Kiprun KD900 light: lehká závodní bota za dobrou cenu

1
boty shora

Kiprun před několika týdny představil novinku – model KD900 light. My jsme v něm za relativně krátkou dobu stihli naběhat už nižší stovky kilometrů. Pojďme se na něj podívat zblízka.

Model KD900 light od Kiprunu je běžecká bota určená na kratší vytrvalostní závody. Návrháři ji konstruovali hlavně pro vzdálenosti do a kolem 10 km a měla by sloužit zejména pro mírně pokročilejší běžce a nejlépe ty se střední nebo nižší hmotností (do 85 kg). My jsme ji kvůli testování používali hlavně v tréninku.

Jde o druhý dynamický model od Kiprunu, který testujeme. Loni jsme krátce zkoušeli KD900X s karbonovým plátem kvůli podzimnímu maratonu. Dále můžeme srovnávat i s blízkým příbuzným ze série KS: KS900 light. Můžeme potvrdit, že KS900 light je pohodlnější – ty nám od prvního momentu sedly, běhali jsme s nimi moc rádi a máme s nimi natočeno přes 1000 km. Naopak KD900 light jsou pocitově tvrdší, ale zato lehčí a vhodnější na rychlost. Nebude to žádná objemovka, ale mohla by být vhodná jako zpestření pro trénink rychlosti a neváhali bychom ji vzít na závod.

Kdo by chtěl pochopit, jak funguje označování modelů u Kiprunu, koukněte do našeho staršího článku o KS900 light, kde jsme to vysvětlovali.

Nízká hmotnost

Největši devizou tohoto modelu za nás je velmi nízká hmotnost – ve velikosti 42 váží jedna bota 196 gramů, což je dokonce nejnižší hmotnost napříč modely od Kiprunu. Pro srovnání se podívejme na několik příbuzných modelů:

  • model KD900 (tedy předchůdce) má 218 gramů, tedy o 22 gramů více (úspora solidních 11%)
  • model KS900 light váží 252 gramů, tedy o 56 gramů více (rozdíl dokonce 22%, ale dodejme, že přívlastek “light” u KS900 znamenal pouze jednotky gramů dolů oproti předchůdci KS900, jak jsme psali v dřívější recenzi)
  • model KD900X s karbonovým plátem váží 225 gramů
  • jeho nástupce KD900X LD má též velmi pěkných 206 gramů

Dynamika a trade-off

Statické modely jsou na trhu běžeckých bot určitě výrazně v převaze. Je to logické, protože většina lidí velké rychlosti neběhá. A ti co ano stejně také zpravidla potřebují pro většinu tréninku objemové modely. Nicméně my máme dynamické a lehčí boty rádi. Podvědomě nás tlačí k větší rychlosti a cítíme větší svobodu pohybu. Běžet rychle je skvělý pocit. Pravděpodobně je to psychologie, ale tréninky s dynamickými botami máme z údajů hodinek objektivně opravdu rychlejší a ne jen kosmeticky.

Model KD900 light výše uvedené zcela jistě naplňuje. Jde o lehkou botu, která motivuje k tomu, zůstat při každém kroku na zemi co nejkratší dobu a běžet energicky dál.

Avšak bota není tak pohodlná. Navíc se nám zdá, že má tvrdší patu. Zkoušeli jsme v nich uběhnout přes 100 km za 4 dny (ano, víme, že na to ta bota není) a trochu jsme cítili tlak nad patou ještě následující dny, což se nám jinak stává zcela výjimečně. Nižší pohodlnost je daní hlavně za nízkou hmotnost. Oproti sérii KS je to znatelný rozdíl a každému to nemusí vyhovovat.

Návrháři přesto do podešve vložili střední míru tlumení. Jenže chtěli udržet hmotnost na minimu a tak zase vzniká kompromis se stabilitou. Vysokou stabilitu mají buď boty s velmi nízkou podrážkou nebo musí být speciálně tvarovaná a to vyžaduje více materiálu. Kdyby vás to zajímalo podrobněji, koukněte na naší recenzi stabilizačního modelu Salomon DRX Bliss, kde jsme to podrobně rozebírali. KD900 light nemá ani jedno z toho. Kombinace středního tlumení (tj. vyšší podrážky) a nízké hmotnosti tedy nevyhnutelně vede k nižší stabilitě než jiné modely. To ji předurčuje na zpevněné povrchy. Na nestabilních površích by to mohlo působit problémy.

K čemu je bota určená

Jak už jsme naznačili, Kiprun botu prezentuje pro kratší rychlejší běhy na vzdálenosti 5 – 10 km. Tam se noha nestihne příliš opotřebovat a běžecký styl tolik nezdegraduje. My bychom se nebáli ji vzít ani na delší trať. Určitě bez problémů zvládne závodní půlmaraton.

Na maraton bychom ji už doporučili pouze běžcům zvyklým na dynamičtější modely a po důkladném vyzkoušení minimálně na několika dlouhých trénincích. My jsme ji zkoušeli 3x na běh přes 30 km a žádné problémy nebo zásadní kumulované nepohodlí nenastalo. Pro nás je tento model aktuálně hlavním kandidátem, ve kterém letos poběžíme pražský maraton. Máme tento lehčí styl bot v oblibě. Samozřejmě je to ale dost individuální metrika a když vyhovuje nám, neznamená to, že bude vyhovovat chodidlům jiného tvaru nebo zvyklým na jiné pohyby a zatížení.

Mimo kratších závodů jde také o skvělou volbu na různé tempové běhy, fartleky a intervalové tréninky.

Bota je určená primárně na silnici. Dynamičnost a lehkost ji samozřejmě předurčuje také na použití na dráze, i když to jsme tentokrát nezkoušeli. Zkoušeli jsme ji ale na různých zpevněných površích, lesních cestách a velmi lehkém terénu. Do středně těžkého terénu bychom ji nebrali. Cítili bychom se už příliš nestabilně a podvědomě bychom tak museli vynakládat jisté úsilí na bezpečnost kroku. Občasný terén zvládne mnohem lépe bratranec KS900 light.

Technické parametry

Už jsme rozebírali sympaticky nízkou hmotnost 196 gramů u velikosti 42. Pojďme se podívat, co bota nabízí dále.

Má opět tenký srdčitý jazyk typický pro silniční boty Kiprun, který dobře padne na nárt. Tuto konstrukci jsme si oblíbili už u modelu KS900 light a jsme rádi, že Kiprun zvolil stejně. Jazyk nepřekáží, netlačí a není zbytečně masivní.

Dále nahlédněme na podrážku. Jak jsme zmínili, je užší než u jiných modelů. Pro lepší flexibilitu má uprostřed rýhu. Mezipodešev je jako obvykle z lehké a měkké pěny. Konkrétně jde o VFOAM od francouzské společnosti Arkema, která se zabývá materiálovým výzkumem v oblasti polymerů. Pro zajímavost uveďme, že tato pěna se používá také v pěnových matracích.

Bota má drop 6 mm, což je v porovnání s trhem středně velká hodnota.

Spodní podešev zajišťující grip a přilnavost na površích je vyrobená z kombinace polyamidu a syntetické gumy. Pojďme si o těchto materiálech také něco zajímavého říci. Jako většina umělých vláken byl polyamid vyvinutý z ropy v meziválečném období. Jde o pružný, snadno udržovatelný a odolný materiál, který lze formovat za tepla. Dobře se barví a proto jsou mimochodem polyamidové spodní podešve plné výrazných barev. Existuje plno modifikací polyamidu, které zlepšují některé vlastnosti a přizpůsobují se dané aplikaci. Syntetických gum je obrovské množství a vyznačují se vysokou pružností díky řídké struktuře vazeb v polymerní síti.

Zbytek boty (tedy svršek a tkaničky) pak je stejně jako u asi většiny běžeckých bot z polyesterových vláken. To je materiál s řadou skvělých vlastností. Lze ho přimíchat téměř do všech textilií. Je odolný proti větru, dešti, otěru, světlu i mikroorganizmům, rychle schne a je prodyšný. Vlákno je buď duté nebo plné – v případě běžeckých bot zpravidla plné, protože nebývá potřeba tepelné izolace a lépe schne.

Bota se vyrábí ve dvou barevných provedeních:

  • Pastelově mentolová. Ty máme my, viz všechny naše fotky výše.
  • V kombinaci bílé a zářivě limetkové. Tato varianta se asi bude lépe kombinovat se standardními barvami oblečení. Pro představu přikládáme obrázek z webu Kiprunu.

Závěr

Kiprun KD900 light za nás skvěle doplňuje portfolio bot Kiprunu. Bota by mohla být zajímavá pro pokročilejší nebo ambicióznější běžce, kteří chtějí trénovat rychlost nebo závodit a čas berou vážně. Jsme velmi zvědaví, kam se bude Kiprun posouvat dál.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno