 30-40 km. Na delší ultra závody bych Genesis osobně spíše nezvolil, moje chodidla potřebují na vzdálenosti přesahující 42 km přeci jen o něco méně agresivní drop a také trochu více podpory v přední části. Za cenu 3690 Kč je to bota, která vám přinese hodně muziky. A abych nezapomněl, Genesis jsou dostupné ve třech barevných variantách, takže si jistě vyberete svého favorita. A pokud byste nakonec chtěli více vytuněného bratříčka téhle bačkory, vždycky můžete sáhnout po S-LAB verzi.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno