Jak z obyčejného másla vyrobit elixír života

0

Zjistěte, proč by přepuštěné máslo v jídelníčku běžců nemělo chybět.

Přepuštěné máslo používaly už naše babičky. V současné době najdete v obchodech přepuštěné máslo pod názvem GHEE. Ghee je neodmyslitelnou surovinou v indické kuchyni. Originální ghee se ale vyrábí z buvolího mléka.

Podle ajurvédy má ghee omlazující a regenerační účinky. Podporuje metabolismus i činnost jater, posiluje ledviny, zvyšuje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Zároveň pomáhá při detoxikaci.  Navíc posiluje nervovou soustavu, zlepšuje paměť i zrak a dá se využít i jako mast na suchou či popálenou kůži.

I když se ghee vyrábí z másla, má zcela odlišné vlastnosti než klasické  máslo. Ghee je základem indické kuchyně, ale čím dál častěji ho používají šéfkuchaři po celém světě. Ghee má na rozdíl od másla vysoký bod přepálení (přes 200°C) a je tak ideální na pečení a smažení. Krásně voní a má oříškovou chuť. Skvěle se hodí k pečení masa, k dušení zeleniny, ale i do sladkých moučníků.

Ghee obsahuje kyselinu máselnou, nenasycené mastné kyseliny s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Kromě toho, že se ghee nepřepaluje má i další skvělou vlastnost – můžete ho skladovat dlouhodobě i při pokojové teplotě (v suchu a v dobře uzavíratelné nádobě).

Důležité je pro výrobu ghee použít co nejkvalitnější nesolené máslo.

RECEPT NA DOMÁCÍ GHEE

Do hrnce (ideálně nerezového s těžkým dnem)  vložte  máslo nakrájené na plátky (já obvykle připravuji ghí ze 4 kostek másla- odpaří se voda a odstraní se mléčné bílkoviny, vy tak  získáte cca  ¾ objemu  použitého másla) .

Začněte máslo pomalinku zahřívat, dokud se úplně nerozpustí.

Máslo pak vařte na mírném ohni, dokud se nezačnou objevovat bublinky a pěna. Syrovátkové proteiny se postupně vysrážejí. Lžičkou pečlivě sbírejte pěnu z povrchu, ale máslo nemíchejte!

Máslo vařte cca 30 až 40 minut, dokud se pěna neztratí a tekutina není čirá. Na dně začnou postupně mírně hnědnout pevné částečky mléčné bílkoviny. V ten moment bude mít ghí zlatavou barvu a lehce ořechovou vůni – hrnec sundejte z plotny a nechte pár minut zchladnout.

Poté ghee přeceďte přes husté sítko, nebo lépe přes plátýnko nebo kávový filtr do nádoby, ve které budete ho skladovat.

Ideální je ghee nechat tuhnout mimo ledničku cca 1 týden. Pokud se během této doby neobjeví žádná plíseň, můžete ho dát do ledničky, kde vám vydrží i několik let (pokud ho dřív nesníte :-)). Mimo lednici vydrží 6 měsíců až 1 rok.

Na ghee můžete bez obav smažit, můžete ho přidávat do různých jídel (skvělá je směs uvařené rýže a červené čočky, ke které se přidá ghee, kurkuma a  garam masala či jiná oblíbená směs koření) nebo si vyrobte bylinkové ghee.

Z ghee si můžete připravit i vynikající oříškové máslo. Stačí do něj přidat mleté mandle nebo směs oblíbených oříšků a semínek a med. Na podporu zažívání a při oslabeném trávení můžete zase využít směs ghee, přírodního třtinového cukru a zázvoru.

Zdroj: Frej, D.: Ajurvéda ( Eminent  Praha 2007)

http://www.chopra.com/making-ghee

http://www.rakshaskitchen.com/2013/10/step-by-step-pictures-to-make-ghee-from.html

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno