Domácí proteinové tyčinky

4

Na trhu existuje veliké množství tyčinek pro sportovce. Některé jsou proteinové (mají vyšší podíl proteinů), jiné mají vyšší obsah sacharidů (tzv. energetické tyčinky).
Jak si vybrat tu správnou proteinovou tyčinku?

Pokud si chcete proteinovou tyčinku koupit, nejdůležitější rada zní: „Čtěte etiketu!!! 
Najdete tam informaci o obsahu energie, bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů atd. ve 100g produktu, popř. v jedné tyčince.

Pozorně čtěte složení  – pořadí složek je dáno množstvím, to znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce a na posledním složka, které je v produktu nejméně. U proteinových tyčinek sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje jako je například syrovátková nebo sójová bílkovina. Naopak kolagen, či želatina mají nízký obsah esenciálních aminokyselin. A samozřejmě, že je dobré dát přednost tyčinkám, které obsahují jen minimum barviv, konzervantů a dalších chemikálií :-). A samozřejmě vybírat budete i podle příchutí.

Pokud jste si někdy kupovali proteinovou tyčinku, pak víte, že to není úplně levná záležitost. Ale není důvod, proč si nezkusit vyrobit zdravou svačinku plnou energie doma.

Na internetu najdete mnoho zajímavých receptů a je jen na vás, který vyzkoušíte a jak si chuť tyčinky doladíte. Příprava je většinou opravdu snadná a výhodou je, že nejen ušetříte, ale budete mít jistotu, že vaše tyčinka neobsahuje chemické konzervační látky, žádné nežádoucí tuky a sami si doladíte chuť (přidáním ořechů, rozinek, různých příchutí proteinu).

Krásně si také můžete přizpůsobit poměr bílkovin a sacharidů, podle toho, kdy budete tyčinky jíst (tyčinky s vyšším obsahem sacharidů po tréninku, ve večerních hodinách naopak můžete dát přednost vyššímu podílu bílkovin)
Je výhodné na tyčinky používat protein v prášku, který koupíte ve fitness obchodech (kvalitní se pohybují od cca 1200,- Kč za dvoukilové balení. Není to málo, ale na jednu tyčinku vám stačí ani ne 30g. Výhodou je kromě kvalitního složení i množství příchutí, které máte na výběr. Dají se koupit i vzorky proteinů – jednotlivé balení po 30g (ideální pro vyzkoušení jednotlivých příchutí). Vzorky seženete okolo 25,- Kč. V současné době bez problémů koupíte i konopné, hrachové či rýžové proteiny.

Proteinové tyčinky – recept

hrst neloupaných mandlí
hrst směsi ořechů (lískáče, slunečnice, sezam, dýně…)
hrst ovesných vloček
dvě hrsti proteiňáku (idálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda)
2 lžíce arašídového másla
lžíce kokosového oleje
podle chuti kakao či carob (nemusí být)
trocha mléka (lze obyč. nebo třeba mandlové…)

Vločky  a ořechy umelte najemno, vše smíchejte a vylaďte konzistenci. Pokud je směs moc řídká, přidá se proteiňák, případně oříšky, pokud to nedrží pohromadě, tak se přidá arašídové máslo nebo kokosový olej. Lze přidat i med nebo rýžový sirup, ale tím samozřejmě navýšíte sacharidy.

Z připravené hmoty udělejte buď kuličky nebo vše napěchujte  do nějaké hranaté misky, dejte to do ledničky na cca hodinu a následně nakrájejte na tyčinky nebo kostičky. Pokud směs hodně lepí, je dobré kousky obalit buď v nastrouhaných mandlích, kokosu, v kakau, carobu, v chia nebo konopných semínkách , případně v amarantu (laskavec).

 

quest-bar

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno