AERO GLIDE (2) – Asfaltový gentleman, který si hravě poradí i v terénu

0

Salomon je výrobce, který je po léta spojován především s obuví do terénu. V posledních letech ale začal stále více promlouvat i do světa silničního běhu a jeho letošní novinka ve flotile vysoce odtlumených objemovek je opravdu vymazlený kousek. 

Salomon Aero Glide jsou boty, které nadchnou 

A to hned od prvního momentu, alespoň u mě to tak bylo. U mnoha běžeckých bot chvilku trvá, než si na ně chodidlo zvykne. Ale u tohoto modelu je to přesně naopak. Bota se zcela přizpůsobí běžci. A to bez nadsázky.

Osobně jsem co se týče běžeckých bot docela náročný. Za roky tréninku mám svoje favority a zkoušení nových bot je pro mě často zklamáním. Když se poštěstí, po dvou týdnech běhání si chodidlo na novou obuv zvykne, někdy ale štěstí není a boty musí pryč. 

S Aero Glide to byl ale úplně jiný příběh. S botami Salomon nijak velkou zkušenost nemám, vlastnil jsem například trailový model Pulsar, v němž jsem odběhl svůj první ultramaraton. Boty byly sice super, ale chvilku trvalo, než jsem si na ně zvykl. Ale model Aero Glide přímo z krabice padl doslova jak ušitý na míru. 

Zde musím pro vysvětlení podotknout, že moje chodidlo je za roky běhání a po prodělání nejrůznějších běžeckých zranění docela specifické. Mám poměrně vysoké klenby a v minulosti jsem často trpěl například plantární fascitidou. Vyhovují mi tedy boty s mírnou podporou klenby v kombinaci s vhodnou měkkostí mezipodešve. Zároveň jsou má chodidla relativně úzká, takže u spousty běžeckých bot mám problém se správným utažením svršku. Zkrátka není tak úplně jednoduché, abych natrefil na botu, která od prvního okamžiku padne. V tomto kontextu mě Aero Glide velice příjemně překvapil a je to zcela jistě znamení, že budou dobrou volbou pro mnoho typů běžců. A teď už pojďmě ke specifikům.

Contagrip tě podrží

Začneme podrážkou. Ta je vyrobená z kvalitní směsi Contagrip, kterou Salomon používá i pro svůj trailový lineup, v případě Aero Glide se podle informací uvedených na oficiálním webu výrobce jedná o verzi Road, měla by být tedy vyladěná právě na běh po asfaltu. Osobně zde nemám absolutně nic, co bych Salomonu vytkl. Dezén je adekvátně hluboký, určitě skvělý na silnici, ale i v lehčím terénu se chová naprosto spolehlivě. Za dobu testování jsem běhal po šotolině, lesních cestách i po středně technických trailech a nikdy jsem neměl co se týče záběru problém. Dokonce na tak masivní mezipodešev byly boty překvapivě velmi stabilní, ale o tom až později.

Podrážka se chová za sucha i za mokra prostě jako lepidlo, které vás podrží nejen v prudkých zatáčkách na asfaltu, ale nezklame právě ani třeba na štěrkové cestě. Na mokrých kořenech už by mohl nastat problém, to jsem ale v rámci této recenze netestoval. 

Po dvou týdnech a zhruba 150 naběhaných kilometrech nejsou navíc patrné nejmenší známky opotřebení. Životnost tedy bude opravdu velká a určitě s botami bez problémů překonáte hranici tisíce kilometrů.

Magická mezipodešev

Pěním chvály ale zdaleka nekončíme. Tou největší předností celé boty je bezesporu právě zmiňovaná mezipodešev. Pěna, kterou Salomon nazývá energyFOAM, nabízí excelentní tlumení a komfort v ideální kombinaci s tuhostí. Výrobce zde navíc použil geometrii Reverse Camber, což je zjednodušeně jakási kolébka, která by běžcům měla pomoci v přenosu energie v došlapu směrem k odrazové fázi kroku. A opravdu to funguje, zejména pokud máte unavené nohy a úplně se vám nechce do dynamičtějšího odrazu, v tu chvíle je to velký pomocník a osobně se mi ten pocit velmi líbil.

Tohle všechno z Aero Glide dělá botu, která skvěle vrací energii, a tudíž se hodí na nejrůznější typy běžeckých tréninků. Hravě si poradí jak s lehkým tempem výklusu, ale uplatní se i při tempových či dlouhých aerobní bězích, kdy potřebujete v závěru trochu toho nakopnutí.

Také mě překvapilo, že navzdory tloušťce mezipodešve, která je v nejvyšší části 37,4 milimetrů s dropem 10 milimetrů, je bota velmi stabilní. To oceníte, když vyběhnete právě do lehčího terénu. A právě tady by mohla být významnou konkurencí objemovek s maximálním tlumením od jiných výrobců. Většina z nich se totiž mimo rovný povrch chová jako bárka na rozbouřeném moři. Aero Glide jsou naopak takový parník, který se ale, pokud to od něj chcete, dovede změnit na rychlé vznášedlo schopné hbitě prosvištět napříč různými typy povrchů.

Dlouho jsem přemýšlel, jak celý pocit z mezipodešve popsat jinou než lodní terminologií. Zkrátka je to něco mezi extrémně měkkým ZoomX od Nike a klasickou pěnou EVA. energyFOAM dá běžci skvělý pocit z návratnosti energie, ale zároveň si zachovává potřebnou tuhost, která zajišťuje právě vynikající stabilitu. To jí na trhu dává nesmírně zajímavý potenciál. Aero Glide určitě potěší běžce, kteří nechtějí utrácet za několik párů různých typů běžecké obuvi. V jednom produktu zde najdou neskutečného pracanta, na nějž se budou moci spolehnout ve většině situací. A pokud s botami nepůjdete do nějakého opravdu těžkého terénu, běh v nich si nepochybně užijete.

Svršek jako ponožka

Při navrhování Aero Glide musel Salomon ujíždět na vlně univerzánosti, která platí i pro zbytek boty. Svršek s technologií 3D vláken výborně dýchá, zároveň hezky obepne chodidlo a nikde zbytečně nepřekáží. Neměl jsem možnost vyzkoušet boty v teplejším počasí, ale svršek vypadá, že s potícím se chodidle si dokáže bez problémů poradit také. 

Co se týče jazyku a přední části, opět nemám, na co bych si mohl stěžovat. Osobně nemám v oblibě boty s přehnaně polstrovaným jazykem. Aero Glide mají jazyk pohodlný, přesto nepůsobí nijak masivním dojmem. Ostatně, tato charakteristika platí pro celý svršek boty, který je svým stylem podobný spíše závodní obuvi. V části, kde přechází do špičky se sice látka po utažení trochu vlní, nijak to ale neovlivňuje komfort. Na moje úzká chodidla sedne jako druhá ponožka. Jen zpočátku mi trochu vadila vyšší patní část, která v určitých polohách trochu tlačila na achilovky. Po několika bězích ale i tento malý nedostatek přestal být znát, a aniž bych přeháněl, můžu s čistým svědomím říct, že nyní svršek na noze už doslova necítím.

Univerzální a lehká jako pírko

A tím se na závěr dostáváme k celkové váze, která mě osobně u bot moc nezajímá, ale pro někoho může být rozhodující. Ve velikosti 44 EU váží Aero Glide skvělých 254 gramů, což je v porovnání s konkurencí a s přihlédnutím k masivní podrážce opravdu pecka. Nejen na papíře, ale i pocitově je to opravdu velmi lehká bota, což oceníte především při zvýšení tempa. A opravdu, čím rychleji botu ženete vpřed, tím méně ji na noze vnímáte. A to podtrhuje celkovou filozofii téhle šlupky od Salomonu – univerzálnost. V době, kdy se výrobci snaží být ekologičtí a mít co nejmenší dopad na životní prostředí, je tohle výborný krok. Jedna bota, která dokáže zvládnout nejrůznější typy tréninků – to je něco, co by mohlo být pro spoustu lidí zajímavým vodítkem při pořizování běžecké obuvi. Mě si Aero Glide získaly a těším se, co dalšího nám Salomon v této kategorii ještě v budoucnu nabídne.

Pokračovat v tomto seriálu<< Salomon AERO GLIDE (1) – Mimořádně pohodlná objemová bota

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno