Richard Taylor: zakladatel komunity Bitcoin Runners

0

Richard Taylor (známý též jako Bitcoin3us) je organizátorem běžeckých akcí po celém světě. Právě tyto akce jsou skvělým způsobem, jak se seznámit s novými lidmi. V rámci obrovské bitcoinové konference BTC Prague pořádá dva běhy i v Praze. My jsme toho využili ke krátkému rozhovoru!

Rozhovor s Richardem jsme přeložili z angličtiny.

Richarde, pořádáš už několik let běhy na různých bitcoinových akcích. Jak tě napadlo propojit právě běh a bitcoin?

K bitcoinu i běhu jsem se dostal přibližně ve stejnou dobu v letech 2014 – 2015 a obojí mě hrozně chytlo. Zpočátku jsem mezi těmito dvěmi tématy neviděl spojení. Když jsem se ale po nějaké době podíval zpět, všiml jsem si, že obě věci mění můj život k lepšímu. Běhání a bitcoin byly tehdy dvě hlavní věci, kterým jsem se věnoval.

Nejsem softwarový vývojář, ale chtěl jsem se zapojit do bitcoinového prostoru a dát něco zpět komunitě. Na meetupu u Andrease Antonopoulose (poznámka redakce: je známý např. jako autor knihy Mastering Bitcoin) v Londýně jsem založil Bitcoin Runners. Potkal jsem tam dalšího zapáleného bitcoinového běžce, Anibala Sancheze, a domluvili jsme se, že zítra společně uběhneme 5 km. Nakonec jsme se nechali unést konverzací a běželi přes 20 km. To byl náš začátek.

Jak bys popsal tyto své běžecké tréninky dnes?

Akce jsou kombinací běhu, pobytu na čerstvém vzduchu, prohlídek památek a poznávání se s dalšími lidmi. Obvykle se sejdeme den před začátkem konference a běžíme konverzačním tempem asi 5 km.

V případě velké skupiny, což bude případ BTC Prague, budeme mít více vodičů. Někdo z nás poběží vepředu, další uprostřed a jeden nebo dva na konci. Pravidelně na sebe čekáme. Také se snažíme běhat hlavně trasy bez provozu, které vedou k nejoblíbenějším památkám.

Je tedy hlavním cílem běhů networking?

Networking je takový příjemný vedlejší efekt. Běhání ve skupině je skvělé. Hlavním cílem je strávit příjemný čas s ostatními a udělat něco pro své zdraví.

Kolik akcí jste zatím zorganizovali a kde?

Když počítáme první improvizovanou akci v Londýně, bude to naše dvacátá.

Co ještě organizujete?

Pomáháme organizovat každoroční Running Bitcoin Challenge. To je globální běžecká výzva ke zvýšení povědomí a výběru finančních prostředků pro ALSA na památku Hala Finneyho. Více informací o této akci je u nás na webu.

Co nějaký zajímavý příběh, který se během těchto tvých běhů udál? Podělíš se?

Tak například minulý rok jsme organizovali příhodně nazvaný „Pier to Pier Run“ (Od mola k molu), čímž jsme na konferenci Pacific Bitcoin v Los Angeles zahájili Running Bitcoin Challenge. Pro vzpomínku na Hala Finneyho i jako účast na fundraisingu se účastnil i Asher Garfinkel, viceprezident ALSA Golden West Chapter pro komunitní osvětu. Jak název běhu napovídá, běželi jsme od jednoho mola k druhému po pláži Santa Monica. Když jsme skončili, nízko nad námi prolétla obrovská vzducholoď Goodyear spolu s tím nejkrásnějším západem slunce, jaké jsem kdy viděl. Možná zpráva shora?

Máte také nějaké pravidelné akce se stabilní skupinou?

Vzhledem k decentralizované povaze klubu nemáme jedno pravidelné místo, čas ani skupinu. Když pořádáme běžecké události, obvykle zakládáme telegramovou chatovací skupinu, kde se místní a návštěvníci mohou připojit a navrhnout běhy. Na našem webu je odkaz na tyto komunitní skupiny.

Kolik lidí se obvykle připojí?

To se liší v závislosti na velikosti akce. Nejvíce jsme měli kolem 50 běžců na Bitcoin2021 v Miami.

Kdo jsou účastníci?

Normální lidé. Programátoři, umělci, podnikatelé, obchodníci, farmáři, právníci, lékárníci atd. Vůbec bys na nich nepoznal, že jsou to bitcoineři.

Jsi stále v kontaktu s některými lidmi z bitcoin běhů?

Ano, díky Bitcoin Runners jsem potkal mnoho úžasných sportovců bitcoinerů a navázal trvalá některá přátelství.

Je celý projekt one-man show?

Nejdřív to tak bylo, ale tým dobrovolníků se už rozrostl. Velká pochvala Vitusi Zellerovi, zakladateli TeamSatoshi, Janine Griesserové, zakladatelce satoshiStore.io, a JakobFN za vedení běhů a budování komunity.

Máte také eshop s nějakým klubovým merchem. Kde a jaké jsou tam nejoblíbenější položky?

Janine dodává naše zboží z vynikající satoshiStore.io. Nejoblíbenější věcí jsou trika. Jsou vyrobena z vysoce kvalitních technických tkanin, pocitově moc příjemné a vypadají skvěle!

Jak jsme již psali v samostatném článku, pořádáte BTC Prague Run. Slyšeli jsme, že už je přihlášeno přes 100 lidí. Co můžeme jako účastníci očekávat?

Ano, jsme nadšeni, že celkový počet příspěvků přesáhl 100! Čím více, tím lépe. Každý je vítán. Na účastníky čeká snadný 5 km společenský běh krásným pražským Starým Městem. Akci zakončíme doplněním tekutin v baru.

Jak dobře znáš Prahu? Kam poběžíme příští týden – máš už trasu?

V době, kdy jsem pracoval v leteckém průmyslu, jsem občas jezdil do Prahy, ale už je to pěkných pár let. Používám heatmapu na stravě, která pomáhá sledovat nejoblíbenější běžecké cesty. Během dne si pak trasu vyzkoušíme, abychom se ujistili, že při běhu bude vše v pořádku.

Víme, že běháš i závody. Nedávno jsi v Manchesteru běžel maraton pod 3 hodiny. Velká gratulace!

Děkuji! Pořád tomu nemůžu uvěřit, zvlášť když si vzpomenu na začátek a na dobu, kdy jsem ani nebyl schopen uběhnout více než 1 km bez zastavení.

Závodíš velmi často. Jaký máš oblíbený běžecký závod?

Moje oblíbená akce je určitě Serpent Trail Race v Hampshire kousek od místa, kde bydlím. Je součástí národní série závodů Golden Trail. Má několik závodů: 100, 50, 20, 10 a 5 km. Nejlepší na tom je, že vede po úžasné stezce národním parkem South Downs. V něm se nacházejí vzácná vřesoviště, staré lesy a úžasná údolí. Pro milovníky přírody, ať už běháte nebo chodíte, mohu vřele doporučit!

Typická krajina v South Downs

Máš v běhání nějaký konkrétní cíl?

Mým hlavním cílem je být fit a běhání má pro mě v tomto ohledu největší dopad – fyzicky i psychicky. Udělal jsem z pravidelného běhání prioritu před vším ostatním. Mám přátele – běžce všech věkových kategorií od dospívajících po 80leté a pozoruji u nich velmi pozitivní vliv běhání.

Pojďme také zabrousit do bitcoinové části. Jaká je tvá role v kryptosvětě kromě komunit Bitcoin Runners a Running Bitcoin Challenge? Na jakých krypto projektech ses podílel?

Pro lidi, kteří chtějí pracovat nebo přispívat v bitcoinovém prostoru, existuje mnoho způsobů, jak se zapojit. Účast na osobních akcích je skvělý způsob, jak se inspirovat jinými startupy. Stejně jako Bitcoin Runners a Running Bitcoin Challenge pracuji také na Bitcoin Gambia a Lightning Piggy.

Projekty jsou dost odlišné. Bitcoin Gambia se týká růstu bitcoinové cirkulární ekonomiky v západní Africe. A Lighting Piggy je open source projekt banky pro děti, které si mohou spořit v satoshi. Satoshi je zlomek bitcoinu, přičemž 1 bitcoin = 100 milionů satoshi. Jedno euro je tak aktuálně přibližně 3800 satoshi.

Co pro tebe osobně bitcoin znamená?

Bitcoin představuje novou svobodnou ekonomickou platformu. Je založena na svobodě vlastnit, obchodovat a žít suverénním a nezávislým způsobem. To je naprosto odlišné od toho, jak žijeme v současnosti. Jsme vydáni na milost a nemilost fiat penězům, centrálním bankám a tím způsobené obrovské inflaci.

Myslíš si, že je to budoucnost našeho platebního systému?

Od té doby, co El Salvador přijal bitcoin jako národní měnu, jsem měl to štěstí ho navštívit dvakrát. Trávit čas tam bylo jako nahlížet do budoucnosti placení. Kromě úhrady za hotel, jídlo a pití v bitcoinech bylo mým nejpamátnějším zážitkem placení pouličnímu prodejci v noci na prašné uličce za pytel čerstvě usmažených brambůrek. Bezkontaktně pomocí bitcoinů přes lightning network. Bylo to rychlejší a jednodušší než provést transakci platební kartou. Přitom prodejce ani neměl bankovní účet. V celém světě je ostatně asi 1,4 miliardy dospělých, kteří bankovní účet nemají.

Na co se na konferenci BTC Prague nejvíce těšíš?

Pro mě je nejlepší částí těchto událostí setkávání se s lidmi, kteří mají společné zájmy a hodnoty. V naší komunitě se děje mnohem víc věcí, než o čem slyšíme v mainstreamových médiích. Velké události mají silnou atmosféru a je těžké nenechat se inspirovat tím, jak rychle se světem šíří bitcoin a co to znamená pro naši svobodu.

Děkujeme za povídání a na viděnou na tvém BTC runu a konferenci BTC Prague!

Děkuji! A na závěr bych chtěl ještě poděkovat Matyáši Kuchařovi a celému týmu BTC Prague za to, že dali dohromady komunitu v srdci Evropy.


Richarda můžete potkat osobně na dvou BTC runech v Praze a konferenci BTC Prague. Také ho můžete sledovat na stravě, plebstru nebo na twitteru pod osobním účtem 3nrg nebo i pod BitcoinRunners

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno