Slovenský skyrunning ve zcela novém formátu

0

Skyrunning na Slovensku vstupuje do sezóny 2024 v obnovené podobě. Více horských běžeckých akcí, bodovací systém, finále ve Vysokých Tatrách a také nominace těch nejlepších na Skyrunning World Championships.

Na Slovensku oblíbené horské běhy zažívají renezanci a stále více lidí si chce otestovat své schopnosti v náročných, ale na zážitky odměňujících akcích. Skyrunning, neboli horské běhy v technickém terénu, na Slovensku začíná sezónu ve zcela propracovaném formátu. Po vysbírání si zpětné vazby od horských běžců a běžkyň na podzim loňského roku tak reflektuje požadavky a očekávání běžecké komunity.

Seriál v sezóně 2024 tvoří 7 horských běžeckých akcí. Přibyly nové akce, které spadají do kategorie vertikální kilometr (VK). “Hodně lidí nám dalo zpětnou vazbu, že by přivítali v celé sérii finále na konci sezóny, kde by se utkali ti nejlepší a takříkajíc se rozdaly karty” – říká Martin Koval, předseda Slovenské Skyrunningové Asociace. A dodává – „S potěšením oznamujeme, že v říjnu se uskuteční finále Slovenské skyrunningové ligy ve Vysokých Tatrách na akci Psotkov Memoriál (trať Basic). Těší nás to o to víc, že finále bude mít formát, který takříkajíc zhmotňuje DNA skyrunningu – náročné horské běhy v technickém terénu.” Všechny závody pro sezónu 2024 najdeš na webu Slovenské skyrunningové asociace v sekci Termínovka.

V slovenské skyrunningové lize přibylo několik kvalitních akcí v disciplíně vertikální kilometr. Záběr z akce Na holi - vertikální kilometr ze Šumiaca na vrchol Králové hole.
V slovenské skyrunningové lize přibylo několik kvalitních akcí v disciplíně vertikální kilometr. Záběr z akce Na holi – vertikální kilometr ze Šumiaca na vrchol Králové hole.

Další novinkou je sbírání bodů na každé akci Slovenské skyrunningové ligy podle obecně akceptované metodiky ITRA Score. Všechny akce ve Slovenské skyrunningové lize mají ITRA certifikaci. Sbírání bodů v seriálu vyústí do celkového vyhodnocení sezóny

“Jednou z úkolů a ambicí Slovenské Skyrunningovej Asociace je aktivně vyhledávat a podporovat talenty, které by nás mohly reprezentovat na Skyrunning World Championships” – říká Matúš Vnenčák, Tatranec, kterého určitě všichni znají z akcí Tatranská Šelma, které dlouhá léta organizoval. Matouš se aktivně spolupodílí při tomto znovuzrození skyrunningu na Slovensku a dodává – “Hned na začátku sezóny se naše talenty budou moci nominovat na Skyrunning World Championships 2024 začátkem září ve Španělsku. Závody Poludnica Run budou nominačním akcí pro disciplíny Sky a SkyUltra a akci Na holi – vertikální kilometr na Králové holi – bude zase nominací pro disciplínu Vertical Kilometr na Skyrunning World Championships.” Na webstránce Slovenské Skyrunningové Asociace jsou zveřejněna nominační kritéria. Matúš uzavírá – „Slovenské hory nabízejí unikátní potenciál pro pořádání náročných horských běžeckých akcí. Byla by škoda tento potenciál nevyužít a nevytvořit platformu pro komunitu. Skyrunning na Slovensku má ambici takovou kvalitní platformu běžecké komunitě poskytovat.”

Asociace vytváří sdružovací platformu pro horské běhy na Slovensku, aktivně vyhledává a podporuje běžecké talenty. Slovenská Skyrunningová Asociace je organizátorem a garantem Slovenské skyrunningové ligy.

Webová stránka: slovakskyrunning.sk

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno