Rady herbalistů a léčitelů – prevence nemocí na vašem talíři

0

Poslední týdny nám víc než důrazně připomněly, že zdraví je to nejdůležitější, co máme. A také to, že kromě řešení aktuální krize, by prevence nemocí pro nás teď měla být prioritou.

Nejen prevence onemocnění COVID-19, ale především prevence vzniku obezity, vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob, diabetes druhého typu atd. A není žádným tajemstvím, že všechny tyhle nemoci může KAŽDÝ ovlivnit jídelníčkem.

Bohužel se ale pandemie koronaviru zvrtla, alespoň z mého pohledu, do stavu, kdy se pozornost lidí zaměřuje na věci, které nelze nijak ovlivnit. Strach a panika se vymykají kontrole. Média byla od března plná katastrofických zpráv, ale rad, jak cíleně posilovat imunitní systém je pomálu.

Denně mi chodí e-maily, ve kterých se nejčastěji vyskytují slova bezmoc, zoufalství, deprese. I pokud jsme mladí a máme silný imunitní systém, často nás trápí obavy o zdraví našich blízkých.

O novém viru se toho zatím příliš neví, očkování se jen tak nedočkáme, netušíme, jak virus bude mutovat,  jak dlouho tady bude.

Víme ale, že výhodou v boji s virem je silný imunitní systém. Také s jistotou víme, že psychický stres umí imunitní systém velmi rychle oslabit. Také můžeme s jistotou konstatovat, že nedostatek pohybu, čerstvého vzduchu a mizerný jídelníček, kde chybí základní živiny, imunitě také neprospějí (bohužel z regálů v obchodech jako první zmizela mouka, těstoviny a další potraviny s nekonečnou trvanlivostí…).

Chápu, že bylo potřeba lidem sdělit, že nový virus je zákeřnější než obyčejná chřipka, na druhou stranu mi nepřipadá jako šťastné řešení vyděsit lidi k smrti. A bohužel strach a s ním spojený stres jsou pro starší a chronicky nemocné lidi velkým rizikem. Jak zmínil nedávno profesor Pirk v jednom skvělém rozhovoru: „Nebylo a není nutné lidi zbytečně stresovat, protože stres je v medicíně průšvih – více než polovina našich tělesných problémů vzniká kvůli nezvládnutému stresu.“

A bohužel spousta lidí teď má pocit, že jediné, co mohou dělat, je schovat se doma a sledovat média, kde se to stále hemží čísly o nakažených a mrtvých.

Je škoda, že se častěji neobjevují články a tipy, jak udělat něco pro své zdraví a posílit tak imunitní štít a ve finále ulevit tak i našemu zdravotnictví.

Abychom médiím nekřivdili, objevila se výzva kuřákům, ať přestanou kouřit, a SZÚ vydal zprávu o důležitosti omega 3 mastných kyselin se zmínkou o vit. D .

Lidé, kteří zaregistrovali informace o důležitosti zinku a vitamínu A, vykoupili zásoby v lékárnách…Kromě toho se objevila zmínka o vitamínu C.

Celý svět se spojil, aby se co nejdříve našel účinný lék. A nezahálí ani herbalisti a léčitelé a sdílí své rady, v případě tradiční čínské medicíny jsou to už i poznatky a zkušenosti s podpůrnou léčbou nemoci covid 19 pomocí bylin (odkazy na některé zajímavé příspěvky najdete na konci článku).

Zatím samozřejmě nikdo nemůže tvrdit, že nějaká bylina nemoc COVID 19 léčí, nicméně existuje spousta přírodních doplňků, které pomáhají posílit imunitní systém, které bez vedlejších účinků snižují negativní účinky stresu a samozřejmě najdete i ty, které mají protivirové účinky ( i dle vědeckých studií).

Důležité je připomenout, že všichni léčitelé stále zdůrazňují, že tím nejdůležitějším, co můžeme pro sebe udělat je důkladná hygiena, distancování, ohleduplnost a nošení roušek, plus další doporučení, která už všichni známe.

To ale neznamená, že se zároveň nemůžeme zaměřit na prevenci v rámci jídelníčku. Ať už jde o zajištění všeho, co naše tělo potřebuje – od bílkovin, zdravých tuků (dostatek omega 3), až po celkově pestrý jídelníček založený na kvalitních potravinách, které jsou bohaté na vitamíny, minerály, probiotika i enzymy. K tomu pak můžeme využít celou řadu bylinek, které se dají nejen bezproblémově sehnat na e-shopech, ale které se právě teď objevují na našich zahrádkách a loukách.

Ať už jde o černý bez, lichořeřišnici, lékořici, pampelišku, kopřivu a další.

Je spousta bylinek, u kterých vědci potvrdili protivirové účinky (tím netvrdím, že vás ochrání  proti koronaviru SARS-CoV-2, ale rozhodně dodají vašim pokrmům spoustu nutričně hodnotných látek a navíc jejich použitím krásně zpestříte své talíře a víc si pochutnáte. Příkladem může být oregano, bazalka šalvěj, fenykl, meduňka, máta, rozmarýn, zázvor….

Když svou pozornost zaměříte na podklady z přírodní lékárničky, vyzkoušíte nové recepty, s jídlem si o trochu víc “vyhrajete”, tak odkloníte své myšlenky alespoň na chvíli od katastrof a chaosu a třeba objevíte i něco pro své nejbližší, co jim bude nejen chutnat, ale co jim pomůže současnou situaci zvládnout lépe po psychické stránce. Můžete svým starouškům koupit chuťově vynikající čajíky (skvělá je teď např. bazalka posvátná – tulsi), můžete jim připravit pestrobarevný salát doplněný o nasbírané bylinky, mlsat amalaki bohaté na vit. C nebo si nasbíráte černý bez, který už brzy pokvete. Vyrazíte do přírody a pak si připravíte třeba bezovou šťávu, která umí skvěle posílit imunitní systém.

Vždyť už naše babičky využívaly černý bez na nachlazení a chřipky a říkávaly: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!“

Najít se dá spusta vědeckých studií, které potvrzují, že extrakt z černého bezu zmírňuje příznaky chřipky a zkracuje dobu trvání nemoci. Zjistilo se, že bez inhibuje počáteční stádia infekce blokováním klíčových virových proteinů, které jsou zodpovědné za připojení viru a vstup do hostitelských buněk.

Studií, které se věnují účinkům černého bezu najdete opravdu bezpočet (některé jsou uvedené na konci článku). Potvrzují, že extrakty z květů i plodů bezu černého jsou účinné nejen proti virům chřipky A a B, ale dokonce i  proti HIV, virům oparu (Herpes simplex-1) a dokonce také proti viru ze skupiny koronavirů, který způsobuje infekční bronchitidu drůbeže (IBV). Extrakt z černého bezu se osvědčil i u streptokokových infekcí.

Velkou pozornost účinkům bezu také věnuje léčitel a autor mnoha úžasných knih, Stephen Harrod Buhner, který přes 40 let studuje rostlinná antivirotika a antibiotika. Celé povídání k současné pandemii a možnostech využití přírodních doplňků najdete zde, včetně receptu na bezovou tinkturu z listů (jinak tinkturu z černého bezu koupíte bez problému ve většině prodejen se zdravou výživou nebo na internetu- já mám odzkoušenou tinkturu od Naděje.)

https://www.stephenharrodbuhner.com/wp-content/uploads/2020/03/coronavirus.txt.pdf

V tradiční lidové medicíně se využívá celá rostlina, tedy nejen květy černého bezu a plody (bezinky), ale i listy, kůra a dokonce i kořeny. Jen nezapomeňte, že musíte být opatrní při využití čerstvých bezinek, listů a kůry, protože obsahují látky, které způsobují průjem a nevolnost. Škodlivé účinky ale odstraníte vařením. Jako u všech přírodních doplňků, které chcete do jídelníčku zařadit platí, že si musíte přečíst dostupné informace, jak bylinku používat, v jakém množství, v jaké formě a vždy byste si měli nastudovat i  případné kontraindikace (těhotenství, kojení, užívání léků, zdravotní stav….). To platí u všech doplňků, včetně např. toho, když berete omega 3 v kapslích!!!

I když článků a využití bylinek není v médiích mnoho, příznivci přírodní léčby si relevantní informace najdou.

Je pravda, že některé z důvodu cenzury zase rychle mizí, přestože jde jen o upozornění na další možnosti prevence nebo léčby a nikdo v nich netvrdí, že snad našel lék na COVID 19.

Kdo se zajímá o přírodní léčbu, určitě zaregistroval video Jaroslava Duška a  Milana Calábka o koronaviru. Záznam byl umístěn na youtube kanál Divadla Kampa, jako vždy po živém přenosu. Bohužel byl brzy na Youtube zakázán s vyjádřením, že porušuje “pravidla komunity”. Poté byl smazán i ze Seznam TV a na Ulož.to.

Kdo neviděl, může se podívat zde:

https://regenerace.cz/koronavirus-jaroslav-dusek-a-milan-calabek/

a zde vyjádření Ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv o zrušeném záznamu představení “Malá Vizita & Duše K – tentokrát o koronaviru s Milanem Calábkem” ze dne 15. 3. 2020.

A můžete si poslechnout i další reakci Milana Calábka na Frekvenci 1:

https://www.frekvence1.cz/audio-video?porad=host-frekvence-1&clanek=milan-calabek-nechapu-proc-je-me-upozorneni-na-antabus-cenzurovano

Snaží se autority, které se mají starat o zdraví, minimalizovat informace o možnostech prevence a využívání přírodních doplňků? Proč se zmiňují používané léky, ale už se nemluví o tom, že přes 80% pacientů bylo léčeno tradiční čínskou medicínou, která se spolu s antivirotiky stala součástí oficiálního léčebného protokolu.

Proč ale ze strany Ministerstva zdravotnictví neslyšíme nic o tom, že budeme muset změnit systém a udělat něco s narůstajícím počtem kardiaků, diabetiků a obézních lidí?

Proč se v médiích mluví jen a pouze o koronaviru, ale nemluví se o tom, že denně v ČR umírá v průměru 80 lidí na rakovinu? Pokud bychom každý den sledovali v přímém přenosu narůstající čísla úmrtí, která mají souvislost s nezdravým životním stylem, možná by nás to donutilo přemýšlet víc o prevenci a řešili bychom o něco více to, co si nandáme na náš talíř.

Neděsit ale informovat vyváženě. Pokud nám skutečně jde o záchranu lidských životů, nelze opomíjet onemocnění, která navíc můžeme pomocí osvěty poměrně snadno ovlivnit.

Zatímco se diskutuje o reformách ve školství, jak je současná krize skvělou příležitostí ke změnám, nikde nepadla ani zmínka o tom, že bychom se měli zamyslet nad tím, že lidé mají ve výživě totální chaos. Přibývá lidí s problémy souvisejícími se střevy – už víme, že zdravá střeva jsou podmínkou silné imunity, víme, že střevní mikrobiom ovlivňuje psychický stav (a že lidí s depresemi přibývá a stojí to ročně miliardy korun), že většina populace nemá dostatek vitamínu D ani zdravých tuků a že vyřešení tohoto problému by znamenalo obrovské úspory ve zdravotnictví….

Děti se na školách učí vyjmenovat jednotlivé aminokyseliny, ale zkuste se jich zeptat, jak na talíři vypadá jejich optimální dávka bílkovin nebo zdravých tuků. Z praxe vím, že víc než polovina diabetiků nemá ani základní znalosti o glykemickém indexu a udržování stabilní hladiny krevního cukru, neznají rozdíl mezi glukózou a fruktózou, neví které cukry jsou v čem obsažené, neví, že fruktóza, i když nezvyšuje hladinu krevního cukru, tak může mít ve velkých dávkách neblahý vliv na kardiovaskulární soustavu.

Když na svých seminářích zmíním klíčový význam enzymů v jídelníčku, většině lidem se vybaví maximálně přípravek z lékárny, ale netuší, které z potravin jsou na enzymy nejbohatší.

A to už vůbec nemluvím o tom, že vystresovaní lidé nemají sebemenší znalosti o využívání zcela bezpečných přírodních adaptogenů, které pomáhají tělo udržet v rovnováze. Když se podíváte na současná doporučení herbalistů, zjistíte, že velmi často zmiňují kozinec blanitý neboli astragalus, který se používá v čínské medicíně po tisíce let. Je to silný adaptogen –  to znamená, že pomáhá bránit tělo proti stresu, a to jak fyzickému, tak psychickému.

Podporuje imunitní systém, působí preven­tivně proti nachlazení a respiračním infekcím. Astragalusantibakteriální, antivirové a protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá regulovat menstruaci, zlepšuje stav kardiovaskulární soustavy, podporuje zdravý stav kloubů, zpomaluje projevy stárnutí a je to silný antioxidant.

Využívá se kořen – jak v léčitelství, tak v kuchyni, často také v kombinaci s dalšími léčivkami jako je pazvonek nebo ženšen.

Dá se používat ve formě tinktur, odvarů i jako koření do jídel.

Poznámka: kojícím a těhotným se astragalus nedoporučuje (nejsou studie, zda je bezpečný).  A pozor – astragalus může zvýšit aktivitu imunitního systému, takže u autoimunitních onemocnění jako je  roztroušená skleróza, lupus atd. kozinec nepoužívejte.

Ve výživě jsme díky informacím vytrženým z kontextu udělali neskutečný zmatek. Většina lidí se ztrácí v protichůdných doporučeních, která se na základě různých vědeckých studií pravidelně mění – jednou je špatně máslo a tuky vůbec, jednou vejce, potom se nám výrobci z oblasti potravinářského průmyslu chytnou zpráv o lepku, takže na všechny své výrobky umístí nápis GLUTEN FREE a lidé získají pocit, že všechny takto označené výrobky jsou zdravé.

I proto mám ráda ájurvédu, protože si už tisíce trvá na svém, nerozebírá potraviny jen na makrosložky a kalorie, ale zohledňuje celkové působení na naše zdraví. Nerozebírá člověka na součástky, ale zohledňuje i psychiku. Jak už řekl Platón:„Neměli byste se pokoušet léčit oči bez hlavy, anebo hlavu bez těla, a stejně tak byste se neměli snažit o vyléčení těla bez duše.“

Základní díly skládačky zdravého životního stylu lidem unikají. Děti vyrůstají často bez možnosti vidět své maminky vařit, zvykli jsme si na fastfoody, instantní jídla….. všechno hlavně rychle. V rychlosti i jíme, takže kdo by se obtěžoval s důkladným rozkousáním. Školní jídelny servírují pokrmy ve stylu 50 odstínů hnědé.

V nemocnicích není situace o moc lepší. Dodnes si pamatuji, jak můj syn skončil na JIPce a jako první jídlo mu byl naservírovaný párek s podivnou instantní kaší. Všechno to vyzvracel, tak mu milosrdná sestra přinesla jako plnohodnotnou náhradu suchý rohlík.

Když se mladých lidí ptám, jaké koření používají, často je jejich odpověď: „sůl, pepř, grilovací koření….“.  Na víc druhů koření si nevzpomenou. Málokdo z nich tuší, proč se vlastně mají brambory vařit s kmínem, proč klíčit a máčet nejen luštěniny, ale také ořechy a semínka, neví nic o účincích koriandru, rozmarýnu, kurkumy, oregana…. A když zmíním jedno z naprosto základních pravidel stravování, že není dobré během jídla pít velké množství tekutin, tak vytřeští oči a nechápou – vždyť vypít litr minerálky při obědě jim přeci pomáhá udržovat správný pitný režim.

Stresování lidí musí skončit i z dalších důvodů. Začínají nám umírat lidé, kteří se bojí jít k lékaři s vážnými zdravotními problémy, lékaři začínají upozorňovat, že se odložily neurgentní vyšetření, které ale výrazně zvyšují pravděpodobnost zhoršení stavu pacientů.
Je na čase skoncovat se strachem a panikou, které ničemu neprospějí. Je dobré lidi informovat, ale vyváženě.

Naštěstí je jen na nás, na co svou pozornost zaměříme a jestli třeba dokážeme i našim blízkým pomoct zvládnout současnou situaci lépe.

Moji studenti ví, že na přírodní doplňky nedám dopustit. Mohou pomoct s řadou problémů, sportovci je využívají na zlepšení svých výkonů – na udržení hormonální rovnováhy, na lepší využití kyslíku, na zklidnění psychiky, na zmírnění zánětů.

Samozřejmě za předpokladu, že máte celkově vyvážený pestrý jídelníček – viz. Desatero sportovní výživy, protože každá buňka v těle (včetně imunitního systému) je závislá na dodání všech potřebných stavebních kamenů, aby mohla bezproblémově fungovat.

Většina absolventů našich kurzů už si na vlastní kůži vyzkoušela, že i jednoduché úpravy v jídelníčku přináší výsledky. Otestovali si sami na sobě, co umí přírodní lékárna – lichořeřišnice, kozinec, ashwagandha, rozchodnice, tulsi, reishi a další adaptogeny. Zjistili, že když na ně „něco leze“ , nemusí hned klusat do lékárny.

A lidí, kteří se vrací k přírodě, přibývá – navzdory snahám farmaceutických firem, navzdory omezením uvádět účinky léčivých rostlin, zpochybňování alternativních způsobů léčby, atd. Jak se píše v knize Géniové na prahu nové medicíny (autor Karel Machala): Dobrý systém léčby se brání sám tak, že obstojí v konkurenci bez regulací, zákazů a příkazů. Proč je taková snaha zpochybňovat účinky tisíce let používaných rostlin?

Moderní věda už připouští, se v mnoha věcech zmýlila. Že naše geny ovlivňuje prostředí, strava, pohyb, mysl a celkový životní styl. Potvrzuje se, že se nemůžeme soustředit jen na jednotlivé symptomy nemocí, ale musíme hledat příčiny. A že hledání léků v přírodě, má smysl a dává nám naději na vyléčení mnoha nemocí.

Seminář: Síla bylin pro maximální výkon a zdraví

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i reference studentů najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Nově i on-line verze!! Studujte z pohodlí domova –

On-line Kurz (nejen) sportovní výživy

 

Více informací (včetně referencí studentů v komentářích) naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY


Zdroje informací – vědecké studie o protivirových bylinách a odkazy na další informace od herbalistů a léčitelů:

https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/koronavirus-a-tcm-(herbs)

https://www.carahealth.com/health-articles/immune-food-allergy-infection/natural-medicine-preparation-for-coronavirus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15885816

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12814717

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jm0493008 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32164424

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32065348

https://cs.medlicker.com/1412-cerny-bez

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28198157

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454963/

http://www.kankyokansen.org/uploads/uploads/files/jsipc/protocol_V7.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032839/

https://www.thailandmedical.news/news/must-read-china-s-secret-to-controlling-the-covid-19-outbreak-is-traditional-chinese-medicine-concoctions-used-alone-or-in-conjunction-with-antiviral-

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383515000799

https://www.easyayurveda.com/2020/03/16/coronavirus-ayurveda-prevention-treatment/

https://www.carahealth.com/health-articles/immune-food-allergy-infection/natural-medicine-preparation-for-coronavirus

https://www.nytimes.com/reuters/2020/03/18/world/asia/18reuters-health-coronavirus-india-ayurveda.html

https://avivaromm.com/covid-19-natural-prevention/

https://www.herbalremediesadvice.org/herbs-for-immunity.html?fbclid=IwAR37oClxyLjA_PxpdVKg-tOGkd2ZiwZ3_-iaSp6DTksDlUB_l04DnwE6qH8

https://www.herbalremediesadvice.org/elderberry-benefits.html

https://herbalista.org/covid-19-care-center/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19548290

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023596

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30670267https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30000895

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno