Dá se maratonská zeď prorazit hlavou?

0

Co pomáhá nejlepším běžcům překonat krize během závodů?

Říká se, že maraton je v hlavě.  Máte natrénováno, zásoby glykogenu jsou na max, máte stanovenou strategii, na čestném místě leží připravená vaše běžecká  výbava včetně pohotovostních cukrů na doplnění energie… a přesto tam někde možná číhá. Obávaná maratonská zeď.

Chvíle, kdy máte pocit, že na zádech nesete nejméně slona, nohy ztěžknou a pak se změní v rosolovitou hmotu, nad kterou nemáte kontrolu. Energie zdá se být na nule. Kdo to nezažil, tak mu to asi nevysvětlíte.

Jerome Dryton, vítěz 81.Bostonského maratonu to vyjádřil asi nejlíp: „Popsat tu agónii někomu, kdo nikdy neběžel maraton, je jako zkusit vysvětlit co to jsou barvy někomu, kdo se narodil slepý.

Je vůbec šance prorazit ty pomyslné cihly a pokračovat?

Co pomáhá zkušeným běžcům překonat krize během závodů?

Pryč s negativy

Bobby McGee, trenér olympijských běžců radí: „Hlavně se vyvarujte myšlenek a slov NEMŮŽU, NEDOKÁŽU TO. Vaše tělo neúnavně opakuje, že všechno bolí, že by bylo rozumnější se zastavit. A podvědomí ho poslouchá. Takže mysl musí být hlasitější a musí začít křičet JSEM SILNÝ, ZVLÁDNU TO A ZÁVOD DOKONČÍM.

Smiřte se s tím, že maraton bolí

Ano, kdyby to bylo snadné, tak běhá maraton každý. Takže si připomeňte slova běžkyně Lauren Fleshman „Můj trenér Mark Rowland říká: “Závod bolí. Buď připravená na to, že bolí. Netrénuješ, aby to nebolelo. Trénuješ, abys tu bolest dokázala snášet.

Soustřeďte se na svůj sen

Meb Keflezighi, který zvítězil v Bostonu v roce 2014, si zažil nespočet krizí. „ Mám vždy svůj cíl. Dokončit závod. To je důvod, proč měsíce trénuji. Proč jste obětovali čas, úsilí, přinášeli oběti? Protože se chcete dostat do cíle!“

Nezastavujte

Nepřestávejte se hýbat. Soustřeďte se jen na váš další krok. Běžkyně Sarah Hall radí:“ Soustředím se jen na přítomný okamžik. Nepřemýšlím, jak daleko ještě musím běžet.“

“Po mílích je to trápení, po yardech je to těžké, ale po coulech je to hračka.”B.R.Farber

Krok za krokem to zvládnete!!!! Vždyť už A.S. Exupery napsal: „To, co člověka zachrání je udělat krok. A pak další krok.

Přesměrujte myšlenky a nasaďte úsměv

Zkuste své myšlenky přesměrovat. Nejhorší je k fyzické bolesti přidat depresivní náladu. Deena Kastor dodává: „Pokud mě něco bolí, zkusím se soustředit na část těla, která je v pohodě. Vaše myšlenky jsou vaší volbou, a vaše mysl dokáže zázraky. Je na vás, jestli vaše mysl bude pracovat pro vás nebo proti vám. Snažím se nasát okolní atmosféru, opakovat si své mantry a USMÍVÁM SE, i když mi není do smíchu.“

Jak se říká v nespočtu citátů: dostanete přesně to, na co se soustředíte

Ken Way, sportovní psycholog a autor knihy Mental Mastery, radí: „Vytvořte si své mantry, které si budete pořád neúnavně opakovat: Mám dost energie. Běžím uvolněně… zkuste si vyladit krok s někým, kdo běží poblíž vás a soustředit se na rytmus vašich kroků.“

Změňte techniku

Pokud se vám nedaří v první chvíli myšlenky přesměrovat od vašich bolavých svalů, zkuste maličko změnit techniku běhu. Věnujte pozornost zkrácení kroku, uvolnění svalů v obličeji , povolte ztuhlá ramena a soustřeďte se na dech.

Přestaňte se s během a nepříjemnými pocity prát. Wilson Kiprop, mistr světa v půlmaratonu, o překování krizí ví své. „I AND RUN ARE ONE (já a běh jsme jedno). Běh není soupeř. Když s ním splynete, dodá vám sílu.“

Nevzdávejte to!

Ano, maratonská zeď je jedna z překážek k vašemu cíli. A překážky jsou tady od toho, abychom je překonávali. Díky nim jsme silnější.

“Nikdy se nevzdávejte, protože právě v tom bodě se příliv obrátí.”
Harriet Beecher Stowe

“Ať věříš, že to dokážeš, anebo věříš, že to nedokážeš, vždycky máš naprostou pravdu!”
Henry Ford

V cíli na vás čeká víc než jen medaile a banán

Bolest je konečná. Krize přicházejí a odcházejí. Když zvítězíte sami nad sebou, nikdo vám už ten pocit nevezme.

“Pouze ti, kteří se odváží jít příliš daleko, mohou přijít na to, jak daleko se dá jít.”
T.s.Eliot

“To je na životě zajímavé: Jestliže odmítnete přijmout cokoliv, kromě toho nejlepšího, velmi často to získáte.”
Somerset Maugham 

Přejeme zítra všem maratoncům jen to nejlepší!!! Sílu v nohách, vítr v zádech a zasloužený úsměv v cíli.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno