Do Tokia vezeme rap! Tohle je song pro české olympioniky

0

Je to hra milimetrů, setin, rozhodují sebemenší detaily. Nejen v závodě, ale i v tréninku. Náročný covidový rok dramaticky zasáhl i vrcholový sport „Ze dne na den bylo vše jinak. Potvrdilo se ale, že sportovci jsou zvyklí překážky překonávat, i když je to pro ně samozřejmě náročné. Byli jsme s nimi v kontaktu, řešili tréninkové možnosti, lékařskou i další podporu. Chtěli jsme ale pro sportovce udělat něco navíc, pozitivně je nakopnout,“ vysvětluje Tomáš Houska, šéf digitální komunikace Českého olympijského výboru. Proto vznikl nový singl rapperů Paulie Garanda a Resta.

Český olympijský tým finišuje s přípravami her v Tokiu, olympijský oheň se rozhoří už 23. července. Zároveň na olympiádu tvrdě trénují i reprezentanti zimních sportů. Zimní olympijské hry v Pekingu jsou na programu jen půl roku poté – v únoru 2022. Sportovci mají za sebou složité období. Hudba jim pomáhá zvládat těžké chvíle.

„Hudba a sport jsou úzce spojeny a generace nastupujících sportovních hvězd jede vedle dalších žánrů hodně rap. Když zavítáte na tréninky sportovců, uslyšíte to sami, ” říká Houska. Propojovat sport a umění je navíc v DNA olympijského výboru už od jeho vzniku v roce 1899.

 

„Rádi se obracíme na umělce a lidi mimo sport. Propojujeme obory a tvůrčí činnosti. Olympijské výbory po celém světě jsou tradiční organizace, ty nejlepší však jdou s dobou a vyvíjí se. Spolupráce se sportovci je pro nás klíčová a nastupující generace olympijských nadějí to ocení,“ myslí si Houska. „Track jsme pustili dvaceti sportovcům, kteří jedou do Tokia a Pekingu a dostali jsme pozitivní feedback. Z toho máme největší radost.“

Oslovení Paulieho Garanda se nabízelo. „Žije olympijsky, pravidelně se hýbe, zajímá se o kulturu, umění, má olympijskou DNA. V Riu 2016 jeho tracky jely denně olympijskou vesnicí a současná generace sportovců v čele s Martinem Fuksou, Josefem Dostálem nebo Kristiinou Mäki, ho poslouchá,“ líčí Houska. „Paulie přišel s nápadem zapojit ještě Resta. Ten během šesti týdnů příprav tracku a klipu uběhl přes 600 kilometrů. Je to sportovní blázen v tom nejlepším slova smyslu.”

Kromě silného příběhu jsme chtěli v klipu ukázat i sportovce a tak dostal prostor Martin Fuksa a další olympijské naděje. „Paulie a Rest jsou už nyní rapové legendy. Udělali mi mega radost, jsem jejich velký fanoušek. Z natáčení mám zážitek na celý život,” říká kanoista Martin Fuksa, který si zahrál v klipu hlavní sportovní roli.

Klip vypráví příběh vysloužilého sportovce, který vzpomíná na život plný sportu. Na své dětství, závodní i trenérskou kariéru. Na konci klipu předává medailonek, který ho provázel celý život své vnučce. Hlavní hrdina je pyšný na to, co dokázal, má se za čím ohlédnout, ale pořád je i on sám díky sportu vitální a pozitivní, má radost ze života a je inspirací pro všechny kolem sebe.


„Líbí se mi, že olympijský tým se do toho umí opřít a udělat i krok k rapu. Většina sportovců z naší generace rapové songy jede,” pochvaluje si Josef Dostál, trojnásobný olympijský medailista v rychlostní kanoistice a jeho slova potvrzuje i atletka Kristiina Mäki: „Mám playlisty na různé příležitosti. Paulieho v nich mám, Resta má zase můj partner atlet Filip Sasínek. Věřím, že tento track bude v našich uších dlouho a budeme si ho pravidelně pouštět i po olympiádě.”

Naopak střelec Jakub Tomeček, který si v klipu také zahrál, mezi fanoušky rapu nepatří. „Když mi poslal olympijský tým tuhle písničku, říkal jsem si cože? Rap? Pustil jsem si to dvakrát třikrát a zjistil, že to má skvělý text. Že je o nás, že to je chytrý a možná, že mám k rapu zbytečně předsudky,“ uvažuje Tomeček. „Rozhodl jsem se tu myšlenku podpořit a účastnit se i natáčení klipu. Věřím, že se ten track se bude líbit i mimo rapovovou komunitu. Já jsem jasným důkazem.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno